‘Toyota Supra & BMW Z4 staan op hetzelfde platform’

Auteur: , 55 Reacties

Nog even over dat samenwerkingsverband tussen Toyota en BMW: er is goed nieuws uit Japan!

Toyota FT-1

Sinds BMW en Toyota begin vorig jaar de intentie uitspraken om gezamenlijk in brandstofcellen en sportauto’s te duiken hebben we al veel geruchten voorbij zien komen, maar is er van een tastbaar product of zelfs een toezegging over een nieuw model nog geen sprake geweest.

Wat we wel hebben is een betrouwbare bron, de Japanse Nikei, die claimt dat Toyota en BMW één gezamenlijk platform aan het ontwikkelen zijn waar zowel de nieuwe Supra als de volgende Z4 op gebaseerd zullen worden. De twee sportauto’s doen louter onderhuids aan platform sharing, ze krijgen ieder een geheel eigen buitenkant. De samenwerking is dus niet te vergelijken met de Toyota/Subaru-deal die leidde tot de bijna identieke GT86/BRZ.

Volgens de Japanse krant komen de auto’s in 2017 op de markt, en dat is in lijn met eerdere uitspraken van hoofdingenieur Tetsuya Tada.

De ingrediënten van de volgende Supra/Z4 laten zich raden: achterwielaandrijving, twee deuren, twee sportzetels, en beiden een eigen smoelwerk. Of beiden merken, groot voorstanders van elektrificering en koffiemolens, ook het H-woord gaan gebruiken bij de iteratie van de sportauto’s is nog niet bekend. Wij zijn al lang blij dat de naam ‘Supra’ weer tot leven wordt gewekt. Het is té lang stil geweest rondom dat icoon.

Foto: Toyota FT-155 reacties

Hopelijk komt er dan ook weer een Z4 M Coupé, want die mis ik nu wel
@italia007: Wat mis je dan aan de 35is? Die is sneller dan de Z4M was.
@k-man:
Wat ik mis? Het Coupé-gedeelte en het aggressievere uiterlijk van de M-modellen t.o.v. de standaard BMWs. Want ook de 35is heeft niet het stoere uiterlijk wat de nieuwe M-modellen wel hebben.
man man man en supra die het zelfde platform gebruikt met en gay mobiel = not done
@w211: Jouw DNA en dat van een banaan komen ook voor 50% met elkaar overeen, dus niet zeuren.

http://www.mirror.co.uk/news/weird-news/humans-share-50-dna-bananas-2482139
@MrSkyline: Laat me raden ,jij bent zo’n type die op alles gelooft wat er op het internet/media staat. Jij bent niet goed bezig jongen.
@w211: dit is ongeveer de domste reactie die je je kan bedenken. Volgens jouw redenatie kunnen we net zo goed geloven dat dit bericht niet waar is. Dit zorgt ervoor dat je eerste reactie een onzin reactie is. Jij bent niet goed bezig jongen.
@Relief: één of ander bedrijf beweert dat de supra en de Z4 de samen onderstel gaan gebruiken ,(waarom zou dat niet kunnen of waarom zou dat niet waar kunnen zijn)
maar één of andere klote krant opent en artikel met ‘fascinating facts’ en beweert zonder enig bron dat en dna van banaan en en mens overeenkomen. ,als ik morgen af kom dat mijn ballen met jou iq overeenkomt daar geloof jij ook in zeker ? Goed bezig jongen ,doe zo voort.
@MrSkyline: touché
@w211: Zijn alle auto’s die buiten je budget vallen gay mobielen? Wat een zinloze reactie.
@voytekbe: Lekkere rijdersauto’s die redelijk betaalbaar zijn. Houd wel van zulke auto’s net zoals de Nissan 350z/370z, Mazda MX-5 en de BMW Z4. De BMW Z3 was meer een “stoere” auto en de z4 heeft juist meer zachtere lijnen, maar is gewoon wel een mooie auto.

Vooral in het blauw en in onderstaande uitvoering gewoon een topper;
http://www.bmwblog.com/2009/06/24/bmw-z4-nominated-for-2010-european-car-of-the-year-award/
@voytekbe: Van waar haal je dat deze uit mijn budget valt ?
@w211: Puur logisch redeneren.

Dergelijke comment getuigt van een beperkte intelligentie, anders zou je niet zo kortzichtig door de bocht gaan. Simpel volk noemen ze dat aan onze kanten.
Beperkte intelligentie resulteert in een middenklasse loontje en daar kan je dan ook geen nieuwe Z4 mee permitteren zonder in te boeten op andere levenskwaliteiten. Inboeten op levenskwaliteiten en andere luxes voor een auto is eveneens een toonbeeld van beperkte intelligentie naar mijn mening. If you can’t afford it, don’t buy it.

Met kunnen permitteren spreek ik ook niet over occassies. Dan kan zelfs de grootste idioot ‘met een ferrari rijden’. Ik heb het dan over een nieuwe Z4. Met opties zit je snel over de 50k en dan zit je nog maar met instapmotoren.
occassies kan je zelfs ‘ferrari rijder’ zijn
@voytekbe: Deze reactie getuigt anders ook van beperkte intelligentie.
@burninrubber: Neen, het woord dat je zoekt is arrogantie ;-)
@w211: die afbeelding wat jij hebt is nog veel erger!! Het is of bwm of mercedes. of feyenoord of ajax. Die 2 gaan niet samen. dus eerst bij je zelf kijken en dan commentaar geven.
@gerjan: Op wat slaagt uw reactie nu weer op ? Ik ben fan van deze 2 grote merken wat boeit dat jou ?
Zolang er maar geen duitse styling in de Supra komt.
De Supra was juist zo japan-ish en daarom zo leuk.
De Z4 is voor midlife crisis kalende heaumeau kappers
Mooier kan het niet ik ben een Toyota/Lexus en BMW fan dus voor mij de mooiste samenwerking die ik mij kon bedenken.
Zeer benieuwd naar het eindresultaat.
Meestal word ik niet zo blij van samenwerkingen, maar Toyota en BMW staan toch beide hoog op mijn lijstje!

Ik hoop alleen dat ze wel wat verder gaan dan alleen een eigen buitenkant!
Toyota/Lexus en BMW fan? Nogal tegenstrijdig.
@imba: Yep, in Japan houd ik van Toyota/Lexus en in Europa van BMW. Beiden merken spreken mij gewoon zeer aan en zij gewoon goed bezig.
@imba: Trouwens waarom is dat tegenstrijdig? waarom of of en niet en en, Mijn liefde voor Japan steek ik nooit onder stoelen of banken. Ik houd van Japanse producten, Japanse motorfietsen en Japanse auto’s. En BMW maakt gewoon hele mooie auto’s.

Waar gaat jou voorkeur naar uit als ik vragen mag?
@agera: Dan zal Nissan je ook wel aanspreken?
@burninrubber: Ja sowieso voornamelijk vanwege de GT-R en de Pathfinder twee heerlijke wagens. De Nissan GT-R is in mijn ogen ook de beste sportwagen zeker voor dat geld.

Alleen jammer dat de nieuwe Pathfinder minder stoer en vierkant is als de vorige Pathfinder, was gewoon verliefd op dat ding.

En jij welke merken spreken jou aan?
@agera: Poeh daar vraag je wat, Porsche, Nissan, Honda, BMW, Ford, Alfa Romeo het maakt mij niet uit als het maar innovatief is, of aparte styling heeft. Ben niet zo een fan van Audi, ik begrijp de hele aantrekkingskracht niet.
De fan’s in de voorzijde van de Toyota concept moet geen steenslag verwachten…
@reggie-boy_rood: De enige steenslag die dit concept ooit gaat zien is virtuele steenslag in Gran Turismo.
Ik krijg hier een dubbel gevoel van. Enerzijds weten BMW en Toyota beide als geen ander hoe je een snelle, sportieve en goed sturende auto moet maken. Anderzijds was en is de Supra MKIV technisch zó sterk, dat ik denk dat BMW (en het huidige Toyota net zo min overigens) niet in staat zijn om de technische kwaliteit van de “oude” Supra te evenaren. Maar buiten dat denk ik ook dat het zeer zeker een erg goede rijdersauto zal worden.
@ej20g: k heb er ook goede hoop in.

Supra MKIV: heeft de looks, power en natuurlijk de betrouwbaarheid van een 90s Toyota. Toekomstige SupraZ4mix zal punt 1 en 2 vast behouden maar 3 denk ik deels. Toyota’s zullen altijd zeer betrouwbaar zijn, maar tegen 90s niveau wordt lastig.

BMW Z4: looks, power (verschilt per motorisering), betrouwbaarheid (lang niet zo als een MKIV Supra). Kruisbestuiving met de Supra zal vooral op betrouwbaarheid voordelig zijn.

Nogmaals: betrouwbaarheid van een 90s Toyota wordt het denk ik niet. Zelfs niet bij een SupraZ4 mix. T komt er misschien in de buurt, maar achteruit zal het er zeker niet op gaan.
Wat die nieuwe Supra betreft ben ik blij en bang tegelijk. Blij omdat het me lievelings auto is, bang dat ze de styling verneuken (want eelijk is eerlijk, gaat wel de foute kant op met toyota, gt/brz buitengelaten)
@arii:

Kans is wel groot. Als bmw een 6-cylinder in die wagen moet kunnen lepelen, die dan ook nog eens in het midden ligt.
Nogal een groot contrast met een kort V6je tussen de voorpoten.
@Hupke: wie zegt er iets over een motor in het midden? Zowel supra als z4 hebben hun blok voorin liggen
@arii:
De Z4 heeft de motor achter de vooras liggen, technisch mag je dan speken van een middenmotor,
Wat een lelijk gedrocht krijg je dadelijk een vast gelijmde bmw…… Doe mij maar dan maar slk’tje of nog beter een mooie 4c!
@henkhupelschoten: Een gelijmde BMW? Meen je dat nou joh grapjas. Die Japanners zullen langer meegaan en langer heel blijven dan de meeste Duitsers.
@agera: je bedoelt langer meegaan dan een bmw, tja dat geloof ik wel. Maar niks boven Mercedes, nardo record weetje wel?
@henkhupelschoten: Maak je niet druk om BMW en Lexus zitten beiden goed in elkaar geschroefd, voor mij niks boven deze 2.
Hahah qua taxi’s gaat er niks boven Mercedes inderdaad :)
@agera: ik ben juist blij dat je over taxi’s begint, ik zie namelijk geen een bmw taxi geeft wel aan dat Mercedes betere prijs en kwaliteit heeft! Langste onafgebroken record rijden? Juist Mercedes 50.000 km aan een stuk. Mercedes e/s klasse’s die almeer dan 1/2 miljoen kilometer hebben gelopen. Mercedessen die meer als 40 jaar nog steeds dagelijks gebruikt worden? Wat wil je als je een bmw laat inelkaar zetten door Toyota dat ie na 25.000 km al uitelkaar ligt en na 4 jaar sterk naar lijm begint te ruiken. Je achtergrond op je mobiel is zeker ook een gefotoshopte m3?
@henkhupelschoten: Naar lijm? 4 jaar ? 25.000 km uit elkaar ligt? Ik weet niet of je het weet maar Toyota/Lexus is een van de meest betrouwbare merken.

Ik geef je een advies minder lijm rijken, je hersenen worden aangetast door teveel lijm.
@agera: rijken moet zijn ruiken
@agera: laat maar lekker lullen. Wil je betrouwbaar rijden? Koop een Toyota. Wil je iets wat echt sportief rijdt? Koop een BMW Z4 (M). Wil je een mix van beide? Koop een Toyota Supra. Kortom: wat de beste man boven jou zegt is grote onzin, ondanks dat er inderdaad genoeg E-Klasses zijn met meet dan een half miljoen kilometer op de teller.
@ej20g: Wat een sjaak, ik zeg nergens dat die oude E-Klasses niet goed zijn.

Alleen als je zegt dat Toyota/Lexus rotzooi en troep is kan ik diegene niet serieus nemen.
@agera: volgensmij witte gij dr echt helemaal niks van enigste betrouwbare Toyota die ik me kan voorstellen is een hilux verder niks allemaal Chinese baggerzooi. Hoe oud ben je? Serieus man.
@henkhupelschoten: Je maakt je echt belachelijk, maar zelfs dat heb je niet in de gaten volgens mij. Nogmaals minder lijm snuiven.

Je bent een lachertje man een Lexus Chinese baggerzooi? ga zo door, misschien dat je met de tijd leert wat een Toyota/Lexus is.
Goed man, een Japanse BMW, ik ben er niet bij!
@csx3000:
Tja, is het glas half leeg of is het half vol, het kan ook een Duitse Toyota zijn, iets waar ik qua betrouwbaarheid meer vrees voor heb..
Wees blij met dit soort samenwerkingen, zonder de kosten te delen is het bijna onmogelijk om nog leuke rijdersauto’s te maken.
Nee, een wereld vol met grijze leasehokken, dat is pas echt mijn schrikbeeld..
@tupperware: Dat moet je toch echt emigreren, hier in NL is dat toch echt de toekomst.
Met al die achterlijke regels van de overheid.
@csx3000: ik ook niet ook nooit geweest
Das ist ein Zoepra..
Ik ben benieuwd, de huidige Z4 is echt enorm geslaagd naar mijn mening, op 1 ding na, z’n gewicht.
Mogelijk is dat toe te schrijven aan het feit dat die wagen waarschijnlijk een platform moet delen met andere BMW’s die eerder sedan,touring & coupe zijn dan sportwagen.

Een samenwerking met toyota zou daar mogelijk iets aan kunnen veranderen. Je hebt toch de oplage die je nodig hebt voor een sportief platform te ontwikkelen.

Langst de andere kant, de huidige Z4 ziet er zo enorm goed uit, het kan bijna niet anders dan dat de volgende een stuk lelijker word.
Voor de Supra, de Z4 heeft een front mid-engine, de supra was volgens mij iets compacter met de motor gewoon tussen de voorpoten, het uiterlijk zal wel wat veranderen, niet?
@Hupke: waarom zou een sedan een zwaarder platform hebben dan een sportwagen? Ik vermoed dat het overgewicht van de (inderdaad prachtige) Z4 vooral te wijten is aan het klapdak. Als BMW terugkeert naar de softtop en Toyota maakt een mooie coupe dan kunnen dat 2 hele mooie liefdesbabies worden.
@mashell:

Een platform is niet licht of zwaar, maar het geeft wel aanleiding tot een zwaardere wagen. Want dat ding dat je bouwt hangt tenslotte af van je platform.

Misschien krijgt de Z4 dan eindelijk eens een doublewishbone (want er moet tenslotte mee geraced worden) voor ophanging.
Oeps de e89 heeft al double wishbone

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).