Verklikkers verdienen grof geld met aangeven stilstaand tuig

Auteur: , 44 Reacties

Zo wordt het wel heel makkelijk.

Verklikkers geven stilstaand tuig aan, verdienen grof geld

Laten we eerlijk zijn: niemand houdt van verklikkers. Het achterbakse gedrag wordt door niemand gewaardeerd, behalve het autoritaire figuur dat baat heeft bij de informatie. Zo heeft New York in 2017 een manier gevonden om de saamhorigheid van zijn burgers onder druk te zetten, door beloningen uit te delen aan verklikkers die stilstaande vrachtwagens en bussen doorspelen naar de politie.

Het programma kan in sommige gevallen nog behoorlijk lucratief zijn. In een artikel van de New York Post wordt toegelicht hoeveel sommige mensen hebben verdiend met het verklikken van overtreders, en die bedragen zijn zeker niet misselijk.

Het Department of Environmental Protection (DEP) heeft afgelopen jaar liefst 20.000 dollar uitgereikt aan slechts 13 ‘whistleblowers‘. De grootverdieners van het programma, een advocaat, een medewerker van een bioscoop en een zakenman, verdienden afgelopen jaar respectievelijk 4.912 dollar, 4.600 dollar en 4.300 dollar en gaven ieder tussen de 34 en 47 overtreders aan.

New York heeft het programma in het leven geroepen om zijn anti-stationaire wet beter te kunnen handhaven. Volgens de wet mogen vrachtwagens en bussen niet langer dan drie minuten (één in een schoolzone) stationair langs de stoep staan. Wanneer ze dit wel doen, dan kunnen omstanders ze aangeven via een speciale website. Verklikkers krijgen een kwart van het boetebedrag.

Beeld: Bentley Continental GTC V8 aangehouden door politie, door @maurice1644 reacties

Vrees dat dit de toekomst is. Vooral mensen die jaloers zijn op andermans auto gaan hier dagelijks hun ronde doen. In Zwitserland bestaat zoiets gelijkaardig geloof ik.
@ericc: totdat iemand dubbel geparkeerd staat zodat jij je auto niet kwijt kunt. Met liefde laat ik m afspelen..
@straatzakelijk: afslepen
@straatzakelijk: Ja want als je niet kunt parkeren omdat er iemand dubbel geparkeerd staat vergaat de wereld natuurlijk. Wat een ontzettend zure samenleving is het toch aan het worden…
@johnhert: Dit geval in de NY ben ik het met je eens en is het een sneu. Maar terugkoment op de opmerking van straatzakelijk Je zegt het zelf: samenleving, vergaat de wereld als je even de tijd neemt en je auto normaal parkeert? Mompelt verder iets met actie-reactie en voorkomen is beter dan genezen.
@ericc: waar komt jaloezie voor een anders auto in het spel als je te lang stilstaande bussen en vrachtwagens aangeeft?
@ericc: Ja, of we gaan ons gewoon gezamenlijk aan de wet houden.. Liever zo als de geautomatiseerde parkeerbonnen schrijvers in onze grote steden.
@flutterby: wat bedoel jij hiermee?
@bmwfe: die autos die automatisch je kenteken registreren. Ik dook een jaar geleden zo’n parkeervak in in Amsterdam om te keren, rijdt er net zo’n auto langs. Ik heb nog geen 20 seconden op die plek gestaan, liet alleen wat ander verkeer passeren.
@povel: wel een prent.
@povel: Vreemd. Normaal gesproken wordt de scanauto gevolgd door een scooter. De scanauto geeft het kenteken van de auto door die niet heeft betaald, de scanscooter controleert. Anders zou je ook een bon krijgen tijdens het lopen naar de betaalautomaat of terug.
@ericc: tsja zwitsers altijd “neutraal” totdat ze geld aan je kunnen verdienen, dat deden ze 70 jaar geleden ook al eens.
@ericc: serieus? Ik stond laatst een minuut of 10 te wachten bij een kruispunt aan het einde van een snelweg nabij Zurich, want daar was de brandweer nog wat aan het vegen: er lag overal olie en van dat olie-opzuig-poeder op de weg.
Anyway, op de vluchtheuvel stond een busje van de politie lekker te ronken; zonder dat er iemand in zat. Waar moet ik die dan aangeven?
Dit word iets voor mensen die zelf niks kunnen bereiken int leven, en dit dus puur gaan doen uit jaloezie als ze iemand in een dure auto zien…
@spykerboy: ja want met een dure auto mag je alle wetten breken natuurlijk ;)
@michiel_vandelft: met een dure auto worden de prijzen van de boetes al gauw insignificant.
@spykerboy: Zo’n dure bus of vrachtwagen is natuurlijk wel erg jaloersmakend…
@spykerboy: advocaten, zakenmensen en bioscoopmedewerkers vallen helemaal in het door jou beschreven profiel…
@spykerboy: een advocaat, een zakenman en een medewerker van een bios. Zo slecht zullen ze het niet hebben.

De pakkans is gewoon klein. En zo vergroot je die. Prima oplossing om mensen die alle regels aan hun laars lappen toch makkelijker te pakken.
Ik breek liever mijn been dan dat ik mensen een boete laat aannaaien.
@dirkiii: ik niet, en de mensen in kwestie blijkbaar ook niet.
Haha dit moeten ze doen voor Turken die dubbel op de fietspad parkeren met hun knippers aan dan word ik miljoenair!
@e36thuglife: Wat een niveau..
@1lunatic: Ja vriend extra hoog opgelijd in straatkunde en monniemakerij.
Slechts 13 ‘whistleblowers‘ op 8,623 miljoen inwoners. Een heel groot succes is het programma tot dusver niet echt te noemen.
@Donar: 13 ontvangen in totaal 20.000 wil niet zeggen dat er maar 13 mensen aan het programma meededen.
Wij kregen vroeger thuis gewoon een uitbrander als we iemand verklikten (en een compliment als we als schuldige er eerlijk voor uit kwamen). Mijn ouders vonden het namelijk geen wenselijk gedrag, en nu als volwassene ben ik dat helemaal met ze eens. Dit moet je gewoon niet willen…
Gaat om nodeloos motor stationair laten draaien. Verklikken niet goed maar hier zou in Nederland ook wel tegen opgetreden mogen worden.
Hebben ze in NY geen ”certified clean idle” wetgeving voor bussen en vrachtwagens zoals in California?
@maxidyne: nee want alles uit california zijn green maddafokkin commies..
Dit heeft een naam, in 40-45 noemde we het NSB…
@goodolddays: Misschien toch maar even het verschil opzoeken tussen deze vorm van verklikken en wat NSB-ers deden. Deze vorm van verklikken levert de overtreder een boete op. Het verklikken of beter verraad door NSB-ers bekocht je vaak met de dood. Daarom vind ik het niet juist om bovenbedoelde verklikkers met die NSB-ers te vergelijken. Die term wordt al veel te vaak misbruikt. Maar verklikkers krijgen overigens van mij ook geen complimenten.
Ik zal wel te lang in Zwitserland zitten, maar ik vind het een prima idee: Verklikken van mensen die hun auto stationair laten draaien ergens. Maar goed, het kost daarna nog 10 -20 minuten voordat er een keer een politieagent langs komt; dus de pakkans zal wel niet erg groot zijn.
@ikschrijfookoverautos sorry, maar het was gewoon Maurice, niet Maurice16. Thx voor de credit😉
Trieste samenleving leven we in. Dacht dat dit soort praktijken achter ons werden gelaten na ‘45. Ik troost mezelf dan maar met het feit dat niemand heilig is en iedereen vroeg of laat de fout in gaat.
Algemeen fatsoen, werkt in beide richtingen…
Alleen, algemeen fatsoen is dood. Heil ieder voor zich…

Mogen ze hier ook invoeren voor pechstrookrijders enz. Kan ik met de winst mijn snelheidsboetes betalen 😂
Ja maar, ja maar… dan moet er wel allejezus snel een BOA-equivalent ter plaatse zijn, want anders kun je vast geen rechtsgeldige boete geven. Bovendien zal de auto in kwestie na aankomst van de BOA nog 3 minuten moeten blijven staan en stationair draaien, want anders is het denk ik ook moeilijk rechtsgeldig te krijgen. En wat nou als de auto een start-stopsysteem heeft? Dan moet je er met de stopwatch/laptimer bij gaan zitten als BOA. En Prius, of zelfs een Tesla dan? Gedoe hoor.
Verklikken zuigt.

Echter: aangezien ik altijd naar het werk fiets, merk ik dus wel heel goed hoe veel bestuurders zich “eventjes” op het voet- of fietspad zetten. Vaak terwijl er LETTERLIJK 10 meter verder een echte parkeerplaats is. Die zijn dus gewoon te lui om 10m te wandelen, of te lui om te parkeren – een fietspad rij je op en af zonder in achteruit te moeten.

Dit gebeurt meestal op steeds dezelfde plekken: op het fietspad voor een bank (met ernaast parking voor een auto of 30!) en op het voetpad voor een kinderopvang (met een altijd halflege parking aan de overkant van de straat). Ik heb al vaak die mensen willen aanspreken, vooral die voor de kinderopvang. Ze komen HUN kind afzetten, maar andermans kinderen die daar langs moeten kunnen blijkbaar de pot op. Die moeten maar hun leven riskeren op de autoweg…

Soms heb ik heel veel zin, als ik zo’n auto zie staan op het fietspad, meestal met de motor nog draaiende natuurlijk, want ja, zo’n sleutel draaien kost ook teveel moeite, om af te stappen, portier open, sleutel afhalen, en in het rioolputje te gooien. Moeten ze de flikken maar bellen als het ze niet bevalt…
@Esprit_de_Flandre: mooie reactie. Veel voorgaande reacties zeiken over ‘verklikken’ maar het antisociale gedrag waar dit tegen gericht is wordt praktisch genegeerd. Als er een beetje sociale controle en respect daarvoor zou zijn, zijn dit soort fratsen niet nodig, dus we kunnen onszelf de schuld hiervoor geven. Moeten ‘we’ ons maar gedragen…
Ik mag jou niet. Jij bent je misschien nergens van bewust, maar je hebt zojuist wél mooi 10 minuten langs de kant van de weg geparkeerd gestaan. Heb ik zelf gezien. En doorgegeven.

En morgen doe je het wéér!

Ka-ching….!
Nou, vooruit dan maar. Er staat een witte VW bus, met gele en blauwe strepen en de tekst “kein Transformer” achterop, langs de weg . Ik zie mijn aandeel van de boete graag tegemoet.
Dan heb je echt niets beters te doen…
Als we dit in Nederland hadden, was mijn buurman miljardair.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).