
Tussen de spleetjes van onze ogen kijken we naar de spectaculaire overwinningen van weleer. Dit zijn de plekken waar je een keer moet zijn geweest.
Circuits die (deels) niet langer bereden worden, veranderen doorgaans in een stuk openbare weg. Wie weet heb ook jij tijdens je saaie vakantie in Frankrijk of Duitsland onbewust een stuk racebaan meegemaakt. Met een beetje spoorzoeken zijn de rondes nog wel te rijden, maar daar hebben we het vandaag niet over.
Wij zijn op zoek naar het originele asfalt. We willen hetzelfde spul aanraken waar de grote namen in de geschiedenis van de autosport over gereden hebben — het liefst met onze eigen autobanden. Nu zal dat laatste erg moeilijk worden (geen openbare weg) en is het te voet betreden van de circuits ook niet altijd legaal (privéterrein), maar het is mogelijk en de beleving is er zeker niet minder om.
01. Brooklands (Engeland)
Het allereerste permanente circuit ter wereld. In 1907 openden de ovaal met twee steile kombochten, een serie extra bochten op het binnenterrein (het Campbell circuit) en “Test Hill”: een helling waarop getest kon worden zoals later ook op de Steilstrecke bij de Nürburgring zou gebeuren. Alle drie zijn deels nog aanwezig. In principe is het historische asfalt niet toegankelijk voor publiek, maar zo’n klein hekje gaat ons toch zeker niet tegenhouden?
02. AVUS (Duitsland)
Vanaf 1921 was AVUS naast het snelste racecircuit, doordeweeks de eerste autosnelweg ter wereld. Twee rechte stukken van 8 kilometer, met aan de uiteinden een lus om te keren. Het in 1936 gebouwde kantoor (tegenwoordig een motel) en de hoofdtribune staan nog altijd langs de restanten van de Nordkurve.
03. Nürburgring Südschleife en Steilstrecke (Duitsland)
Oorspronkelijk bedoeld voor nationale races, de Südschleife maakte vanaf 1927 samen met de Nordschleife en start-finish deel uit van de toen 28 km lange Nürburgring. Na het ongeluk van Niki Lauda in 1976 en daarmee de laatste Grand Prix op de Nürburgring, moest de Südschleife wijken voor een nieuw GP-Strecke. Wat overbleef is nu deels openbare weg, deels overwoekerd bospad. Goed zoeken, dus!
De Steilstrecke, vlakbij de beroemde Karussellbocht, werd gebruikt om auto’s te testen. 450 meter lang een stijgingspercentage van 27% trotseren is zelfs voor de moderne wagen nog even slikken.
04. Lingottofabriek van Fiat (Italië)
De Lingottofabriek in Turijn, voltooid in 1923, is de enige autofabriek met een spiraalvormige lopende band en een circuit op het dak. Deze was naast het testen van nieuwe auto’s ook een geweldige manier om de politie af te schudden, zoals The Italian Job heeft laten zien. Je kunt nog steeds op het dak rijden (het is een privéparkeerplaats voor het museum en winkelcentrum geworden), maar een volledig rondje wordt onmogelijk gemaakt door een betonnen afscheiding.
05. Pitstraat en tribune Circuit du Reims-Gueux (Frankrijk)
Een geweldig snel stratencircuit waar 14 Gran Prix races werden verreden. Om financiële redenen werd de boel in 1972 gesloten en de bulldozer erin gezet. De tribune en pitsstraat overleefden de aanval en worden nu onderhouden door vrijwilligers.
06. Monza kombaan
Op het 10 kilometer lange circuit met kombaan behaalden Stirling Moss en Phil Hill geweldige overwinningen, en kwamen Wolfgang von Trips en 15 toeschouwers zeer ongelukkig om het leven. De kombaan, waar zeer hoge snelheden werden gehaald, werd toen te gevaarlijk. Formule 1 wagens reden er een laatste keer voor de film Grand Prix. Hoewel het asfalt in slechte staat is, wordt er nog één keer per jaar de Monza Rally gereden.
07. Indianapolis Brickyard (Verenigde Staten)
Vroegâh deed men nog niet aan mooie strakke asfaltwegen. Daarom had Indianapolis Motor Speedway, de beroemde “oval” van de Indianapolis 500-Mile Race en de NASCAR Brickyard 400, met de opening in 1909 geen bestrating. Al het stof en opspattende stenen bleek een groot probleem te zijn. Een paar maanden later werden er 3,2 miljoen bakstenen op de baan gelegd en kreeg het de bijnaam “The Brickyard”. Eén yard, ofwel 91 centimeter van de originele bakstenen liggen nog altijd op de start-finish lijn.
08. Circuit de Berckt (Nederland)
Het voormalige circuit uit Baarlo “De Berckt” had een lengte van 1 kilometer en was daarmee het langste “oval” circuit van Europa voor de F1 Stock Car klassen. En dat voor ons eigen koude kikkerlandje! Tegenwoordig wordt er twee keer per week een wielertraining georganiseerd.
09. Autódromo de Sitges-Terramar (Spanje)
Deze 2 kilometer lange kombaan is het oudste circuit van Spanje en, na Brooklands, het op één na oudste circuit van Europa. De baan werd in 1923 geopend en er werd slechts één internationale race verreden. Ondanks het tamme verleden toch het vermelden waard, want kijk eens wat een prachtige plaatjes je er kunt schieten!
10. Österreichring (Oostenrijk)
Ooit was dit één van de mooiste circuits ter wereld. Het nieuwe circuit, de zogenaamde Red Bull Ring, volgt een deel van de route, maar haalt het niet bij het origineel. Binnen de nieuwe Ring liggen nog korte stukken oud asfalt. Handig voor de marshals en de bezemwagen, maar minder toegankelijk voor de toerist.
Bonus: Buitenring
Na deze lijst prachtige circuits mag de “Buitenring” eigenlijk niet ontbreken. Dit is het stukje straat waar jij als kind met de skelter ontelbare rondjes gereden hebt. De ene dag was je een beroemde Formule 1 coureur, de volgende de beste rally-rijder. Hier liggen voor jou de mooiste herinneringen. Geef ze door!
Circuit de Gueux hoort hier ook tussen. En dat is, dacht ik, nu openbare weg.
@ferrari94tr: te snel gelezen.
@ferrari94tr: is autodrome niet het circuit waar Kenny from the Block zijn bandjes oprookte?
Ik had mijn eigen circuit door gangen vn m’n oma’s huis. Lekker racen met die speelgoed duwwagentjes!
https://sites.google.com/site/mewme9487/new-kids-ride-on-toy-luxury-push-car-toddlers-sit-scoot-scooter-red
Jammer dat ze het oude circuit van Hockenheim geruimd hebben, dat was ook een mooi parcours, volgas dwars door het bos..
@sir_smokalot: true true.
De Deutschlandring zou ook een goede zijn geweest voor het rijtje.
In 2011 heb ik zelf nog een eind gelopen over de oude kombaan van Monza.
Die banking daar was al behoorlijk heftig, maar volgens mij moet het nog heftiger kunnen.
In Nessonvaux (B) liggen nog steeds de restanten van de Belgische Imperia fabrieken, ook op het dak van deze fabrieken was een ovaal circuit gelegen. Stukken daarvan zijn er nog steeds te zien:
http://www.historiekzm.nl/uxplorer_eu/belgie/page15/files/2011-10-26-at-12-16-15.jpg
@MilleMiglia: Imperia bestaat immers nog steeds, alle info over Imperia en zijn geschiedenis op http://www.imperia-auto.be
@MilleMiglia: Daar staat nu een mooi stuk van in GTO magazine.
@passie: inclusief noodkreet omdat zo’n uniek stukje (auto)geschiedenis onder invloed van projectontwikkelaars en andere figuren zonder gevoel voor historie dreigt te verdwijnen… mooi verhaal, diep treurige uitkomst.
@MilleMiglia:
En ook het stratencircuit van Chimay hebben we nog:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Stratencircuit_Chimay
Ook van het oude circuit van Zandvoort zijn nog resten te vinden al staan daar nu vooral bungalows op. Het duin bij de voormalige Panoramabocht is voor de kenner nog goed herkenbaar in het park. Op het voormalige tunnel oost staan nu woonwagens.
Dat was vroegâh een veel mooier circuit dan dat Mickey Mouse baantje dat er nu ligt.
Hele mooie foto van dat Autódromo de Sitges-Terramar, daar moet ik een wallpaper van hebben!
Wow, dit is echt zo’n onderwerp waar je de krochten van het internet mee kan ontdekken. Zo vond ik deze forumposting http://forums.vwvortex.com/showthread.php?2854313-Abandoned-Tracks ter inspiratie
@jasperverweij: Nazareth speedway http://virtualglobetrotting.com/map/nazareth-speedway/view/?service=0
@jasperverweij: dit is ook mooi startpunt http://www.simonlewis.com/sc5.html
@jasperverweij: en mijn laatste spam bijdrage: http://skiddmark.com/2012/11/formula-ones-forgotten-circuits-five-that-were-lost-in-time/
@jasperverweij: olympische spelen in Rio zal ook zorgen voor 1 circuit minder: http://forums.vwvortex.com/showthread.php?2854313-Abandoned-Tracks/page22
Het originele Spa is ook schitterend!
@hamerhaai helemaal mee eens, als je boven aan eau rouge staat en naar beneden kijkt zie je hoe het ouwe cicuit heeft gelopen en die kleine tribunes vroeger de pitstraat was.
Ach, circuit de Berckt. Ik weet nog wel dat ik als klein mannetje in het naastgelegen zwembad telkens voor het raam stond te kijken naar de voorbij razende sprint cars… Mooie tijd was dat.
Grote afwezige: het originele circuit van Spa.
Dit was toen voor een paar jaar de vervanger, omdat Spa te gevaarlijk werd(auto’s werden sneller)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Circuit_Nijvel
Gewoon lekker door Monaco heen rijden met je tokkie diesel.
Luttenbergring natuurlijk
Doet me denken aan James May die met speelgoedauto’s het oude circuit van Brooklands probeert af te leggen
http://www.youtube.com/watch?v=K9mWPXH_nvY
Zo rijd ik, als het even kan, regelmatig enkele ronden op de Luttenbergring. Prachtig glad asfalt en verschrikkelijk snel. Gewoon openbare weg. Maar op zondagen en zaterdagavonden erg leuk (lees: het is altijd link en onverantwoord).
Werd vroeger gebruikt voor het NK motoren. Tegenwoordig alleen heel soms voor klassiekerraces.
http://www.jumpingjack.nl/Images_Bert_Struijk/Bert_S556.jpg
@rubend: en 1 keer per jaar kp van de Hellendoorn rally
wat is buitenring? dat begrijp ik niet als Vlaming
Een bezoek aan de oude start/finish straight van het circuit van Reims is een absolute aanrader.
De dikke atmosfeer die daar nog hangt van vergane helden en hun bolides van weleer is om te snijden.
Sinds een paar jaar is de pitstraat weer voorzien van een fris likje verf maar zijn de hoofdtribunes nog gewoon sinister verweerd beton.
Zelf nog even met dik 180 op de teller doorheen gescheurd. Verder kwam er nog een RS6(V10) volgas voorbij, een oude Volvo rally auto en een Talbot Gordini, blauw met witte strepen…
De oude Hockenheimring mist
Rouen les Essarts Circuit in Frankrijk hoort er ook nog bij…
Ik zie de CockRing nergens staan…
@E34M5Touring: Kijk maar eens omlaag dan haha
http://www.circuitsofthepast.nl/en-US/
Als kind heb ik nog wel op de camping gestaan bij Baarloo, het middenterrein was gewoon gras, en je kon er als kind heerlijk op fietsen, mijn oom heeft er volgens mij ook nog stockcar gereden maar dat was echt in de jaren 80.