Tesla 100D met extra range: twee keer zo ver rijden als Max

Auteur: , 85 Reacties

Nou ja, twee keer zo ver rijden als Max op de racedag in Monaco dan.

Tesla

Vorige week hadden we het al over een hete Tesla update. In dat geval ging het om een speciale modus waarmee je ontiegelijk snel van nul-naar-honderd kan knallen. Onder het artikel gaven jullie redelijk massaal je ongezouten mening over de snelle batterij. Zoals te doen gebruikelijk bij het merk en het thema ‘elektrisch’ waren er zowel fervente voorstanders als verstokte criticasters vertegenwoordigd. Een veelgehoord commentaar waarbij je het geluid van een ronkende V8 op de achtergrond er zonder moeite bij kan/moet denken:

“Ja, leuk hoor, maar je doet het X keer en dan is de lol eraf en de batterij leeg, ze kunnen beter die range een keer verbeteren.”

Tesla heeft duidelijk dit commentaar ter harte genomen. Elektrek snapte vandaag namelijk opeens een nieuwe variant in Tesla’s configurator, die ze zelf overigens ‘Design Studio’ noemen. Dit model heeft in principe de 100 kWh batterij van de P100D onder de kap het blik. In dit geval is die dan echter niet afgesteld om ultieme power te leveren, maar juist om de range wat te vergroten.

Model-S

Volgens de Environmental Protection Agency (EPA) komt de Tesla Model S 100D zonder P maar liefst 335 mijl ver op één lading stekkersap. Dat komt neer op 523 kilometer, oftewel ruim twee keer de Grand Prix van Monaco. In tegenstelling tot de andere Grote Prijzen waar zo’n 300 kilometer wordt afgelegd rijden de coureurs in Monaco doorgaans namelijk maar zo’n 260 kilometer dankzij het lagere tempo.

Met de indrukwekkende range neemt de 100D het stokje over van de P100D als de EV met de grootste range. De P100D komt namelijk tot 315 mijl. Stukje bij beetje knabbelt Tesla dus aan de Range Anxiety die velen onder ons nog steeds parten speelt. Op moment van schrijven kan je de 100D echter níet meer aanvinken in de configurator. Misschien moeten we dus nog even wachten op de Model S die Parijs wel haalt zonder stekkerstop.

UPDATE: De 100D-versie van de Model S en Model X hebben een officieel bevestigd NEDC bereik van 632 km en 565 km, en zetten de nieuwe standaard voor elektrische voertuigen met een groot bereik.85 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
500km range is dikke prima, red ik net men diesel..
@allesmetturbo: wat voor diesel rij je dan? een nieuwe diesel van nu haalt 750…
@gwnbmw: Volvo 2.0D uit 2005. Gechipt en veel stadsverkeer. Na 35 liter zit ie al in het rode gebied.
@allesmetturbo: gechipt… zou hetzelfde zijn als continu in de ludricus mode rijden en een range extender. plus dat je ook geen 500 km haalt in dit ding in de stad.
@gwnbmw: Zijn ook wel een aantal diesels die de 1000 halen tegenwoordig denk ik. 50 liter. Verbruik van 1/20. Moet kunnen.
@bartteeuwen: Met m’n Volvo V40 D4 uit 2014 heb ik 1550km gered op 1 tank van 55 liter. Kostte me meer discipline dan me lief was en ga terug ook niet herhalen – maar ’t kan.
@bartteeuwen: heb een 2011 mondeo 2l diesel en rijd zonder moeite gemiddeld per tank 1050/1100 km……..zal niet zeggen dat er een 70l tank in zit :)
@jpoers: 70L tank, dat lijkt er meer op! Hadden ze in mijn V50 ook moeten doen!
@allesmetturbo: dan heb jij wel een heel klein tankje…
@allesmetturbo: ik doe 850 a 1100 km afhankelijk of ik veel snelweg doe met een tank van 65 liter. En als ik niet altijd als een gek zou optrekken deed ik makkelijk 1200 km.
@driftkicker: dat is erg lekker, daar kan ik alleen van dromen. Bij mij komt het doordat mijn tank al na 35L in het rode gebied zit. Ik doe 500km/35L= 1op 14,2. Op 65L zou ik dan 923km ver komen. Heb al gekeken naar een deuk in de tank maar kon niets vinden:p zou 55L in moeten gaan
Het is geen schokkend verschil maar wel goed dat de focus ook daarop gelegd wordt. Denk dat het voor veel klanten relevanter is dan 0,1 verschil naar de 100. Wellicht kunnen ze de volgende Model S uitrusten met een wat groter accupakket of dan inmiddels met betere accu’s. Dan kun je wellicht richting de 7-800km gaan.
@E34M5Touring: hoe groter de accu hoe zwaarder hij wordt natuurlijk.
@vtechlover: Maar dat moet je elders proberen te compenseren. Of met betere accutechniek. 20 miles extra is mooi maar doet mij ook vermoeden dat de rek er wel uit is qua range. Dan zul je toch elders moeten kijken. Of grotere accu’s of minder gewicht/ meer efficiëntie.
@vtechlover: of de energiedichtheid word vergroot, kijk naar de Renault Zoe hetzelfde gewicht maar toch van 240km naar 400km.
@vtechlover: nope. Ze gebruiken een verbeterde vloeistof in de batterijen en de layout in het batterypack is ook verbeterd. Zelfde vorm, meer range. Bij de nieuwe Zoe en i3 het zelfde verhaal. De techniek staat niet stil.
@fijnkonijn: ik hoorde iets over grafeen afgelopen week. Weet jij daar meer over?
@stephane8200: is in ontwikkeling. Net als Li-Air. Maar zijn nog niet productie-rijp.
@fijnkonijn: ik had het geGoogled en zoiets er over gelezen inderdaad maar ik dacht dat je eventueel ook in dit vakgebied actief bent, dus wat meer insider informatie had. Batterijenbusiness is best groot volgens mij.
@E34M5Touring: komt er aan. Binnenkort start de gigafactory met de nieuwe batterij productie. Deze bevatten meer energie in compactere afmeting. Batterij zal dus niet meer groeien maar wel efficiënter worden
via Android app
@stanny: die is voor de Powerwall en Model 3. 500km bereik is zat. Ik rij dat 1x per jaar maar na 250km neem ik toch altijd even een pauze.
@stfu: klopt, maar aangezien de productie van de gigafactory hoger zal zijn dan deze van de models 3 verwacht ik in de toekomst deze ook terug te vinden in de S en de X. 500km is inderdaad genoeg.
Maar we willen allemaal altijd meer pk en/of range.
@E34M5Touring: ik denk ook dat het net als bij brandstof autos een theoretische afstand is, maw: 350km meer realistisch
Ik vind het toch zulke suffe bakken om te zien. Mag wel wat spannender allemaal.
@991gts: Wat is er suf aan? De Model S heeft echt mooie lijnen.
@fanboy: wat is er niet suf aan?
@991gts: Wat is er suf aan? De Model S heeft echt mooie lijnen.
@fanboy: Hoe vind jij het lijnenspel van de Model S?
@fmgarcia: mooie lijnen
@w115: Hou ff iemand anders aan het lijntje
@fmgarcia: fanboy zegt dat de S mooie lijnen heeft en jij vraagt wat hij van de lijnen vind.
Neem nog een lijntje…
@fijnkonijn: Het is vrijdag ouwe, wat denk je zelf!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@fmgarcia: nou nou, iemand van 41 noem je niet “ouwe” he jongeman. Foei !
Even voor de Tesla rijders onder ons, hoe ver kom je op jouw accu en welke heb je in de auto? Merk je na verloop van tijd dat de accu’s minder worden of blijft het nagenoeg hetzelfde? Het wordt steeds interessanter om electrisch te gaan naarmate de range groter wordt
@lekkerlinksrijden: De Tesla rijder begint iedere dag met een range van 400 tot 500km dus die zit daar echt niet mee hoor.
@fanboy: je slaat de spijker op zijn kop. Als je een Tesla gaat rijden moet je anders denken. Als je een auto met verbrandingsmotor hebt, rij je tot hij leeg is. Je tankt hierdoor 1 keer als het nodig is. Je kunt dus elke keer iets minder ver. De Tesla laadt je elke dag op als hij ’s nachts niks staat te doen op de oprit. Elke ochtend kun je dus 400 kilometer ver komen. Ik zelf rij die bijna nooit op een dag. Denk dag de meesten in dagelijks gebruik niet 1 tank benzine/diesel op een dag leegrijden toch? Ergo…er is geen probleem
@sleurs: 1 tank per dag??? jij denkt dat we allemaal een goudmijn in de kelder hebben? vindt het al veel als mensen zeggen dat ze eens per week moeten tanken.
@lekkerlinksrijden: 90D, realistisch rond de 400 kilometer, batterij nog niet merkbaar minder. Half jaar bezit
@balboni: dankjewel
@balboni: Dit vind ik leuke informatie. En over welke wegen rij je met name? + rijgedrag natuurlijk.
@pesu: ik rijd door heel Nederland, voornamelijk snelweg, respecteer altijd de maximale snelheidslimiet, en trek niet hard op
@lekkerlinksrijden:
Mijn ouwe man heeft een model S 90D (van voor de facelift). Range tussen de 400 en 450 kilometer (let wel: hoe kouder, hoe minder range!). Auto is nog niet zo heel oud, dus de batterijen (waar ook 8 jaar garantie op zit) zijn nog dik in orde. Zie ook deze site:
http://www.daglievemensen.nl/tesla/maxrange.htm

En over de range. Kijk eens objectief naar je rijgedrag. Hoeveel rij je nu werkelijk dagelijks en wat rij je incidenteel? Mijn vader was namelijk ook huiverig voor de range, maar in de praktijk haalt ie 90-95% van zijn ritjes makkelijk zonder onderweg bij te laden. Hij doet hem niet eens meer elke dag aan de oplader thuis. En onderweg laden? Eigenlijk is het helemaal geen heisa. Wij zijn zonder een centje pijn afgelopen zomer naar Italië gereden. Het navigatiesysteem rekent voor je uit waar en hoe lang je moet laden, klopt nagenoeg exact.

Voor mij ouwe is het de ideale auto. En zo ontzettend veel goedkoper (en degelijker!) dan zijn voorgaande Duitse luxe wagens……
@Rob: dankjewel voor het antwoord.
@lekkerlinksrijden: op 90% haal ik ongeveer 320km (70kwh batterij). Op 100% ongeveer 350km. Hangt af van de buitentemperatuur. Nu in de winter ongeveer 10-20 km minder.
Degradatie is blijkbaar zeer laag.
@stanny: dat valt idd erg mee. Had verwacht dat het iets meer zou zijn. Dankjewel
via Android app
@lekkerlinksrijden: Ik heb een 85D maar weet mijn bereik niet. Rij ‘m nooit leeg. Men vergeet dat je hem altijd bij laadt als je kunt (auto’s staan doorgaans veel stil). Maar na uitrekenen kom ik uit op zo’n 375km. Batterijverlies heb ik nog niet. Gemiddele verlies je plusminus 1% na 50.000km. Die AutoWeek klokje rond Tesla had na 280.000km nog zo’n 90%. Sommige rijders hebben nog iets meer.
@lekkerlinksrijden: ik heb een eerste generatie 85. heb er goed 100.000km opzitten nu en haal 375km (was 400 toen hij nieuw was).
Een Tesla verliest in de eerste 40 a 50k Km 4 tot 5% range. Daarna vlakt het af en blijft het constant. Niemand die weet hoe lang ze echt mee zullen gaan, want daarvoor bestaat de Model S niet lang genoeg. Maar aangezien er veel Tesla Roadsters uit 2008/2009 zijn, met hoge km-standen, waarvan de batterij nog steeds boven de 90% zit, maak ik me geen zorgen. Tesla heeft dat goed voor elkaar. Ieman hier uit de buurt heeft een 2009’er Roadster met 280.000km en zijn batterij zit op 92% van de oorsprongelijke capaciteit. De model S 85 en 90 hebben een latere generatie Batterij. De 100D is wederom een generatie verder.
@fijnkonijn: dat is erg goed, bijna 3 ton op de teller en nog steeds 92% vd accu. Ik had echt verwacht dat er een stuk minder capaciteit over zou zijn na zoveel laden. Dat hebben ze zeker goed voor mekaar bij Tesla.

Bedankt voor de antwoorden uit de praktijk
@lekkerlinksrijden: Hier ook ‘oude’ 85 met 85.000 km. 380 km ( was 400)
Stekkerstop, stekkeren… wat een jeukwoorden. Wat is er mis met laden? Dat is er een prima woord voor.
@airc: maar wanneer ga je dan lossen?
Waarom niks op autoblog over het autonoom rijden nieuws?

NTHA in Amerika heeft bepaald dat Tesla geen blaam treft en heeft zelfs gezegd dat ongelukken met autopilot al 40% zijn gedaald!
@fanboy: omdat we daar Groen7 voor hebben ;) http://www.groen7.nl/autopilot-vermindert-verkeersongelukken-met-teslas/
via Android app
@rubenpriest: dat gaat niet over iets ‘groens’ maar over technologie.
@stfu: Dit. Alle negatieve berichten horen wel ineens op autoblog…
@rubenpriest: Ja maar het heeft dus niks met groen rijden te maken.
Alle andere berichten over autonoom rijden inclusief de ongelukken met een Tesla zijn wel op autoblog te vinden.
Ik zou het op beide posten, kleine moeite.
@rubenpriest: jammer dat daar nog steeds aan vastgehouden wordt. Autonoom en elektrisch zijn de twee grote trends, of je er nou blij mee bent of niet. Zou er graag meer over lezen. Ondertussen is Groen7 een aanfluiting, welgeteld één artikel meer dan 1 reactie op de eerste pagina en een verouderde lay-out. Waarom? Levert het los meer op? Zitten er grote plannen in het verschiet? Of zitten adverteerders op Autoblog niet te wachten op ‘groen’ nieuws?
100kwh x 0,25 EUR = 25 EUR / 536km of 4,66 EUR / 100km
Nice!
@dbonline:
Mijn LPG’tje: 1/14, a 0,60 EUR/liter. Dat geeft 4,29 EUR / 100Km.
Nog Nicer.

*Disclaimer: wel een klein koekblik vergeleken met zo’n Tesla.
@dbonline: de meeste ondernemers die op de zaak laden zijn veel goedkoper uit, ikzelf betaal niet meer dan 16ct per Kwh.
@dbonline: ik woon in CH en hier kost nachtstroom de helft van overdag. Ik laad daarom altijd s’nachts op en ik lach me de ballen uit m’n broek.
(hoef onderweg eigenlijk nooit op te laden en ik kachel overal heen want m’n klanten zitten in alle windrichtigen in CH).

De auto was best duur in de aanschaf maar de runningcosts zijn super laag. Remmen slijten ook niet (want re-gen braking). Eigenlijk betaal ik alleen voor banden. Vooral achter maar dat is mijn eigen schuld.
@fijnkonijn: banden zijn een dtuk duurder dan de elektriciteit! Elke 16000km een nieuwe set van 1400euro incl montage. 2x duurder dan de kwhs. Maar dat vergeet men snel.
@joerek: wow. Vervang jij je banden zo snel op je model s?!! Hier 85.000 en geen banden vervangen nog.
@joerek: nou zo bont maak ik het ook weer niet. Winterbanden gaan 2 seizoenen mee. Zomerbanden wat minder lang muhwahaha

Ik trek trouwens alleen als een raket op als ik alleen ben, want mijn Fraulein vind het niet zo grappig. De slijtage van m’n zomerbanden ‘achter’, is direct gerelateerd aan het aantal malen dat zij meerijd :-)
Prima zet, dat maakt de nadelen t.o.v. een auto met een conventionele verbrandingsmotor alleen maar kleiner.

Off topic: wat staat zwart eigenlijk goed! Nooit eerder gezien op een Tesla geloof ik!
Goed bezig, nu de prijs nog. Het liefst richting €20.000, dan is het ook interessant voor particulieren.
via Android app
@lekbak: Ja, graag ook een Golf R voor 20.000 dan. Wel zo eerlijk qua prestaties en zo.
@stfu: en ik maar denken dat het nu over range gaat. Ik vraag ook geen diamanten klokje voor dat geld of 7 zitplaatsen met vleugeldeuren. Ik vraag om een auto voor 20k waar je 500kilometer elektrisch mee kunt rijden.

Je weet wel, zoals je nu een ice kunt kopen voor dat geld en daarmee (twee keer desnoods) die afstand mee af kunt leggen.
@lekbak: nog even geduld die komt vanzelf
@lekkerlinksrijden: ik ben bang dat dat nog heel wat jaartjes gaat duren…
Een plusje voor de gevonden link met Max Verstappen. Dat is al even geleden natuurlijk.
500km begint een range te worden waarbij range geen issue meer is. Ja op weg naar vakantie moet je dan even lunchen terwijl je aan het superchargen bent. Maar op die 2x per jaar na hoef je je geen zorgen te maken.
via Android app
@reistje: normaal lunch je niet?;) Een non issue dus:)
@reistje: ik rijd al bijna 3 jaar Tesla en range was voor mij nog nooit een issue. Ik kachel overal heen want m’n klanten zitten in alle windrichtigen. Mijn ouders in NL bezoeken is geen probleem (moet onderweg toch eten en intussen zuigt de auto zich vol). Leveranciers in Denemarken en Noord-Duitsland, alles geen probleem. Na 2,5 a 3 uur wil je toch ff de benen strekken, bakkie leut drin. Intussen laad je weer op…
2x zo ver dan…

Beter hèè
Op Tesla’s site (Nederlandse versie) staat er bij de P100D 613 kilometer bereik. De 100D staat er niet bij, maar de 90D heeft bv. 557 km range. https://www.tesla.com/nl_NL/models/design
@jules713:
Dat is de uitkomst van de NEDC testcyclus. Die is verre van realistisch.
@Rob: klopt. Tesla verwijst tijdens verkoop ook altijd naar de US range. Volgens NEDC zou ik over de 420km halen… is uitzonderlijk haalbaar, maar niet realistisch. Net zoals het aangegeven verbruik bij een diesel.
via Android app
@jules713: als je op de 90D klikt zie je de 100D. Dat AB niet even de moeite pakt om de NLse site pakt… De testcyclus van Amerika is wel realistischer. Ik denk dat de 100D wel 500km+ kan halen.
Met mijn oude transporter 2.5 tdi 361000 km rijdt ik 1100 km met mijn 85 liter tank.
Met kat en Shell premium brandstof.
Geen rook bij volgas optrekken, wat zouden zijn sjoemelwaarden zijn, ik denk dat het meevalt.
@wimof: die oude pompverstuivers zijn zuinig, krachtig en betrouwbaar maar ze zijn echt verre van schoon. Dat jij geen roet uit de uitlaat ziet komen zegt helemaal niks.
@wimof: shell premium en al die andere premium brandstoffen zijn oplichterij. Zoek maar eens naar de verschillende tests die ze hebben gedaan. Niet tot nauwelijks verschil tov de gewone versies. De prijs is het in ieder geval niet waard..
Ik kan de 100D gewoon configureren hoor ?!
We zijn niet slimmer dan RDSHELL. Nog max 5 jaar en elektra wordt waterstof. Iedereen die leest weet dat. En rds is nu al de grootste daarin met een relatief kleine investering want de hele wereld gelooft in Musk. Maja die zit niet bij de bilderbergconvention waarschijnlijk.
Toch wel weer verrekte knap dat jullie hier max weer bij kunnen halen haha

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).