Volvo V60 D4 en S60 T6: rijtest en video

Auteur: , 59 Reacties

De goedkoopste 300+ pk auto en de sterkste diesel met 20% bijtelling. Op papier zijn de nieuwe motoren al geslaagd, de hoogste tijd om ze op de pijnbank te leggen.

Volvo V60 D4 en S60 T6

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

V8-en zijn dinosauriers
Om maar meteen met het slechte nieuws te beginnen: in toekomstige Volvo’s gaan we geen motoren meer zien met meer dan vier cilinders. Het is jullie eigen schuld, we houden immers niet meer van een lekker temperatuurtje en een zonnetje. Daarom moet het broeikaseffect worden tegengaan en mag er nog maar zo min mogelijk CO2 uit de uitlaat worden gebraakt. Volvo en diverse andere merken zijn daarom het aantal cilinders aan het terugbrengen en de inhoud van motoren structureel aan het verkleinen. De V8 motor uit de XC90 en S80 is al stilletjes uit het gamma verdwenen, een lot wat de vijf- en zescilinder T5 en T6 ook beschoren lijkt.

Volvo V60 D4 en S60 T6

Drive-E motoren familie
Zoals Volvo het nu aankondigt zal de gehele DRIVE-E-motorenfamilie worden opgebouwd met twee viercilinderblokken: een common-rail dieselmotor en een direct ingespoten benzinemotor. Door toepassing van meerdere turbo´s, een supercharger of assistentie van elektromotoren kunnen hogere vermogens worden gehaald. De elektromotoren kunnen bij het nieuwe platform, wat Volvo druk aan het ontwikkelen is, op twee posities worden geplaatst: er is ruimte bij de achteras (net zoals nu bij de plugin hybrid V60 D6) en er kan een schijf tussen bak en motor worden geplaatst. In de Concept Coupe liet Volvo al zien dat 400 pk en 600 Nm dan tot de mogelijkheden behoort. Dat is meer vermogen dan Volvo tot nu toe in een productiemodel beschikbaar had.

Volvo V60 D4 en S60 T6

Minder vermogen (en wellicht nog zuiniger) kan uiteraard ook: de DRIVE-E-dieselmotoren variëren straks in vermogen van 120 tot 230 pk. Voor de benzinemotoren wordt het basisvermogen straks 140 pk. Hoe de “kleinere” blokken eruit gaan zien meldt Volvo nog niet, maar het lijkt bij een modulaire bouwwijze logisch dat er straks een cilinder afgehakt wordt. Net als bij Ford, BMW en Volkswagen krijgen de instap-Volvo’s straks vermoedelijk een driepittertje onder de kap.

Volvo V60 D4 en S60 T6

D4: twinturbo, maar geen vijfcilinder meer
Toen ik na de eerste rit de V60 D4 weer de parkeerplaats opdraaide, schoot het door mijn hoofd: had ik de oude vijfpitter gemist? Dat die vraag pas weer bewust opkwam op dat moment, is eigenlijk al een antwoord. Vooraf leek het een big deal om de, voor een diesel, fraaie vijfcilinder roffel te moeten missen. In de praktijk viel dat mee, het helpt ook dat de D4 minder agrarisch klinkt dan sommige andere viercilinder diesels (hallo Mercedes-Benz!).

Volvo V60 D4 en S60 T6

Volvo V60 D4 en S60 T6

Aangezien het een geheel nieuw blok is, is alle moderne technologie aan boord: start-stop, twee turbo’s, common-rail technologie, verminderde inwendige wrijving en slimme kleppen in het koelsysteem (voor een snellere opwarming na de koude start). Allemaal maatregelen om het verbruik en de CO2-uitstoot laag te houden, maar de klapper is de volledig nieuwe i-Art-technologie. Tot nu toe werd de brandstofdruk bij commonrail diesels centraal geregeld, maar Volvo monitort de druk van elke brandstofinjector afzonderlijk. Dat maakt het mogelijk om voortdurend, per verbrandingsslag, in elk van de vier cilinders de hoeveelheid ingespoten brandstof te controleren en aan te passen. Elke injector is voorzien van een kleine computer die de inspuitdruk bewaakt. Met behulp van die informatie spuit het i-Art-systeem de ideale hoeveelheid brandstof in tijdens elke verbrandingscyclus. Het resultaat is dat de D4 nieuwe benchmarks zet voor CO2-uitstoot en dat de S60, V60, V70 en S80 D4 allemaal 20% bijtelling hebben.

Volvo V60 D4 en S60 T6

Verder is werkelijk niets muesli aan de nieuwe D4. Het maximale vermogen is 181 pk en het maximale koppel 400 Nm. Zowel de S60 als de V60 en zowel met handbak als automaat sprint de D4 in 7,6 seconden naar de 100. De topsnelheid is 230 km/u voor de S60 en 225 km/u voor de V60. In de bergen rondom Nice had ik dan ook nooit het gevoel iets tekort te komen. Het D4 blok pakt onderin goed op en heeft geen enkele moeite met de V60. Wat daarbij zeker helpt is de nieuwe automatische versnellingsbak. De wat achterhaalde Geartronic bak heeft eindelijk het veld geruimd en is vervangen door een achttraps automaat. De bak is goed bij de les, maar als je vind dat het anders moet dan zijn er nu eindelijk flippers achter het stuur om zelf een andere versnelling te kiezen.

Volvo V60 D4 en S60 T6

T6: turbo en supercharger
De grote klapper maakt Volvo echter met het nieuwe T6 blok. De oude zesinlijn met turbo was geen wonder der efficiëntie, maar dat maakt Volvo meer dan goed. De nieuwe viercilinder is (op papier) veel zuiniger, de CO2-uitstoot daalt maar liefst met 100 gram per kilometer. Aangezien de Nederlandse belastingen volledig gebaseerd zijn op de CO2-uitstoot is T6 veel goedkoper geworden. Zo veel goedkoper zelfs dat de S60 T6 nu de goedkoopste 300+ pk auto is die nieuw te kopen is in Nederland. Inderdaad goedkoper dan een maat kleinere Audi S3 of BMW M135i. Met een vanafprijs van 44.495 euro is de voorwielaangedreven S60 T6 een aanbieding van jewelste. De oude S60 T6 blijft met vierwielaandrijving overigens nog steeds in de prijslijst, maar die is 20.000 euro (!) duurder.

Volvo V60 D4 en S60 T6

Standaard worden de S60 en V60 T6 met de nieuwe achttraps automaat uitgerust en daarmee worden de volgende verbruikscijfers gehaald: 6,4 l/100 km (149 g/km) voor de S60 en 6,7 l/100 km (157 g/km) in de V60. Ook hier is verder niets muesli: totaal is er 306 pk vermogen en 400 Nm koppel beschikbaar. De S60 T6 sprint daardoor in 5,9 seconden naar de 100, de V60 T6 doet er 0,1 tel langer over. De topsnelheid voor beiden is (helaas) begrensd op 230 km/u, een snelheid die met de 122 pk minder sterke D4 ook al gehaald wordt.

Volvo V60 D4 en S60 T6

306 pk op de voorwielen
Meer dan 300 pk op alleen de voorwielen is niet in iedere auto een goed plan, maar Volvo komt er mee weg in de S60. Vanuit stilstand op droog is er zelfs met launchcontrol (ja dat zit er nu ook op) geen enkel vuiltje aan de lucht. In de vele hairpins in de bergen van het binnenland van Nice trok de S60 met zijn binnenste voorwiel geen dikke zwarte strepen, maar werd simpelweg gelanceerd uit de bocht, iedere keer weer. Heel soms was er een hint van torque-steer, maar zonder dat je er als bestuurder echt last van hebt. Of een S60 T6 onder gladde omstandigheden zoals natte wegen nog zo lief blijft, valt overigens nog te bezien.

Volvo past voor de T6 trouwens ook Active Noise Technology toe: onder andere met anti-geluid wordt er zo een rustig, maar ook redelijk goed klinkend motorgeluid gecreëerd.

Volvo V60 D4 en S60 T6

Missie geslaagd
Een andere conclusie is niet mogelijk. Met de nieuwe Drive-E motoren raakt Volvo de roos. Ze zijn krachtiger, veel zuiniger, daarmee voordeliger aan te schaffen en fiscaal veel interessanter, zeker voor Nederland. Filmpje!59 reacties

Ik vind zo jammer dat volvo’s geen pk monsters hebben. Met design staan ze echt aan top.
@MAB: Yep, 306pk kom je absoluut niet mee in het huidige verkeer….
@tupperware: zeker wel, wat als ik nu in mijn v40 306 pk wil?
@MAB:
Geduld is een schone zaak, dit blok zal zijn weg naar de V40 vast wel vinden, of bel even met Polestar.
@MAB: ik heb 150 pk T3 v40 en ik kom niks te kort hier in Nederland
@slippie101: Totdat ik voorbij sjees met 165 pk ;)
@tupperware: handig als je te laat voor je party bent…
@MAB: Ik moet zeggen dat ik deze S60/V60 nu een stuk moderner vind ogen dan voorheen, wat toch knap is met wat andere lampunits en wat strakker bumperwerk. De overhang aan de voorzijde is natuurlijk niet veranderd en nog altijd lelijk groot in mijn ogen.
@jaapiyo: Mooie overhang aan de voorkant imo hoor.. http://www.youtube.com/watch?v=o5wOOXT1wtE
@MAB: Dan kun je dat altijd zelf nog doen; http://www.youtube.com/watch?v=Ex9hdJU9kso
Vind het weer een mooie auto! Vorige neus vond ik niet heel geweldig. Dit is neutraal, maar vind ik beter passen met de rest van de auto.
Mooi, doet u mij graag een Polestar-blauwe V60 T6 alstublieft.

Dan ga ik alvast klaar staan bij het stoplicht om de eerste de beste Pet in z’n Golf de achterkant van mijn nieuwe aanwinst te laten zien.

Man man man, wat wordt ik hebberig van deze Volvo’s…
@volvo-s60-adept: Stoer man, stoplichtsprinten. Waarschijnlijk rijdt die R32 pet je compleet zoek na een bocht.
@alcantara: goed en snel een bocht uitkomen vergt vaak meer van de bestuurderskwaliteiten dan van de auto. Deze kwaliteiten zijn niet zelden ondermaats ontwikkeld door voornoemde Pet.

Ik maak me vooralsnog geen zorgen.
@volvo-s60-adept: waarschijnlijk is @alcantara zelf een petje met een golf en is hij op zijn pik getrapt
@v8biturbo: Heul niet, heb totaal niks met Golfjes. Maar vind mensen die hun kwaliteiten meten met stoplicht-sprintjes altijd een beetje sneu.
@alcantara:

Ja, want de R32 staat bekend om z’n befaamde stuurgedrag…
@jack_abarth: Is sneller dan een 130i op de Topgear track.
@alcantara: rechtuit is ‘ie overigens ook niet briljant…
http://www.youtube.com/watch?v=sN8IkOhlF8I
@alcantara: na de bocht is de r32 inderdaad zoek, aangezien die ondersturend door een weilandje aan het ploegen is…
@alcantara: Ehh, die R32 (ik neem aan dat je de Golf V bedoelt) is helemaal niet zo snel als de S60 T6 Polestar… Die R32 heeft ‘slechts’ 250 pk en een zwaar V6 blok voorin. Die 306 pk viercilinder van de nieuwe S60 zal sneller zijn vermoed ik
@volvo-s60-adept: Als je die achterkant ziet ga je vanzelf aan de kant om je maag te ledigen. Wat een lelijk ‘hok’ zeg.
Het spijt me heel erg om dit te zeggen, het ligt wat mij betreft ook zeker niet aan de auto’s, maar dit is in mijn ogen echt de saaiste rijtest in heel lange tijd.
@Joost1990_2: Het enthousiasme spat eraf!
@Joost1990_2: Wouter heeft toch een S60 of niet? Misschien is de review daarom wat serieuzer dan anders zonder de gebruikelijk gevatte stereotypes over de berijders van het merk en relatievering van alle marketingpraatjes die gepaard gaan met de introductie van een nieuw model/facelift.

Deze review was wel een beetje ab atypisch muesli inderdaad.
@Joost1990_2: ik vond het juist beter… one-liners / open deuren / leenauto aftrappen om het aftrappen… dat vind ik de moeite niet om naar te kijken
T6 zie je maar weinig, ook verbruikscijfers kloppen in de praktijk ook niet helemaal.
Wouter: Hoeveel l/100 km was jij kwijt voor de T6 in de test?
‘Gewoon goeien handel!!!’
Al schrijf je er 100 pagina’s over vol, Mij overtuig je nooit met minder dan 5 cilinders.

Voor mij een EV in de toekomst.
@melkkoe: iets met contradictio in reactionis ofzo
@Joost1990_2: Ik rijd nu een V6, puur voor het geluid. Een diesel klinkt namelijk al helemaal verschrikkelijk in de vorm van een 4-cilinder. Het vermogen is een leuke bijkomstigheid maar niet noodzakelijk in het trage Nederlandse verkeer.

Als het dan toch iets anders wordt, kies ik voor een EV, Heerlijk rustig, altijd koppel beschikbaar en ook nog eens goedkoop in gebruik.
@melkkoe: dan ben je blijkbaar toch overtuigd ;)
Wow.. Vanaf 45 mille voor de T6, dat is echt wel netjes. Die nieuwe D4 is een goede kanshebber als volgende auto, goede prijs/kwaliteit!
Wat voor inhoud heeft de nieuwe T6 nu eigenlijk?
@jack_abarth: vanaf 2014 zijn alle Volvomotoren 2-litermotoren, incl. de T6
Binnenkant vind ik echt supermooi.. Heerlijk dat strakke Zweedse. Sedan is wel mega saai. Station is wel geslaagd.
Ben ik toch blij met mijn 2.4 5-cilinder benzine blok in mijn Volvo.
Hier op het werk hebben we een T6 als testauto. Indrukwekkend maar klinkt lang niet zo lekker als een 5 cilinder.
@Hubert: klopt net als m’n oude 850 20 klepper….
@Hubert: Juist. En dan proberen ze klanten te overtuigen met verhaaltjes over veel meer vermogen icm een veel lager verbruik. Piekvermogen gebruik je maar zelden en het motorgeluid, daar luister je de hele rit naar
@melkkoe: Ah en jij hebt een lekker geluid als je over de snelweg gaat bij laag toerental? Dan heb jij vast een granturismo S!
@bogey: nee helaas. een V6-diesel. klinkt ook niet geweldig, maar iig beter dan deze D4
@melkkoe:
Dat is knap, jij kunt dus met zekerheid zeggen dat jouw auto beter klinkt dan een auto war je nooit in gereden hebt.
@tupperware: na het zien van de video, kan ik dat met 90% zekerheid zeggen ja.
Een begrenzer bij 230?
Wat zullen we nu weer krijgen?

Kan niets anders dan prijs-engineering zijn.
De xc60 t6 waar ik in rijd is niet lekker voor het echte bochtenwerk, klinkt niet super en de ruimte valt mee…

Maar toch trek ik een flinke x5 van +280pk er dik uit en kan ik er ook beter mee op wintersport. Eat that, volvo for the win
De titel van de video op ABHD klopt niet, er staat: Volvo S60 D4 en V60 T6 update.
Dat geluid valt wel tegen moet ik zeggen, maar voor de rest klinken de specs en prijs erg goed voor de T6. Mooie wagen ook!
Ho ho ho!! Wil je even ophouden met JULLIE!!

Ben nog steeds groot fan van 6- en 8-cilinders.

4-cilinders is typisch Volvo … Leuk, maar het is het allemaal net niet.
@johnny23: Ik denk eerder dat de vijf-cilinders ‘typisch’ volvo zijn.
@mrboombastic:
Het gaat om het idee. Ook 5-cilinders zijn het net niet.

Dit soort auto’s scoort om maar één reden: De gemiddelde leaserijder heeft weinig keus, want alle fabrikanten doen hetzelfde. Daarom ben ik blij dat ik geen leaserijder ben, en dat je met een ‘dikke’ 6- of 8-cilinder niet meer bij je klanten aan zou kunnen komen is echt de grootste onzin die de pro-saaiheid-lobby verkondigt. Heb er nog nooit commentaar op gekregen, wel complimenten :D
Het is jammer ze de V8 niet meer leveren. Heb er een paar keer in gereden en het rijd echt fantastisch!
Jammer hoor. Volvo’s zijn nu gewoon pingpong-auto’s geworden. Waar is de voor old 850 T5?
Is dat die 8-bak van ZF?
@baasbas: Hoezo? Ben je bang dat je die weer bij ZF in moet leveren, als je een V60 koopt? :)
@Simpson: touché :’-)
Die saaie anonieme neus vind ik toch een zware achteruitgang hoor.

De vorige snoet had veel meer karakter, en die straalde ook meer agressie uit. Maar voor de rest blijft hij top!
Erg jammer dat de 5- en 6-cylinder motoren aan de wilgen gehangen gaan worden. Naja, Volvo is niet de enige: de directe concurrentie doet dit ook. Ik hoop dat ze met deze motoren succes kunnen boeken.
Superwagens. In het d-segment gaat Volvo flink wat concurrenten vermorzelen de komende tijd… Het design is nog steeds fris. En met deze snelle D4 een win, win situatie… de rest in de 20% klasse is of retetraag of: 3-serie flink duurder, A4 = oud model, Mondeo = oud model, Passat = oud model, etc. Boring!
Vroeger piekerde ik er niet over om zo’n saaie Volvo te kopen, maar ik vind ze tegenwoordig bestwel fantastisch.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).