Trump’s importheffing op auto’s dood in het water?

Auteur: , 52 Reacties

Het blijft angstvallig stil rondom de import-tax die de daadkrachtige POTUS voor de verkiezingen beloofde in te voeren.

Trump

In de autowereld was en is het een hot issue: gaan de Verenigde Staten onder leiding van Trump nou een dikke import-tax invoeren of niet? Trump beloofde zijn achterban voor de verkiezingen om het wel te gaan doen. Volgens hem namen alle andere landen op de wereld misbruik van Amerika. Zij beschermen volgens Trump hun eigen markt, maar profiteren tegelijkertijd van het feit dat Amerika dat niet doet. Zoals te doen gebruikelijk bij Donald zitten er nogal wat haken en ogen aan de feitelijke juistheid van dit statement, maar dat laten we maar even voor wat het is.

Feit is dat Trump de aandacht van verschillende autofabrikanten goed te pakken had. Verschillende Duitse merken gaven bijvoorbeeld aan bezorgd te zijn over de plannen. Desalniettemin gaf BMW te kennen zich niks aan te trekken van ‘The Donald’ voor wat betreft hun eigen plannen om een fabriek in Mexico te bouwen.

Andere autofabrikanten leken stiekem juist blij te zijn met de plannen van Trump. FCA bijvoorbeeld drijft financieel grotendeels op het verkoopsucces van de SUV’s en Pickup’s van haar Amerikaanse tak. Belemmeringen voor andere merken om die markt te betreden zouden, zeker op de korte termijn, niet verkeerd zijn voor de coltrui.

Inmiddels horen we echter bar weinig meer over de importheffing. Trump heeft andere zaken aan zijn hoofd, nadat het afschaffen van Obamacare op grotere politieke weerstand stuitte dan hij gehoopt had. De nieuwbakken POTUS heeft zelf aangegeven dat het afschaffen van The Affordable Care Act prioriteit geniet boven het aanpassen van de tax code. Dat heeft te maken met het feit dat er met het Affordable Care Act zelf 1.000.000.000.000 belastingdollars gemoeid zijn. Het doorstrepen hiervan zou het een stuk makkelijker/acceptabeler maken voor verschillende groepen om andere belastinghervormingen te accepteren, omdat je dan wat geld over hebt om mee te spelen.

Maar, ook over de importheffing zelf lijkt Trump inmiddels wat twijfels te hebben. Of in ieder geval: hij is er een stuk vager over dan voorheen. Het plan van de Republikeinen is om wat zij een ‘Adjustment Tax’ noemen in te voeren. Maar Trump gaf aan Fox Business aan dat hij niet van die bewoording houdt:

“I haven’t really wanted to talk about it. I have my own feelings. I don’t like the word adjustment, because our country gets taken advantage of, to use a nice term, by every other country in the world [handgebaar]. When you say reciprocal tax, nobody can get angry. Even the other countries, if, like — if they’re charging you a 50 percent tax, you say, ‘Okay, whatever you charge, we’re charging’. But I’m not saying that’s what I’m doing.”

Oké dan, duidelijk. Of niet. Nou ja misschien.

Enfin, de omtrekkende bewegingen van Donald komen na berichten dat zijn aartsconservatieve adviseur Steve Bannon uit de gratie is gevallen. Bannon werd onlangs uit de Nationale Veiligheidsraad gezet. Inmiddels schijnt Trump vooral te luisteren naar Jared Kushner, de man van Trump’s dochter Ivanka. Deze 36-jarige geslaagde zakenman staat echter bekend als iemand die sympathie heeft voor de Democrats.

Marktanalisten die dinsdag spraken op een forum georganiseerd door J.D. Power neigen er inmiddels naar om te concluderen dat de importheffing zo goed als dood is. Nariman Behravesh, hoofdeconoom van het in Londen gevestigde IHS Markit weet het zeker:

“There’s no border adjustment tax; that’s dead.”52 reacties

Tja .. dat heb je nu eenmaal in een democratisch land ..
Daar stuit je op weerstand ..

In NL kan Rutte flikken wat ie wil ..
De suffies maken zich meer druk om voetbal darten en F1 ..
@lincoln: Wordt het niet eens tijd voor een andere computer of in ieder geval toetsenbord. De huidige lijkt nog al wat interpunctie fouten te bevatten.
@evian: u bent nieuw op AB?
@pinut187: Zeker niet, maar wel voorstander van originaliteit.
@evian: Ik denk helaas dat een nieuw keyboard niet helpt…
@evian: ach, ieder blog heeft volgens mij recht op een verspreider van ongenuanceerde en soms ongefundeerde meningen. Hier neemt @lincoln de honneurs waar. Hij bijt volgens mij niet. Soit.
@lincoln: Je kortzichtig getroll in ELKE POST, dag-in, dag-uit, wordt een beetje vermoeiend Lincoln …
Andere “analisten” weer niet, maar die hebben dan ook weer een andere “geldschieter” met weer andere belangen..
Het is ”dood in de water”…
@gash: het is “blikje in de water.”
Hoe ging dat spreekwoord ook alweer? Veel geschreeuw……
@dutchdriftking:

Veel geschreeuw papadag als voorschot op wachtgeld ..
@lincoln: Klopt, ook hier is het niet perfect.
@lincoln: Ach, wij hebben tenminste nog iets dat op een democratie lijkt; in B.V. Amerika kun je slechts kiezen tussen 2 corrupte leiders …
@dawwg:

Europeanen hebben helemaal nix te kiezen ..
Helemaal nix ..
Trump draait en blijft draaien, en schiet dan vervolgens uit de heup. Hij zegt onvoorspelbaar te willen zijn. Dat is inmiddels duidelijk een maskerade “voor geen idee hebben”. En dat s het probleem bij Trump. Geen visie en geen beleid.
@pomoek: dan weet jij het beter dan zo’n beetje de hele wereld, de rente daar is onlangs verhoogd, de DOW heeft nog nooit zo hoog gestaan en de dollar is ijzersterk..

Maar idd, laten we Europa als voorbeeld nemen, hier is het enkel pappen en nathouden en een beetje populisme bleren naar elkaar.
@lekkaah: ik heb het niet over Europa VS de VS, niet over de Dow en de dollar die al tijden redelijk stabiel zijn ( wat denk ik de verdienste is van Obama en zeker niet van Trump), en mijn mening is tenslotte zeker niet origineel, in de VS heeft Trump een aproval rare van 35%. Het gaat mij om het niet hebben van een beleid, ik hoor graag het tegendeel!
@pomoek:

Is in Europa China Japan Indonesië enz enz enzovoort veel hoger ..
@lekkaah:
Europa staat er beter voor dan Amerika hoor.
@vopo:

Klopt .. met voetbal darten en F1 ..
@lincoln: en qua gezondheidszorg.
@lekkaah:
Auw, die zit!
Helaas hebben onze Euro homo’s voor ons een heel andere maakbare maatschappij in petto, waarbij de bevokking van landen als Griekenland worden geknecht, koste wat kost.
@desjonnies: Euro homo’s? leven we nog in 1956?
@pomoek: helaas 2017 nog geen 10 jaar nadat er al geld in de bodemloze put Griekenland werd en wordt gestort. Brussel leert niets en wij zijn de dupe.
@str8six: zal best maar ik vind dat als je in 2017 het woord homo’s een negatieve lading geeft je dat wel even mag recht zetten. Maar goed nog geen reactie gehoord van toen geluk nog heel gewoon was.
@pomoek: Ja, idd niet van deze tijd voor een land dat niet in een zandbak ligt.
@str8six: ik snap je punt ben, het met je eens, maar het gaat mij er nu ff om dat ik echt achterlijke uitspraken liever niet op ab tegen kom.
@desjonnies: Met termen als euro homo’s doe je je naam als tokkie in ieder geval wel naam aan, man man man. Blijft toch lastig om een sterke uitspraak te doen zonder gelijk hele bevolkingsgroepen te beledigen.
@evian: lees ’s de rest van @desjonnies teksten en je zult zien dat dit niet zo bedoeld is zoals jij het opvat, er zit een stukje frustratie in en denk dat hij redelijk weinig ‘profijt’ heeft van de EU in de huidige vorm (net als vele anderen)

daarmee basta, de moraalridder uithangen kan iedereen
@lekkaah: Het ging niet over profijt; het ging over “euro homo’s”, niet heel gepast gezien de recente intolerantie jegens Hollandse normen & waarden van vrijheid & in waarde laten …
@dawwg: waar kan ik op je stemmen?
@lekkaah: Je kan op met stemmen met je spaarrekening; Help-Dawwg-De-Winter-Door B.V., giro 666.
@lekkaah:

Het gaat om de toon ..
En nooit om de inhoud ..
@lincoln: yep, om te janken dat kortzichtige dicht-bij-mijn-huis onderbuik gejammer

Maarja, ‘zo is natoer’
@lekkaah: Ja, en al dat economisch herstel is het resultaat van 2 maanden ruzie maken in media zonder 1 nieuwe wet … of zijn misschien stiekem gewoon de vruchten van Obama’s beleid ?!?!!!
@dawwg: het is allemaal de schuld van de rabobank..
@lekkaah: Da’s waar, zoveel Mexicaanse poeder witgewassen, maar belasting betalen ho maar !
@pomoek:

Ik wens u veel onderste stenen ..
@lincoln: lieve Lincoln, volgens mij ben je een beetje moe. Vroeger kon ik nog wel lachen om je opmerkingen. Maar ze zijn een beetje zoutloos geworden. Kom op joh! Doe eens je best!
@pomoek: Ja, had beter kunnen stoppen op zijn hoogtepunt. Wordt langzaam een karikatuur van zichzelf.
Ik lach me kapot met die Trump. Heerlijk leedvermaak. Hoop dat hij ook nog een tweede termijn mag doen.

Is het iemand trouwens al opgevallen dat Donald dezelfde handgebaren maakt als Wouter? Vooral het duim op wijsvinger gebaar. Wellicht kijkt Donald ook de rijtests van AB.
Je moet als Europeaan eens iets uit de VS halen.. Toren hoge verzend kosten en op de totaal prijs 33% BTW plus douane kosten. Heb zo overlaatst 50 euro betaald voor 1 bout voor de Mustang (leve engelse schroefdraad) Maar als er omgekeerd ook belastingen bij zouden komen zou het het einde van de VS betekenen?
@shiva:

Rutte stemmers gaan gewoon naar de action ..
@shiva: wil jij nou echt beweren dat er in Nederland geen leverancier is die voor hier afwijkende bouten heeft? Of is het stiekem toch een iets specialere bout dan alleen gekke draad…
@lekbak: Waarschijnlijk was deze weg alsnog goedkoper dan de ‘USA Specialist’. Heb wel eens wat geprobeerd te bestellen via zulke gasten. De Cadillac dealer in Amersfoort was ongeveer 20% goedkoper….
@lekbak:
je kan ze hier bestellen indien je het per 100 doet en ze nemen niets terug. Het is dus nog duurder en je bent minder zeker dat ze passen.
Hier hebben we toch ook importheffingen op amerikaanse auto’s. Alleen beweren we hier dat de prijs verdubbeld is vanwege het milieu.
Trump trekt vast wel iets uit de hoge hoed.
Geen fan van hem, maar ook niet van Clinton.
Die man snijd zichzelf lekker in de vingers

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).