Voorlopig géén Duitse tol voor personenauto’s, maar..

Auteur: , 35 Reacties

Het gaat nog niet gebeuren.

Voorlopig géén Duitse tol voor personenauto's, maar..

Soms klaagt men over het feit dat er weinig ‘Unie’ aan is als het gaat om de Europese Unie. Leden van deze Unie hebben nog zoveel eigen regeltjes (daar maakt Nederland zich ook schuldig aan) dat je soms afvraagt of het niet beter kan. Het verzinnen van nieuwe regels zijn de lidstaten nog niet afgeleerd, want wat Duitsland betreft gaan personenauto’s tol betalen voor gebruik van de autobahn.

Daar is nu definitief een stokje voor gestoken met dank aan het Europese Hof van Justitie. In eerste instantie leek het erop dat het daadwerkelijk tot een invoering zou gaan komen. De advocaat-generaal was namelijk van mening dat zo’n tol niet discriminerend is. Daar denkt het Europese Hof van Justitie anders over, getuige de uitspraak van vandaag. Het hof oordeelde dat de tol zeker wel discriminerend zou zijn.

Buurlanden Nederland en Oostenrijk zijn al jaren fel tegen de plannen van Duitsland. Er zou sprake zijn van discriminatie omdat inwoners van Duitsland een compensatie kregen. De invoering van het tolsysteem voor personenauto’s zou een verlaging van de wegenbelasting voor Duitsers tot gevolg hebben. Leuk voor onze oosterburen, maar Nederlanders, Oostenrijkers en andere Europeanen die door Duitsland rijden zouden tol moeten betalen zonder enige vorm van compensatie.

De tol voor personenauto’s zou in het najaar van 2020 in werking gaan. Dat gaat nu, in elk geval in de huidige vorm, niet door. De kans bestaat echter dat er toch een tol gaat komen. Bijvoorbeeld zonder compenserende werking voor de Duitsers. Andere Europese landen hebben vergelijkbare systemen. Onder meer in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Italië moeten verkeersdeelnemers betalen om gebruik te maken van diverse wegen. Door middel van tol of door middel van een vignet.

Fotocredit: @denaamisbas via Autojunk35 reacties

aan de andere kant kunnen we ook hier tol invoeren voor de duitser, is beter voor de staatskas en beter omdat er dan minder duitsers naar nederland komen
@gove: en dat is beter omdat we geen Duitse euro’s willen?
@imaginenl: klopt
@gove: ja, heel verstandig. Dan gebruiken ze Antwerpen en Hannover wel als aanvoerhaven.
@gove: als je tijdens Pinksteren over de weg hebt gereden heb je vast ook gezien hoeveel Duitsers er een bezoekje aan ons land hebben gebracht. Is ook goed voor de economie
@gulli: moet nog blijken, toen de duitsers in 1940 hier kwamen zou het ook goed voor de economie zijn…
@gove: en sindsdien is de economie enorm gegroeid!
@gove: kun jij je dat nog herinneren?
@cloverleaf: #metoo
@gove:
News flash: 99% van die Duitsers is dood en de overigen op z’n minst schijndood. Het is een beetje als nu klagen over de VOC en hun slavenhandel. Mosterd na de maaltijd.
In België betaal je extra milieutaks (bovenop de jaarlijkse rijtaks) in de steden Antwerpen, Gent en Brussel. En niet 1x voor de drie steden, neen, elke stad apart. Enkel als je wagen ouder is dan een bepaald jaar. Verschilt voor diesel en benzine. Geldklopperij van de bovenste plant. In Antwerpen bv. waren vele politiewagens te oud. In plaats van deze te vervangen hebben ze die nummerplaten uit het systeem gehaalt. Hypocrieten! Nee, iedere automobilist moet betalen en zo persen ze de heilige koe verder uit….
Reken maar dat Duitsland dit gaat aanpassen en de belasting er toch komt.
@ericc: dat klopt volgens mij niet helemaal. De milieutax bestaat idd wel, maar dan is de toegang tot die steden nog beperkt.
Ik wacht nog even op het Singaporese systeem in heel de EU, hoop dat het ov dan ook op die snelheid en niveau werkt.
@faalhaas:
Het Nederlandse OV staat in de rest van de wereld bekend als het hoogst haalbare. Er is geen enkel ander land dat zó goed is in tijdsschema’s opstellen voor treinen die verschillende bestemmingen hebben maar op dezelfde sporen rijden en op knooppunten naar andere sporen wisselen. In de meeste landen heeft iedere connectie tussen steden zijn eigen spoor. Dat maakt het veel eenvoudiger om vertragingen op te vangen.
Da’s slupereenvoudig op te lossen:
– tol invoeren zonder compensatie, maand later ‘algehele herziening van het wegenbelastingstelsel’. Beide niet gerelateerd aan elkaar.
– Geen compensatie, maar verlaging inkomstenbelasting op ander/gelijktijdig moment
– Vignet van 1 maand bij wijze van ‘proef’ gratis toegestuurd aan alle inwoners van Duitsland. Pas bij “gebleken succes” daadwerkelijk ingevoerd voor Duitse Kentekens.
– etc. etc.

De vraag is waarom Duitsland deze openlijke koppeling met de wegenbelasting heeft verzonnen. Welk deel van de plannen blijft nu steeds buiten schot?
@technofreak: ik snap het ook niet. Gewoon de kwartje van Kok methode: verhogingen van belastingen en accijnzen bevriezen en je bent er ook.

Je zou van de Oostenrijkers ook kunnen zeggen dat ze hun belastingen op het niveau kunnen houden waar ze nu zijn juist omdat ze van buitenlanders cashen. Linksom of rechtsom komt het op precies hetzelfde neer. De enige reden waarom ik principieel blij ben met dit besluit is niet “discriminatie”, maar omdat de implementatie een draak van een oplossing zou zijn.

Maar ondanks de
@technofreak: totdat er een stemming komt en de ene wel aangenomen wordt en de andere niet. Jammer joh, democratie.
Toch best raar. Wij maken gebruik van hun wegennet. Andersom zou het ook logisch kunnen zijn. Wij betalen giga bpm en wegenbelasting, terwijl automobilsten die door ons land heenrijden niks hoeven te betalen.
@stijnson: *buitenlandse automobilisten
@stijnson: tenzijn die “buitenlanders” langer in NL zijn moeten ze wel BPM betalen. Heb ik gelukkig vrijstelling voor.

(rijd met Duits kenteken)
Die tol komt er wel alleen zal t nu aangepast gaan worden.. Daarbij vind ik dat ze in NL ook prima (elektronische) tol moeten invoeren… Zodat de gebruiker betaald..(dus ook de buitenlandse rijders hier).. Niks mis mee. Maar idd voor iedereen gelijk..
Tot op heden kost autorijden in Duitsland nagenoeg niets.
De gemiddelde Duitser weet helemaal niet wat hij nou eigenlijk aan wegenbelasting betaald !
Ze hebben het de Duitser nog nooit moeilijk gemaakt (behalve de “dure” benzine) en ik geloof er helemaal niets van dat ze ze nu aan de centen komen…

In Nederland kunnen de politici beter rekenen….(lees ons geld uit de broekzak kloppen)
Vind best dat ze in Nederland met een vignet achtig iets mogen komen zodat buitenlanders ook gaan bijdragen.
@tttijn: mee eens. Net als Oostenrijk betaal je voor 10 dagen iets minder dan 10 euro voor een personenauto. Lijkt mij helemaal niks mee om als toerist een kleine bijdrage te doen wanneer je gebruik maakt van ons wegennetwerk.
Mooi dat het niet doorgaat. Dalijk krijgen ze weer geld en komen er alleen nog maar meer baustellen bij!
@gulli: ja of geen baustellen en je rijdt heel je auto rot door het slechte wegdek
@gulli: Mooi. Des te sneller ligt er puik asfalt om door te karren. De A3 tussen Frankfurt en Würzburg heeft het ook goed gedaan.
@karhengst: Is dat nu eindelijk klaar? Hoop er komende zomer weer overheen te rijden (als er dan geen Baustellen meer zijn tenminste)
@joejojo2012: Grotendeels wel. Alleen het laatste stuk tot Würzburg nog.

Is een mooi stuk overigens. Flink glooiend met bochten. Neem wel genoeg paarden mee dus voor het hoogteverschil ;)
Niet doen. Maak er dan maar een Europese kilometerheffing van. Daarmee kunnen we nooit zo hard genaaid worden als met een Nederlandse kilometerheffing.
@dutchdriftking: precies. En doe maar gelijk voor inkomsten belasting 👍
Hier betalen Nederlanders wegenbelasting en buitenlanders niet. Is dat dan ook discriminatie?

En dat op een dag waarop een of andere universiteit aangeeft geen mannen meer aan te nemen…
De tol is dus van de Autobahn?
@markos78: en dat vinden we supertoll!
Het zou fijn zijn dat het Europees Hof ook nog even zou stellen dat het wel genoeg is geweest met de tolwegen en vignetten waanzin in Europa. Europa heeft vrij verkeer van personen en goederen, daar past middeleeuws tol heffen gewoon niet bij. Weg met de tolpoortjes en het stickers plakken op de voorruit.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).