Video: Porsche 918 en LaFerrari stoeien op Spa

Auteur: , 43 Reacties

Kunnen we met deze beelden dan eindelijk de grote discussie tot een bevredigend einde brengen?

LaFerrari vs 918 Spyder op Le Mans

Nee, dat kunnen we niet. Zoals te verwachten laten zowel de Porsche als de Ferrari niet het achterste van hun tong zien op het circuit van Spa. Gelukkig weet het duo het gaspedaal beter te vinden dan de bestuurder in deze video van de LaFerrari, maar het ronderecord zal die dag niet verbroken zijn.

Toch blijft ’t verbazingwekkend om te zien hoe grote stappen de hybride Italiaan op het rechte stuk zet. Overigens moeten we er even bij vermelden dat de bestuurder van de Porsche voor het eerst op Spa was en dat de LaFerrari op een wat ouder setje banden stond. Dat u het weet.43 reacties

wat een ragbakken interieur in de Ferrari!
@dutchdriftking: Ja, ziet er niet uit man….
@dutchdriftking: een goeie drifter, ziet het interieur toch helemaal niet, want dwars?
Ik mag aannemen dat Ferrari van dit alles op de hoogte is gebracht? Zomaar even samen met een 918. Op een circuit nota bene, moet niet gekker worden.
Ik heb net op National Geographic een paar afeleveringen gezien waardoor ik eigenlijk helemaal klaar ben met de nieuwe generatie hypercars. Een Huyara of LF-A zijn echte kunstwerkjes. Gebouwd met een vorm van toewijding die ik mis bij de hypercars. De nieuwe generatie supercars zijn bizar snel, maar ergens heb ik niet het respect wat ik wel had voor de Enzo en Carrera GT. Om maar te zwijgen over de McLaren F1.
@gtwillem: welk programma, als ik vragen mag?
@aus407: National Geographic Megafactories. Je kan ze volgens mij op Youtube volledig bekijken. Als je ziet hoe de Huyara en LF-A zijn gebouwd, is al het spul van Porsche, Ferrari en McLaren maar ordinair blik met een accu ;-)
@gtwillem: ik vind deze 2 toch echt wel vetter dan een enzo of een carrera gt. En al helemaal vetter dan een huayra of lfa.
@gtwillem: Want? vooruitgang hou je niet tegen.
@gtwillem: De LF-A is ook met een andere filosofie gebouwd dan deze supercars. De Japanners wilden de beste bouwen niet zozeer de snelste, Clarkson noemt de LF-A dan ook de beste auto waarin hij ooit heeft gereden. Een goede referentie.

Ik ben het met je eens dat de LF-A meer een echte “pure” kunstwerk is en ook een van de beste supercars ooit gebouwd. Ik heb met veel interesse de documentaire bekeken op NG en raad het iedereen aan. Om de toewijding, passie, emotie en vooral de drang naar perfectie en kwaliteit te zien. Het resultaat mag er wezen ook op design gebied.
Het is wel te kort door de bocht om die 3 supercars af te serveren als ordinaire hybride blik. Het is de waarheid van nu en de auto’s gaan ook gewoon mee met hun tijd. Moderne techniek vs klassiek.
De LaF vind ik mooier dan de Enzo, de CGT en de 918 zijn aan elkaar gewaagd en de P1 is ook een hele fraaie.

Je vergeet de Diablo die ook een ongekende naam en prestaties had zeker voor die tijd. Verder is de McLaren F1 misschien wel de ‘”The Godfather'” van het begin van de moderne supercar tijdperk. Qua techniek is het oneerlijk om de P1 met die te vergelijken, simpelweg omdat McLaren misschien nooit meer zoiets gaat bouwen. Alleen al om die reden is het misschien een oneerlijke vergelijk.
Gaaf filmpje, maar ik zie niet in hoe hier de Ferrari sneller zou zijn dan de Porsche. Het lijkt er wel op dat die Porsche als een blok op de weg ligt.
@mout: wie zegt dan dat de Ferrari sneller is?
@flightom: Ferrari
@kvdw: ik hoop dat je snapt dat ik het over dit filmpje heb met bijbehorend artikel.

Dat Ferrari zegt dat de LaFerrari het snelst is, is logisch. Maar Porsche en McLaren komen ook niet bescheiden over.
@kvdw: uiteraard, als je net 1,2 mljn euro hebt afgetikt voor je nieuwe LaFerrari wil je niet horen dat je nieuwe aanwinst de traagste uit de rij is…
@mout:
Mwoah, eerste uitstapje is van de 918 en bijna resulterend in een spin. Maar tractie vanuit de bocht accelererend is wel beter, zoals te verwachten.
@mout: In de Youtube beschrijving: “This is not a video to show which is better or faster, just a video of two friends having fun on track.

– 918 owner never been on track since he had it
– LaF had very used Pzero Corsa semislick

You can see that half track is wet and the 918 was faster, mostly coming out from slow corners as it is 4wd.
In the dry section of the track I was faster.”
Mooi hoe ze snel rijden zonder dat de één nog sneller wil zijn dan de ander.
Als je niet op de snelheidsmeter kijkt lijkt het net of ze met deze dure auto’s een beetje aan het cruisen zijn op de breedste en veiligste weg die ze in de Ardennen konden vinden.
Voor een eerste keer op Spa, lijkt mij de porsche overduidelijk de meester!
Van de grote drie is natuurlijk de Ferrari het snelst!
Die andere twee blijven altijd Wannabee.s!
@csx3000: Waarom zouden de andere twee bijen willen zijn?
@2l-inline-4-16v-dohc-twinturbo-kameel: Oh sorry, voor de extra e.
@csx3000: Dat vind jij, doe mij een P1 graag.
@gtr35nsx: Succes met je P1 slak, ik ben meer van snelheid!
@csx3000: als ik op ‘csx3000’ zoek kom ik vooral dit soort dingen tegen:

http://www.rrpicturearchives.net/pictures96619IMG_8733Q30002.jpg

Ja, echte snelheid.
@csx3000: Als je snelheid wilt moet je bij koenigsegg of bugatti wezen, een hennesy venom gt kan uiteraad ook.
@csx3000: Hoezo blinde fanboy ;)

Het zal mij niet verbazen dat de 918 het snelst op het circuit is van de 3, in geval van de P1 weten we dat al. Rechte lijn zal de ferrari het snelste zijn, maar of dat nu zo spannend is.
Die Ferrari breekt regelmatig uit, logisch lijkt me. Wat ik me afvraag, hoe het beste te reageren? Je ziet de bestuurder tegensturen, maar laat hij ook het gas los, of moet je dat juist niet doen? Ben benieuwd naar de reacties, bedankt alvast :-)
@bobbreede: zoiets moet je aanvoelen. Tegensturen en plots het gas loslaten zijn twee oplossingen voor hetzelfde probleem. Als je dit tegelijkertijd doet kan het gebeuren dat de auto ineens de andere kant opslaat (snap-oversteer). Mijn mening is dat je moet tegensturen en het gas moet minderen, maar niet helemaal loslaten. Als je snel wilt zijn, moet je altijd zo soepel mogelijk willen bewegen. Dus nooit zomaar het gas loslaten. Maar voor de moderne hypercars vol technologie gelden misschien wel andere regeltjes;)
@bobbreede: Gas erop houden, iig de wielen aangedreven houden.
@bobbreede:
Om grip te houden moeten alle wielen (ongeveer) dezelfde draaisnelheid hebben. Wanneer je het gas plots loslaat zullen de aangedreven wielen door de motor snel afgeremd worden met als gevolg veel lagere draaisnelheid en dus grip verlies. Dan ga je dus in het rond. In een auto met handbak druk je daarom ook de koppeling in en probeer je tegen te sturen. In een auto met automaat of sequentiële bak zoals in de huidige hypercars wordt dat lastig. Een koppelingspedaal ontbreekt immers. In zulke auto’s zal je dus het gas heel precies moeten doseren. Dat vraagt een geoefende bestuurder. Daarom zijn deze auto’s dus niet zomaar op de limiet te rijden.
Wanneer de slip te groot wordt om te corrigeren stamp je simpelweg het rempedaal in de bodem en hoop je dat je niet in de vangrail klapt.
@Original_Arnoud:

Plusje voor jou: Inderdaad, als je dat klaverblad met je eigen handbak toch ff verkeerd hebt ingeschat en je in de problemen dreigt te komen: koppeling intrappen zodat het gewicht van de wagen het best over alle vier de wielen verdeeld wordt. Geen aangedreven of afremmende (gas los) wielen die de balans (verder) kunnen verstoren en de problemen kunnen verergeren. Gas los of gas erop houden (lekker hardcore voor de bar-babbel) gaan 99% van de bestuurders niet helpen.
@bietje: Zolang je op de weg rijd dan zijn dit de beste opties, dat wil natuurlijk niet zeggen dat wat hieronder staat ook altijd lukt, soms zit je helaas te ver over de limiet om een spin of crash nog te voorkomen.
-Te hard een bocht in/door en je hebt onderstuur (dit gebeurd in de meeste gevallen voor straatautos): gaspedaal loslaten (geleidelijk) of desnoods langzaam remmen totdat je voorbanden weer grip hebben. Als je het ECHT bond hebt gemaakt dan zo min mogelijk sturen en hard remmen. Sturen en hard remmen lukt niet echt tegelijkertijd.
-Te hard een bocht in en je hebt overstuur: succes! Corrigeer door korte en snelle stuurbewegingen en/of kies een wijdere/diepere lijn door de bocht waardoor de auto nog kan stabilizeren.
-In en uit de bocht overstuur: tegensturen met dezelfde of iets verminderde gaspedaal stand als je het snelst door de bocht wil. Langzaam gaspedaal helemaal loslaten (met stuurcorrecties) om auto weer stabiel te krijgen.

Hoe dan ook zou ik sterk afraden als eerste de koppeling in te trappen in een bocht: Eigenlijk doe je hetzelfde als het gas ineens loslaten, maar je remt EN minder hard af en houdt minder controle over de auto naderhand. Heb je een sper dif of 4-wiel aandrijving dan zou ik ook zeker niet de koppeling induwen want dat staat er geen koppel op de aandrijflijn en werkt het geheel een stuk minder en dus heb je minder grip op de wielen die het nodig hebben.
Enige reden om koppeling in te trappen is als je al snelheid hebt verminderd, maar je in een te lage versnelling zit waardoor er nog steeds teveel vermogen op de wielen staat. Dit komt zelden voor.

In een racewagen met sequentiele bak trap je wel de koppeling vol in als je van de baan schuift, omdat zo’n bak kapot gaat als je naar achteren rijd terwijl hij in zijn versnelling staat.
@bobbreede: als je gas los laat dan duikt de neus door de vertraging naar beneden. Gewicht verplaatst zich naar de vooras. Dan heb je dus meer grip voor maar juist minder achter… Stuur je op dat moment tegen dan zal je overstuur correctie waarschijnlijk resulteren in haaks de andere kant op draaien dan waar die bocht heen draaide..
@w0o0dy: @bietje: @Original_Arnoud: @ jesp90: @terrorizer: Allen bedankt voor jullie reacties!
Misschien worden er nog 3 tot 5 generatie supercars gebouwd voor de openbare weg en dan is het over met de pret denk ik. Want dan nemen de zelfrijdende auto’s het over en dan moet bvb Ferrari het van nog een kleinere nichemarkt hebben of dat ze volledig overstappen op het produceren van luxe auto’s.
Minder snel, maar ik kijk hier liever naar…

https://www.youtube.com/watch?v=BrePIvGjRes
Wat een gaaf dashboard heeft die LaFerrari zeg. Heerlijk geluid ook!
welke van de twee het snelst is hangt ook veel af van de piloot.Walter Rohrl aan het stuur van de Porsche en Captain slow van de Ferrari en ik vrees dat James een klein stipje ver voor hem zal moeten volgen. Zaterdag heb ik de Porsche in Waterloo gezien in het ochtend verkeer.Hoewel in een saaie kleur vond ik hem toch schtiiterend. De blauwe op het autosalon vond ik de mooiste auto van de nieuwe generatie.Mocht ik die hebben zou het me weinig kunnen schelen als eender welke supercar sneller was. Ik geniet meer van de schoonheid van de wagen dan een seconde sneller te zijn op een circuit.
Geef mij de Laferrari maar… Klinkt ook veel beter..
Die man kan best rijden. Hoop dat hij nog veel van deze video’s maakt.
Een zeer leuke baan is SPA, misschien wel de leukste en de 918 en LaFerrari maken het nog leuker.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).