“Vertrouwen in auto- en motorbranche verdwijnt”

Auteur: , 70 Reacties

Het gaat niet zo goed in het wereldje.

In de auto- en motorwereld lijkt alles momenteel redelijk zijn gangetje te gaan, maar daarover denken de ondernemers in ons land niet zo. Sterker: volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het voor het eerst in ruim 5 jaar tijd dat ondernemers dusdanig weinig vertrouwen hebben in hun branche. Ze maken zich met name zorgen over de omzet. Een kwart van alle bedrijven verwacht komend kwartaal minder geld in het laatje te brengen.

Over het algemeen genomen is het een enigszins merkwaardige trend, aangezien de ondernemers in de auto- en motorbranche zich volgens het CBS momenteel in de enige bedrijfssector bevinden waar een negatief vertrouwen heerst.

Dat de ondernemers in de auto- en motorwereld zich zo voelen, komt, gekeken naar de cijfers, niet als een verrassing. Zo is op verschillende plekken de omzet gedaald. In totaal is de omzet van de auto- en motorbranche in het tweede kwartaal van 2019 t.o.v. hetzelfde kwartaal van vorig jaar bijvoorbeeld met 0,1 procent gedaald. Hoewel in bepaalde hoeken de omzet steeg – vooral de reparatiebedrijven scoorden redelijk goed – is het uiteindelijk negatieve getal van dalingen in de motorbranche (-12,1 procent), bij de importeurs (-6,4 procent) en de verkoop van nieuwe personenauto’s (-5 procent).

Overigens is het wel zo dat de bedrijven minder problemen hebben met het aantrekken van werklui. Zo is het aantal vacatures in de auto- en motorbranche sinds het vorige kwartaal gedaald van 4.800 naar 4.600 stuks.70 reacties

Niet zo vreem eigenlijk met het oog op de WLPT norm. Zo zijn alle Bi-Fuel modellen van Dacia uit de prijslijst gehaald omdat motoren wéér aangepast dienen te worden, heeft VW alweer een claim aan hun broek in de BRD omdat de software update niet correct werkt.

Het houdt niet op, niet vanzelf….
@erik2907: Nou, eerlijk gezegd denk ik persoonlijk dat het klassieke autobedrijf (showroom, werkplaats en magazijn in één) zijn langste tijd heeft gehad. Haast alleen de grote concerns draaien nog acceptabele cijfers, door de grote schaal waarop ze opereren.
De overheid met zijn wispelturige (belasting) regelgeving is ook niet echt helpend hé?
Misschien ligt het aan ons, klanten, ook omdat we de allerlaagste prijs zoeken bij aankoop van een nieuwe auto?
@Volvo_440_turbo: dit dus.
@boxergt: En vergeet niet dat we de goedkoopste auto willen met de hoogste inruil..
@boxergt: Het is toch logisch dat je een goede prijs wilt voor je auto. Wanneer je als klant beter kunt onderhandelen dan de verkoper is dat niet best van de verkopende partij….
@reactief: is 9 van de 10x een gebrek een realiteitszin waar geen onderhandelingstactiek tegenop is gewassen.

Particulieren verwachten de consumentenprijs qua inruil en het liefst nog even wat meer. Gebeurd dat niet zijn ze boos vertrokken.
Heeft niks met onderhandeling te maken, maar een totaal gebrek aan sympathie en gunning in de gehele branche.

@peke: Ja. Maar als je teveel betaald voor die inruil ga je eronderuit… Dus dan is dat toch gewoon niet slim.
Lekker laten gaan dus. Degene die al die klanten wel neemt zal aan het kortste eind trekken.

Een klant die na uitleg niet de prijs wilt betalen die nodig is wil je toch helemaal niet hebben. En als je echt alleen dat soort klanten hebt… Tjaa.. Misschien tijd om iets anders te gaan doen, lijkt me geen leuk werk dan.
@reactief: het nadeel is alleen, dat als jij die klant lat lopen, een ander denkt ja ik doe het gewoon, is toch weer een streepje op het bord, haal je je streepjes niet word je aant eind van het jaar gewoon gekort door de importeur op je marges… wij verkochten met regelmaat autos onder kost prijs, omdat je toch je registraties wilt halen om je marges per auto te houden…

Het is dan ook de reden waarom ik gestopt ben al auto verkoper, in al die jaren kan ik de aantal leuke gesprekken nog altijd op 1 hand tellen, tis zo jammer
@spykerboy: Ja heel begrijpelijk dat je er dan mee stopt. Vind het wel erg slecht van de importeur dat verkoopaantallen het belangrijkste criterium is…
@reactief: dat komt weer door de fabriek, de fabriek geeft elke importeur een X aantal autos die ze elk jaar moeten afnemen, hoe zij er vanaf komen is aan de importeur, dus dan gaat een importeur een X aantal autos per dealer opleggen wat hun target is, haal je die niet word elke auto je marge gekort (bij fiat was dat toen ik er paar jaar geleden zat 2% per auto dat er vanaf ging als je je target met 10% of minder mistte)

Ging je weer met een groot percentage overheen, dan kreeg je weer extra marge, maar niet in de verhouding dat als je 10% hoger presteerde dat je 2% extra kreeg… dan was het eerder een half % ofzo…

De branche is helemaal naar de klote geholpen door het constant willen groeien groeien groeien maar niet op een natuurlijke manier kunnen, veel vd registraties zullen ook echt niet verkocht worden, kon me nog herinneren een specifieke 31 december, ben de hele dag toen bezig geweest autos te registreren om puur aan het jaarlijkse target te komen (dat zijn ook weer de autos van de acties int begin van het nieuwe jaar met extra veel korting)
@spykerboy: Dat klinkt inderdaad flink verziekt. Heel slecht van importeurs om zo te handelen. Dan duw je je dealers gewoon de afgrond in…
@spykerboy: Heel vervelend. Maar het probleem is ook dat het voor de gemiddelde consument niet zichtbaar is wat de marge voor de dealer precies is. Mensen zijn bang belazerd te worden en gaan daarom eens even stevig onderhandelen.
@frederik: hoe is dat anders bij elk ander product? ik weet de marges vd supermarkt ook niet, maar daar ga ik toch ook niet onderhandellen? waarom dan wel bij een auto?
@spykerboy: Omdat je nou eenmaal gehoord hebt (van je zwager, buurman etc) dat je ALTIJD moet onderhandelen bij aankoop van een auto, anders ben je een “dief van je eigen portemonnee”.

Ik wil het niet goedpraten, maar ik begrijp het wel. Plaats jezelf eens in de schoenen van een consument die alle slechte verhalen over de autobranche gehoord heeft op familieverjaardagen en die dus denkt dat hij keihard moet onderhandelen om een goede deal te krijgen. Ik weet er iets meer van maar vind het ook heel moeilijk om in te schatten of een handelaar nou 5000 of 500 marge maakt als ik een auto van hem koop. Is dit prijs nou echt z’n bodemprijs of kan er nog makkelijk 1000 af? Als je niet zeker weet dat iemand 100% bonafide is, is het lastig om dit in te schatten, dus dan probeer je het gewoon.
@frederik: Tja, dat moet ook niet kunnen dat wij weten wat hun marge is, want dan verdient ie geen stuiver meer.

Ik zelf, ga pas bij een auto kijken, als ik berijd ben de vraagprijs te betalen, ik probeer het vaak niet eens met onderhandellen, als ik een auto wil, wil ik hem en komt ie gewoon op de oprit. dus nee ik kan me niet voorstellen waarom al die mensen zo nodig moeten onderhandellen, moet jij is proberen bij 90% vd dingen die je normaliter koopt en je word nog net niet de tent uit getrapt, dus vind raar dat het dan wel bij autos normaal is…
@peke: dit is echt niet de aard van het probleem. De consumenten merken dat auto’s in Nederland zo belachelijk duur zijn, niet alleen qua nieuwwaarde, maar automatisch ook als occasion. Hierdoor wordt een “cultuur” gecreëerd waarin mensen onrealistische prijzen eisen. Het is nu gewoon echt tijd dat er door de burger aan de bel wordt getrokken over hoe men belast wordt op het aanschaffen en gebruiken van een auto.
@peke: dat geldt niet alleen voor de autobranche maar meer in zijn algemeenheid voor de verkopende Nederlander. Marktplaats staat vol met advertenties met onrealistische vraagprijzen.
@volvo_440_turbo: tja, mensen gaan voor 50 euro nog van regio amsterdam naar groningen, want dan maakt het bedrijf minder winst (ja dit is echt door klanten tegen mij gezegd int verleden als we later vroegen waar ze de auto gekocht hebben en bij ons in onderhoud brachten) zo erg is het gewoon tegenwoordig, te triest voor woorden
@spykerboy: die ene tokkie maakt niet dat iedereen zo denkt. Verder is het gewoon logisch dat ieder zn eigen kosten zo laag mogelijk wil houden. Als je hier anders over denkt wil ik wel een rekeningnummer beschikbaar stellen om naar over te maken.
@sjonniedeluxe: je hebt ook wel (in mijn optiek) een stukje plicht naar de kleine locale ondernemer, anders kunnen we voortaan netzogoed allemaal alleen nog bij de grote partijen kopen (en daar wil ik dus absoluut never nooit autos kopen, de kleine familie bedrijven zijn toch het fijnst, maar idd kost iets meer)

Het zal je trouwens verbazen hoeveel mensen er tokkies zijn als jij zulke mensen tokkies wilt benoemen….
@spykerboy: Dit gebeurd ook bij elektronica, wie maakt er geen gebruik van tweakers bijvoorbeeld?
@atrak: uhm ik, nog nooit van gehoord zelfs..

ik ben ook een rare, ik bestel eigenlijk niks via internet ofzo, ik loop of rijd gewoon naar de dichtst bij zijnde leverancier, kost me wel wat meer, maar daarmee houd ik wel de kleine ondernemer die WEL service verleend in leven.
@spykerboy: Dit dus.

Ik heb een bedrijf met 18 busjes en we hebben 6 personen auto’s. Ik woon in een dorp met 1 garage en datzelfde garagebedrijf heeft een tankstation.

We kopen onze auto’s meestal nieuw en soms jong gebruikt bij dat bedrijf. We rijden een jaar of 7-8 in de busjes/auto’s en al het onderhoud en brandstof wordt gedaan/gekocht bij de dorpsgarage. Ik heb 1 keer een prijsafspraak gemaakt waarmee ik tevreden ben en de garage de service kan bieden die hij wil bieden. Werkt super!

Veel ondernemers bij ons uit het dorp doen dit zo en iedereen is tevreden, ik vind dat mooi.
@phevtreb: precies zo, ik tank eigenlijk alleen nog bij mij int dorp, met bemande pomp word het ook nog voor mij gedaan als ik dat wil (wil ik niet, bang voor krassen), en niet eens duurder dan meeste pompen (klein beetje, maar dat vind ik het waard)

Mensen verknallen het gewoon door altijd maar de goedkoopste te willen, gaat om kwaliteit niet kwantiteit zeg ik altijd,
@spykerboy: ik heb ook jarenlang in de retail gezeten, en als ik terugkijk, is het ongev begonnen toen steeds meer mensen op goedkope vakanties gingen naar o.a. Turkije. Daar werd nl beweert dat afdingen “normaal” was, en die trend is mee teruggewaaid deze kant op. Ineens wilde iedereen afdingen en onderhandelen. Daarvoor was dat sporadisch. En onze allochtone medelanders hebben er nog een flinke schep bovenop gedaan. Toen internet in ieder huis gemeengoed werd, waarbij iedereen elkaar alles op de hoogte brengt, was de druppel
@Volvo_440_turbo: Misschien heeft het er wel mee te maken dat exact diezelfde auto op 2 uur (hooguit) rijden van je huis wel (tien)duizenden euro’s voordeliger zijn? De Nederlandse automarkt wordt volledig vernietigd door de belastingen, en die idioten in Den Haag hebben dat nog steeds maar niet door
@Volvo_440_turbo: auto’s zijn gewoon te duur in NL! Als de prijzen wat normaler waren dan had je dit probleem ook niet!
De politiek wil dat we nieuwe auto’s kopen, de lonen stijgen amper en de auto’s zijn veel duurder geworden.
Niét heel raar toch? Niemand weet wat de restwaarde van auto’s gaat zijn, of je je auto nog wel mag gebruiken. Dan kan je beter je geld in wat anders investeren.
Tja, niet vreemd met alle onrust omtrend millieu regels etc
Lijkt me logisch. En het is verstandig dat ze weinig vertrouwen hebben, dan doen ze hopelijk geen achterlijk hoge investeringen die ze nooit gaan terug verdienen.

Nieuw verkoop gaat echt niet meer toenemen verwacht ik. Op lange termijn zal het minder en minder worden. Door milieugerelateerde zaken, door deelauto’s, door zelfrijdende auto’s en door verstedelijking. Daar kan je maar beter over nadenken als ondernemer in deze branche.
@reactief: dit. En dan nog de gehele elektrificatie van modellen waardoor de hoeveelheid onderhoud flink van zal dalen. Nu private lease ook nog eens opkomt heb ik weinig hoop voor traditionele autohuizen waar verkoop telt.
Alles voor “klimaatverandering”.
@tge1: Ik moet zeggen dat ik het ook wel lekker zou vinden om een auto te hebben die niet zoveel kost in verbruik als benzine en diesel, en waarbij ik bijna nooit naar de garage hoef.
Uiteraard is dat nadelig voor de gemiddelde garage. Het is dus een marktverstoring zoals er wel vaker eens gebeurt.
Men moet zich ook zorgen maken in de dealer wereld, een wereld waar mijns inziens weinig vernieuwend wordt gewerkt. Mobility as a Service gaat de komende jaren gestaag groeien t.o.v. Mobility as a product. Daar zijn de traditionele bedrijven niet op ingericht. Dit soort MaaS diensten zullen meer door fabrikanten zelf worden gemanaged en dealers zijn daar niet meer voor nodig, hooguit service punten.
Waar ik vooral geen vertrouwen meer in heb is de designers met als bovenstaande een goed voorbeeld.
@viezefreddyw: Je bedoelt slecht voorbeeld?
Gek hè, dat de verkoop hier niet goed gaat. Op nog geen 2uur rijden van huis is exact dezelfde auto (tien)duizenden euro’s goedkoper. En de idioten in Den Haag snappen maar niet dat zij met al die belastingen de gehele sector de nek om draaien.
@rike: Dat is al jaren zo, dus lijkt me niet dat je zomaar kan aannemen dat dat (nu pas) de oorzaak is van een verandering.
@f40racer: Het vertrouwen neemt al jaren af, net als de verkoopaantallen.
Het is niet zo gek dat de ondernemers in de branche zelf minder vertrouwen krijgen. De overheid bepaalt al jaren welke modellen er wel en niet verkocht worden door hun volstrekt kromme en voortdurend wijzigende belasting- en bijtellingsregels. Dus als verkoper van nieuwe auto’s is het echt niet leuk meer.

De markt van gebruikte diesels is gewoon dood. Een 6 jaar oude Megane diesel (die toen 14% bijtelling was dus veel geleasd) is inmiddels in handen van de particulier. Als deze particulier hem in wil ruilen krijgt hij nog 5k voor zijn auto. Dan rent hij huilend de deur weer uit want vorig jaar nog 10k betaald. Als de verkopers een klant met een diesel zien aankomen beginnen ze al (terecht) te zuchten.

Daarnaast is het in de werkplaatsen ook geen weelde. Onderhoudsintervallen worden steeds langer. Dus de klant komt minder vaak. Het is ook steeds vaker geen sleutelen meer maar steeds meer uitlezen. Er zijn merken waar je alleen bij de merkdealer terecht kunt voor bepaalde uitleesprocedures terwijl eerder elk bedrijf met een laptop en een bosch uitleesapparaat dat kon. Daarnaast worden monteurs gedwongen om productie te draaien. 110% is bij veel bedrijven een eis. Dit houd in dat als de monteur 8 uur werkt er in totaal 8,8 uur gefactureerd moet worden. De werkdruk is dus relatief hoog. Even een praatje met de klant maken over hoe fijn de auto wel niet is zit er niet in. Sterker nog de meeste dealers hebben een grote glazen wand tussen de klantenruimte en de werkplaats. De klant kan van achter glas kijken hoe de monteur als een soort aapje in de dierentuin een computer bedient.

Een gemiddelde dealerholding maakt 1-1,5% winst. om dus een euro te verdienen moet er 1000 euro omgezet worden. Ik kan mij persoonlijk goed voorstellen dat je niet met heel veel zin naar je werk toe gaat als je bedenkt dat je maar 1% van je omzet verdient..
@kevindb: En hoe hooghartig die hele procedure poppenkast gebracht wordt:
https://www.youtube.com/watch?v=5-n_XdjiJuM
@kevindb: eeuhm om een euro te verdienen moet er dan tussen de € 66,67 en € 100,– omgezet worden bij 1% tot 1,5% marge.
Ik heb echt geen medelijden met die jankballen in de automotive en motor industrie. Jarenlang hebben ze liggen slapen toen hun klanten gepakt werden met absurde bijtelling (tja de meeste nieuwe autos zijn lease of zakelijk) en toen kwam er ook nog belasting op belasting. Torenhoge accijnzen op brandstof, nee 10ct per liter zoals in Iran hoeft ook niet maar 80% is achterlijk. En nog wegenbelasting en assurantiebelasting en co2 heffing en bpm en toen wltp ipv nedc. En allemaal stonden ze erbij en keken ze erna.. Als makke herders lieten ze hun schapen scheren door wolven en klagen ze dat hun schapen zo weinig wol leveren… duh.. Die jankballen moeten eens kijken naar wat zij voor hun klanten gedaan hebben in de afgelopen 15 jaar… en dat is VEEL te vaak de andere kant opgekeken…
@schuimbekje3: goeie post
Heb het een aantal keer gelezen, maar snap het niet.

“Ze maken zich met name zorgen over de omzet. Een kwart van alle bedrijven verwacht komend kwartaal minder geld in het laatje te brengen.
Over het algemeen genomen is het een enigszins merkwaardige trend, aangezien de ondernemers in de auto- en motorbranche zich volgens het CBS momenteel in de enige bedrijfssector bevinden waar een negatief vertrouwen heerst.”

Als er een negatief vertrouwen heerst is het toch geen merkwaardige trend dat ondernemers minder geld in het laatje verwachten en dat ze zich zorgen maken om de omzet?
@markie123: Er wordt bedoeld dat de autobranche de enige bedrijfssector is die een negatief vertrouwen heeft. Lees: aan de economie ligt het niet.
@bara: Kan ik me overigens niet voorstellen. De Nederlandse economie begint langzaam af te koelen, Duitsland zit bijna in een recessie en met een naderende no deal-Brexit wordt het er niet beter op. Dus ik denk er in wel meer sectoren een negatief vertrouwen is.
@berlinetta: Blijkbaar dus niet. Afkoelen is niet hetzelfde als zakken. De verkoop van nieuwe auto’s is niet gestagneerd, hij zakt.
@bara: Nee oke, de Nederlandse economie groeit nog altijd, maar die groeit zwakt wel af. Dat bedoel ik met afkoelen. En gezien de ontwikkelingen in het buitenland is niet niet onaannemelijk dat we weer een mindere periode gaan krijgen. Daarom denk ik dat er meerdere sectoren zijn die er wat minder vertrouwen in hebben, niet alleen de autobranche.
Je moet het niet in micro cijfers bekijken maar in macro cijfers. Wat stellen NL en BE ocharme voor op wereldschaal. De hele auto-industrie is wereldwijd sinds het eerst in 20 jaar gedaald. De sterk mindere afname in Azië ( in China klapt de markt in elkaar ) is een van de oorzaken. Voor 2020 zijn de voorspellingen ook niet rooskleurig. Voor 2019 is de verwachte verkoop van personenwagens 79,5 miljoen of 5 miljoen minder dan in 2018 !Aandelen van Mercedes, BMW en VW zijn de laatste 12 maanden , ik rond af, met 30 % gecorrigeerd ! Een transitieperiode tem 2025 is de voorspelling ….
@dwfc: Echter heb jij het nu over iets geheel anders. Dit gaat over Nederlandse autobedrijven. Ik denk niet dat die kijken naar verkopen in China om te bepalen of ze vertrouwen in de toekomst hebben.
@reactief: Toch niet als je begrijpend leest. De wereldwijde autobranche zit in moeilijkheden, wat zich doorzet naar hun netwerk. De investeerders anticiperen hierop en verkopen hun aandelen … en alle overige informatie aangaande de exploitatie van een dealernetwerk staat al jaren aangekondigd in economische vakpers. Mede daarom de vele acquisities door grote groepen zoals De Stern, Van Mossel die nu ook in BE operationeel is en D’ Ieteren die werken op volume. D’Ieteren is invoerder van de VW group in BE en hebben hun tactiek sinds 4 a 5 jaar aangepast. Integrale integratie is het nieuwe woord.Laatste koopt in BE alle grote dealers op van de VW groep en verlengt de contracten/licenties met de overige VW group dealers niet ! Deze groepen zullen overleven door volume te maken …. meer is het niet.
Er vloeit ook veel omzet via de import uit het buitenland weg… Goedkoper en beter uitgerust qua opties.
Goh… diesels zijn vergeleken met 2 jaar geleden geen fluit meer waard en de belastingdruk op auto’s neemt alleen maar toe, mede door een (niet gecompenseerde) NEDC. Probleem ligt grotendeels bij de overheid, maargoed, die interesseert het geen reet. Mensen blijven toch wel rijden.
“Vertrouwen in auto- en motorbranche verdwijnt”

Dus er is dadelijk helemaal geen vertrouwen in die branche waarna de branche verdwijnt? Denk eerder dat het vertrouwen in die branche vermindert. Wat op zich normaal is aangezien we met economische conjunctuur te maken hebben.

Dit soort sensatie koppen en die van “naderende recessie” voegen niets toe en is naar mijn mening meer paniekzaaierij. Een recessie is vaak niet meer dan een verkoudje van de economie. Het voelt ff niet lekker, je doet ff wat minder maar in de tussentijd blijft 95% van je lichaam functioneren. Het is niet het einde van de wereld en het gaat ook weer over.
@rick-dos: Ik zie recessie nergens in de kop ofwel de tekst staan…
@reactief: “Dit soort sensatie koppen en die van “naderende recessie””

Dit soort … en die van. Betekende dat ik het niet alleen over dit artikel heb…
@Rick-dos: praten over een recessie is een self-fulfilling prophecy!
De wetgeving loopt gewoon al jaren voor op de realiteit. Waardoor er steeds een paar modellen zijn die heel aantrekkelijk zijn maar voor de andere 95% van de auto’s word je gestraft met een ENORME geld boete.
Lang leve de BPM in onze land(JE) dat maakt alles kapot, en dan woon je zelfs nog in 1 europa.
Dan moet je verhuizen naar een autovriendelijk land bimmerfan, maar er is altijd wel iets datje niet zal bevallen …
@dwfc: postadres in duitsland is al genoeg😛
Ben momenteel aan het kijken naar een nieuwe leaseauto. De tarieven zijn in vier jaar flink gestegen en dankzij de wltp is de brandstoftoeslag echt schreeuwend duur.
Een Mazda 3 die 4k duurder is dan mijn huidige 116d kost niet een paar tientjes extra per maand maar gewoon 200,-!
We zitten ook in een soort revolutie in auto-land. Electrische auto’s ‘zitten er aan te kopen voor de massa’. Nog even een paar jaar doorrijden in de oude auto. Auto’s gaan niet meer stuk dus dat ook prima. En zoals zo velen hier benoemen: onbetrouwbare overheid helpt niet echt mee.
Kleine toevoeging: De grote auto merken zijn ook aan het twijfelen. Ze hebben hun electrische modellen niet op tijd klaar. Elke keer weer een ICE modelletje. Wat gaat dat model over 5 jaar nog opbrengen?
De BPM maakt in nederland de hele nieuwe auto verkoop kapot. Electrische auto’s zijn voor velen nog geen oplossing. Waar ik meestal om de 2 jaar wel een nieuwe auto kocht is door de extreem hoge BPM het zin er inmiddels wel af. Dus ik rij lekker door met oud spul. De co2 knal ik sowieso wel de lucht in. Ik hou nu poen over dat ik niet meer besteed aan nieuwe auto’s en extreem hoge bpm dus ga ik vaker op vakantie met het vliegtuig en cruises. Het helpt allemaal helemaal niks wat de overheid aan doen is met al die klimaat regels en mensen uit de brandstof auto te krijgen. Het verlegd zich gewoon. Ik ga echt niet 4 x laden als ik op wintersport ga met een afgedwongen electrische auto door de overheid. Nee dan pak ik het vliegtuig naar de wintersport en laat ik mij met een taxi brengen. De overheid maakt alleen de hele auto handel in dit land kapot dat wel!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).