Tesla legt Model 3-verkoop aan banden, annuleert orders

Auteur: , 47 Reacties

Da's ook wat. Wil je eigenlijk alleen een middelvinger opsteken naar een vastgeroeste industrie, blijkt ineens iedereen je auto's te willen kopen.

Tesla legt Model 3-verkoop aan banden, annuleert orders

Kennelijk was Tesla zelf wel de laatste partij die had gerekend op het enorme succes dat de Model 3 nu al heeft bereikt, want een deel van de preorders gaat linea recta de prullenmand in. Er gingen al geruchten dat de EV-bouwer moeite had om aan de vraag naar de nieuweling te voldoen en het laatste nieuws lijkt een ander te bevestigen.

Per order kunnen namelijk nog maar twee exemplaren per persoon worden besteld. Desondanks kon het bedrijf rekenen op ruim 320.000 orders in de week na de introductie van de Model 3, die in Amerika 35.000 dollar gaat kosten. Bizar eigenlijk, dat we Tesla enkele jaren geleden alleen nog maar kenden van de Roadster terwijl het nu een aardig serieuze speler lijkt te worden. Zowel qua nieuws, als qua verkoopaantallen.

Tweet Musk47 reacties

Dikke middelvinger naar alle andere autobouwers die ook een elektrische wagentje maken. Veel riepen “is niet de toekomst”. Zolang we nog niet op water rijden wel volgens mij.
@kingdante: Elektrisch rijden is de toekomst.
@martinus: Ik ben het met je eens, daar niet van. Maar denk je echt iemand op deze manier te overtuigen?
@motoragent: Herhaling is de kracht van de boodschap.

Mochten mensen aangeven nog niet overtuigd te zijn, dan is het goed om ook open te staan voor een discussie op de inhoud.
@martinus: herhalingen werken bij mij doorgaans alleen maar irritaties op… Zapp dan ook vaak gelijk weg.
@martinus: Heb je toevallig niet al je geld in aandelen van Tesla,Fastnet, etc.. gestoken? Waarom iedere keer diezelfde droge reactie?
@motoragent: Iemand snapt het grapje niet
@nameless: Iemand snapt hier niet dat Martinus bloedserieus is,
@martinus: Haha deze reactie van jou voor de 1000e keer. Ik las de reactie van Kingdante, wist in mn achterhoofd dat jou reactie eronder zou staan en moest er voor het eerst om lachen.
@kingdante: ik twijfel nog steeds of dit de toekomst is. Wat als er elke nacht een paar miljoen auto’s aan de lader staan? Dan mag elke stad wel een kerncentrale gaan bouwen. Het mooiste zou zijn als de zonnepanelen op een auto zoveel energie kunnen genereren dat je eigenlijk door kunt blijven rijden.
@rufctr01:
Stop met twijfelen.
Elektrisch rijden is ook onze toekomst.

In veel ontwikkelde landen is er overcapaciteit in de energieproductie door de opkomst van groene energie, en goedkope kolenenergie.
In Nederland staan bijvoorbeeld alle gascentrales stil en zijn we kolencentrales aan het sluiten, in Duitsland is er nog steeds over capaciteit als ze alle kerncentrales sluiten.

Ook de capaciteit van de hoofdinstructuur in Nederland (in tegenstelling tot ontwikkelingslanden als India, Pakistan en België) is ruim voldoende voor de groei in de komende jaren. Lokaal is dat ook het geval, en als dat niet zo is, is het makkelijk mogelijk en slim de capaciteit mee op te schalen met de behoefte. Daarnaast kun je ook nog toegaan naar een meer smart-grid systeem, dat opschaling van de capaciteit eigenlijk overbodig maakt doordat je energieconsumptie ‘slim’ gaat beheren.

Het komt dus wel goed qua energie opwekking en distributie
@martinus: Het grootste gevaar dat ik zie voor de toekomst van EV’s in Nederland is de fiscus.. die zal uiteindelijk EV-rijders net zo hard financieel willen uitkleden als andere automobilisten nu.
@martinus: Ik denk dat het grootste struikelblok vooralsnog de range is, met daaraan gekoppeld de relatief lange laadtijd. Het wachten is vooralsnog op betaalbare technieken om de capaciteit van (liefst ook nog minder zware) accu’s te verbeteren, en daarnaast de laadtijden te verkorten.
Dat gaat absoluut komen, daar twijfel ik niet aan – en dan zal het heel snel gaan met de electrificatie van het wagenpark.

Het zou trouwens ook nog kunnen zijn dat volledig elektrisch wordt ingehaald door brandstofcel-auto’s, afhankelijk van hoe snel de ontwikkeling daarvan gaat. De voortstuwing gaat dan nog steeds elektrisch, maar de energie wordt (grotendeels) opgeslagen in waterstoftanks.
@martinus: Wereldwijd wordt er nu op dit moment evenveel energie verbruikt als er momenteel kan opgewekt worden. Sterker nog slechts een 1/5 van onze energie-verbruik komt vanuit duurzame bronnen. Dus we zijn er bijlange nog niet.
@martinus: Niemand wil kolen en kerncentrale willen ze sluiten. Vergeet niet de batterijen. De recycling daarvan is een probleem.
@rufctr01: Het energieverbruik van al deze elektrische auto’s is niet zo extreem hoor. het voordeel is dat het energieverbruik in Nederland ’s nachts maar een fractie is van overdag. Dus dat is niet zo moeilijk te handelen.
Daarbovenop realiseert ne zicht niet dat een benzine/diesel auto bijna net zoveel elektriciteit verbruikt als een elektrische auto. Alleen al het raffinageproces vergt (omgerekend per km) al 70% van de elektriciteit die een elektrische auto ook per km verbruikt.
@rufctr01: Waarom enkel ’s nachts laden? Alle kantoorpikkies zouden hun auto prima op de zaak aan de lader kunnen hangen als het zonnetje schijnt. Helemaal als het gaat om zakelijke auto’s. Scheelt ook weer met verrekenen van de energierekening.
Niets nieuws: Telsa had al aangekondigd dat er niet meer dan 2 orders per persoon geplaatst konden worden, en past dat nu toe. Voor zover bekend gaat maximaal 5% van de orders over 2 exemplaren, daarvan is een deel (Musk zegt 0,2%) dubbel. Oftewel: maximaal 0,2% van de orders (600 stuks) zijn geannuleerd.
Feit blijft dat er blijkbaar heel veel vraag is en dat leasemaatschappijen/speculanten ze makkelijk denken weg te kunnen zetten. Dus de andere fabrikanten kunnen hier de vruchten van plukken als ze willen.
Moet je er eigenlijk wel even bij vermelden dat maar 0.5% van de orders groter waren dan 2. 96% heeft er 1 besteld, en 3.5% 2 stuks.

Zo’n impact zal het dus niet hebben op de totaalhoeveelheid. Het is alleen even balen voor de leasemaatschappijen die wilde meeprofiteren van de subsidies.
@motoragent: Misschien niet in het aantal orders, maar hoe zit het met het aantal auto’s? Want als het inderdaad leasemaatschappijen en verhuurbedrijven waren die er meer dan twee hebben besteld, dan heb je het wel over tientallen, zo niet honderden exemplaren per order.
“legt verkoop aan banden, annuleert orders”

Nou nou nou zeg, het is hooguit een lichtelijke beperking. Misschien om speculatie tegen te gaan? Als je wilt kun je nog steeds gewoon een Model 3 pre-orderen.
@madmarky: Autoblog doet graag aan clickbait. En mensen die niet lezen denken nu gelijk dat Tesla problemen heeft. Goed bezig AB.
Volgens mij is de gro de mensen die meer dan 1 hebben gereserveerd maar heel klein, dus zo spannend is dit allemaal niet. Waarschijnlijk geldt t vooral voor bedrijven in Amerika en wil dat Elon ook de particulieren kans geven op een tax credit. Klinkt al iets positiever toch?;)
@stfu: *de groep mensen die
wordt druk bij de laadstations.
Dikke middelvinger naar alle smartphonegebruikers door de afbeeldingen niet te schalen in de app.
@coffeecup: geen last van op de mobiele website.
@martinus: hij zegt toch ook in de app. Lezen is een vak.
Als je maar genoeg betaald kun je er wel meer krijgen denk ik
Wederom een titel waar de Telegraaf jaloers op zou zijn….
@trustmeiamanengineer: Ja, idd. Hoogstaand journalisme hier. Breek!
“Er gingen al geruchten dat de EV-bouwer moeite had om aan de vraag naar de nieuweling te voldoen en het laatste nieuws lijkt een ander te bevestigen.”

Jezus @MauritsH , wat is dat vergezocht zeg.. Misschien wil Musk gewoon voorkomen dat handelaren z’n auto gaan verzamelen om een dikke premium over de vraagprijs te kunnen verdienen? Of misschien wil hij elke klant een zo kort mogelijke wachttijd bieden?
Kan me niet aan de indruk onttrekken dat deze heftige artikel titel bedoeld is om de potentiële kopers te doen twijfelen. Sterk staaltje olie auto lobby?
Bij het pre orderen kon je er per persoon/creditcard maar max 2 bestellen. Er waren echter wel mensen die er door middel van 2 creditcards 4 hebben besteld. Daar wordt dus een stokje voor gestoken.
‘Normale’ pre orders blijven dus gewoon staan.
Tja logisch toch als je het even goed leest. Nu die productie lijnen opbouwen!
Wat een dom nagepraat van Autoblog. Ik had beter verwacht. Het zou te prijzen zijn als ze dit soort dom media-nagepraat in dit geval zouden rectificeren.
Wat een ongelooflijk slechte titel. Niks aan banden, enkele mensen die zich niet aan de voorwaarden hebben gehouden zijn aangepakt. Komt vaker voor dit, Autoblog. Doe er iets aan. Anders bezoek ik de site helemaal niet meer en heb je nog minder clicks.
@tkroon: Owww nu worden ze bang… Moet je vooral nog een reactie plaatsen ook, doet het zeker goed in de statistieken ;)
@potver7: Ik snap je reactie niet. Ik maak mijn punt duidelijk en blijkbaar zijn er op het moment van schrijven 32 mensen het met me eens. Ik kom op Autoblog voor autonieuws dat op een leuke manier wordt gebracht, niet om deze onzin te aanschouwen. En ik wil niet dat ik bij elk artikel achtergrondinformatie moet gaan zoeken of het wel klopt wat er geschreven wordt, dan zoek ik inderdaad een andere site.
Als het er echt maar 600 zijn is er nog geen man overboord. Blijft een raar verhaal maar toch. De bovengenoemde punten van levertijd verkorting of meer kans voor de particulier is natuurlijk onzin. Daar ga je het niet winnen met 600 plekken hoor.
@E34M5Touring: Waarom is dit een raar verhaal. Tesla heeft vooraf de spelregels bepaald. Men heeft getracht deze te omzeilen, en Tesla corrigeert dat.
Bij de Model X zag je ook dat mensen zo snel mogelijk de auto bestelden, om een auto uit zo vroeg mogelijk te krijgen. Een grote groep was liefhebbers, een kleine groep speculanten die hun productieplekken probeerden te verkopen, wat door Tesla vervolgens werd voorkomen, daarna verkochten deze speculanten de model x tegen 30% of meer premium direct na levering.
Dat wil Tesla voorkomen.
@pramm: Dan is het toch nog een raar verhaal. Wat zou Tesla het jeuken wie hun auto’s verkoopt. Zij verkopen de auto aan een partij, wat die partij er vervolgens mee doet is toch hun probleem? Wat hebben zij daar nou mee te maken, wie zegt dat de man die hem gewoon bestelt hem niet direct op Cars.com dropt met een 30% premium?
@E34M5Touring: Je ziet wel vaker dat partijen speculatie met hun producten proberen te voorkomen. Daarbovenop kan ik me ook voorstellen dat je wilt voorkomen dat mensen veel auto’s bestellen, en vervolgens hun order annuleren. de aanbetaling is namelijk niet onomkeerbaar.
@pramm: Ja US brands doen er normaal helemaal niet moeilijk over namelijk. Zo hebben veel Dodge Dealers enorm verdiend aan een snel te leveren Challenger. Dat kreeg zo’n hype dat ze die dingen niet snel genoeg konden produceren. Waardoor de premiums enorm opliepen. Maar mensen bleven ze wel kopen. 80k voor een SRT-8 van 55k was voor sommige geen enkel probleem. Kan me niet voorstellen dat een nieuw merk als Tesla dit zo maar zou verpissen. Maar ik ben er wellicht minder in thuis dan jij. Bedankt voor de redenatie in ieder geval!
320k auto´s is te veel voor Tesla. Zij hebben volgens mij de capaciteit niet om zoveel auto´s te produceren. Ondanks de voorfinanciering kan Tesla niet zoveel en snel investeren om te voldoen aan de vraag. Die orders met meer dan 2 auto’s komen van leasemaatschappijen denk ik.

Wellicht dat Tesla een kans ziet om zelf auto’s te gaan leasen. Daarna is natuurlijk niet verstandig om de concurrentie van munitie te voorzien. Maar, mag dat van de ACM?
http://www.nu.nl/beurs/4257136/autofabrikant-tesla-gaat-meer-autos-produceren.html

Antwoord van Tesla, de productie gaat al in 2018 naar 500.000 per jaar.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).