Special: BMW 7 Serie (E65)

Auteur: , 40 Reacties

De meest vernieuwende auto sinds jaren. Toch kijkt men voornamelijk naar de bips. Terecht?

BMW 745Li (E66) '03

De mens houdt niet van verandering. Vroeger was alles beter, houdt het maar lekker zoals het was en waarom moet alles anders? Simpel, het is de enige weg om vooruitgang te boeken. Voor BMW zou je denken dat het niet zo’n issue was om die vooruitgang te boeken. Het merk zat ten tijde van de introductie van de E65 echt op zijn hoogtepunt, volgens veel liefhebbers en kenners. De combinatie van sportieve rijeigenschappen, verfijning, briljante motoren en gedegen luxe waren voor velen zeer aantrekkelijk. Toch zag de familie Quandt het niet zitten met de huidige line-up. De zorgvuldig gekozen lijnen waren jarenlang het kenmerk van elke BMW: vier ronde koplampen, twee nieren, een Hofmeister-knik en bij voorkeur L-vormige achterlichten. Naar eigen zeggen bood BMW ‘dezelfde worst in verschillende maten’ aan.

BMW 530d - 730d

Van oorsprong had BMW de plannen om samen met Rover de wereld te gaan veroveren. Het werd eigenlijk al direct na het huwelijk tussen de twee, duidelijk dat het een hele grote uitdaging zou worden. Als een ware ‘Golddigger’ genoot Rover van de samenwerking, terwijl BMW had gehoopt op synergie. Achter de schermen waren ze bij BMW al bezig met een strategie voor het eigen merk. De MINI zou een integraal onderdeel zijn voor de compacte klasse. Op kleine auto’s valt weinig te verdienen, tenzij je er kostbare, premium hebbedingen van maakt. Voor alles boven het C-segement zou BMW de markt gaan bedienen. BMW voorzag een grote stijging in de verkoop van crossovers en vele verscheidene carrosserievarianten op basis van één model.

Kortom, er zouden in relatief korte tijd zeer veel verschillende auto’s in de BMW showrooms staan. Aangezien het al lastig was om de modellen uit elkaar te houden, was het niet de bedoeling om nog meer verwarring te zaaien. Daar kwam Chris Bangle om de hoek kijken. Velen zien hem als de aanstichter van al het kwaad, maar niets is minder waar. De Amerikaan werd aangesteld om een compleet nieuwe designfilosofie te ontwikkelen. Deze moest zeer herkenbaar en uniek zijn, maar ook toepasbaar op een een hele reeks verschillende auto’s. Oh ja, vergeet niet rekening te houden met alsmaar strenger wordende eisen als luchtweerstand (verbruik), (voetgangers-)veiligheid, ruimte en uitrusting.

BMW Z9 Gran Turismo Concept '99

De eerste exponent van deze nieuwe lichting BMW’s was de 7 Serie. Gunstig gekozen, om het vlaggenschip te gebruiken als vaandeldrager voor een nieuwe richting. Al halverwege de jaren ’90 waren de designers bezig met deze opdracht. Van alle (20) gegadigden was het het ontwerp van de Nederlander Adrian van Hooijdonk dat werd gekozen. Naar het schijnt was het ontwerp van Van Hooijdonk nog radicaler dan het uiteindelijke resultaat. Het nieuwe design kenmerkte zich door toepassing van ‘Flame Surfacing’ (verschillende lijnen en vouwen in plaats van recht metaal) en de zeer kenmerkende bips, die gekscherend ‘Bangle Butt’ werd genoemd. Helemaal een verrassing kon deze achterkant niet zijn, evenals de rest van het ontwerp. In de jaren voor de introductie van de 7 Serie waren er al diverse conceptcars die echt wel duidelijk aangeven welke kant het opging met het design. Natuurlijk, de Z9 Gran Turismo (afbeelding boven) en Z9 Cabrio (afbeelding onder) concepts waren voorbodes voor de BMW 6 Serie, maar de designtaal was gelijk.

BMW Z9 Cabrio Concept '00

De E65 kwam eind 2001 op de markt. Uiteraard was het de kont die het publiek versteld deed staan. Het is een eufemisme om te zeggen dat mensen er ongepast van werden. Er ontstond een run op de showroom-modellen van het oude type en er werden petities getekend tegen Chris Bangle. Kijk je even door de aparte details heen, dan kon je wel zien dat het silhouet schitterend was: de voorwielen stonden ver naar voren, de schouderlijn liep langzaam op niet onbelangrijk: de E65 had een statige uitstraling. Er kwam wel even wat voorrijden.

BMW 745i (E65) '01

Qua motoren kon je als liefhebber je geluk niet op. De 7 Serie is een van de weinige auto’s waarin je niet echt een verkeerde keuze kan maken qua aandrijving. Zelfs de minder stekker varianten waren soepel, gecultiveerd en prettig in de omgang. In het begin was E65 leverbaar als 735i (272 pk) en 745i (333 pk). Later volgden er een 730i (231 pk), 760i (445pk), 730d (218 pk) en een 740d (260 pk). Alle benzinemotoren waren leverbaar in een lange uitvoering (E66).

BMW 745i (E65) Individual '01

Het meest bijzondere aan de nieuwe 7 serie was echter niet het exterieur, maar het interieur. Wie wel eens in een luxe uitgeruste auto van eind jaren ’90 had gezeten, zal de overdaad aan knoppen hebben gezien. Met name bij Amerikaanse auto’s viel dit op. Ten eerste omdat Amerikaanse luxe auto’s vaak zeer compleet zijn uitgerust, maar ook omdat alles uitgeschreven stond op de knopjes. Niets van dat alles bij de 7 Serie.

BMW 760Li Yachtline Concept (E66) '02

Alle opties waren keurig onderverdeeld in het nieuwe systeem dat bediend werd met een centrale knop, iDrive genaamd. Om het interieur een opgeruimder uiterlijk te geven, werd de transmissiepookknop van de automaat (alle 7 Series hadden een zestrapsautomaat van ZF, een primeur) aan de stuurkolom gemonteerd. Dan als laatste is er een punt van het interieur wat de E65 te danken heeft aan zijn uiterlijk: de E65 was zoveel ruimer dan de geliefde E38. Zowel in lengte, breedte als in hoogte was het aangenamer om te vertoeven in de nieuwe 7.

BMW 730i (E65) '03

Aan een facelift kun je zien of de consument (dus ook de fabrikant) tevreden was met het initiële ontwerp. Neem de E39 5 Serie: daar verwerkte BMW alleen iets andere lampen en tadaa: facelift! Bij de E65 was het een ander verhaal, want helemaal perfect was het ontwerp dus niet. In 2005 ondergaat BMW’s grootste een vrij rigoreuze facelift. De achterkant krijgt veel grotere achterlichtunits om de aparte kont te bedekken, als ware het een oma-onderbroek. De neus met de ‘treurige’ koplampen worden ook met pensioen gestuurd en vervangen door veel frissere (maar ook conventionelere) units.

BMW 750i (E65) '05

Andere wijzigingen zijn er op het gebied van motoren. De 730i wordt iets sterker (258 pk) en de 735i en 745i worden vervangen door respectievelijk de 740i (306 pk) en 750i (367 pk). De 760i blijft gelijk, terwijl de dieselmotoren ook toenemen in kracht. De 730d heeft nu 231 pk tot zijn beschikking, terwijl de schofterig koppelrijke (want 700 Nm) 745d maar liefst 315 pk levert. Aan het interieur veranderd er op het oog niet veel, alhoewel het iDrive systeem iets wordt versimpeld.

BMW 730d (E65, LCI) '05

We leven tegenwoordig in een tijd waarin we weemoedig kunnen worden van techniek. De Playstation 2, de discman, de Compaq Pressario laptop, de iPod Classic en de Nokia 3110 waren van die apparaten die zeer handig waren en destijds perfect werkten. Inderdaad, destijds. Want hoe goed ze ook voldeden aan het tijdsbeeld, ze zijn hopeloos verouderd. Nu is het zo dat techniek altijd verouderd. De E65 is nooit bedoeld om tijdloos te zijn. Sommige devices zijn er hebben de gehele branche op een achterstand gezet. Net als de eerste iPhone was de eerste E65 7 Serie niet perfect: er waren genoeg dingen voor verbetering vatbaar.

BMW 760i (E65, LCI) '05

Zo was het iDrive systeem te gecompliceerd, het design wellicht iets te extravagant en er waren wat nukken qua betrouwbaarheid. Maar dat maakt niet uit, eigenlijk. Net als de iPhone heeft de 7 Serie het template laten zien van hoe een auto ontworpen kan worden en hoe design toegepast kan worden op een scala van producten. Alleen al daarom is de E65 legendarisch. Die aparte kont was er achteraf gezien vooral om aan te tonen hoe bijzonder deze auto eigenlijk was.

BMW 730d - 740d

Meer lezen? Klik hier voor de 11 andere gamechangers van dit millennium!40 reacties

Zoals altijd, erg interessant geschreven.

Verder is het vooral een lelijk ding met ook nog eens bijzonder onbetrouwbare techniek. In Amerika heeft BMW er veel klanten door verloren.
@mercs: Eensch. De nieuwere generaties zijn stukken beter en qua design heb ik dan liever een oudere generatie dan deze. Qua rijden liever de kleinere 5 of zelfs 3.
@dawwg: de nieuwere BMW’s (5 serie en kleiner) hebben een ander probleem: veel te comfortabel, een BMW is nu allemansvriend (vlees noch vis). Jaguar en Alfa Romeo bieden nu aan wat BMW had moeten zijn.

Wat betreft de 7 serie, die is voor BMW altijd de een lastig verhaal geweest om de merkwaarde in kwijt te kunnen. Persoonlijk vind ik dat de 7 serie zich niet kan onderscheiden in de limoklasse, ik kan in ieder geval niets bedenken.
@mercs: wat bmw wil bereiken is en redelijk comfortabele maar goed sturende auto als basis leveren. En voor de gene die nog sportiever wil er andere onderstellen beschikbaar zijn. Lijkt me een vrij slimme zet. Zo zit niet iedereen aan een voor hun te sportieve auto vast.
@mercs: kan het er niet mee eens zijn.

Mijn vader heeft 13 jaar een 730d e65 gehad, uiteindelijk met 340.000km verkocht en alleen maar een keer een kapotte turbo gehad. Enige minpunt: de knopjes waarmee de middenconsole open kan verloren hun coating.

Maar dat die generatie x30d motoren goed zijn, zijn wij hier wel van overtuigd. Mijn 530d heeft inmiddels ook 342.000km gereden en mijn vader heeft nog steeds een X5 met ook ruim 345.000km op de klok welke nog jaarlijks in de zomer naar Kroatië gaat met een boot op de aanhanger.

@sportevo: mijn pa had een 730d E65 en die had kapot drijfstang lager aan 380.000km. Hij heeft spijt dat hij de motor niet heeft laten reviseren. Schitterende auto.
Tja. Het blijft een bijzondere auto. Van voren keek hij pissig (zeker de 1e serie). Bij de tweede serie heb je het idee dat de binnenzijde van het onderste deel van de achterlichten eraf gejat is of in de kofferbak ligt. Wel een belangrijke auto voor BMW. En: ik ben altijd wel een fan geweest van Chris Bangle. Hij durfde wel, de latere 5 was zelfs nog opvallender (en is naar mijn mening nog steeds de meest opvallende 5-serie).
Deze BMW 7-serie heeft maar één probleem…

Maar wel een heel groot probleem. En dat is de E38 die hem voorging. Ik kan me nog goed de eerste keer heugen dat ik het genoegen had in een E38 te mogen zitten. Die was net uit en de vader van een klasgenoot had er één. Een bloedmooie donkergroene, met beige bekleding, hout en heel, heel veel amber verlichte knopjes en overal van doe mooie kleine LCD displays… Adembenemend mooi en hightech. En dan dat lage brede front met die dubbele ronde lampen en de fraai gestrekte koets.

De E38 maakte met zijn debuut de E32 tot een gedateerde auto. Hoe mooi die bij zijn introductie ook was.

Maar langzaam begin ik de E32 ook weer erg cool te vinden… En die gekke E65… Die wordt ook mooi oud. De gewöhnungsbedürftige vormgeving is toch wel erg tijdloos en maakt de E65 een bijzondere verschijning…

Het is dat ik bescheiden ben en met een mooie E38 al heel tevreden zou zijn. Anders zou ik ze gewoon alledrie op het erf willen hebben.
@moveyourmind: Klinkt als een mooie combinatie van Oxford green en beige lederen interieur met hout! Zo eentje was mijn eerste wagen Image
@ouwedibbes83: Dank je, wist de naam van die fantastische kleur even niet (heel slech, ik weet het). Wat zal je trots geweest zijn met zo’n mooie wagen. En dan nog wel als eerste auto, dan begin je gelijk goed.
@moveyourmind: Ik kan er niet anders dan mee eens zijn.
Erg interessant artikel. Super in elkaar gezet.
@toyotavenray: Helemaal met je eens, @toyotavenray ! Maar dat vind ik ook ’t talent van @willeme. Hij kan werkelijk prachtige specials schrijven en daarvoor van mijn kant: Groot respect!
Wat er met mij aan de hand is, weet ik niet, maar ik kan al die E-types van BMW niet meer uit elkaar houden! Het zijn er gewoon te veel en ik moet telkens weer op Wiki opzoeken waarover ze ’t hebben. Maar dat is niet alleen met BMW ’t geval. Bij Mercedes ben ik de draad ook al helemaal kwijt. Om nog maar te zwijgen over Audi! Ik voel me als verdwaald in ’n onbekend bos!
Maar nu over BMW en dit artikel: Deze E-65 (Ja! Ik heb ‘m!) kwam bij mij ook aan als ’n heftige shock! Moest ik dit nou mooi vinden? Of niet? Wel! ’t Werd ’n nee! Van z’n zijkant leek ’t mij te zeer ’n rechtaflopende hatchback (zoals de huidige Audi A7) met ’n opgebouwde dakkapel. Dat design heeft voor mijn gevoel deze auto altijd ondergeschikt gemaakt als toplimousine. Het paste er niet helemaal bij.
Anders was dat met de 5-serie. De E-60 vond ik na de E-39 niet erg aantrekkelijk. Maar wat gebeurde? Alhoewel ik de E-39 altijd ’n schitterende auto heb gevonden en nog steeds vind te zijn, komt hij bij mij nu steeds ouder over en begin ik de E-60 steeds mooier te vinden. Mooier dan de E-65! Begeerlijker ook! Als ik ze nu met elkaar vergelijk, dan zou ik liever zo’n E-60 voor de deur hebben staan dan zo’n E-65.
Met de allernieuwste types ben ik er nog niet helemaal uit. 5-serie of 7-serie? Ik zou ’t nu nog echt niet weten! Maar ik zou er wel de voorkeur aan geven boven ’n vergelijkbare Audi of Mercedes.
Toevallig gister nog een pre facelift E65 zien rijden en dacht toen nog in mijzelf “wat ziet deze er eigenlijk nog jong en fris uit voor een auto van 15 jaar oud”. Tijdloos ontwerp wat mij betreft, terwijl de E38 (ook prachtig ontwerp overigens) toch wel een stuk ouderwetser oogt.
@alpinaa: dat heb ik ook met deze en de Bangle-5 (E6x?). Wat je krijgt met designevolutie is dat bij de introductie van een nieuwe generatie de vorige direct gedateerd oogt. Deze modellen hebben daar veel minder last van in mijn ogen.
Ik moet zeggen dat ik het uiterlijk van de E65 nu eindelijk op waarde weet in te schatten. Het heeft wél 15 jaar geduurd, dat wel. Nog steeds vind ik de E38 de fraaiste van alle 7 Series, maar de E65 heeft op z’n eigen manier een fraaie uitstraling, die zeker een belangrijke beeldvormende factor is geworden voor het nieuwe millennium. Zoiets als het verschil tussen ‘klassiek’ en ‘avant garde’.
De 7 Serie is absoluut de grote vedette van zijn klasse!
De E65 is qua rijden en techniek natuurlijk veel meer verfijnd dan de E38, maar qua looks zullen we het maar niet over hebben, daar is de E38 nog steeds de absolute winnaar wat mij betreft, met afstand de mooiste 7 serie ooit gebouwd.
@m54b30: Zonder twijfel.
Het mag dan ook een technisch verfijnde auto zijn en vanbinnen luxe afgewerkt, maar ik kan hem nog steeds niet mooi vinden en misschien zal ik hem wellicht ook nooit mooi vinden. Maar bon, da’s geen verwijt want totnutoe heb ik zelf niet altijd met de mooiste auto’s gereden, ik ga meestal voor de kwaliteiten van een auto…
Ik heb toen echt lopen wachten op het design van deze nieuwe 7, hij kwam uit en wat was ik down zeg! Vond er he-le-maal niets aan. Zeker niet na de Z9, die al in mijn ‘als-ik-de-loterij-win’ dromen kwam. (Die kwam later als ‘compact’ terug in de vorm van de 6-serie)
Maar zoals een oom van mij al zei:”Een bmw of mercedes groeit op je” Daarmee wilde hij zeggen dat, hoe meer je de auto ziet, hoe mooier hij wordt.
Zo ook voor deze auto, waarbij ik toen in de jaren op cardomain.com zag wat mensen uit the States ermee deden, WOW! Dat Hollandse ‘doe maar normaal met je fabrieks-af troep’ is niet voor mij hoor! En zo zag ik dat het voor mij een prachtbak was.


En werd toen ook de meest verkochte 7-serie ooit als ik mij niet vergis
Destijds vond ik ze monstreus, maar onderhand vind ik zo’n E65 cooler dan de bling-bling 5 met gigantisme, die tegenwoordig voor 7 speelt.
Probleem bij BMW is dat ik de verschillende generaties niet meer uit elkaar kan houden. Deze 7 wel, maar bij de Vijf lukt het niet (meer). Tijd voor een vernieuwend ontwerp.
Heb niks met die gekke Bangle butts.
Prima youngtimer, dan is t maar tobben in je D2 r-design
Erg leuk stukje! Heb zelf een poos met een e65 740d facelift gereden; een geweldig apparaat en door het design zal het straks juist een verzamelobject worden..
Had er niks mee en nu nog steeds niet. Vind de E38 echt 10x mooier.
Is dit de april-vis van AB?
Iets goed schrijven over dit gedrocht.
Mensen zijn gestorven van uitdroging en honger in deze wagens, omdat ze de niet met de i-drive konden omgaan. Een gefortuneerde vriend belde me min of meer woedend op omdat’ie na mijn jarenlang gezeur zijn Bangle 7 serie had geloosd en toch maar een Jaguar had gekocht, die i-drive was waanzinnig gecompliceerd en nutteloos. Mensen willen niet hoeven te denken tijdens het rijden, hij heeft weken ’s winters in een ijskoude wagen rondgereden omdat ie zich schaamde WEER naar de dealer te gaan om de kachel aan te zetten.
Hij heeft overigens nooit meer een BMW gekocht rijdt nu de kleine Jag en zijn vrouw die F type.
@desjonnies: vreemd, boekje keer lezen en je weet het. Mijn ervaring was juist dat je met je ogen dicht de idrive kon bedienen als je eenmaal had onthouden wat de bedoeling was. Na paar dagen oefenen dus. Ben bang dat het meer aan de gebruiker ligt dus!
@porker:
Het spijt me, maar een boekje lezen om de verwarming hoger te moeten zetten, sorry, het is een auto geen Boeing 747 waarvoor je een studie moet doen en meteoroloog moet zijn om goed te kunnen vliegen.
Op de brug van de ferry heb ik de kapitein hem achteruit in Dover zien afmeren door een simpele console met o.a. twee knuppels te gebruiken, een imo huzarenstukje tov het besturen van een auto. Ik stond naast hem en toen ik mijn bewondering voor zijn vakmanschap uitsprak zei hij bescheiden dat dit de 500 zoveelste keer was dat hij dit deed.
Als je voor normale allerdaagse bedieningselementen eerst een studie moet maken, bedank ik
Iemand vertelde altijd dat hij daarom een Golf prefereerde boven alle andere auto’s, alles zit waar het hoort te zitten en je hoeft nooit te zoeken.
@desjonnies: goed verhaal, die ferry. De kachel in die 7 kon je gewoon met knoppen op dashboard doen, als je de standkachel bedoelt ja dat moest met de iDrive. Draaiknop naar links duwen en 1 sec vasthouden en je zat in het menu. Maar misschien ben ik wel bovengemiddeld slim!
@porker: klinkt leuk, maar ik rij al een jaar of 30 BMW, en toen ik voor de eerste keer in een nieuwe E65 stapte, moest iemand me vertellen hoe ik überhaupt wég moest rijden met dat ding. Auto wás lelijk, blijft lelijk, is altijd lelijk geweest. (Sommige auto’s, zoals de Benz W140, worden aanvankelijk verguist, maar in retrospectief steeds mooier, dit geldt niet voor deze BMW). Ter vergoelijking moet ik vermelden dat de koplampen uit bezuinigen niet zijn geworden zoals in het oorspronkelijke ontwerp: de traanzakken zijn veel heftiger op het productiemodel, omdat de wenkbrauw veel zwaarder moest worden dan gepland. De, nu algemeen aanwezige, smalle led-wenkbrauw was te duur voor het productiemodel, waardoor er een (veel dikkere) normaal verlichte streep werd gemonteerd, en het hele koplampontwerp uit verhouding werd getrokken.
In mijn ogen de lelijkste 7-serie ooit geproduceerd. Daar kan een mooie special niets aan doen. Ik blijf het en afschuwelijk lelijk ding vinden. De voorganger, de E38 is de mooiste ooit gebouwd wat mij betreft.
Tja, wat is lelijk? Heel persoonlijk natuurlijk, maar ik vind het design geslaagd. Ik heb nu al 7 jaar een 735i uit 2002 en het blijft een geweldige comfortabele reisauto. Met de betrouwbaarheid valt het wel mee, zolang je maar zorgt dat de accu altijd volledig is opgeladen. Veel onterechte storingen worden veroorzaakt door te lage boordspanning. Hoe dan ook, ik ben na al die jaren nog steeds tevreden en zeker het gevoel wat het rijden in deze auto met zich meebrengt is uniek: zeer comfortabel, alsof de auto uit een stuk is gebouwd. Het I-drive systeem heeft wat gewenning nodig maar is niet zo complex zoals door veel personen wordt gesuggereerd. Eerste serie die ik heb prefereer ik boven het face-lift model.
Ik heb de E66 740Li twee jaar gereden, de facelift van 2006. Erg fijne auto. Rijdt zelfs fijner dan de nieuwe F01 en F02. Geen gekke dingen gehad alleen de startknop was soms een ding. Contact maar starten lukte dan niet. De AGM accu is een dure. Die zou ik altijd origineel kopen want de dealer maakt een backup van de software en zorgt ervoor via een bypass dat bij het vervangen de auto altijd stroom blijft krijgen. 500 euro dacht ik. Verder regulier onderhoud van een 1700 euro per jaar, ook niet heel gortig. Gemiddeld gebruik van de 740Li zat ik op een 11,2 liter.
Mooi verhaal over een prachtige fijn polariserende auto; doel bereikt daar iedereen z’n zegje d’r over had, of nu positief of negatief, er werd over gesproken.
Tja net als bij vrouwen, ze kan nog zo fantastisch zijn, je moet er wel naar kunnen kijken… Dus gewoon een e38 graag.
Leuk verhaal.
Plomp ogend gevaarte.
Daar moet je van houden.
Ik heb zelf een E65 745 en moet zeggen dat het een fantastische auto is om te rijden. Ik ben wel fan van het ontwerp. Ben specifiek voor een pre facelift model gegaan omdat ik dat het puurste ontwerp vind. Het ontwerp van de auto is naar mijn mening gewoon top. Wat is het kenmerk van goed design? Iedereen heeft er een mening over, of het nou goed of slecht is. Het had ook de zoveelste inwisselbare Lexus or Toyota kunnen zijn qua ontwerp. Toen had BMW nog de ballen om radicale ontwerpen neer te zetten. Nu is het alleen copy paste met een grotere hockeystick op de deur…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).