Volkswagen Golf GTE: plug-in hybride met 7% bijtelling

Auteur: , 38 Reacties

De Golf gaat groen. Eerst een volledig elektrische versie, nu een stekkerdooseditie die de naam GTE draagt.

Daarmee heeft Volkswagen het Golf-aanbod in korte tijd breed uitgesmeerd. Van de GTI’s en GTD’s in de sportieve hoek, tot de e-Golf en deze potente GTE voor de grootverbruikers van tofu. Maar de belangrijkste groep wordt de sportieve leaserijder, want de CO2-waarden van deze GTI-achtige hatchback zijn bijzonder laag: 35 g/km. Dit betekent een plek in de 7 procent bijtellingsklasse.

204 pk

Dit komt doordat een 1.4-liter TSI viercilinder met 150 pk wordt bijgestaan door een 102 pk sterke elektromotor. Het gecombineerde vermogen komt daarmee uit op 204 pk en het koppel bedraagt 349 Nm. De e-juice wordt opgeslagen in een 8,8 kWh lithium-ion batterij, die net als in de i3 en de Model S vloeistofgekoeld is. Dit is trowuens dezelfde aandrijflijn als in de A3 e-tron.

In elektromodus heb je een topsnelheid van 130 km/u en komt de range uit op een theoretische 50 kilometer. In de winterdag betekent dit dat je de A2 tussen 020 en 030 net kunt afleggen op een acculading, zij het met een slakkengangetje, maar er is toch geen minimumsnelheid in Nederland. Als de elektro- en brandstofmotor samenwerken zit de Golf in 7,6 tellen op de honderd en bedraagt de top 217 km/u. In de zuinigste modus haal je op papier een verbruik van 1,8 liter per 100 km.

Volkswagen Golf GTE

Het innerlijk van de Golf GTE komt grotendeels overeen met de reguliere Golf, bijgestaan door zaken als een actieradiusdisplay, een energiestroom-display en een e-manager. Volkswagen zegt dat er een app beschikbaar komt waarmee functies van de auto op afstand bediend worden. Het opladen gaat via een stekkeraansluiting die achter het VW-logo in de grille is geplaatst.

Op uiterlijk gebied is de Golf geen suffe mueslimobiel geworden. Integendeel. Ze stoppen hem onder meer 18 -inch velgen, GTI-invloeden in de bumper en LED-stroken uit de e-Golf toe. Zo is te zien dat de streep onder de grille net als bij de GTI in de koplampen doorloopt. Alleen in het geval van de GTE is ‘ie blauw in plaats van rood. Hetzelfde geldt voor de kleuraccenten in het interieur en op de ruitjesbekleding: rood voor de GTI, grijs voor de GTD en blauw voor deze GTE. “Het is het elektrische broertje van de GTI”, riep net iemand van VW onze kant op.

Op de Autosalon van Genève wordt ‘ie onthuld, de Nederlandse prijzen volgen daarna.38 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Dit begint ergens op te lijken, waarom moet een elektrische auto zo saai zijn?!

Dit is een goed alternatief voor mensen die “moeten” leasen maar absoluut geen suffe toyota willen
@rene-mini: dat vroeg ik me net ook af.. waarom moet het zo saai zijn….
@rene-mini:
Het suffe Toyota had wel zo’n 15 geleden al een hybride auto. VAG is nog maar net begonnen en heeft tot nu toe helemaal geen serieuze plug-in in productie behalve de Panamera. Ze lopen hopeloos achter de feiten aan.

Dus welk merk is nou suf en heeft zitten slapen?

Daarnaast zijn er ook genoeg andere niet suffe merken Volkswagen voorbij gestreefd met mooie techniek. Zoals Tesla, Volvo en Mitsubishi.

audi2240: volg je het nieuws wel een beetje of is de hybride-techniek te ingewikkeld voor je? Zelfs McLaren en Porsche leveren supersnelle Hybrides.
@kroon: Ik rijd zelf een hybride, en sta elke keer weer versteld van de vooroordelen van mensen die vrijwel altijd voortkomen uit onwetendheid en het napraten van de zogenaamde experts in de schrijvende pers.

Als ze zelf even mogen rijden zijn ze na afloop eigenlijk altijd positief.
@kroon: ligt het aan mij of heeft Toyota de laatste tijd juist zitten slapen? Deze golf is veel aantrekkelijker dan welke Toyota dan ook. Snel, niet lelijk, sportief mainstream, geen gillende motor, 7% bijtelling. Ik heb niks tegen Toyota, maar het is gewoon feit dat ze de voorsprong van toen inmiddels helemaal kwijt zijn. Vag mag dan misschien niet de eerste zijn met een hybride maar dit zou zomaar een lease-toppertje kunnen worden! En de 918 toont toch ook wel aan dat ze niet in de beginfase van het hybrideconcept zitten.
@bosje:
Noem eens één hybride uit de Volkswagen stal, nee van Duitse komaf mag ook, die zo soepel rijdt als een Lexus IS300h bijvoorbeeld. Laat staan een LS600.
@kroon: zeker volg ik het nieuws…ik volg zeker het nieuws en ik wist ook al die dingen die je daar zei…maar voor mij is hybride gewoon niet geweldig zoals ik zei…die elektrokarren interesseren mij niet veel. ik vind de verbrandingsmotor een must voor een goede auto. en daar hoeft voor mijn part geen elektromotor bij
@rene-mini: Wat is niet suf dan? Hoe moet ik mij dat voorstellen in jouw beleving?
Auto’s voor de gewone man zijn allemaal suf, saai en te gewoontjes?

OT: Het werd tijd, als het nu maar goed doorontwikkeld is, zal het uiteindelijk ook wel goed komen. Hij oogt als een normale Golf en dat is een plus, vind ik. Net als de Ford Focus Hybride en Electric op een gewoone Focus lijken, zijn dat plus punten, het hoeft niet persé op te vallen.
@Orichy:
@kroon:

Jullie weten best wat ik bedoel of je bent echt blind.

Het gaat er niet om dat er al langer hybride auto’s zijn, internet explorer is er ook al eeuwe en toch gebruikt iedereen Chrome (duh!).

Ik heb een lease Prius geweigerd en rijdt nu elke dag 100 km in mijn mini classic, met een verbruik van 1:9, krijg wel 28ct/km ipv 19 maar betaal nog steeds meer per maand dan lease. Slim?! nee!, maar (tot dusver) kan ik me niet vinden in de compromis die nu gemaakt wordt tussen zuinigheid/ oudbollig vierkant uiterlijk en het rijplezier.

Deze auto maakt dat deels goed door geen minimale verbeteringen in het verbruik toe te passen (gestroomlijnde wieldoppen) maar gewoon een vlotte auto neer te zetten met sportieve looks :)

Maargoed smaken verschillen.
Hoe stoer je stekkergolfje ook is……het is en blijft een Hybrid en dat is niet geweldig…
@audi2240: want? Waarom niet geweldig. Electrisch rijden is geweldig, hybride rijden is electrisch rijden zonder reikwijdte angst. Zeker als je dat in een auto kan doen zonder dat je er direct als grijze wollen sokken type uitziet (prius, dat honda ding). Dit ziet eruit als een GTI maar dan met coolere dagrijverlichting. Het gaat als de brandweer en de belastingdienst krijgt amper wat mee. Dit is een droomauto!
Voor dit nieuws was er toch groen7? En waar blijft de kritische noot in dit copy paste reclame verhaal?

Of heeft Pon hier inmiddels ook een dikke reclame vinger in de pap?
@boertje: inderdaad: kritisch als in/: gaat de goede kant op, maar is er ook nog niet.
De Golf heeft een 8.8 kWh batterij, de BMW 22 kWh. Konden ze er niet het dubbele in stoppen? Aan 50km heb je net te weinig lijkt me (overigens heeft/had de prius maar 4.4 kWh aan juice).
En nu loop ik even achter op de persberichten, maar:
– Heeft ie ook energie opwekkende zaken erin? Hoe goed zijn die?
Maar ok, laat ook maar. Kreeg laatst de 1.4 golf 7 mee van de dealer als vervang auto: als je m aflaad met opties, is het best een goed bakkie. Mik er een grotere accu in, en wieweet.
Hoe komt het dat als een motor 150 pk heeft, en bijgestaan wordt door een 102 pk elektromotor, dat het gecombineerd vermogen 204 pk betreft? Bij de Mclaren P1 om maar een voorbeeld te geven kan het wel ”logisch” bij elkaar worden opgeteld.
@JamesBond007: Elektro motor en ICE leveren hun piek vermogen hier niet op hetzelfde moment. De vermogens opbouw van beide motoren is niet gelijk.
@boertje: ICE is een 100% elektrische trein. Een verbrandingsmotor heet in het Nederlands gewoon verbrandingsmotor. We moeten de dingen ook niet ingewikkelder te maken dan ze zijn.
Wordt een lease topper met 7%. Al zal de nieuwprijs wel over de 40k gaan.
Doe mij maar een Kadett GTE
0-100km/h?
@pjp911: Ik citeer uit het artikel waar je nu een reactie bij het geplaatst:
“Als de elektro- en brandstofmotor samenwerken zit de Golf in 7,6 tellen op de honderd en bedraagt de top 217 km/u.”

;)
@RRenault: het geplaatst = hebt geplaatst.
@RRenault: Oeps. ;)
Eerste stekkerdoos auto die er wel leuk uitziet, dit wordt vast een lease toppert :)
@EdGaR: Volgens mij zijn er wel meer goed uitziende stekker auto’s als de V60, Karma, Zoe en ModelS.
gedwongenleaser
@boertje: werp 1 blik op die avatar en je snapt waarom de persoon in kwestie een elektrische golf wel leuk vindt…

OT; als ik zakelijk ooit een golf zou willen rijden dan is dit het enige model dat in aanmerking zou komen afhankelijk natuurlijk van wat die moet gaan kosten. Echter denk ik dat er, ook tegen die tijd, nog steeds veel meer andere leasebakkies zijn die mij meer kunnen bekoren (V60 bijv.).
@gedwongenleaser: niks mis met een golf. Na de zoveelste reparatie aan de V70 (veel elektronische problemen en de automaat) nooit meer een Volvo voor mij.
@boertje: klopt, die auto’s was ik even vergeten, ik had meer de Prius voor mij :)
Als die nou ook 1500 mag trekken mag die van mij best met een vanafprijs van 38000 in de markt komen….. paar opties er nog op en dan 3000 bijtelling per jaar en kan ik gewoon mn racer nog achterop de aanhanger meenemen naar SPA
@dutchneon: als je weet waar de accu’s zitten weet je ook dat het er van trekgewicht waarschijnlijk helemaal geen sprake is.
Ik heb het 5 jaar geleden al voorspeld. Hybrides worden aan de schandpaal genageld. Maar zodra het door de bewonderde merken als VAG en BMW wordt aangeboden is het ineens geweldig.

Suffigheid zit gewoon in het setje velgen. Zet een A3 op 15 inch ballonbanden en het is de meest suffe bejaardenbak die je kunt voorstellen.

Inderdaad is het oerstom van Toyota dat ze dat nooit doorhadden.
@glashelder: klopt, toojootaa had met hybrides bij Lexus moeten beginnen in plaats van onderin de markt met de meest suffe bejaardenbakken. De Prius: wat een lelijk misbaksel is dat..
Leuk: Toyota Bashen, terwijl VW met een nieuw model komt,…

Dacht dat we hier juist veel anti-VAG mensen hadden rond hangen?

Anyhoe: leuk dat ze het GTX (I/D/E) thema zo doortrekken,. al vind ik het wel jammer dat ’t altijd maar weer ‘blauw’ is als ’t elektriek moet zijn.. Zou er nu ook nog een GTG komen? ( ala G-tron -> GroenGasGolf? ) GetToGether :-)
Ugh… Nog meer golfjes op de weg later dus…

Mij niet gezien… Kies toch liever een Prius
Duw die aandrijving in een stationwagon en ik lease ‘m wel…
Prius is synoniem met saai. Daar wil VW natuurlijk niet mee worden vergeleken en is dit een sportief alternatief.
Oei Autoblog pas op:
“In elektromodus heb je een topsnelheid van 130 km/u EN komt de range uit op een theoretische 50 kilometer. In de winterdag betekent dit dat je de A2 tussen 020 en 030 net kunt afleggen op een acculading”.

Dus in electromodus, bij een snelheid van 130 km/h komt deze auto nog altijd 50 kilometer ver op één acculading?? Of had er moeten staan: In electromodus bedraagt de topsnelheid 130km/h en bij een rustige rijstijl bedraagt de theoretische actieradius 50 kilometer.
@hape: Dat laatste inderdaad :) We hebben het aangepast!
Ik vind em leuk en zou hem ook zeker overwegen. Tot nu toe vind ik elektrische auto’s/hybrides nog te veel leunen op een groen imago en kneuterigheid. De V60 hybrid is een mooie auto, maar dat is een dikke diesel met toevallig een elektro motor om heel even heel zuinig te kunnen rijden. Daarna rijd je gewoon met extra ballast.

Deze Golf is vlot zat, smoelt goed en als ie ook maar een beetje rijdt als een Golf GTi vind ik het al een geel geslaagde auto. Doe mij maar een blauwe!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).