Verdwijnen onze busjes illegaal richting het Oostblok?

Auteur: , 21 Reacties

Dat onze busjes met bosjes tegelijk naar Oekraïne verdwijnen weten we inmiddels. Maar is dat wel zuivere koffie?

Busje op weg naar het oosten

Het zal voor de gemiddelde Autoblog-lezer geen verrassing zijn dat Oost-Europeanen (niet allemaal natuurlijk) vaak verbazend goed weten hoe je auto’s zo snel mogelijk de grens over krijgt. Dat deze auto’s lang niet altijd op de legale manier bij je thuis worden opgehaald, zal ook geen nieuws meer zijn.

Ook onze busjes verlaten weer massaal het land, al leek het er onlangs niet op dat daarmee gerommeld werd. Tot tipgever Floris contact met ons zocht en liet zien hoe onze busjes richting Oekraïne vervoerd worden. Floris bevindt zich namelijk nogal eens in de buurt van de Duitse grens en ziet daar regelmatig Oekraïeners met ‘onze’ busjes op de aanhanger van hun Mercedes Vito.

Tot zover niets geks, tot blijkt dat deze Vito’s geschaduwd worden door andere Vito’s met UA-kenteken en de grens passeren via b-wegen. Dat is doorgaans niet de snelste en eenvoudigste manier om in Duitsland te komen, behalve als je wat te verbergen hebt natuurlijk. Hoe ze dat doen, zie je op bovenstaande foto, die hij hier maakte.

Hebben we hier te maken met eerlijke export of kunnen we ook deze vorm van Oost-Europees transport onder de noemer ‘illegaal’ plaatsen?21 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
De vraag is eerder of er ook busjes op legale wijze verdwijnen.
Bestaat er zoiets als een gps communicatiesysteem in je auto, en zodra het zich verplaatst krijg je een sms? En zo ja, is dat duur?
@dillon: Te lui om te Google-en haha. Heb al het een en ander kunnen vinden.
@dillon: hier, handige Harrie –> http://qooqle.nl/?q=gps+communicatiesysteem.

wordt ook wel track and trace genoemd.
@rene-mini: Bedankt.
@dillon: ja al JAAAREN
@dillon @rene-mini: hou me te goede als ik het verkeerd begrijp maar denk dat hij bedoelt dat op het moment je auto verplaatst word voor dat jij weet dat hij gestolen is dat je dan al een melding krijgt. Normale systemen activeer je op het moment dat je weet dat hij gestolen is om te kijken waar hij zich bevind.

Zou wel handig zijn als je een melding krijgt dat je auto ongevraagd verplaatst word :)
@isn1981: wat je zegt klopt volledig. Er zijn tracksystemen die je de een sms sturen als hij verplaatst wordt met daarin de gps locatie.

Het zijn bij mijn weten geen 2 afzonderlijke apparaten, maar 1 apparaat met verschillende opties in verschillende prijsklasses
@dillon: Heb je toch niks aan, als een professionele autodief het op jouw auto voorzien heeft is die track
Wie zegt dat dat een busje uit Nederland is? Er zit toch geen kenteken op?
Ja und? LKW steht etwas weiter.
Dattie daar de grens over gaat zegt niks, zitten zat handelaren in de grensstreek die zich op de export richten. Dat ze worden geschaduwd wekt echter wel argwaan bij mij: als dat betekent dat er verkenners vóór rijden althans.
Wat is er nu het verdachte aan deze handeling? Dat ze geen snelweg gebruiken? Volgens mij hebben ze nog altijd meer kans om op een B-weg een controle te krijgen dan aan de grens. Ik rijd wekelijks meerdere malen van Belgie naar Duitsland en terug voor het werk en heb werkelijk nog nooit controle gehad aan de grens (BE/NL – NL/DE).
Nee joh, die gasten komen hier gewoon rondtouren en genieten van de omgeving……..
Jonghe, het geld ligt hier voor ’t oprapen, dat weet u toch..
Ik ben totaal niet vies van een beetje tendentieuze berichtgeving maar wat is dit voor een intens suggestief artikel? Ik zie nergens verwijzingen naar feiten of wat dan ook. Alleen één vage foto en allemaal linkjes naar artikelen die bevestigen dat Oost-Europeanen vaak auto’s stelen hier, maar die verder nul betrekking op de gewekte suggestie hebben.

-1.
Nederlands platen moeten er tegenwoordig vanaf voor de export.

Schaduw Vito’s zijn de auto’s waarmee ze bij handelaren tegen bandjes staan te schoppen
B-wegen, iedereen weet dat de brandstof en schnitsels daar veul goedkoper zijn en er lokale Llidl aan ligt om de nodige versnaperingen aan te schaffen.

Probleem opgelost… NEXT !
Dan gaat het over busjes en dan laten ze een bestelAUTO zien…
@Rebirth: als het op grijs kenteken mag en geen vrachtwagen is dan is het een busje.
Veel busjes verdwijnen illegaal via Polen naar Ukraine, volgens deze duitse TV reportage van vorige week: http://www.rbb-online.de/kontraste/archiv/kontraste-vom-07-08-2014/go-east–den-autodieben-auf-der-spur—eine-kontraste-reportage.html
Is dit nou zo erg? Als die Oekraïners ons van die busjes verlossen doen ze zowaar eens iets nuttigs.
Wat wel illegaal is, en blijkbaar niemand van wakker ligt is dit: Transport van auto’s gaat al snel boven de 3.5 Ton totaal gewicht. Dus vaak is de combinatie te zwaar. Ook als de combinatie niet te zwaar is, beroepsmatig transport (dus om geld mee te verdienen) maakt dat je gebonden bent aan het rijtijden besluit. Je moet dus kunnen aan tonen dat je de rij en rust tijden respecteerd, bv met een arbeidscontract, of met een tacho.
Ik ze geregeld oostblokkers rijden met meerdere auto’s achterop, en ik vraag me af, hebben ze het juiste rijbewijs, mag het voertuig dit trekken, en houden ze zich aan de rij en rust tijden? Ik weet eigenlijk wel zeker van niet.
Als ze brokken maken, dan betaald hun verzekering (als ze die al hebben) helemaal niks en hebben de slachtoffers pech.
Dat is trouwens de enige manier om hier geld mee te verdienen, als je alles netjes doet verdien je geen droog brood.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).