Tesla’s plannen voor de Model Y uitgelekt

Auteur: , 33 Reacties

Wanneer ziet deze nieuwe elektrische auto het licht?

Tesla's plannen voor de Model Y uitgelekt

Volgend jaar starten de Europese leveringen van de Model 3. De productie loopt inmiddels op rolletjes en op de achtergrond kijkt Tesla naar wat gaat komen. Het eerstvolgende model is de Model Y, een elektrische crossover die zijn basis met de Model 3 deelt.

Eerder dit jaar werd duidelijk dat Elon Musk de Model Y in 2019 wil presenteren. De productie zou in 2020 van start moeten gaan. Deze plannen zijn aan de hand van gelekte documenten bevestigd via Business Insider. De documenten laten zien dat Tesla de Model Y in de welbekende fabriek in Nevada, maar ook in de nieuwe fabriek in Shanghai wil gaan produceren.

Tegen december 2020 is het de bedoeling dat er in Nevada 7.000 auto’s per week van de band rollen. In februari 2021 moeten in Shanghai wekelijks 5.000 auto’s geproduceerd worden. Hoewel de Model Y zijn basis leent van de Model 3, zal de elektrische crossover op een paar punten wel degelijk wat toevoegen. Uit de documenten blijkt bijvoorbeeld dat de Model Y een derde zitrij gaat krijgen.

Volgens Tesla zelf is de informatie niet meer heel accuraat. In een reactie liet de Amerikaanse autofabrikant weten dat het gelekte document verouderd is. “Zodra we informatie hebben, brengen we dit naar buiten. Voor nu ligt de focus op het leveren van de Model 3 in Europa en China in begin 2019”, aldus een woordvoerder.

UPDATE 15-03-2019: het is officieel, dit is de Tesla Model Y!

Foto: een Model Y impressie via Miguel Massé op Twitter33 reacties

Ik snap dat een model S een concurrent is voor de 5-serie, een model x voor de X5 en de model 3 voor de 3-serie. Waar zit deze model Y dan? Rond de X1? Of meer 3-serie GT?
@timobac: 3-Serie GT is deaud, dus X1/X3 zou ik zeggen.
@timobac: Model X is concurrent voor de X6 i.p.v. de X5
@venividivici: X7 zou ik zeggen. 3e zitrij.
@crepito: Tja, maar toen de model X uitkwam wist nog niemand dat er een X7 ging komen dus daar is de concurrentie niet op gericht. X6 wel met zijn coupé lijn
@venividivici: je doet nou net of Tesla slechts auto’s ontwikkelt die met 1 specifieke andere auto in de markt moeten concurreren. Model X mag dan qua daklijk wellicht een concurrent lijken voor de X6 maar is qua functionaliteit toch meer een concurrent van de X7, ongeacht dat die er niet was toen de Model X werd gepresenteerd. Concurrentie is overigens iets wat in het hoofd van consumenten plaats vindt als ze mogelijke oplossingen voor hun wensen vergelijken.
@vroaaar: maar een X7 is qua afwerking e.d. toch wel een tandje strakker lijkt mij. Formaat zegt ook niet alles, bovendien zou het dan ook de GLS kunnen zijn, die was er al wel.
@vroaaar: natuurlijk kijken fabrikanten bij elkaar voor wat betreft het segment waarin een nieuw te ontwikkelen auto gaat plaats nemen. Maar een model X vergelijken met een X7 is onzin. Sowieso staat het afwerkingsniveau van BMW op een veel hoger niveau dan dat van Tesla en vind ik de reden van de 3e zitrij een vreemde om dit vergelijk te trekken. In dat opzicht zou je dus ook kunnen zeggen dat je de Model X kan vergelijken aan de Renault Grand Scenic, want ook een derde zitrij en kwa afwerking een redelijk gelijk niveau. Maar dat doen we ook niet want onzin.

Ik vraag me toch steeds af waarom Tesla’s altijd vergeleken moeten worden met BMW’s. Zou er dan toch naar de concurrent gekeken worden?
@venividivici: Is dat het uitgangspunt dan? Lijkt me van niet.
@crepito: een derde zitrij wel dan?
En wat krijgen we als we alle modellen achter elkaar zetten?
S 3 X Y…. Tesla wilde de model 3 eigenlijk E noemen maar die letter had Ford al geclaimed..
@speedfreakr: Klopt, uit andere documenten blijkt dat hierna de modellen C, U, N en T komen.
@rubenpriest: Volgens mij heeft Ford daarvan de T al geclaimd.
@smokin: en Mercedes de C.
@stephane8200: en Hyundai de N
@henk_he: En Ural de U…
@SpeedfreakR: Thanks Sherlock!
Ik blijf het lelijke dingen vinden. De Model S vind ik in de juiste configuratie nog wel een fraaie wagen, maar het interieur is niet om aan te zien. De rest van de line-up (die mager is) vind ik verschrikkelijk lelijk. De Model X vind ik niet om aan te zien.
@viezefreddyw: Ik ben er ook bang voor. De S vind ik een hele mooie wagen, maar de 3 ziet er maar vreemd uit. De X vind ik echt vreselijk lelijk en de Y moet dus de ‘3-versie’ van de X gaan worden. Belooft niet veel goeds.
@berlinetta: helemaal mee eens. S is mooi, rest mwah.
Gelukkig is dit een twitter impressie dus kan het nog goed komen maar als het ook maar enigszins hierop lijkt …
@viezefreddyw: de 3 laatst in het echt gezien. De verhoudingen kloppen echt niet, met name schuin van voren bezien is de raampartij veel te hoog.
Yup. Je kunt ze mooi of lelijk vinden, die gebakjes van Tesla, maar feit blijft dat deze Californische startup meer elektrische wagens verkoopt dan de hele concurrentie bij elkaar, en ondertussen vrolijk het ene na het andere model op de markt zet, waar de gevestigde merken worstelen om er ook maar één fatsoenlijk elektrisch aangedreven model uit te persen. Voorsprong door techniek wordt steeds meer een holle frase. Is VAG straks het nieuwe Nokia?
@frank2b: en straks krijgt Tesla last van de remmende voorsprong. Wetenschappelijk feit.
@frank2b: Hoe lang blijven jullie een 15+ jaar oud bedrijf ”start up” noemen?

Grappig dat je VAG met nokia vergelijkt….Tesla wordt eerder de nokia, de blackberry, de myspace…

Wie echt serieus een Tesla koopt vs de elektrische competitie is gek in zn kop.
@basjaski: hoezo? Beter laadnetwerk, hogere ranges… je bent wel gek als je naar de concurrentie gaat!
@frank2b: hun groei werd deels ook gestimuleerd door de subsidies in de US, 7.5k terug van de belasting, niet als aftrekpost maar gegarandeerd. DAt is nu sinds juli weg, men is nog steeds bezig met het maken van orders van weet ik veel hoe lang geleden maar ik ben toch benieuwd of men groot fan blijft nu de auto ineens 7.5k meer kost. De concurrentie heeft nu het voordeel wat dat betreft totdat men hun 200k target haalt.
@b00g1e: De wereld is groter dan alleen de VS natuurlijk. Tesla is nu ook naar het verre oosten aan het uitbreiden. Over groeimarkt gesproken …
Wow wel echt heel lelijk die hoge, smalle achterkant. Heupen zijn er totaal niet
Tesla moet kapot
@bloemhof010: Want?
@evdw: elektrisch🤮
@bloemhof010: Dat is je motivatie? Als jij ergens niet van houdt moet het kapot? Je hoeft geen Tesla te kopen.
En er zijn nog meer fabrikanten die elektrische auto’s maken. (audi, jaguar) Moeten die zeker ook kapot?
Wat een gedrocht.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).