Volkswagen veroordeelt pikante opmerking eigen CEO

Auteur: , 55 Reacties

Don't mention ze war.

Kever

Het zijn nog altijd roerige tijden bij Volkswagen AG. Het joekelige autoconcern heeft wat kostbare verschillen van mening gehad met enkele overheidsinstanties en dat laat zich voelen. De arbeiders die op dit moment nog bij het bedrijf werken kregen onlangs weliswaar nog een prettige bonus mee, maar tegelijkertijd wil het merk in allerlei opzichten inkrimpen. Afgelopen week schreven we nog dat men in de top van het concern denkt aan het afstoten van enkele merken in de uitpuilende portfolio.

Op zich is dat geen vreemde ontwikkeling. Nieuwe CEO Herbert Diess, die ongeveer een jaar geleden het stokje overnam van de pas in 2015 aangestelde Matthias Müller, staat bekend als een keiharde bonenteller. Als het op papier geen winst oplevert, mag het opnokken, volgens de strategie van Diess. De man is duidelijk aangesteld om het overtollige vet weg te snijden bij het concern.

Zo’n keiharde leider in Duitsland, dat heeft bij velen toch nog altijd een soort van gekke associatie met dingen die ruim 70 jaar geleden gebeurd zijn. Dat is natuurlijk niet fair, maar aan de andere kant doe je er als Duitse strong man goed aan om niet zélf aanleiding te geven voor ‘vergelijkingen’. Helaas voor Diess, deed hij dat afgelopen week wel. Tijdens zijn praatje liet hij zich op een gegeven moment namelijk de onhandige uitspraak ‘EBIT macht frei’ ontvallen. EBIT staat hier voor Earnings Before Interest and Taxes, dus de boodschap naar de merken onder de VAG-paraplu is duidelijk: als jullie lekker draaien, word je niet geëlimineerd.

De tekst doet echter sterk denken aan de leus ‘Arbeit macht frei’, die de Nazi’s boven de ingang van hun concentratiekampen lieten prijken, onder andere die in Auschwitz. Doet ‘ie dus niet echt handig, die Diess. Het is wat dat betreft bizar hoe Volkswagen, zeker gezien haar onstaansgeschiedenis, zich telkens weer dit soort dingen op de hals haalt. Vorig jaar speelde nog de hele affaire rondom de proeven waarbij apen (en mensen) blootgesteld werden aan uitstootgassen.

Diess heeft al snel zijn excuses voor de uitspraak aangeboden en de raad van commissarissen van Volkswagen heeft inmiddels ook afstand gedaan van de teksten van haar topman en deze betiteld als ‘ongepast’. Voor Diess heeft de ‘gaffe’ voorlopig geen verdere gevolgen, behalve dan dat hij er momenteel even uitziet als een drietrapsdebiel.

Image-Credit: een van de eerste prototypes van de Porsche 911 via Historische Fahrzeuge55 reacties

Wat een gezeik, als ze dan consequent zijn en de lijn doortrekken, kun je de naam Volkswagen ook beter laten vallen.
De geschiedenis is de geschiedenis, zwart, wit, blank, oorlogen, koningshuizen, verval, revolutie, meer oorlogen, gouden eeuw, zeehelden.
Ik word steeds voorzichtiger om nog iets heerlijk politiek incorrect te zeggen, ow hoe vrij waren we in de zeventiger jaren, getuige deze Monty Python sketch over ene Hilter….
https://youtu.be/k7jdwiMc1qw
@desjonnies: deze uitspraak komt door een misplaatste vorm van humor denk ik. Is niet erg maar komt heel dom over, uit de mond van een “top” CEO
@desjonnies: zo wordt overal de laatste tijd opgeblazen.
Tja, het is geen handige opmerking, maar om er een probleem van te maken…🤷🏻‍♂️
Ik heb meer moeite met figuren zoals Sylvana Simons, die alles maar op racisme gooien.
@rufctr01: Als jij meer moeite hebt met Sylvana dan met wat er achter de strekking zit van de opmerking van Diess, dan heb jij gewoon geen geschiedkundig besef! Het kleineren van wat er toen gebeurd is, is beslist een uiting van iemand, die niets weet van wat er zich toen heeft afgespeeld. Laat ik er kort over zijn: Ik hoop, dat jij er nooit mee van doen zult krijgen. Maar ik ben bang, dat de geschiedenis zich weer zal herhalen, omdat jij er blijk van geeft, dat we er niets van hebben geleerd.
@rufctr01: amen!
@desjonnies: blijft altijd weer leuk net zoals de Wiedergutmachungsschnitzel van Jiskefet. En dat is nog niet eens zo lang geleden.
@doublechevron65: dat was inderdaad leuk. De opmerking van Diess niet.
@pomoek: dat was gewoon fout!
@desjonnies: Jij begrijpt Monty Python duidelijk niet.
@pomoek:
Nee, gelukkig hebben we jou daarvoor, als hoger opgeleide, toch?
@desjonnies:

Jaaaa .. echte verzetsheld hoor ..
Niet van het verraders soortje ..
Tis niet dat ie voor een joint een kleuterschool de kampen in zou jagen ofzo ..

Nee hoor .. daar kan je de oorlog wel mee winnen hoor ..
@lincoln: Hé! Je hebt nog steeds niet gereageerd op mijn vriendschapsverzoek! Ik krijg zomaar het idee dat je me aan het negeren bent! Nee toch?
@desjonnies: nee hoor, een kleuter met een gemiddeld IQ kan je dat wel uitleggen.
@desjonnies: Je mag best poltiek incorrecte dingen zeggen hoor, ook in 2019. De EU-deugmenschen houden daar niet van. Ze hebben al een heel programma opgezet om iedereen in de EU zoveel mogelijk hetzelfde te laten / doen denken. Politiek correct en politiek niet correct. Zij willen bepalen hoe jij denkt en wat zij willen dat je zegt. EU-stijl. Maar het programma is zo nep dat alles er vanaf druipt. De MSM -media wordt door hun gestuurd met regels en regeltjes all over the place.
@desjonnies: zie je het verschil echt niet? Of doe je alsof? Als Duitse CEO is het toch tamelijk smakeloos om te verwijzen naar het motto op de poort van een nazi vernietigingskamp? Juist vanwege het VW verleden voor het merk ook ongewenst…
@mnmg71: boehoehoe
@spykerboy: triest dit ook
@desjonnies: Beste @desjonnies! Ik weet echt niet meer wat er met jou aan de hand is, maar er moet ergens toch een oorzaak te vinden zijn. Wij kennen elkaar al járen hier op AB en ik heb je posts altijd zeer kunnen waarderen, maar de laatste paar maanden moet ik er bijzonder weinig meer van hebben. Je bent bijzonder cynisch geworden en lijkt te verzwelgen in politieke incorrectheid. Dat kan natuurlijk ook een bewuste keuze zijn, maar ik vraag me af wat daar de oorzaak van kan zijn. Dat jij de reactie op de opmerking van Diess afdoet als “gezeik”, stelt me bijzonder teleur! Jij weet immers welk sentiment zo’n uitdrukking oproept bij mensen, die een geschiedkundig bewustzijn hebben. En dat heb jij toch ook? Zoiets kan echt niet! En zeker niet van de hoogste baas van een bedrijf, dat in zijn ontstaan verbonden is met een tijd, die we beslist niet meer zouden willen accepteren. Waarom zou hij immers zijn excuses al hebben aangeboden en heeft ook de Raad van Commissarissen er afstand van genomen?
Dat jij je geremd voelt in het maken van politiek incorrecte opmerkingen vind ik volkomen onterecht! Maar realiseer je wel wat je zegt. Als ik nu zeg, dat het huidige cabinet klote is, dan zal menigeen het met me eens zijn. Maar! Vertel me, met argumenten omkleed, maar eens wie het beter zou doen. Zouden Wilders en Baudet doen wat wij willen? Zou een Nexit en de terugkeer naar de gulden ons gelukkiger maken? Ik vind de luitjes die dat denken stumperds en primitieve volgers van politiek incorrecte onderbuikgevoelens. En hoor jij daar nu bij? Ik mag hopen van niet!
@9000cse: het word grwoon tijd voor een coup in nederland! En dan al die gaster die er nu zitten executeren in mijn optiek, nee ik.houd ook niet van politiek correct zijn. En snap zn opmerking erg goed, tis 70 jaar geleden, je moet ook weten wanneer je een koe in de sloot.moet laten liggen…
@9000cse:
Beste, ik zal niet ontkennen dat het geen verstandige opmerking van de man is geweest, echter wordt alles hede ten dage dusdanig opgeblazen en uit zijn verband gerukt en daar wordt ik doodmoe van. En waar heeff de man het gezegd? Entre nous en is er een verrader opgestaan die het naar buiten heeft gebracht?
Hoe zit dat met die VVD’er die Suriname een failed state noemde, die werd ook aan de hoogste boom gehangen terwijl hij de opmerking tussen vertrouwelingen had genaakt. En we toch in een ‘vrij’ land leven waar alles gezegd mag worden.
Over verraders wordt met geen woord gerept; maar goed wie is de mol is voorbij, heel Holland bakt ook en onze vrije pers moet ook iets te doen hebben, nietwaar?
Verder heeft dit staatsmodel zijn beste tijd wel gehad, er moet indirect een nieuwe eerste kamer gekozen worden, maar ik zie alleen naar lijsttrekkers -die daar niets te maken hebben- vurige debatten voeren over marginale zaken en de hobby-projectjes van hun eigen nietszeggende clubjes.
Misschien wel beter ook want ik kan een walgelijk figuur als Paultje Rosemüller slecht hebben, niet om zijn politieke kleur maar om zijn bedenkelijke rol in de Fortuijn affaire.
Waar heel Nederland overigens geen moeite mee schijnt te hebben, maar owee als je als Duitse ceo iets onhandigs zegt, dan zijn de rapen gaar.
Wat een Erdapfel is het ook.
Jammer dat de suicide doors niet doorgevoerd werden
Diess niet handig.
Slechte grappen over de oorlog moet je altijd kunnen maken, juist als je een Duitser bent. De wereld moet echt zijn gevoel voor humor terug zien te halen uit PC-land.
@vaakbenjetebang: dit is geen grap. Dit is gewoon een domme opmerking.
@pomoek:
Dit zou onder elke post van jou kunnen staan…
@bimmert: fijne inhoudelijke reactie. Ik zou wel iets over u willen zeggen maar ik heb geen idee wat.
Er hat es nicht gewusst
Nu nog even een polletje hoeveel mensen EBIT kennen onder het autoblogpubliek.
@bakboord1: goed punt. Bijwerking van mijn vorige studie.
Gelukkig is er niks beters te doen dan overgevoelig op minder politiek correcte dingen te reageren. Walgelijk deze trend!
@lekbak: minder politiek correct? Dan ben ik benieuwd naar wat jij een foute opmerking vindt.
@pomoek: 2x 16 jaar is ook gewoon 32 en rekt het niet, dan scheurt het wel … /r/woosh
@pomoek:
Een foute opmerking is om als door een wesp gestoken reageren op de woordkeuze van de CEO. Ik zie de beste man nog geen Nazi-gedrag vertonen, jij wel?
@dreetje: Wie heeft het over Nazi gedrag? Het gaat hier om een opmerking die niets met politiek correctheid te maken heeft maar alles met historisch inzicht.
@pomoek:
Ik ben niet zo van mensen aan de schandpaal nagelen om één zin die verkeerd valt. Zó middeleeuws.
@dreetje: oke. Ik denk dat het verschil ‘m zit in wat je verstaat onder een zin die verkeert valt. Deze CEO maakt een directe vergelijking met Nazi concentratie kampen, niet ik. Het is dus niet zozeer “dat een zin verkeert valt” als dat hij je willens en wetens met je neus op de holocaust drukt.
@pomoek: het is pas verkeerd als dat daadwerkelijk z’n intentie was. Maar gezien z’n positie zit het met z’n intelligentie wel snor en neem ik aan dat hij dit niet als een referentie naar werkkampen legt. Dat het dom is, is één ding, maar jij maakt er gelijk opzet van. Dát is in de hedendaagse maatschappij nogal snel zo, waarschijnlijk omdat we allemaal nogal self centered zijn. Mensen maken ook wel eens ‘gewoon’ fouten en hebben niet meteen kwade bedoelingen…
@davelepeef: ik zeg niet dat het opzet is. Geen idee eigenlijk. Ik vermoed gewoon een domme opmerking. Zelfs mensen in hoge posities maken die. Ik reken hem daar ook niet op af. Dat kan ik ook niet. Ik heb geen enkele macht of zeggenschap binnen VAG. Ik mag het wel gewoon een stomme opmerking vinden zeker gezien zijn positie. Daar is niets politiek correct aan.
@pomoek: laten we beginnen met een opmerking die op het heden slaat. Als je nu een grapje zou maken over die malloot in nieuw zeeland zou je te ver gaan wat mij betreft.

Iemand die zich nu nog gekwetst voelt door een opmerking over de oorlog is overgevoelig, dat is geschiedenis en als je daar geen grapjes of (al dan niet mislukte) lollige opmerkingen over mag maken word het vergeten.

Sowieso is de maatschappij overgevoelig geworden. Alles is kwetsend, racistisch of seksistisch. Zelfs als het de waarheid is mag je enkele dingen niet meer zeggen. En een dergelijke beperking van de vrijheid van meningsuiting is wat mij betreft een van de ergste dingen die er zijn, een net zo directe aanval op vrijheid als een oorlog. En dat begint allemaal met het veroordelen van een opmerking als dit.
@lekbak: Je kunt de opmerking van deze ceo niet uit de context trekken. Deze meneer toont gewoon te weinig historisch besef. Hij maakt geen grapje, is niet sarcastisch, en ook niet cynisch, hij maakte een vergelijking die alleen maar zinnig is als je deze in de historische context zet. Het probleem is dat deze context concentratiekampen zijn waar 6 miljoen joden zijn vergast. Kortom: de CEO verwijst zelf direct naar de Holocaust, dat is niet iets wat er met de haren bijgesleept wordt. En zijn vergelijking is: kort gezegd”Vroeger maakte arbeid vrij, tegenwoordig is het EBIT maakt vrij. Een domme potsierlijke opmerking.
@pomoek:
Weet je, jij moet altijd willens en wetens je gelijk halen.
Ben ooit bijna met zo een iemand getrouwd geweest.

En dan vinden ze @lincoln erg..
@desjonnies: tja, goed dat we daar toen van hebben afgezien, dat was niets geworden tussen ons 2. Wie zij “ze” toch elke keer?
Gelukkig heeft de raad van commissarissen van Volkswagen AG zich scherp afgezet tegen deze uitspraak.

“Wir haben es nicht gewußt, und bedauern dass unser VorstandsvorFührer Herbert DieSS diese Erklärung AusWitz gemacht hat.

Wir verstehen es das jetzt Jedem das Seine denkt über Volkswagen AG, aber wir versprechen der Welt, dass wir eine Endlösung finden werden, damit solche Fehltritte in unserem Unternehmen nicht mehr auftreten. “
@moveyourmind: je bent de wiedergutmachung vergeten
@w0o0dy: Scheize!
Is natuurlijk ook een kut merk met een kut achtergrond. Ik zou het hele merk elimineren..
Wat een gezeik om niks
@e36m3gt: Gaat u maar rustig slapen :)
@dawwg: heb ik jou iets gevraag?
@e36m3gt: Nee, je hebt hem niets gevraagd, maar je hebt ook niet aangegeven dat niemand op jouw flutopmerking zou mogen reageren. Als Diess zelf al zijn excuses aanbiedt en de Raad van Commissarissen afstand neemt van zo’n uitspraak, maar jij het maar gezeik vindt, dan zegt dat meer over jou zelf dan jij je realiseert. En er zijn dan imo maar 2 mogelijkheden: Òf je hebt geen geschiedkundig bewustzijn, òf je behoort tot het miserabele groepje dat gewoon alles bewust ontkent. Ik hoop alleen maar voor je dat het dat eerste betreft.
Beetje late post dit betreffend heb ik 4 dagen geleden al een Tip gestuurd

Sarcasm- mode ON


1990: Devisenskandal 
1996: Opernball-Affäre
1997: Schmiergeldaffäre um ABB und Skoda –
1998: Lopez-Affäre –
2004: VW-Gehaltsaffäre
2005: Korruptionsaffäre
Corporate-Governance-Katastrophe VW
Adac omkoop affaire (VW op 1)


De roemruchte Volkswagen geschiedenis betrachtend, zou je bijna vragen om een

Endlösung für die Volkswagenfrage

Erg foute grap maar past wel bij de Fauxpas van Diess 😉

Kartellaffäre Duitse autobouwers
https://www.t-online.de/auto/recht-und-verkehr/id_67660168/adac-affaere-in-der-chronologischen-uebersicht-abschlussbericht-von-deloitte-liegt-vor.html

https://app.handelsblatt.com/unternehmen/industrie/ein-blick-zurueck-hintergrund-affaeren-und-skandale-bei-vw/2755142.html

https://app.handelsblatt.com/unternehmen/industrie/zehn-jahre-vw-affaere-gebauer-wo-bleiben-die-weiber/11972752.html
Arbeit macht frei ..

Je kan er eigenlijk alleen maar steuntrekkers kansenparels en ambtenaren mee beledigen ..
@lincoln: voor de loonslaven in Nederland geldt dat natuurlijk wel. Arbeit macht frei wanneer je de 67 jaar gepasseerd bent.
Vorige week had ik voor een paar dagen een Up! Wat ik nu niet begrijp is, hoe kan je nou hiervoor kiezen? De Kia Picanto en de drieling Aygo, C1, en 108 lijken me een veel betere keuze als ik het A segment in ogenschouw neem.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).