Verkiezingen 2017: VVD ageert tegen verkeersboetes

Auteur: , 34 Reacties

Boetes mogen niet meer letterlijk de sluitpost van de begroting zijn.

Toyota

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur heeft vandaag een brief aan de Tweede Kamer verstuurd waarin hij stelt dat inkomsten uit boetes niet langer directe invloed mogen hebben op de begroting van het ministerie. Tot op heden was dat wel het geval, waardoor er bij het ministerie een prikkel zou bestaan om zoveel mogelijk dikke prenten uit te schrijven teneinde de eigen begroting op peil te houden. Pure noodzaak in deze tijden van buitengewoon en buitensporig declaratiegedrag. De brief is het antwoord op een motie van Diederik en Hele Halbe.

In de toekomst moeten de opbrengsten van verkeersboetes niet meer in de oorlogskas van het ministerie verdwijnen, maar ten bate komen aan de algemene middelen. Daar staat tegenover dat als de opbrengst van de boetes lager uitvalt dan door de overheid werd gehoopt, het ministerie van ‘VenJ’ gecompenseerd wordt uit diezelfde middelen. In zijn brief schrijft de opvolger van politieke held Ivo Opstelten onder andere hetvolgende:

“Het feit dat handhaving van de verkeersregels geld oplevert, mag geen leidraad zijn in het maken van keuzes voor inzet op verkeershandhaving. Ook mag het opleggen van boetes niet de suggestie wekken dat dit om financiële redenen gebeurt.”

Uiteraard voegt hij daar voor de vorm wel heel snel dit aan toe:

“Overigens zijn er geen indicaties dat de handhaving tot op heden intensiever is dan noodzakelijk voor de verkeersveiligheid.”

Natuurlijk zijn die indicaties er niet, ondanks de enorme stijging van het aantal boetes in 2016 ten opzichte van 2015. Ondanks dat er geen indicatie van misbruik en dus geen reden voor aanpassing van de regels was, zijn de regels nu wel veranderd. Hierdoor is er volgens Ard nu geen budgettaire prikkel meer om boetes uit te schrijven.

De oplettende lezer had echter al door dat het hier om een klassiek gevalletje broekzak-vestzak gaat en dat de overheid zich nog steeds zit te verkneukelen als je weer eens iets te hard langs zo’n BOA in een mosgroene Transporter rijdt.

Bedankt Stefan voor de tip!

Image-Credit: Mojgan Sherkat via Twitter34 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Wat een toeval dat Van der Steur iets roept waar we wat aan hebben, zo vlak voor de verkiezingen. Ik zou bijna denken dat hij zieltjes probeert te winnen!
@Edge: dat was precies wat ik dacht! Na de verkiezingen is zij het spontaan vergeten.
@ghost: van der Steur is een ‘zij’?
@edge: Precies dat!
@edge: en toch… Ergens is het inderdaad onlogisch dat het boetegeld naar het ministerie van veiligheid en justitie vloeit. Die kopen extra luxe bureaustoelen als wij zo dom zijn te snel te rijden. Maar het was natuurlijk altijd al onlogisch, ook toen het bonnenqoutum nog bestond. Overigens is administratiekosten naast de boetes ook onlogisch, die administratiekosten kunnen prima uit de boetegelden betaald worden. Dus van der Steur, als je nog een verkiezingstunt wilt uithalen: afschaffen van de administratiekosten zou een goede zijn.
@mashell: Oh ja, dat is ook zo. Van der Steur zegt hier helemaal niks geks, en jij zegt ook niks geks met je voorstel om de administratiekosten af te schaffen. We moeten alleen niet uit het oog verliezen dat hij dit nu, vlak voor de verkiezingen, pas roept terwijl hij er ook eerder werk van had kunnen maken. Evenmin moeten we er niet raar van opkijken als hij deze uitspraken tegenspreekt zodra de verkiezingen weer voorbij zijn.
@Edge: ik zeg dat we in opstand komen!
@peug206: eeeeen weer door
@Edge: vooral de domme zieltjes in dit geval..
@pinut187:

Daar zijn er dan ook het meeste van…
Ahhh, verkiezingstijd!
Mooi.
Verkiezingen of niet, deze constructie gaat de komende jaren wel groots veranderen hoe de overheid omgaat met verkeershandhaving.

De focus op veiligheid, en het daadwerkelijk aanpakken van verkeersidioten in plaats van focus op cashen uit kilometercontroles en flitspalen is niet verkeerd, en broodnodig.
En wanneer wordt er wat gedaan aan de nutteloze controles op de snelwegen waar rustig iets harder gereden kan worden zonder gevaar? Terwijl bij stoplichten in de bebouwde kom er rustig doorgereden wordt omdat er geen tot nauwelijks controles zijn? Of controles op woonerven waar kinderen spelen en veredelde pubers veel te hard rijden? Of gewoon doorgaande wegen binnen de bebouwde kom waar mensen veel te hard rijden? De Staat is blijkbaar alleen geïnteresseerd in de makkelijke knaken en niet in de veiligheid van de burgers, terwijl dat laatste nou een door de Grondwet bepaalde verantwoordelijkheid is.
@vonklausenburg: “….snelwegen waar rustig iets harder gereden kan worden zonder gevaar?”

U hebt er verstand van?

Als je propageert dat er beter handhaving kan komen op alle door jou opgenoemde plaatsen, dan ook de snelweg uiteraard. Het is immers niet voor niets dat er een limiet is.
@erik2907: snelweg kan harder ja!
@vonklausenburg: Rustig iets harder: Nice!
@pomoek: Of je op een lege A15 of A4 Midden-Delfland nou 100 of 120 gaat; mits anticiperend en verantwoord (niet bumperkleven, gebruik van de richtingaanwijzer et cetera) kan dat best. Er zou in het verkeer meer aandacht moeten zijn voor het hoe van het rijden in plaats van het droog constateren dat iemand te hard rijdt.
Overigens wel zo dat wanneer iemand echt onverantwoord hard en onveilig gaat rijden er wel harder opgetreden gaat worden, boetes verhogen en strenger straffen.
Broekzak vestzak.
Ja, een gevoel van Duh! komt bij mij op. Altijd raar gevonden dat dit gebeurde. Dus: Graag meer dienders op straat die met mensen in contact komen en gewoon praten over gedrag, en minder automatisch gegenereerde vinger tikjes aub. Wordt het nog fijner in Nederland.
Het lijkt wel alsof er verkiezingen aan komen….
Mag ik even een punt maken over ‘handhaving’? De minister doet het overkomen alsof boetes=handhaving. Volgens mij las ik gisteren een artikel waarin stond dat 96% van de bekeuringen via camera’s zijn uitgeschreven. Ik denk dat het gebrek aan handhaving in de letterlijke zin van het woord, dus met agenten in een voertuig, veel meer zal doen voor de verkeersveiligheid. Een ritje Den Haag-Utrecht-Amsterdam is genoeg om overtuigd te worden ben ik bang. Wat een droeftoeters rijden er rond..
@timobac: eens. Ben overigens meer van de popos op Birckenstocks dan achter het stuur, dat werkt denk ik een slagje beter.
Er is geen handhaving gezien de criminaliteit
Verkiezingstijd. Ze hebben vier jaar de tijd gehad om het volk te overtuigen. Bij mij hebben ze het tegenovergestelde bewerkstelligd. Voor het eerst geen VVD voor mij. Nee ook niet die andere partij met dubbele V’s..
@str8six: ik heb vrij letterlijk zelden ergens zoveel spijt van gehad als van mijn stem op de vvd 4 jaar geleden. Ik ben enorm teleurgesteld in de gehele politiek. Mijn stem gaan dan ook sowieso niet naar een partij die bij de vorige verkiezingen ook mee deed. Ik stem nog liever blanco als er niks geschikts is om op te stemmen.
@lekbak:

Gewoon even uit nieuwsgierigheid, maar welke verwachtingen had je en ben je uiteindelijk in teleurgesteld?
@jack_abarth: dat zijn altijd lastige vragen maargoed.

Wat ik niet had verwacht en wat mij het meest tegenvalt is dat ze niets hebben veranderd. Ze hebben een en ander aan symboolpolitiek gedaan maar uiteindelijk is er niks hervormd. Net alsof ze bang waren kiezers te verliezen. Te zwak om soms noodzakelijke pijnlijke maatregelen te nemen en daarom telkens de makkelijkste weg gekozen. Ik had dus verwacht dat ze tenminste iets zouden veranderen. Ze zijn nu slechts door gegaan zoals het ging. Een neerwaartse spiraal die ze niet om kunnen buigen. Ik had gehoopt dat de weg omhoog weer gevonden ging worden.

Nou is er voor mij ook een hele hoop veranderd in die periode. Ik heb nu een gezin, serieuze verantwoordelijkheid op mijn werk en word gedwongen over dingen na te denken. Ik was nog te naïef. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat de huidige politiek niet in staat is te veranderen. Het is een zichzelf instandhoudend instituut wat bang is hun macht te verliezen. En het ironie is dat door die angst juist dat dreigt te gebeuren.
@jack_abarth: heb in m’n andere scherm het verkiezingsprogramma vd VVD 2012 geopend. Hierbij een paar punten letterlijk overgetypt:

– zwaardere straffen voor criminelen die meermaals de fout in gaan
– Zonder kennis vd Nederlandse taal hebben migranten geen kans om hier een eigen bestaan op te bvouwen. Leren van de taal is een verantwoordelijkheid vd migranten zelf – en gaat dus op eigen kosten. Wie geen Nederlands spreekt krijgt geen bijstandsuitkering.
– … VVD is voor belastingverlaging omdat hard werken en ondernemerschap moeten lonen.
– … gezondheidszorg moet terug komen naar de buurt.
– De VVD wil een kleine, krachtige overheid.
– Geen cent meer naar Griekenland

Zomaar een kleine opsomming.
Trek zelf uw conclusies….
@jack_abarth:

@lekbak en @str8six, dan denken we er dus hetzelfde over. Voor mij was de doodsteek het Oekraïne referendum. Losstaand of de keuze van het volk wel of niet goed was, het volledig naast je neerleggen en er niks mee doen vind ik gewoon schandalig.
@jack_abarth: voor mij idem. Toen Markie eind van 2016 via de achterkamertjes het akkoord er toch doorheen heeft gedrukt heeft hij mij laten zien dat ie lak heeft aan wat het NL’se volk vindt maar een speelpop van Brussel is.
Die Trump is gewoon een populist ..

Psssst .. 1000 euro verdienen ??
Stem op mij ..
Zieltjes winnen. Dit krijgen ze nooit voor elkaar
@mrrallycross: sluit de dommigheid v/h volk niet uit. De PvdA is het vorige keer ook gelukt ontzettend veel zieltjes te winnen in de weken naar de verkiezingen toe. Maar de dommigheid van dat stemvolk is van een andere categorie.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).