Verso is eerste Toyota met BMW-hart

Auteur: , 22 Reacties

In december 2011 gingen Toyota en BMW de samenwerking aan. Het eerste resultaat: een nieuwe 1,6 liter dieselmotor in de 2014 Toyota Verso.

Toyota Verso

De Verso met 1.6 D-4D-F zal vanaf januari uit de Turkse Adapazarifabriek komen rollen, de motor zelf komt uit de Oostenrijkse motorfabriek van BMW. De kleinere turbodiesel gebaseerd op het exemplaar in de BMW 1-serie en MINI levert 112 pk en 270 Nm koppel en was nodig voor Toyota om een betere positie op de Europese markt te veroveren. De helft van de MPV’s hier heeft namelijk een 1,6 liter dieselmotor, en Toyota had nog niet zoiets.

Het plaatsen van een andere motor is nog niet zo eenvoudig. Volgens Gerald Killman, die aan het hoofd stond van de transplantatie, was vooral de elektronica-interface tussen de BMW motor en Toyota auto een uitdaging. Dat is inclusief het nieuwe start-stop systeem.

BMW en Toyota werken samen verder aan een platform voor sportauto’s, lichtgewicht carosserien, lithium-ion batterijen en een brandstofcelsysteem. Lees HIER meer over de 2014 Verso op Groen7.22 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Toyota heeft nog nooit zo lekker gereden:p
Zolang als er maar geen bmw logo op zit
@filip696: ik denk dat de meeste toch stiekem trots zijn op hun BMW-blok in het vooronder.
Vind dit ook meteen een van de lelijkste toyota’s tot nu toe…
Betrouwbaarheid is gelijk verdwenen.
@michelyman: Zo betrouwbaar als een Zwitsers uurwerkje! (Als je de tekst gelezen hebt)
@michelyman:
Geen probleem toch, onbetrouwbaarheid is immers een voorwaarde om te slagen op de leasemarkt. Particulieren willen een betrouwbare auto maar die kopen toch zelden diesels.
Laat de elektronische storingen en gebroken turbo assen maar komen! Jammer Toyota, dit is het begin van het einde!
@dotternetta: Ja, dan kan je inderdaad beter geplofte turbo’s of gescheurde koppen hebben omdat je motor het koppel niet aankan….
@E34M5Touring: Je hebt helaas gelijk. Vanaf 1998 is Toyota helaas niet meer wat het was.
@dotternetta: Nooit begrepen. Heb benzine Corolla’s gehad (96er 1.6 16V’s) die echt zo veel abuse kregen maar nooit een krimp gaven. En een Avensis 2.2D-Cat ploft bij de meest timide bestuurders. Heb div klanten gehad die er veel problemen mee hadden. Jammer, want bj 2003-2008 Avensis vind ik echt een mooie nette auto. Helaas kun je ze beter als benzine hebben.
Japan is nu eenmaal geen diesel-land. Jarenlang lagen er Peugeot-diesels in bij Toyota.
Was de Corolla Verso 2.0 D4-D niet het eerste eigen ontwerp?
Het blijkt nog best een sport te zijn om nieuw en betrouwbaar op de markt te komen: de eigen Toyota-diesels en de eigen diesel-ontwerpen van Honda hebben niet dezelfde betrouwbaarheid als hun benzine-motoren.
Wat dat betreft is het eerder vreemd dat ze nu diesels halen bij een merk dat relatief zo weinig geschiedenis heeft in dieselmotoren.
@mout: was BMW niet (een van) de eerste met een turbo diesel? En lopen ze nu niet voor (of tenminste gelijk met VW, Peugeot en Mercedes) met diesel techniek?
@mashell: Ja, dat lees je geregeld. Toch waren de CX en de BX al een paar jaar leverbaar met turbodiesels toen de 524TD uitkwam – en waren Opel, Mercedes, Peugeot, Fiat, zelfs Alfa, VW en Volvo op dat moment al jaren, soms decennia, met diesels leverbaar.
Ik ben wel met je eens dat BMW nu minstens gelijk op loopt met de concurrentie.
@mout:

Jarenlang peugeot diesel…dacht het niet.
Alleen de corolla van 1997-2000 had een 1.9d van peugeot.
Een diesel in een auto voor bejaarden?? Voor dat ene rondje om de kerk op zondag lijkt een diesel me wat overdreven..
Japanse fabrikanten zijn idd echte benzine specialisten. Diesels doen ze een beetje “erbij” speciaal voor de Europese markt. Is deze diesel versie ook met automaat verkrijgbaar?
De 1.6d van bmw is een heel leuk blokje dat heel RPM happy is… het is een korte slag diesel (kortere slag dan de 1.6 benzine motoren van bmw)

Dat ding doet vlotjes +5000rpm… :)
Ik heb er een half jaar mee gereden (tot ik van werkgever veranderd ben).
Kijk mercedes en renault zo doe je dat. En niet andersom.
@Simpson: maar die doen het toch ook zo? Ze kijken wie van de 2 de beste kleine diesel bouwt en die kiezen ze. Dus de Toyota BMW combinatie komt op BMW dieseltjes uit en de Renault Mercedes combinatie op Renault dieseltjes, logisch.
@mashell: Dat is eigenlijk ook wel zo, alleen voel je je bij mercedes toch een beetje verneukt, als je begrijpt wat ik bedoel. Ook al is die diesel an sich prima.
De verfijning van de huidige Toyota blokken is niet om over naar huis te schrijven. Betrouwbaarheid daarentegen is weer subliem.

BMW goot dit recept 180 graden om lijkt mij… Jammer!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).