U voegt in op de A16 bij Breda, hoe hard mag u hier?

Auteur: , 35 Reacties

Een paar geinjurken heeft voor verwarring gezorgd door vlak na de afrit van de A58 naar de A16 bij Breda de maximumsnelheid te verhogen. Maar kun je eigenlijk een boete krijgen als je na dit bord 180 kilometer per uur rijdt?

Hier mag u gasgeven

Na alle perikelen enkele jaren terug rondom het verhogen van de maximumsnelheid, zul je waarschijnlijk wel snappen dat dit bord aanduidende maximumsnelheid 180 kilometer per uur niet echt is. Moeilijk te zien als je langs zoeft met 130 180, maar op bovenstaande foto van weginspecteur Martin Videler is goed te zien dat schorem met stift of tape de 3 in een 8 heeft veranderd.

Maar stel nu dat je net na dit bord geflitst wordt met 176 km/u, moet je die boete dan ook betalen? Jij en ik weten heus wel dat dit bord niet echt is, maar toch lijk je met een bezwaarschrift een aardige kans te maken. De Wet Mulder schrijft namelijk voor dat alle langs de weg geplaatste verkeersborden moeten worden opgevolgd. Een automobilist moet zich namelijk niet bij elk bord te hoeven afvragen of het wel of niet rechtsgeldig is. Dat geldt niet alleen voor borden die in het RVV 1990 staan vermeld, maar voor alle verkeersborden die aan duidelijkheid niets te wensen over laten. En me dunkt dat de betekenis van bovenstaand bord wel duidelijk is.

Voor wie graag het gas erop gooit, is een ritje naar Duitsland verstandiger. Rijkswaterstaat heeft het bord namelijk vrij snel weer vervangen, zodat ook op dit stukje A16 weer gewoon maximaal 130 mag worden gereden. Tijdens het vervangen van het bord ontstond er overigens direct een file van twee kilometer, maar anders dan de VID twitterde, is dat volgens 112-brabantnieuws te wijten aan een ongeluk op de betreffende oprit.35 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Als je zo’n bord ziet, weet je toch dat er iets niet klopt? Ook als je een buitenlander bent… Typisch nederlands weer dat er gelijk een file staat om een bordje te vervangen.
@smoked: ik zie niet in wat er niet zou kloppen aan dit bord. Prima bordje hoor
@smoked: aangaande de file: wel gelezen?
@smoked: Lijkt me gewoon legit.
Strakke actie
Mijn auto wil niet eens 180. Bult af wind in de rug tegen 170 op teller dat houd het wel.
@gerjan:
Die van mij ook niet. Met de tong op de schoenen haalt ie 178km/u op de GPS. Niet slecht voor een drie cilinder 1.2TDI…
@Original_Arnoud: dan is de auto toch niet van jou maar van de bank?
@almera-ga16det:
Nee, van de baas.
@Original_Arnoud: 163 op de GPS in mijn 1.0 4-cilinder! :D
@Ozan:
177 op de GPS met een 993cc 3 pittertje.
215 op de GPS met een 699cc 3 pittertje.

Met een beetje goede wil kan je dat grut best aardig laten lopen.
@noodles: 250+ op de teller met 999cc 2 cilinder?
@darrock:
Je zit niet op brommertjeblog, hier hebben we het over auto’s, 👌.
@noodles:
Die eerste is een Charade GTti.

En de tweede een Smart Roadster?
@gerjan: verder dan 160 en een beetje op de teller ben ik niet gekomen.
Toch knap voor een kleine 1000cc
@bierbuik: 175 op de teller met een 1.3 met 54 pk. Weliswaar iets andere nokkenas en uitlaat, maar niet slecht voor een polotje van 21 jaar oud
Hahahaha!
Ik rij daar standaard 200+.
@alcantara: reed je daar toevallig met een corvette daar een aantal jaar terug?
Jammer van de file, ik zou het een goed excuus vinden om m eens flink op z’n staart te trappen!
Ik zie ook de groene bordjes aan de zijkant op de weg met de maximum snelheid erop.Dus als die grapjas niet de afgelopen drie weken bezig is geweest om ook die allemaal met z’n eding te bewerken kun dag zeggen met je handje naar een bezwaar.
@sydney: Die snelheden op de hectormeterpaaltjes zijn ondergeschikt aan maximumsnelheden op de borden.
In het recht is er ook nog zoiets als “redelijkerwijs aannemelijk”. Als je hier met 180 word geflitst dan zal de rechter hoogst waarschijnlijk stellen dat je redelijkerwijs kon weten dat de maximum snelheid hier geen 180 kan zijn.

Het zou wellicht anders zijn geweest als iemand een bordje van 60 km/h had vervangen door door een van 80. In dat geval zou ik toch benieuwd zijn naar wat de rechter te zeggen heeft.
Met of zonder dat bord… op de A16 trap ik m’n auto op dat stuk toch wel naar de 200 (wel van te voren Flitsmeister checken, 1 oog in de berm houden en kijken of er niet 2 mannetjes je op die snelheid volgen 😉)
@VeniVidiVici: Stoer man.
@sydney: Ja, net zo stoer als van een 3 een 8 maken langs de snelweg…
@venividivici: Ik hou het bij 160 op dat stuk, dan is het geen geregistreerde boete na correctie en valt de boete op zich nog mee als ze he toch pakken.

Doe ik op alle 130 stukken overigens.

Of er moet nog een groepje leaserijders wat harder gaan, dan zorg ik dat ik ergens midden in de groep zit.
@VeniVidiVici: Hier altijd 2 ogen op de weg en volledig vertrouwen op Flitsmeister. Liever een boete als een ongeluk.
rechter: het is niet aan de burger om te beoordelen of de bebording juist/onjuist is. kortom: vrijspraak :P
Voor de liefhebbers van regeltjes: de Hoge Raad heeft ooit in het ‘gele streep’ arrest bepaald dat een bord of (in dit geval) een gele streep altijd geldt. Je moet er op kunnen vertrouwen dat, als je een gele streep ziet, daar niet geparkeerd mag worden. Als je denkt: dat heeft mn buurman zelf aangebracht dus ik zet mn karretje er gewoon neer: fout! Ook met een eenrichtingsbord dat iemand heeft neergezet. Jij weet dat niet klopt, maar een onbekende die daar toevallig komt? Die 180… weet bv iemand uit het buitenland precies wat geldt? Nee dus.
Hehe eindelijk een niet achterlijke maximumsnelheid. Nu nog landelijk
Hier mogen ze best wel over na gaan denken. Voor in de late en vroege uurtjes een Max van 180. En nog mooier. Bij 230 pas je rijbewijs kwijt.
Wetende dat je onder boetes uit kan raken als het verkeersbord niet officieel is. Zijnde een zone 50 ingesteld door een gemeente op een gewestweg of andersom dan ben ik er vrij zeker van dat je omgekeerd hier dus wel met de gebakken peren zit als je hier 180 rijdt.
Zullen we gewoon een dag nemen en dan met alle autobloggers de borden afplakken zodat je alleen maar 180 borden hebt staan
Zolang hij de borden aan beide kanten heeft aangepast, kan je prima 180. Als het bord slechts aan één kant stond, hoor je als automobilist toch te weten dat de regels voorschrijven dat snelheidsborden (en een paar ander borden) op wegen met 2 of meer rijstroken aan beide kanten moeten worden geplaatst.
Was leuk een jaartje geleden op de A13, na de trajectcontrole bij Overschie, stond bij Delft pas het eerste bord 100 aan de linkerkant. Toch ruim 5 kilometer legaal 130 rijden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).