Voor het eerst sinds 2001 meer verkeersdoden EU

Auteur: , 45 Reacties

Zorgwekkende cijfers: volgens een rapport van de EU-commissie voor Veiligheid dat komende woensdag wordt gepubliceerd, is het aantal verkeersdoden in de Europese Unie is voor het eerst sinds 2001 gestegen.

Voor het eerst sinds 2001 stijging verkeersdoden

Er zouden in 2015 26.000 verkeersdoden te betreuren zijn geweest, 300 meer dan in 2014. En dat is zorgwekkend, want sinds 2001 hadden we zonder uitzondering te maken met een dalende trend. Wel moeten we opmerken dat sinds 2001 het aantal verkeersdoden ruim gehalveerd is, want toen vielen er nog 54.000 verkeersdoden per jaar in de EU. Er raakten 135.000 mensen zwaargewond, waarvan de meesten voetgangers, fietsers en ouderen waren.

Overigens kwam Nederland er relatief goed vanaf: we staan de derde op de lijst van veiligste landen van Europa, met 26 verkeersdoden per miljoen inwoners per jaar. Alleen Zweden en Malta zijn veiliger. Gemiddeld vallen er in 51,5 verkeersdoden per 1 miljoen inwoners. De meest onveilige landen om de straat op te gaan zijn Bulgarije, Roemenië (95 / 1.000.000) en Letland (94 / 1.000.000).

Een verklaring voor de stijging van het aantal verkeersdoden wordt nog niet gegeven, maar het zou ons op de redactie niet verbazen als het aan de smartphones ligt. De oplossing lijkt ook voor de hand te liggen: alle verkeersregels opheffen.

Foto: Autojunk
Bron: Die Welt45 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Komt door de e-bike!! Die slacht massaal ouderen af!
@parker: investeren in de e bikes dan lost het begrotingstekort zich zelf op!
Tja , ik vrees dat je gelijk hebt met de smartphones….
Het hadden er minder kunnen zijn, als Lopen op de snelweg geen trend was in 2015.
Vallen die boten ook onder verkeersdoden ? Dan krikt Griekenland het gemiddelde aardig omhoog.
@turboboy: Leuke grap man! Tot je zelf in de situatie zit dat je zo hopeloos bent dat je in zo’n bootje stapt.
Tinder
@harrie: Grindr
Je zou juist meer doden verwachten met al die kleine koekblikjes op straat.Ik zit liever in een echte auto.
@Alfarobert: En toch is zelfs een Smartje liever voor je tijdens een ongeluk dan de veiligste auto die je 15 jaar geleden kon kopen.
@dikdraak: dat is pertinent onjuist: doordat een Smart amper kreukelzones heeft vang je in een Smart al snel alle energie van de klap op. Dan toch liever een 15 jaar oude S-Klasse die eerst als een harmonica opvouwt voordat jij aan de beurt bent. Ik snap ook echt niet waarom iedereen alleen maar aan z’n portemonnee denkt bij de aanschaf van een auto, beter een tweedehands middenklasser met wat meer overlevingskansen dan zo’n dom onveilig Aygo of Hyundai ding nieuw kopen. Als je daar al amper de maandlasten van kunt ophoesten kun je beter gewoon géén auto rijden.
@parker: In zo’n ‘dom onveilig Augo of Hyundai ding’ heb je altijd nog een veel grotere overlevingskans en kreukelzone dan op de fiets, scooter of als voetganger.
Ik zou dus liever zoiets kopen qua veiligheid dan niets, wat jouw suggestie is.
@metalmike: Meestal is de vierwieler geen vervanging van/voor de benenwagen. Dus vergelijk het dan met de veiligheid van OV vervoers als bus, tram en trein …
@parker: Die redenering kan ik volledig volgen!
@parker: ik zal morgen bij m’n baas aangeven dat ik in een 15 jaar oude S-klasse wil gaan rijden… Beetje kortzichtige redenering van jou hè
Het lijkt mij dat de oorzaak aan de oostkant van de EU gezocht moet worden.
Voorrangsfouten staan met stip op 1. In plaats van dat de politie dáár eens mankracht voor vrij maakt, in plaats van met hun dikke r##t in een Transporter te zitten flitsen op de A2. Dat zou een hoop verkeersdoden schelen. Snelheid is maar een relatief klein schakeltje in de keten. Maarja, daar zijn de centjes mee te verdienen he.
@borrelnoot: groot gelijk! Ga lekker bij gevaarlijke kruisingen flitsen ofzo, voor snelheid en rood licht. Daar gebeuren veel meer ongelukken.
Och je, duiken, uitkijken, hand op je creditcard : DE EU komt weer eens met een compleet ongefundeerd onderzoekje !

– Wat is de toename van het verkeer
– Wat is de toename van de totale bevolking (inclusief immigranten) in de EU ?
– Welke landen is de toename het grootst?
– Is het aantal gereden kilometers per inwoner toegenomen zo ja, met hoeveel
– Waar vallen de meeste slachtoffers, op wat voor soort wegen
– Is er een toename van eenzijdige aanrijdingen ?
– Is er een toename in het aantal ongevallen waar vrachtwagens bij betrokken zijn ?
– Is er sprake van toename van ongevallen met slecht weer ?

Kortom, statistiek, iets waar geweldig mee te manipuleren is.

Maar goed, als ik de woorden ” EU commissie ” lees, gaan mijn nekharen (alle zes) overeind staan!
Dit zijn mensen die echt noooit genoeg geld van ons kunnen stelen !

Die hele EU is eigenlijk achterhaald, er wordt nu Europa wijd geluld, maar wat als de toename het grootst is in Griekenland Macedonië en Letland, dan wil dat niet zeggen dat het in de rest van de EU slechter gaat.

Europa was klaar, eind negentiger jaren we hadden vrij verkeer van goederen en personen binnen de Unie, alles wat ons daarna door de strot is geduwd is uitgelopen op één grote mislukking, dit enkel en alleen zodat Brussel zichzelf in stand kan houden.

We zijn geen verenigde staten van Europa, we zijn het niet, we waren het niet en we zullen het nooit, nooit worden !

(Simpele zielen mogen me voor Geert of een Wildersje uitmaken; slaap rustig verder )
@desjonnies: Geertje zal ik je niet noemen, liever Nigel Farage. Deze man snapt, net als de normale man, dat de EU apenballen zuigt.
@desjonnies: degene die je uitmaken voor een Wildersje zijn net zo populistisch bezig als de beste man zelf.
Ben zelf behoorlijk anders van mening als hem, maar met jouw betoog over Europa kan ik het niet anders dan eens zijn!
@desjonnies: eigenlijk heeft de EU drie problemen. Ten eerste weet het grote publiek niet wat de EU doet, ten tweede hadden een paar landen nooit toegelaten mogen worden en ten derde komt de EU alleen maar in het nieuws bij problemen. Dat verhult dat het stiekem best een nuttige organisatie is, van de fundamentele dingen als bescherming tegen discutabele nationale wetten, tot gratis roaming, het afschaffen van de ouderwetse gloeilamp en het zonder opgave terugsturen van je online aankoop. Een kleine greep uit de resultaten van de EU. Helaas wordt je beeld al snel negatief door de media, hoe kan het ook anders als je alleen maar hoort over vluchtelingen, stofzuigers en een bejaarde uitstoottest.

Ik moet bij anti-europeanisme altijd aan een briljante sketch van Monty Python denken: ‘What have the Romans ever done for us?’ http://youtu.be/9foi342LXQE
@knipperlichtje:

Zekers, deels met je eens, echter is de EU langzaam aan het verworden en is het nauwelijks een democratisch orgaan te noemen !

Lees eens iets over de ‘wet van Parkinson’ , over hoe ambtenaren zichzelf in stand houden

Wat me radicaal tegen de borst stuit is dat leden van het parlement open en bloot bij-baantjes ( lobbyisten) mogen hebben en tegen betaling twijfelachtige functies mogen bekleden, mensen als een Verhofstadt toucheert tonnen Euries om frecken in Oekraïne aan de man te brengen en krijgt geld van de lobby om het Griekse drinkwater te privatiseren.
En dat terwijl de man een democratisch GEKOZEN ‘lid’ van het euro parlement HOORT te zijn.
Ik bedoel maar het is hetzelfde dat Rutten zijn dienstwagen onder de stickers van sponsors zou zitten !

En dat is mijn grote bezwaar tegen de hele Brusselse bende : Het is een club van eigenbelang 2.0 en Draghi zal samen met andere Zuidelijke landen nu zijn best gaan doen om met zijn hand in de pensioentrommels van de Noordelijke lidstaten te komen

Maar wacht Jaap, er is meer.
In Tel-Sel Nederland hebben we nog nutsbedrijven ( nutsbedijf is een bedrijf dat van ons allemaal is en zonder winstoogmerk wordt gerund om ons van eerste levensbehoeften te voorzien)
Zo kunnen we er voor zorgdragen dat we – met één of ander mooi verhaal dat privatiseren alles ALTIJD goedkoper maakt- die nutsbedrijven van die stomme Nededrlanders afpakken, het is ons immers ook gelukt met het OV en electriciteitsvoorziening in Nederland !

Die eikels daar trappen erin Jaap, ik zal je paf laten staan !
Een stijging van 300 op 26.000 is geen noemenswaardige stijging. Dit kan je bijna als gelijk peil benoemen.

Maar goed, dit kopt natuurlijk lekkerder…
Het ligt sowieso aan de smartphone. Alle meisjes die een fortuin aan hun iPhone betalen en dan eens mogen autorijden die weten waar hun prioriteiten liggen. Dat je zo’n iemand inhaalt en ze wijkt af naar jouw rijbaan, dus je claxoneert even en dan pas kijken ze op en merken ze het.
Gewoon een boete zo hoog als de aanschafprijs van je telefoon zetten op smartphone gebruik, dan zijn ze er snel klaar mee.
@mercedesclk350: Sowieso! Wel een flinke kort-door-de-bocht conclusie hoor! Je zou zo in de onderzoekscommisie kunnen ;-)
Trouwens, naast jonge meisjes kunnen bestelbus bestuurders er ook wat van hoor…
@reactief: Eén van de redenen he. Kom er maar in voor meer.
Bestelbus bestuurders zijn alleen vreselijk omdat gereden schade toch niet uit hun portemonnee komt.
Zou zomaar kunnen zijn dat we met 26000 doden de ondergrens hebben bereikt binnen huidige wetgeving en genomen maatregelen.

Kan dus zijn dat we de komende jaren rond de 26000 doden blijven hangen. Totdat autonoom rijden in schwung raakt. Dan kunnen we naar de 0 gaan werken.
Aangezien het aantal verkeersdoden in Nederland nog steeds daalt, zal het effect van smartphones nog wel meevallen. Vijftien jaar geleden werden ongelukken veroorzaakt door mensen die CD’s aan het wisselen waren, heb je nu geen last meer van. En zo is er altijd wat…
@potver7:

Je hebt gelijk, ik was toen zeker drie minuten onderweg -tijdens het rijden- naar de CD wisselaar die linksboven in de kofferbak gemonteerd zat ! LOL
Aantal doden per afgelegde kilometers is een veel correctere maatstaf. Er zijn nu eenmaal landen waar veel meer met de wagen wordt gereden.
Volgens een rapport van de OECD uit 2015 schijnt de afname sinds 2001 van het aantal verkeersdoden voor een groot deel op het conto van de economische recessie te komen. En zou het aantal verkeersdoden weer toenemen omdat de economie weer langzaam aan het groeien was.

Oorzaak van de daling was onder meer een daling in de mobiliteitcijfers: minder woon-werkverkeer en minder vrachtverkeer, minder uitstapjes. Meestal ben ik vrij sceptisch als het om dit soort onderzoeken gaat. Maar in dit geval klinkt het heel aannemelijk dat dit de hoofdoorzaak van de toename is.
Fucking hell people…wordt er überhaupt gelezen wat er staat of gaan we weer onze onderbuik spuien over de EU?

Er staat niet dat we méér doden hebben dan 2001 maar dat er sinds 2001 een trendbreuk te zien is in de daling van het aantal doden. In die jaren zijn er inderdaad landen bijgekomen maar desondanks hebben we nog steeds een dalende trend gezien. Vorig jaar heeft men een breuk in die trend gezien en dat wordt er met dit verhaal vertelt.
Er wordt niet gemanipuleerd met statistieken of wat dan ook er wordt alleen aangegeven dat er voor het eerst weer een stijging is te zien sinds 2001. Maar nee, de EU wil weer geld uit onze zakken kloppen. Ik bedoel wtf…

Dat de EU over Europa rapporteert lijkt mij een “duuuuh” uitspraak. Dat het niet hoeft te betekenen dat het in Nederland slechter gaat lijkt me weer een “duuuh” uitspraak. De stijging kan inderdaad door een andere lidstaat veroorzaakt zijn, maar dat betekent nog steeds dat in Europa als geheel een stijging is te zien. Dat is hetzelfde als stellen dat er een stijging van doden in Nederland is te zien, maar dat hoeft niet te betekenen dat het bijv in Limburg slechter gaat. De veroorzaker kan net zo goed Zuid Holland of Friesland zijn.
Dat je kan discussiëren of een stijging van 300 doden een punt van zorg is weer een ander verhaal.

En dat de media dan weer een eigen chocolade kop er bij bedenkt dat is voor hun rekening om weer meer klicks te genereren en kranten te kunnen verkopen.
@Rick-dos: Inspelen op onderbuikgevoelens, manipuleren met cijfers, chocoladekoppen om meer kranten te verkopen…

Na het lezen van jouw betoog moest ik gelijk hier aan denken:

https://www.youtube.com/watch?v=rW5oJpVlpeA
Zelfrijdende auto’s zijn misschien dan toch de oplossing
@martijn11: Wat nog beter is gewoon thuisblijven en zo weinig mogelijk bewegen. Zo verklein je risico op overlijden tot het minimale. Of je kunt ook gewoon accepteren dat transport nu eenmaal ‘gevaarlijk’ kan zijn. Maar zelfrijdende auto’s zetten gewoon een extra deur open voor terrorisme. I.p.v hun gebruikelijke bommen kunnen ze dan gaan experimenteren met EMP. Zie je zo’n ding al afgaan, tijdens de spit? Zodra die autonome wagens geen manuele controle meer hebben dan kruip ik daar niet in.
@scaglietti612: Dan zit jij zeker ook nooit in een trein of een vliegtuig? Want die worden ook zo ongeveer automatisch bestuurd, of toch op z’n minst zeer beïnvloed door elektrische systemen…
@henrie: Vliegtuigen en treinen kunnen nog manueel bestuurd worden. Zo’n google eitje zit je daar maar gewoon. In een vliegtuig zitten getrainde piloten die nog zelf een vliegtuig volledig manueel kunnen ‘besturen’ net zoals in de treinen. Als de elektronica uitvalt kunnen ze nog altijd veilig vliegen en landen. De dag dat er geen piloten meer in het vliegtuig zitten dan kruip ik er ook niet meer in. Liever elektronica die samenwerkt met de mens dan elektronica die de mens volledig overbodig maakt.
Trouwens ik maak er geen geheim van dat ik niet graag vlieg. Eerlijk gezegd sta ik doodsangsten uit in zo’n plastiek sardienenblikje :).
Denk toch dat het komt door alle smartphones. Maar als je een smartphone noduig hebt in het verkeer dan heb je gewoon een saaie auto.
Ik vind het vooral indrukwekkend dat zelfs de gevaarlijkste landen in Europa nu minder verkeersdoden hebben dan Nederland in 2001. Dat had niemand in 2001 geloofd.
Heb zo de indruk dat er de laatste jaren nog amper respect op de weg is. Niemand gunt elkaar nog een cm, misschien daarom dat de cijfers hoger liggen. Lijkt door agressief rijgedrag van zowel auto’s, fietsers en voetgangers dat er meer doden en gewonden vallen.

Auto-bestuurders zijn de dag van vandaag liever bezig met de smartphone of iets anders. Want tijd genoeg hebben we precies niet meer. Daarom dat er velen zijn die hun autorit combineren met andere zaken. Daarom zeg ik: als het je niet interesseert om te rijden met de wagen, pakt dan het openbaar vervoer.

Fietsers en voetgangers. Het lijkt alsof die mensen wel degelijk onder je wagen willen springen. De verkeersregels kennen ze vaak niet of willen ze ook niet toepassen. Ze steken over waar en wanneer ze maar willen, want zij zijn toch zwakke weggebruikers. Volgens de wet mogen zij nog in fout zijn tijdens een aanrijding, maar jij als auto-bestuurder mag je verzekering aanspreken en voor de schade moet je maar hopen dat de fietsers of voetganger verzekerd is. Vind je het dan gek dat zij er vierkant mee lachen? Zou beter zijn om gebruik van smartphone etc.. in het verkeer nog strenger bestraffen en i.p.v te zitten flitsen zouden ze beter eens beginnen te kijken of wel iedereen de wegcode volgt, dus auto’s, fietsers, voetgangers en openbaar vervoer. Want nu is het alleen maar de auto’s die ze controleren.
Volgens mij ligt het gewoon aan het aantal Priussen op de weg…dat zou verboden moeten worden
@hans75: klopt als een bus, de Prius is eigenlijk de schuld van alles: oorlogen, natuurrampen, Patricia Paay, caravans, uitsterven dino’s: you name it!
@parker: jij hebt het begrepen!… dat van die caravans wist ik dan weer niet…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).