Stelling: Nico Rosberg heeft de wereldtitel zelf verdiend

Auteur: , 89 Reacties

Niet de Mercedes-rijder met de meeste overwinningen, maar die met de meeste punten is aan het eind van het seizoen kampioen. Is dat Nico's eigen verdienste of...?

Nico Rosberg Kampioen

Kijken we naar de statistieken, dan zien we dat Rosberg weliswaar met 5 punten meer (385 punten) het seizoen afsluit dan Lewis Hamilton (380), maar dat hij niet de meeste overwinningen heeft behaald. Lewis won 10 races, Rosberg 9. Liefst 17 van de 22 races mocht Lewis het podium bestijgen, Rosberg 15 maal. In Spanje kwamen beide Mercedes-coureurs niet aan de finish, in Maleisië viel alleen Hamilton -op dat moment de leider in de race- uit met motorpech.

Pech kende Lewis overigens wel vaker; met name aan het begin van het seizoen Rosberg reeg de overwinningen de eerste vier races aan elkaar terwijl Hamilton werd geplaagd door technische malheur. Al in België, nog niets eens op tweederde van het seizoen, was Lewis door zijn vorig seizoen zo betrouwbare krachtbronnen heen en incasseerde hij een flinke gridstraf. Desondanks vocht hij zich die race als een ware kampioen terug en finishte hij knap als derde.

Zonder al die pech, of met nét iets minder pech, was Lewis Hamilton zeer waarschijnlijk als wereldkampioen van 2016 de boeken in gegaan. Maar daar staat tegenover dat Rosberg er wel was op de momenten dat Hamilton malheur kende. Ja, Hamilton won de laatste vier races op gecontroleerde wijzen, maar Rosberg finishte ook viermaal heel keurig als tweede.

Persoonlijk had ik liever Hamilton als winnaar van deze tweestrijd gezien. Hij heeft dit seizoen gevochten voor wat hij waard is en absoluut het onderste uit de kan gehaald en zo zie ik het graag. Wat dat betreft is Rosberg maar een saai muurbloempje, die op weinig momenten zich op echt briljante wijze in de kijker heeft gereden. Bovenstaande epische donut na afloop van de race vanmiddag daargelaten. Daar staat tegenover dat ik niet vind dat Rosberg het kampioenschap niet verdiend heeft. Uiteindelijk horen mechanische tegenslagen bij Formule 1 zoals Alfa 159-opmerkingen bij aankoopadviezen en dubbele puntjes bij @lincoln. De rijder met de ideale mix van stuurmanskunsten, snelle auto, technische betrouwbaarheid én een portie geluk wordt kampioen en dit jaar was dat Nico Rosberg. Geheel verdiend dus, wat mij betreft.89 reacties

-edit: probeer het nog eens en nu mét onderbouwing-
Hij heeft alle races zelf gereden, dus zal het wel verdiend hebben. Ik gun het hem ook wel trouwens. Maar ben nog weer eens verrast hoe onze Max na de pirouette toch weer plotsklaps 2e reed en als 4e geeindigd is op de oudste banden van de race! (Sorry moest dit even kwijt)
@ab1963: Max heeft maar 1 pitstop gemaakt terwijl de rest van de top op een tweestopper strategie reed. Daarnaast is Max natuurlijk een uitzonderlijke coureur. Als Max niet gespind was, hadden we dan nog steeds Nico als kampioen gehad? We zullen het nooit weten helaas….
@ahs1979: Als Max niet gespind was, had ie lekker in de RB-Ferrari trein gereden. Waar hij als laatst aan zou zijn begonnen.
Er was nu geen echte dreiging vanuit Max voor Ros, maar dan ook niet.
Geen een kampioen doet het helemaal alleen. Ook Hamilton en Schumacher niet. Het is een teamsport.

Dat gezegd hebbende: Rosberg is niet de beste racer van dit jaar. Maar wel gewoon een goede. Hij heeft mentale weerbaarheid getoond. En dus ja is hij terecht de kampioen. Zo werkt het in de F1. Daar weet de vader van Nico alles van.
Helemaal 100% verdient
Ik kan overigens erg genieten van het gevecht van Rosberg dit en vorig jaar sinds de GP in de VS. Leuk ook volgend jaar weer een kampioen op de grid. Blijft toch leuk kampioenschappen met 4 kampioenen!
@pomoek:
1. Alonso
2. Hamilton
3. Vettel
4. Raikkonen
5. Rosberg

Ik tel er 5!
@lambo4all: klopt. Was de 1e vergeten. Walk of shame…..
@lambo4all: Button. 6.
@potver7: die rijdt volgend seizien niet meer. Dus 5 kampioenen.
@potver7: volgend jaar, ging het over
Wie aan het eind van het jaar bovenaan staat is terecht kampioen. Hoe hij het is geworden weet niemand meer als we een jaar verder zijn.
F1 is een teamsport.
Maar als rijder heeft Nico Rosberg gedaan wat hij moest doen. Goede races gereden, en uiteindelijk gewoon méér punten gehaald dan zijn directe tegenstander in de strijd om het kampioenschap. Dat hij de laatste races ‘Prostiaans’ op save heeft gereden doet daar 0,0 af. Rijden doe je niet alleen op emotie maar ook met je hoofd. Rosberg is terecht kampioen.
Je bent normaal vol rede Dizono, maar nergens lees ik de 4 of 5 starts die Hamilton zelf verprutste. Zelfs zn grootste fans in de Engelse sport geven dat toe. En dan was er nog Singapore. En Rosberg heeft meerdere geweldige come back fights gerden. Zoals Maleisie, en vandaag een geweldige move op Max.

Het mooiste vond ik de ontlading na de race van Nico. Geweldig zoals hij toegaf veel zenuwen gehad te hebben, en hoe hij telkens volschoot. Dit kampioenschap doet hem veel. Ik verwacht dat hij Lewis Hamilton het nog veel moeilijker in 2017 zal maken nu deze chip off his shoulders is.
Natuurlijk heeft hij het verdient, het seizoen is 21 races lang. Geluk en pech wordt daardoor geminimaliseerd maar het is nog steeds onderdeel van (elke) sport.

Iedereen die vindt dat Rosberg het niet verdient moet zichzelf is even heel hard in de spiegel aankijken en nog is een keer doornemen welke races zijn/haar idool allemaal heeft gewonnen door ongeregeldheden buiten zijn macht om.

Nico, you are a world champion!
Hamilton is de betere coureur, maar dit jaar had Rosberg net dat beetje meer geluk. En ook dat moet je uit kunnen buiten en kunnen bewaken, en daar was Rosberg dit jaar meester in. Toch ben ik wel benieuwd naar de verhalen van Hamilton, want er zijn toch wat zaken vanuit Mercedes die er wel erg op wijzen dat zij gestuurd hebben op Rosberg als kampioen dit jaar. Maar dan nog moet hij het zelf wel doen.
Hij had m wat mij betreft verdiend als ie Lewis in de eerste bocht eruit had gekegeld. Had ik wel willen zien
Eens. Het kampioenschap gaat over de meeste punten, niet overwinningen. Saaie kerel, maar wel verdiende winnaar!
Nico heeft het in mijn ogen verdient want op het einde van het seizoen is hij de man met de meeste punten dus dan heb je het gewoon goed gedaan.
En er komt ook geluk bij kijken en dat heeft hij gehad
Vind ik wel. Hij verdiende het gewoon! Lewis was ook goed maar Nico was beter. Ook gunde ik het hem wel omdat Lewis al 3-voudig wereldkampioen is en Nico al een aantal jaar de nummer 2 is. Verdiend dus!
Max had het verdiend gebaseerd op stuurmanskunsten !
@max038: telt niet. Enige wat telt os punten, sorry
Hé top, een beetje stemmingmakerij! Los van de vraag of Rosberg ‘m zelf heeft verdiend of niet, vind ik eenieder zich dit afvraagt maar een beetje triest. Het is een beetje alsof je je afvraagt of de stemmen in Wisconsin wel eerlijk zijn geteld. Laat die knul lekker genieten van z’n wereldkampioenschap, hij heeft er sowieso hard voor gewerkt. Volgend jaar weer een kans.
Amen.. als je pech gaat meerekenen kun je iedereen wel tot kampioen kronen. ‘Als (…) niet de pech had in een klote-auto te rijden, dan…’
Als je deze stelling wilt beargumenteren dan moet je eerst het woordje “verdiend” definiëren.

Heeft hij het verdiend omdat hij 22 races in de auto heeft gezeten en ze (bijna) allemaal heeft uitgereden? Dan ja, hij heeft het verdiend.

Heeft hij het verdiend omdat hij iedereen het snot voor de ogen heeft gereden en heeft aangetoond dat hij bij de top van F1 hoort? Nee, dan heeft hij het niet verdiend.

Ik kan mij werkelijk waar niks bedenken dit seizoen waarvan ik zeg “kijk, dat is nou een top F1 coureur”. In Engeland en Brazilië wordt hij door een relatieve nieuwkomer een plek terug verwezen. In Oostenrijk en Duitsland heeft hij laten zien dat hij ook in het droge zijn positie niet kan verdedigen. In Canada wordt hij door Max voor paal gezet bij zijn poging om Max in te halen. En ga zo maar verder.

Het gaat mij er echt niet om of het Hamilton is die aan het kortste eind heeft getrokken. Het vervelende in deze hele situatie is dat Hamilton de enige was die tegenstand kon bieden door de dominantie van Mercedes. Het had van mijn part net zo goed Ricciardo, Verstappen, Vettel of Alonso kunnen zijn en ik zou precies hetzelfde hebben geroepen. Ik kijk F1 voor het racen. Ik kijk niet F1 om te zien hoe iemand zo goed en veilig mogelijk de auto aan de finish brengt.

Ik ben van mening dat dit kampioenschap net zoveel waarde heeft als dat van Button, Hill of Raikkonen. Leuk dat ze het gewonnen hebben maar daarna hebben ze nooit meer om een titel gestreden.
@rick-dos: Vind je dan niet dat het bijzonder knap is dat een tweederangs coureur de meeste punten pakt? Dat moet je wel maar even doen, ondanks je snelle auto.

Ik vind het wegens het gebrek aan supertalent extra knap dat Nico zo ver heeft weten te komen. De eigenschap van een echte kampioen is niet dat je de allerbeste bent, maar dat je weet hoe je ondanks te tekortkomingen alsnog de meeste punten haalt.

Mijn punt is, als het gaat om de efficiency van de coureurs dit jaar, wanneer je hun talent vergelijkt met hun prestaties, heeft Rosberg het fantastisch gedaan, en is hij daarom terecht kampioen.
@jochempie: Dat zou knap zijn geweest ware het niet voor de pech van Hamilton. Dat punt zal altijd blijven staan. Als die factor wegvalt in de strijd en je hebt een auto die per rondje bijna 1 seconde sneller is dan welk ander, dan doet het afbreuk aan de prestatie naar mijn mening. Mij zul je helemaal niet horen zeggen dat iedereen dat kunstje wel even zou flikken, maar ik stel wel dat één van de ander genoemde coureurs veel meer een strijd er van had gemaakt en zich al helemaal niet zo had laten piepelen zoals dat vandaag gebeurde.
@rick-dos: Als m’n tante een lul had, was het m’n oom.
@jochempie: Ach God, lekker makkelijk weer.
@rick-dos: Mijn punt is dat je niet onder externe factoren, buiten de coureurs zelf om, uit komt. Het is dus zinloos om “als dit, als dat” erbij te halen, want dit is altijd een gok. Dat is het mooie van de F1, het valt nooit allemaal op z’n plaats, maar het enige dat nodig is om kampioen te worden, is dat het meeste op de plaats valt. En dat was bij Rosberg het geval. Mooi voor ‘m.
@jochempie: Door de “als” argument te gebruiken probeer ik het geheel en de prestatie in context te plaatsen. Dat jij vindt dat de “als” argument er niet bijgehaald mag worden daar sla je de discussie dood mee en kun je net zo goed dit topic sluiten want dan zul je altijd en eeuwig er op uitkomen dat het “verdiend” is.
@rick-dos: Je slaat de spijker op z’n kop, ik vind dit een nutteloos topic. Het punt dat @Dizono probeert te maken, en jouw bedoeling om de prestatie van Rosberg in context te plaatsen, roept bij mij enkel plaatsvervangende schaamte op. Het doet mij wat denken aan het gedrag van een slechte verliezer…
@jochempie: Of je denkt dat jouw waarheid de enige waarheid is. Dan kan natuurlijk ook.

Maar het is duidelijk dat er voor jou geen ruimte is voor discussie.

Geen probleem. Dat kan ook. Voor jou.
@rick-dos: Ik oordeel totaal niet over of Rosberg wel terecht kampioen is of niet. Het is klaar, en daarmee basta. Afgesloten, feestje vieren, volgend jaar weer een kans. Van achteren kijk je de koe in de kont. Er is met mij in dit geval inderdaad geen mogelijkheid tot discussie, omdat ik discussie op dit punt ongepast vind. Misschien over een jaartje weer. Verder, fijne zondagavond!
@jochempie: Oké, ik heb een paar keer gezegd dat volgens andere argumentatie Rosberg wel terecht kampioen is geworden, maar dat was om tegengas te geven aan het anti-Rosberg-sentiment. Uiteindelijk maakt het me niet zoveel uit. Ik vind het wel heel leuk voor ‘m.
@jochempie: Denk dat je je comments even terug moet lezen. ;) Fijne avond!
@jochempie: Ehm, volgens mij beargumenteer ik mijn laatste alinea ongeveer hetzelfde als jij in je comment van 20:43. Het enige wat ik doe is het ter discussie stellen en gezien de reacties is die discussie er ook.
@dizono: Die reacties zijn er om de verkeerde redenen, namelijk persoonlijke voorkeur.
Ja Rosberg heeft het verdiend om kampioen te worden, want hij heeft de meeste punten aan het eind van het liedje, punt. Iedereen die het daar niet mee eens is snapt niet hoe een wereldkampioenschap in elkaar zit.

Dat Hamilton de betere coureur zou zijn heeft hij in de afgelopen 2 jaar, en in 2008, laten zien. Het probleem is, daarmee verdien je niet automatisch een nieuwe titel. Ook niet daarmee dat je er meer om vecht dan je collega, want als we aan de hand van dat criterium gaan beoordelen dan had Max het het meeste verdiend :P
@rick-dos: het punt dat ik wil maken is dat het hier niet om het kampioenschap: ‘ wie is de beste coureur’ gaat. Dan zou het kampioenschap op een andere manier moeten worden opgezet. Als je aan het einde van het seizoen de meeste punten hebt ben je kampioen van de formule 1. En een morele winnaar bestaat niet in dit systeem. Helemaal niet als je van jezelf zegt de morele winnaar te zijn. Ook als mensen dit kampioenschap’ van minder waarde’ vinden: hij gaat als wereldkampioen de boeken in.
@pomoek: Dan ga ik terug naar mijn eerste comment en waar de vraag van dit topic om draait. Wat is de definitie van “verdiend”?
@pomoek: En dat is nou juist het mooie. Er zitten zoveel facetten aan de winnaar, wie het dan ook is. Ja, er zijn veel pluspunten te melden, maar er zijn ook vraagtekens. Dat zal altijd zo zijn. Dat maakt sport zo mooi. Het gaat vooral om het avontuur naar de climax toe. Het feit dat je niet één rondje rijdt maar dat je over een heel jaar mag uitvechten wie de meeste punten weet te scoren. Dan heeft iedereen ups en downs, en dan is de winnaar misschien niet degene die in bloedvorm was, of degene die het meeste talent heeft, of degene die de harten van het publiek weet te winnen, maar degene die onder de streep de meeste punten pakt. Dus je kunt niet anders dan zeggen dat Nico Rosberg de terechte winnaar is. Met name omdat hij gedurende de laatste wedstrijden precies wist wat hij moest doen om de winst binnen te slepen, en hij heeft het gedaan.
@jochempie: spijker op zijn kop.
@Rick-dos: je laatste alinea slaat de spijker op zijn kop. Het is verdiend maar hij valt in de categorie Hill, Räikkönen en Button. Het zal bij 1 WK titel blijven.

Wat was Lewis trouwens een slechte verliezer……
@mark997gt3: Ach dat hoort er bij. Je zou de ongemakkelijke situaties tussen Senna, Prost en Piquet er eens bij moeten zoeken. ;)
@mark997gt3: dat tekent de winnaarsmentaliteit. Hoeft helemaal niets met sportmanschap te maken te hebben.

Ot: verdiend, het doel van een kampioenschal is aan het einde meer punten hebben. De ‘als hamilton minder pech had’ kunnen worden weggezet onder het kopje pech en/of zorg voor het materiaal. Als hij die auto over de limiet jaagt dan doet ie dat zelf, en dan is het logisch dat rosberg daar geen last van had. Congratz nico!
@mark997gt3: De titel van Räikkönen was echt van ander caliber hoor. Vanaf 3e naar 1e in WK stand in 1 race.
@Rick-dos: helemaal mee eens
@rick-dos: Button is interessant, want over 3 seizoenen samen met Hamilton was ook die coureur beter.

Nico hefet gereden als een kampioen. Vooral de race in Singapore was zeer hoogstaand. Voor de rest van het seizoen, en de niet door Dizono en niet door jou genoemde fouten moet je bij Paul Weaver zijn, 1 van de grootste Hamilton fanboys:

https://www.theguardian.com/sport/blog/2016/nov/27/nico-rosberg-first-f1-drivers-title-lewis-hamilton-abu-dhabi
@Rick-dos: je mag dan niet vergeten dat alledrie die heren die je opnoemt achteraf geen kampioenschapswaardige wagens hadden. En dat ze het ook nog eens moesten opnemen tegen legendes (anders had Raikkonen 4 keer wereldkampioen geweest, geloof me)
Elke wereldkampioen verdient het. Zelfs Hamilton die andere jaren gewoon saaie, gecontroleerde races reed. Net zoals Vettel en Schumacher.
Rosberg is een dijk can een coureur, maar geen flegmatisch wonderkind zoals sommige anderen. Maar dat maakt hem geen minder goede coureur.
@Rick-dos: 22 races? Heb ik de race op Zandvoort gemist?
Mensen vergeet niet Lewis Hamilton in Maleysia een engine failure heeft gehad. Anders was zeker Hamilton kampioen
Hij heeft toch zelf gereden… dus ja!
Welja, van harte gefeliciteerd..!
Ja helemaal waar
Persoonlijk vind ik Rosberg een kleurloze coureur. Hij kan goed racen maar meer ook niet. Het extra in hem wat hem geen Senna of Schumacher maakt zit er niet in. Geen echte vechtersmentaliteit of persoonlijkheid.

Uiteindelijk heeft hij wel de meeste punten behaald en was hij met name de eerste races het sterkst waar hij optimaal van wat mindere optredens van Hamilton profiteerde maar ik blijf erbij dat Hamilton in vergelijk tot de andere Mercedes rijders onevenredig veel pech met de motoren heeft gehad en Maleisië hem de titel heeft gekost. Dat technisch falen was niet nodig geweest.

Wellicht waren de afgelopen races dan wel anders verlopen. Immers, met de 25 punten van Sepang voor Hamilton had Rosberg natuurlijk niet alleen maar voor de P2’s achter Hamilton kunnen gaan in de laatste races maar moest hij misschien ook wel even dat extra geven (als hij dat nog in zich had).

Daarnaast blijf ik het raar vinden dat Mercedes de crews van beide rijders heeft gewisseld. Dat heeft niets te maken met doorgroei in de organisatie zoals Toto schijnbaar aan Olav Mol had verteld. Ik denk dat Mercedes na 2x Hamilton graag haar Duitse rijder, die al sinds het begin deel uitmaakt van Mercedes GP en de eerste overwinning heeft gebracht, kampioen zag worden. Met de reglementswijzigingen is het namelijk nog maar de vraag of ze volgend jaar nog steeds zo dominant zullen zijn en dat weten ze daar ook dondersgoed. Dit jaar kon dat nog.
@sportevo: 30 poles kleurloos? Schumacher flink om zn oren gereden? Wat is het toch met mensen die Rosberg als een nogal talentloos mannetje neerzetten. Hamilton had pech maar heeft ook veel van zn verlies aan zichzelf te danken. Rosberg won 7 races op een rij sinds Austin 2015. Dat doe je gewoon niet zomaar. Het is zelfs Hamilton niet gelukt om zoveel achter elkaar te winnen.
@john4545: ja, 30 poles, 30 overwinningen, 30 kampioenschappen, maakt mij niet uit, Rosberg schaar ik niet onder de echte kampioenen de kampioenen. Dat hij sneller was dan Schumacher zegt in mijn optiek niets. Ik heb Schumachers rentree altijd meer gezien als iets wat hij deed omdat hij van de sport hield, niet omdat hij nog iets moest bewijzen.

Tuurlijk heeft Hamilton steken laten vallen, dat heeft Rosberg ook. Maar de pech in Sepang was niet nodig geweest bij een team als Mercedes zoals ze nu zijn. Net als Ferrari in 2006 in Japan waar Schumacher zijn motor ook de geest gaf. Heeft hem ook de titel gekost terwijl er niet verwacht werd dat een Ferrari in die tijd kapot ging.
Heeft Rosberg verdiend gewonnen? Ja…. Hij was degene aan het einde van het seizoen met de meeste punten. Zo simpel werkt het spelletje. Ik geloof niet in samenzweringen etc etc. Dus ja, hij is verdiend kampioen geworden.

Was hij de beste dit jaar? Nee. Dat vind ik niet. Hamilton staat toch wel een (paar) trede hoger op de ladder wat dat betreft. Waarom vind ik dat? Omdat Nico zich voorbij “laat” rijden door b.v Max in UK en BRA in de regen/nat. Hamilton ziet/hoort Max aankomen en vergroot het gat. Ros raakt achterop en vecht zich met heel veel moeite (met een veel snellere auto) terug, terwijl Ham gewoon een podium pakt. Heel simpel, als Ham z’n motor in Mal niet stuk was gegaan had Ros 7 punten minder gehad (geen 1e, maar 2e die race) en Ham er 25 meer. Dan was het dus 378 (Ros) vs 405 Ham geworden. Dat is gewoon zonde, maar zo gaat dat in deze sport.

Ik baal meer van de inhaalslag van Vet deze race waardoor hij Ric en Max nog pakte. Die 4e plek voor Max in het kampioenschap was toch wel heel erg tof geweest.
Een wereldtitel is bijna nooit 100% je eigen verdienste. Lewis heeft dit jaar ook zelf een hoop verkloot met zijn pauper starts en dat geneuzel in baku. En trouwens toen hij zijn motor moest wisselen in spa lag hij binnen no time weer op puntenkoers door ook best wat geluk. Laten we ook alsjeblieft niet vergeten dat 2 jaar terug nico zijn auto kapot ging in abu dhabi. Dat jaar had rosberg ook regelmatig pech.
Rosberg en het team er omheen heeft verdiend geworden. Ook al is Rosberg een saaie gozer verder..
Wat een nutteloze zeik-discussie, het begint hier op de Viva te lijken, net vrouwen die over de overgang zitten te mieoen !
Rosberg is wereldkampioen en die andere jankmuil, die beter is, niet.
Terecht of niet, het zal me worst zijn.
Ik wordt er niets wijzer van
Trump is de nieuwe president van de VS
En Castro is hardstikke deaud.
Die pech is een onderdeel van de sport. Als Nico kampioen wordt doordat Lewis veel pech heeft, so be it, ondanks dat het weinig scheelt qua punten. Volgend jaar weer een kans!
Max verdiende de wereldtitel
Ja, zonder twijfel. Hamilton is een snellere en completere coureur, maar Rosberg was dit jaar gewoon de betere van de twee. Ja, Lewis had mechanische problemen hier en daar, maar dat hoort nou eenmaal bij een mechanische sport als de Formule 1. In 2014 en 2015 hebben we ook niemand horen klagen over de betrouwbaarheidsproblemen van Rosberg toen Hamilton kampioen werd, dus dan zou het nu niet netjes zijn om dat andersom wel te doen en het kampioenschap van Rosberg aan de problemen bij Hamilton toe te schrijven.

Uiteraard is de Formule 1 deels een kwestie van op de juiste tijd bij het juiste team terechtkomen, en wat dat betreft heeft Rosberg absoluut geluk. Maar verder heeft hij het gewoon aan zichzelf te danken, want ook als je eenmaal in de juiste auto zit moet je het nog wel even doen.
Wie er na 21 races aan de leiding staat in het kampioenschap is een terechte wereldkampioen. Dit heb je als coureur samen met je team bereikt, samen verdiend dus. Dat er gedurende het seizoen aller hande zaken gebeuren waar een coureur zelf geen invloed op heeft doet daar niks aan af. De ene keer heb jij het geluk, het volgende moment iemand anders. In 2008 werd Hamilton wereldkampioen maar had hij niet de meeste overwinningen dat seizoen, maar daar hoorde je hem op dat moment ook niet over. Nu zal hij voelen dat hij met zijn hoogst aantal overwinningen recht heeft op de titel, maar weet dat ook een winnaar soms het geluk aan zijn zijde moet hebben, vraag dat maar aan Felipe Massa die zijn titel verloor aan Hamilton toen deze in Brazilië op de laatste 300 meter Timo Clock inhaalde. Max Verstappen had in zijn F3 seizoen ook de meest aantal overwinningen maar toch ging Ocon er met de titel van door, geheel terecht gezien zijn zeer constante prestaties.
De regels stellen dat degene met het grootste aantal punten na alle verreden races de kampioen is, en dat is dit jaar Nico Rosberg. Dat Hamilton meer races heeft gewonnen is niet relevant.

Ter herinnering, papa Keke werd in 1982 kampioen met slechts 1 (ja één) gewonnen race.
Tis maar een spelletje wie aan het eind van het jaar de meeste punten heeft is kampioen
Rosberg is niet de beste coureur maar hij heeft wel de meeste punten gepakt dit seizoen dus verdiend kampioen
Ik gun het hem wel hij zit er bij het begin af aan al bij bij Mercedes
Heeft tegen Schumacher en Hamilton gestreden dat zijn toch de sterkste teamgenoten die je kunt krijgen
Op na volgend jaar hoop dat er dan meer rijders zich met het wk gaan bemoeien
Kampioen is kampioen, zo simpel is het. Maar dat betekent absoluut niet dat rosberg de beste coureur is. Het betekent wel dat hij in het beste team zit èn het nodige geluk had.
Rosberg heeft na alle races de meeste punten en ik dus de terrechte wereldkampioen.

Ik vind alleen Hamilton de betere mercedes coureur en daarom hoopte ik dat hij het zou worden.
Het geluk was aan zijn kant dit seizoen, hij heeft legitiem gewonnen maar ik kan de man gewoonweg niet uitstaan. Die arrogante, robotachtige houding en dat minzame lachje, de dubbele agenda en schijnheiligheid druipen er af. Dan maar wat bling en zekere arrogante zelfverzekerdheid van Hamilton. Dat geeft tenminste wat leven in brouwerij, bovendien rijdt hij op z’n skills … Waarom herinneren zo weinig mensen de ‘epische’ acties van Rosberg? Die zijn gewoon dungezaaid, zonder de materiaalpech van z”n teamgenoot had de man de titel zeker in zijn holle kies kunnen stoppen …
@autodrome: “Die arrogante, robotachtige houding en dat minzame lachje, de dubbele agenda en schijnheiligheid druipen er af.”
Hoezo? Hij is de rustige, vriendelijke, normale familieman.
Ik vind het vooral jammer dat de comeback van Max nauwelijks tot niet in beeld is gekomen vandaag. Dat was toch een super prestatie!
Dit jaar doet me denken aan 1989. Voor velen vanwege de crash tussen Prost en Senna maar voor mij toch ook het jaar dat de snelste niet wint. De crash in Japan denken velen dat het doorslaggevend was maar het was eigenlijk de druppel van een mislukkend seizoen voor Senna. Prost wist maar twee keer Pole neer te zetten terwijl Senna in dezelfde auto 13 keer pole pakte van de 16 races. Wanneer er geracet werd was Senna beduidend sterker en sneller maar juist zijn auto kampte met veel meer problemen dan Prost. Toch wordt na een kleine 30 jaar 1989 herinnerd als het jaar dat Prost kampioen werd. Hoe dat seizoen er toen uit zag maakt niet uit, dat Senna veel sneller was maakte ook niet uit. Prost versloeg Senna, zo herinneren we het vandaag de dag.

Of we vinden dat Hamilton sneller is dan Rosberg verdwijnt langzaam in achtergrond. Maar omdat het nu toch hot topic is ben ik van mening wel. F1 is een team sport en team Hamilton heeft gefaald ook al heeft Hamilton zelf goed gereden maar team Rosberg heeft het beter gedaan.
Ja hoor, eens.
Helemaal gekregen van Mercedes 100% en daarom gooide Hamilton zijn kont in de kribbe… Lauda zei in het begin van het seizoen duits merk moet een duitse wereldkampioen hebben.
Hamilton zei ook dat het raar was dat hij wel pech had en Rosberg niet
Het was gewoon een bewussie van Mercedes om Rosberg dit jaar WK te laten worden, nadat Hamilton 2x WK is geworden…
“Badboy” Hamilton verkocht niet meer genoeg Mercedessen, dus nu wordt Rosberg daarvoor gebruikt. Marketingtechnisch dus interessanter om Rosberg daarvoor even WK te laten worden.
@specht: Weet je wat het is? Toen Mercedes begin dit jaar de monteurs van Rosberg en Hamilton wisselde zei het team dat het vooral was om iedereen scherp te houden. Hamilton gaf toen aan dat er een andere reden achter zat en dat hij die pas kenbaar wil maken als hij met F1 gestopt is en een boek aan het schrijven is. Het zou mij niks verbazen als Hamilton dan over een paar jaar inderdaad gaat claimen dat dit een bewussie was.
Zolang er 50-100 pk verschil zit yussen de f1 motoren krijg je nooit een eerlijke winnaar.geef ze allemaal 600pk en dan maar kijken wie de beste coureur is ipc beste auto
Typisch geval van “de beste auto heeft gewonnen”
Heb maar 1 ding te zeggen…

Rosberg rijdt als de gemiddelde Nederlandse automobilist als er een druppel regen op de baan valt…

Dus ja hij heeft de meeste punten, een zeer goed totaalpakket materiaal maar is niet de beste en meest complete coureur
Nico heeft het als de betere in het algemeen dit jaar 2016 gewonnen, en daar blijft het bij. Mokken achteraf heeft geen zin, dit zijn vijgen na pasen en mosterd na de maaltijd . . .
Natuurlijk verdiend, over het hele jaar de meeste punten. Manier waarop maakt niet uit. Ook dat is tactiek.
Volkomen verdiend. Lulletje Hamilton heeft inderdaad pech gehad, maar Rosberg heeft daar zelf het maximale voordeel uit gehaald. Ook gister is hij niet gezwicht onder de extreme druk. Vrij kleurloos baasje die Rosberg, maar naar mijn mening terecht die Weltmeister en hij is toch duidelijk een volwassener coureur geworden.
Zo’n kampioenschap is een marathon, geen sprint. En dat had ROS dit jaar beter voor elkaar dan HAM. Dus terecht kampioen. Vind ik het de meest charismatische en entertainende kampioen? Nee, maar beter dan veelvoudig kampioen Vettel…

#holland hopelijk kan Max volgend jaar voor het kampioenschap meestrijden. Vandaag toch weer knap vóór RIC geëindigd; well done!
Zwakste kampioen sinds jaren, kampioenen rijden voor de eerste plaats niet voor de 2e. Rosberg is de verpersoonlijking van de huidige F1, alles berekend, de cijfertjes, niet doorduwen, sparen, …. neen dank u. Geef mij maar echte racers zoals Hamilton en Max.
@olivierc: het is de koningsklasse. Daar mag je ook wat intelligentie verwachten en dus strategie. Persoonlijk vind ik dat een waardig kampioen ook een goede rekenaar en een goed verliezer moet zijn? Rekenen kan Hamilton, maar netjes verliezen kan hij nog steeds niet.
Toch vraag ik me af of uitval door mechanische problemen wel altijd pech is. Misschien vraagt de ene rijder wel meer van z’n materiaal dan de ander. Daardoor is er een hogere slijtage en hogere kans op een defect. Of zie ik dat verkeerd?
Oneens met de stelling.
Mercedes heeft het wel verdiend. Als je ziet hoe makkelijk Rosberg op het rechte stuk naar Max toe rijdt. Maar als je dan vervolgens ziet hoe moeilijk hij het heeft ook in de bochten Max van zich af te houden is het m.i. heel duidelijk.
Dus Mercedes terecht gewonnen. Rosberg beslist niet.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).