Suzuki Swift nu ook als ‘AMG 63 S’

Auteur: , 34 Reacties

Helaas geen blubberdikke Biturbo V8 voorin, wel iets anders wat hij gemeen heeft met het Duitse sportlabel.

De modellenstrategie van Suzuki is stiekem erg slim. Het imago van een bepaalde auto kan compleet om zeep geholpen worden door verkeerde marketing. Vooral in het A-segment gaat dat wel eens mis: door de betaalbaarheid moeten de kleintjes vooral jongeren aanspreken, maar het zijn dan juist de ouderen die een goedkoop koekblik willen hebben. Suzuki heeft in hun nieuwe gamma een scheiding gemaakt tussen die twee groepen. De Celerio en Ignis zijn de pientere en de coole in het A-segment, de SUV-kopers kunnen voor de intelligente – doch ietwat saaie – S-Cross of leuke(re) Vitara gaan. In het B-segment is één van de keuzes bezweken, misschien wel vanwege het succes voor Jan en Alleman van het alternatief: je kunt de slimme doch saaie Baleno niet meer bestellen, zijn ‘coole broertje’ wel: de Swift.

We verbieden niemand om een Swift te kopen op basis van een gegeneraliseerde groep, maar we durven wél te stellen dat mensen die van lekker hoeken houden de Swift waarschijnlijk geen straf vinden om in te rijden. De auto is beschikbaar met een paar kleine motoren, maar door het leeggewicht van minder dan 1.000 kg(!) kun je elke pk uit die motor op zijn donder geven. Voor de échte petrolhead is er de Swift Sport, die ook deel uitmaakt van de Autoblog Garage. Overigens is de auto door zijn leeggewicht geen Roemeense gevangeniscel, je krijgt een redelijk aanbod gizmo’s en luxe opties. Het moet gezegd worden, op het gebied van afwerking en materiaalgebruik is de Swift meer prijspakker dan luxepaard. Een ruimtewonder is het evenmin, maar wederom gezien zijn segment is het allemaal geen schande.

Suzuki Swift AllGrip

Tot zover de redenen waarom je een Swift zeker niet moet overslaan als je een goedkoop en leuk autootje wil, over naar de orde van de dag. Uiteraard (gezien zijn segment erg logisch) is de Swift standaard uitgerust met voorwielaandrijving. Suzuki brengt daar verandering in met de nieuwe Swift AllGrip. Dit is de benaming van Suzuki voor vierwielaandrijving. De overeenkomst met een Mercedes-AMG 63 S is het feit dat de auto niet te allen tijde een 50/50 krachtverdeling op de voor- en achterwielen heeft, het is eerder het voorwielaandrijvingssysteem wat we al kennen, met de mogelijkheid om extra grip naar de achterwielen te sturen in het geval van gripverlies. Net zoals Mercedes, maar bij hun is het meer op achterwielaandrijving georiënteerd.

De AllGrip-versie van de Swift is per direct leverbaar. Met de 1.2 hybridemotor en AllGrip ben je 19.899 euro kwijt. De Swift Style 1.2 AllGrip gaat weg vanaf 21.199 euro. Overigens leuk om te vermelden: elke Suzuki die nu bij de dealer staat is leverbaar met AllGrip. De basis, AllGrip Auto, is voorwielaandrijving met ondersteunende achterwielaandrijving, op de Vitara en S-Cross kun je AllGrip met verstelbare rijmodi kiezen en de meest geavanceerde versie, AllGrip Pro, is weggelegd voor de Jimny en voegt lage giering toe aan het pakket.34 reacties

Ligt het aan mij of is de link met amg erg ver gezocht?
@tjorque: erg ver
@tjorque: die link is zo ver weg dat hij er niet eens is.
@tjorque: Waarschijnlijk liggen ze nu op de reactie de rollen op de grond van het lachen, weer eens wat anders op maandagochtend/-middag!
@joost1990_2: ze waren zeker aan het gieren van het lachen…
Of is giering in Nederland erkend ipv gearing ?
@tjorque: ik ben nog aan het zoeken
@tjorque: AMG 63 S De S van Suzuki ! De A van Allgrip. De M van mwoah en de G van dat ie ook goed is.
@autopetje: En de 63 van het aantal PK in de Swift of?
Leuk, maar waarschijnlijk 65 pk ofzo? Dan ben je juist blij als je achterkant je eens in gaat halen lijkt mij.
@fmgarcia:

Aha, die 65pk is dus de link met de AMG G65
@hubert:

Oops… G63 zie ik nu
@hubert: Zonder G ook nog ..
@fmgarcia: zoals @donjunior al aangaf zal het om 63 pk gaan. Vandaar de vergelijking met de AMG 63.
Prima artikel, maar de clickbait is wel heel erg ver gezocht. Wellicht in de Alpenlanden een populaire uitvoering.
Ik heb toch even terug gescrollt om te zien of het geen Branded Content was. Niet het niveau dat ik van Autoblog gewend ben!
@crs86: dus als er één keer niet alles tot de grond aan afgezeken wordt is het een advertorial?
@720s: haha, zeker niet! Het had best een positief verhaal kunnen worden waarbij Suzuki credits krijgt dat ze op een gewone personenauto in dit segment vierwielaandrijving aanbieden. Helaas is het nu een hoop gezwets wat niet lekker weg leest en ook nog een ver te zoeken vergelijking gemaakt wordt met een AMG. Jammer.
@crs86: het is een tijdje geleden dat er zo weinig negatiefs te melden is over een auto in dit segment. Ik kan letterlijk niks verzinnen wat slecht is aan deze auto, in het achterhoofd houdende dat hij voor een appel en een ei op je oprit staat. In die context is het gewoon een geweldige kleine auto. Als het enthousiasme daarom de overhand neemt, is dat ook een keer leuk, toch?
@720s: ik doel daar ook niet op. Het is de manier waarop het artikel geschreven is wat afbreuk doet aan de boodschap. Eens dat de Swift een bijzonder leuke auto is!
@crs86:
Idem hier, ik wist bijna zeker dat het een advertentie was toen ik het las en heb het inderdaad ook even gecheckt. Jammer.
@crs86: precies hetzelfde hier! Even terug naar boven scrollen om er dan tot mijn verbazing achter te komen dat er geen ‘branden content’ stond….
@iJoost: branden zullen ze
10% van het AMG vermogen misschien?
Standaard Haldex toch?
Dus dit is eigenlijk gewoon de nieuwe Subaru Justy? Bij de eerste twee generaties kun je heel makkelijk de voorste steekassen eruit halen, dan heb je een Swift met RWD. Zou dat bij deze ook kunnen?
@dizono: Me like your thinking. Nu nog een sport met allgrip en gaan met die banaan.
@Dizono: Nope.
Ze hebben het over een systeem wat in de basis fwd is en eventueel vermogen naar de achteras stuurt. Vervolgens de stelling dat dit ook op de Jimny leverbaar is met lage giering.
Heb niet super veel verstand van 4wd en (haldex) koppelingen en difs etc, maar lijkt me dat in ieder geval de Jimny een ‘echter’ 4WD systeem heeft…
@milie33: de jimny’s en oorspronkelijke vitara’s waren inderdaad in basis achterwielaangedreven met mogelijkheid tot inschakelen van de voorwielen wat een totaal ander systeem is
Gieren doet men op het veld met de trekker. Lage gearing heeft iets met een versnellingsbak en tandwielen (gears) te maken.
Het gaat niet om de AMG 63 maar juist de toevoeging van de S. De verwijst bij AMG naar vierwielaandrijving. Laat deze Suzuki nou ook in het bezit zijn van een dergelijk AWD systeem..
Hoe staat het trouwens met de auto blog swiffert?
@room850: Houd Autoblog in de gaten!!
Apart dat je bij dit systeem aan MB denkt terwijl juist VW dit systeem al een tijd gebruikt, maar dan ook op dezelfde manier als Suzuki, genaamd 4motion.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).