Aston Martin moet Vantage GT3 hernoemen van Porsche

Auteur: , 49 Reacties

Ligt het aan ons of beginnen de Duitsers Ferrari-achtige trekjes te vertonen?

Aston Martin V12 Vantage GT3

Aston Martin verraste vriend en vijand (en waarschijnlijk ook zichzelf) met een botergeile straatracer; de tot 100 stuks gelimiteerde, uitverkochte, racy en relatief lichte V12 Vantage GT3. Kennelijk deed men in Zuffenhausen na de onthulling collectief een angstplasje, want Porsche was niet blij met de typenaam van de hete Brit.

Onzin als je het ons vraagt. GT3 is geen typenaam waar Porsche met hun party-911 het alleenrecht op heeft of zou moeten hebben, het is gewoon een aanduiding die vooral in de racerij wordt gebruikt om een raceklasse aan te duiden. Net als de GT1, GT2 enzovoorts dat waren of zijn.

Vantage GT3 wordt Vantage GT12

Porsche dacht daar anders over en bracht z’n advocaten in stelling, om ervoor te zorgen dat Aston Martin de aanduiding ‘GT3’ zou schrappen. Flink wat -ongetwijfeld peperdure- onderhandelingen later kiezen de Britten eieren voor hun geld.

De Vantage GT3 én z’n racebroer zijn namelijk omgedoopt tot GT12 om geldverslindende juridische kwesties met Porsche, dat geld zat heeft dankzij moederbedrijf VW, uit de weg te gaan. Jammer dat ’t zo moet, we hadden dit niet echt achter Porsche gezocht.

Vinden jullie trouwens ook dat Aston Martin best een ‘+’ tussen de 1 en de 2 mag zetten, gewoon om te trollen? En moeten de Bentley Boys zich nu ook zorgen gaan maken vanwege hun Continental GT3-R?49 reacties

Bentley hoeft zich geen zorgen te maken want het is onderdeel van vag. Anders zou het wel echt heel stom zijn.
Ja best wel sneu van Porsche. Maarja, geef ze is ongelijk. Ze wisten vast dat het zo zou uitkomen.
@991gt3rs: heel erg zielig, zeker als je bedenkt dat ze zelf de 901 tot 911 hebben moeten omdopen omdat Peugeot de 0 in het midden niet kon waarderen
@ettie: waarom is dat zielig. Porsche moest in 1963 de naam aanpassen. Als het spel dan zo gespeeld moet worden dan doen ze het zelf toch ook zo? Niks zielig, gewoon zakelijk.
@mashell: omdat gt3 niet van porsche is. Het is een categorie van de fia. Zowel de porsche als de aston zijn aftreksels van de gt3 racewagens. Dus als porsche niet wil dat een ander merk dezelfde naam gebruikt moeten ze niet zoiets kiezen.
@ettie: GT3 is wel degelijk een beschermd merk van Porsche wanneer het aankomt op productie autos. Niks met de FIA te maken, slechts een verwijzing.
@sjeemsbond: en dan zegt aston martin dat die van hun wel wel direct aan de raceklasse verbonden is. Ik denk dat vag aston martin graag in handen zou krijgen, hoe kan je het merk goedkoop krijgen? Door ze eerst kapot te maken. Ze hadden dus gehoopt dat aston juridische stappen zou ondernemen en daardoor dus naar de klote gaan. Vervolgens neemt vag het voor weinig geld over en maken er eenheidsworst van.
@ettie: een beetje vergezocht lijkt me
@mashell: het is zielig omdat ze weten dat ze het niet gaan winnen voor de rechter (want FIA klasse en ander merken pakken ze niet aan zoals bentley) maar het toch gewoon doen. Aston Martin kan zich dit soort juridisch gezeik niet veroorloven, Porsche wel. Het zou leuk zijn als Toyota en nog wat andere grote merken allemaal gt3 en gt4 modellen gaan introduceren.. Gewoon terugpakken.
@w0o0dy: strak plan, dan gaat er zeker een Prius GT3 komen.

“Voor de racende bomen knuffelaar”
Belachelijk, GT3 refereert al jaar en dag naar de gt raceklasse.. Maarja een jarenlange juridische strijd kan het kleine aston martin echt niet volhouden. Nog idioter als Ferrari doet, daar slaat het teminste nog op iets wat ze ook echt bezitten..
@lambo4all: nog idioter DAN ferrari doet, sjonge lijk wel een taalidioot..
@lambo4all: Niks belachelijk aan. De GT3 klasse bestaat nog maar sinds 2005 of zoiets. De modelnaam GT3 bestaat al veel langer.
@kapiteinaudi: Dat is waar, maar AM racet wel degelijk in die klasse met een Vantage V12, dus ze hebben wel wat recht van spreken als ze daar een straatversie van op de markt willen brengen. Die auto heet binnen dat kampioenschap al een paar jaar gewoon Vantage GT3 zonder dat Porsche er moeilijk over deed.
Manmanman wat kinderachtig….
Aston Martin 1+2, absoluut! Klinkt voor geen meter, maar dat zou het me wel waard zijn. Flauwe actie uit Zuffenhausen iig.
zou eigenlijk best een goeie grap zijn om hem serieus GT1+2 te noemen, zo laat je porsche ook een beetje zien hoe kinderachtig ze bezig zijn
wat een genaai. Schiet je toch niks mee op? Aston Martin vantage gt3 lijkt toch niet op Porsche 911 gt3. Op gt3 na dan. Geen mogelijkheid tot verwarring lijkt mij
Vind dat Porsche ook gelijk heeft. Het is meeliften op het succes en bekendheid van de porsche gt3. Ze hebben dat wel geweten anders hadden ze hem wel GT 12 genoemd.
@schellekens006: porsche heeft ongelijk, er bestaan al jarenlang verschillende gt3 raceklassen die met of zonder porsche bestaat en had bestaan. Porsche maakt nu gewoon gebruik van het feit dat aston martin geen geld heeft voor een slopende rechtzaak. Durf me hand in het vuur te steken dat als de AMG GT3 er zou komen porsche dit niet zou doen.
@lambo4all: ik vraag mij dan alleen af: was de GT3 klasse er al in 1999?
@gtwillem:
Nee, maar durft Porsche de FIA aan te klagen..?
Gewoon een kinderachtige actie van een iets te klein pikkie bij Vaag..
Geen hond die de Aston met een elfer zal verwarren..
GT3… Waar denk je dan aan? Precies aan een Porsche en niet aan Aston! Als je het alleen recht hebt wil je het behouden. Porsche heeft helemaal gelijk! Goed gedaan!
@potjak: als je dan denkt aan een porsche laat je alleen maar zien dat je geen verstand hebt van motorsport. Waarom denk je dat de gt3 uberhaupt de gt3 heet?!
@lambo4all: Ja dat is het zelfde als zeggen dat ik geen verstand van tennis heb omdat ik Roland Garros associeer met een luxe versie van Peugeot… Het gaat om de eerste associatie en de meeste mensen denken bij GT3 aan een Porsche en niet aan de raceklasse. Dat neemt niet weg dat jij het eerste aan de raceklasse denkt waarin allerlei GT3 wagens rijden van diverse merken en Porsche daar slecht 1 van is. Maar ja wat ik al zeg, Porsche heeft het geclaimd als Type aanduiding en dan is het zo en eens van hen dan is het niet alleen een raceklasse maar een naam gekoppeld aan een product, oftwel productnaam/merknaam. Dan heeft Aston geen recht van spreken meer. Helaas voor Aston maar zo werken die dingen…
@potjak: GT3 associeer ik met een raceklasse waar auto’s in rijden die lijken op straatversies. Niet met de Porsche.
Ach Porsche moet niet zeuren… Ze zijn heus niet de beste…
En ik denk zelf dat Aston heel goed wist dat men Porsche ging tegenkomen. Een bewuste keuze… Rumour around the brand.
Kan Ford porsche ook aan klagen omdat porsche 4 wielen en een stuur heeft? Gti en tdi worden ook Door meerdere merken gebruikt.
Als Aston Martin met hun GT3 niet in de GT3 klasse gaat racen moeten ze die naam ook niet gebruiken. Doen ze dat wel, dan hebben ze er het volste recht op.
Pffft wat zielig van Porsche!
@mauritsh
Ik verwacht van de autoblog redactie wel wat meer kennis van zake.
GT3 is weldegelijk een typenaam die Porsche eigendom is. De 911 gt3 bestaat al langer dan de gt3 raceklasse. De GT3 race klasse werd pas in 2006 door de FIA opgericht. Hier mochten onder andere Porsche Cup auto’s aan meedoen. Als ze bij Aston Martin zeker geweten hadden dat ze gelijk hadden dan hadden ze echt wel durven procederen.
@mark997gt3: en zoals @gtwillem ook aangeeft was Lotus met de Esprit GT3 eerder dan Porsche. Dus eigenlijk moet Porsche de typenaam ook overboord kieperen en iets nieuws verzinnen?
@mauritsh: Lotus heeft de typenaam ‘GT3’ weliswaar eerder gebruikt, maar ik weet niet zeker of de Engelsen dat destijds in 1997 hebben vastegelegd.

Porsche in 1999 waarschijnlijk wel. Volgens mij was de GT3 raceklasse pas in 2006 een feit.
@mauritsh: maar ook lotus is een klein merk..
@casperfcb: Ja, en? Gemballa is nog veel kleiner, en die staken succesvol een stokje voor de Mitsubishi Mirage.
@sir_smokalot: en we weten allemaal hoe het met Uwe Gemballa is afgelopen ;-)
Oi vey!
Dit is dus een van de redenen waarom ik een zwak heb voor Japanners.
Laatste zin loopt niet echt lekker ;)
Waarom zo moeilijk doen? GT3 refereert aan de raceklasse. Daarnaast, waarom niet de naam gewoon vrij geven? GT3 staat voor superfijne road racers. En Porsche wint toch elke test, maakt niet uit wat de concurrentie doet, de 911 GT3 is het beste wat je kan krijgen als een circuit/openbare weg racer wilt hebben. Bij een GTI weet je ook wat het betekent als je die drie legendarische letters in de grille hebt staan.

Ten tweede: RS staat toch ook gewoon vrij om te gebruiken?

Ten derde: Porsche, je moet je mond houden. Lotus was je al enkele jaren voor met de GT3 naam op de verschrikkelijk lekkere Esprit GT3… (wat op de Esprit Sport 300 na de beste viercilinder Esprit Aller Tijden is).
@gtwillem: En daar kom je nu mee, een beetje laat, de zitting is al geweest,
@csx3000: dan hadden ze eerder bij mij moeten aankloppen… Lotus heeft waarschijnlijk geen patent/copyright op de naam GT3 aamgevraagd en Porsche wel.
Je bent jurist bij Porsche of je bent het niet ,altijd zoeken naar werk in belang van jezelf.
Ach bij A.M. lachen ze alleen maar.
het is gewoon plagen.
Misschien had Aston ook gt5/6/7 kunnen kiezen want 5/6/7 > 3. De oplossing gt12 is ook gord, maar het blijft wel een zielig zooitje daar bij Porsche. Ik ga trouwens heel hard lachen als de Aston Vantage gt3 ( go fuck yourself Porsche!) de 911 gt3 het snot voor de ogen rijdt in een vergelijkende test. Dus wie durft?
Als ik AM was zou ik Peugeot bellen en het op een onderonsje gooien. Gewoon een lekkere AM Vantage GT 901 uitbrengen =)
De onderhandelingen zullen niet lang geduurd hebben en het versturen van een brief is ook niet zo duur. De advocaten van Porsche beroepen zich op het merkrecht. Autos voor de straat die GT3 in hun naam hebben is enkel voorbehouden aan Porsche, dus niet zo slim van de A.M marketing afdeling en daarom kiezen ze eieren voor hun geld. Geen probleem, blijven allebei fantastische autos de GT3 en de GT12
Waarom weer zo zeuren en moeilijk doen, alsof de GT3 alleen naar Porsche refereert.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).