Waarom je die Audi Q7 voor 20K zwart geld kunt vergeten

Auteur: , 56 Reacties

Rennen, nu het nog kan.

Waarom je die Audi Q7 voor 20K zwart geld kunt vergeten

Of je nu de banken niet vertrouwt, of je er simpelweg van geniet om met je grote gore zwans op tafel te slaan terwijl je enorme bedragen in keiharde cash afrekent: de pret is voorbij. Althans, bijna. De Eerste Kamer heeft recentelijk namelijk ingestemd met een wetsvoorstel om de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) aan te passen, en de implementatie hiervan staat voor de deur.

Dit klinkt allemaal (hopelijk) als een onderdeel van de ver-van-je-bed-show, maar voor sommigen onder ons zal het ongetwijfeld impact hebben op het dagelijks leven. Met name als we kijken naar het eerste punt van de wetswijziging. Lees even mee:

Beroeps- of bedrijfsmatig handelaren in goederen moeten opletten: de Wwft krijgt een ruimere toepassing op hun werkzaamheden. De definitie van wat wij aanduiden als ‘handelaren’ wordt aangepast zodat de Wwft van toepassing is op “natuurlijke personen, rechtspersonen of vennootschappen die beroeps- of bedrijfsmatig handelen als koper of verkoper van goederen, voor zover betaling van deze goederen in contanten plaatsvindt voor een bedrag van € 10.000 of meer, ongeacht of de transactie plaatsvindt in een handeling of door middel van meer handelingen waartussen een verband bestaat.”

In het kort, blijkbaar was de huidige wet niet voldoende om de overtreders aan te pakken, dus wordt de wet uiteengetrokken om zo een grotere ‘doelgroep’ te raken. Daarnaast wordt het bedrag waarop gelet moet worden bijgesteld naar 10.000 euro of meer. Dit is echter niet alles.

Dit betekent dat deze handelaren al bij lagere contante transacties onder het bereik van de Wwft vallen en dus cliëntenonderzoek moeten verrichten en ongebruikelijke transacties dienen te melden. Bovendien geldt deze verplichting niet langer slechts voor de verkoop van de goederen, maar ook voor de in- en aankoop ervan.

Snitches get stitches,” wordt weleens gezegd, maar dat gaat in dit geval niet op. Iedere soort handelaar die voortaan onder de Wwft valt en met een contante betaling van 10.000 euro of meer te maken krijgt, moet dit direct melden. Mocht er nog twijfel over bestaan, dan helpt de Financial Intelligence Unit (FIU) deze overigens direct uit de wereld met het slotwoord.

Volgens een gewijzigde objectieve indicator dienen zij alle transacties te melden “waarbij tegen geheel of gedeeltelijke contante betaling een of meerdere voertuigen, schepen, kunstvoorwerpen, antiquiteiten, edelstenen, edele metalen, sieraden of juwelen gekocht of verkocht worden, waarbij het contant te betalen bedrag €20.000,- of meer bedraagt.”

Dus, mocht je binnenkort om wat voor reden dan ook (wij oordelen niet) een grote contante betaling willen doen, check dan even of de wet al is ingevoerd. Lang zal het in ieder geval niet meer duren.

Met dank aan William voor de tip!

Beeld: Audi Q7 V12 in een matzwarte vrep, via @wolfssjrd56 reacties

Goed zo. Ken zelf wel een muts die alleen maar zwart werkt en zijn geld links en rechts verstopt, onder andere een auto.
Mss ben ik ouderwets maar wat is er illegaal als ik een auto contant betaal ALS EERLIJKE BELASTINGBETALER?
@spidermann: het wordt ook niet verboden, ze willen het alleen checken waar die grote som contant vandaan komt.
@pumpstick: maar 10 keer 9999 betalen is toch ook bijna 1 ton? Ik denk dat handhaven best wel een uitdaging zou kunnen worden toch?
@spidermann: niks. Je hebt toch niets te verbergen? Er gaat alleen een melding uit wanneer je cash betaalt.
@awesome: ik dacht boven de 12k
@ruben_vandenberg: het artikel noemt 10k en 20k, 12k is wel een mooie mix van die getallen. De beste desinformatie is immers die het dichtst bij de waarheid zit.
@awesome: niks te verbergen, dat zeiden ze in 1940-1945 ook. Iedereen heeft iets te verbergen, ook jij. Je hebt toch ook gordijnen voor de ramen en als je gaat pinnen scherm je toch ook je pincode af?
@rufctr01: nou nou, wat een vergelijk…
Hij zei zelf toch ‘als eerlijke belastingbetaler’? Dan heb je op dat vlak toch niets te verbergen?

Oh, en de gordijnen staan hier altijd open. Is een stuk veiliger en voorkomt inbrekers, met wat goede buitenverlichting kun je van voor naar achter door mijn huis kijken. Blijkbaar schrikt dit wat af.
Die pincode afschermen is ook zo’n ding. Ik kijk zo’n oud vrouwtje altijd heel doordringend aan en dan gaan ze vanzelf een stapje achteruit.

Je moet vooral overal iets achter zoeken, dan heb je vast een heel prettig leven.
@spidermann: niet illegaal, wel dom
@spidermann: Het gaat ook niet om jouw, het gaat om de mensen die veel geld uitgeven maar volgens de belasting dienst helemaal niet zoveel geld kunnen hebben.
OMDAT JE SCHREEUWT
@spidermann: niets, en Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT) bestaat al veel langer. Was, als ik me niet vergis, 15k. Het wordt gemeld. Als er iets (mogelijk) niet in de haak is, komt de fiscus langs.
Die ene euro korting is vast te regelen.
Betaal ik toch in termijnen van 5k, valt vast wat te regelen
@sjaterantekomen: zo dom zijn ze natuurlijk ook niet. Het artikel noemt zelfs zulke samenhangende transacties.
@mashell: dom laat ik maar in het midden ;)
@mashell: dom laat ik maar in het midden ;)
@sjaterantekomen: dat blijft een contante betaling van 15k
@jochen: daarom valt er vast wel wat te regelen. Autobedrijven zijn gelukkig allemaal legitiem bezig? ;)
Snap het niet, heb je zwart geld ga je het witwassen…

Drie keer raden wie uit Apeldoorn er als een aasgier op afkomt…

Als je slim bent was je wit geld juist zo zwart als het maar kan. Nog voordat het ten prooi valt aan de grijpgrage klauwen van De Belastingdienst.
@moveyourmind: je kan maar op zekere hoogte met zwart geld betalen. De belastingdienst vind het ook raar wanneer je op papier nooit eet omdat je je boodschappen zwart aftikt en na 6 tv’s heb je daar ook wel genoeg van.
Tot 2 ton is zwart misschien leuk maar je gaat er geen vastgoed of meer in ons straatje, dure auto’s mee kunnen kopen.
En daarom, bitconneeeeeeeeect
@lekkaah: die moet je dan eerst zwart hebben. Die stapels bankbiljetten je computer induwen is ook best lastig. 😉
@spideriv: en toch kan dat al. Er zijn automaten genoeg waar je cash geld kan storten en een cryptocaluta ervan maakt
Voordeel van de dubbele nationaliteit. Ik doe die grote aankoop wel op m’n Roemeense nationaliteit in Roemenië.
@vonklausenburg: en hier rondrijden in je G-Power X5 met roemeens kenteken. Kijken hoe lang het duurt voordat het duurt dat je wordt aangehouden.
Dan in Duitsland of België kopen, is meestal ook nog voordeliger.
@moewat: In BE is er zo een wet al jaren. Geloof zelfs dat alles boven de 5.000 euro verboden is in cash. Niet alleen bij wagens ook in ‘de bouw’ etc.
@w0ut: het is eerder 3000euro in contant dat je moet aangeven
@moewat: in Frankrijk of Italië doet niemand moeilijk over een grotere cash transactie.
@moewat: zoals wOut al zei, zijn grote cash transfers verboden in België. Gevolg is dat niet de handelaar de tegenpartij moet controleren -wat die autoverkoper toch niet kan- maar het de software van de banken is die verdachte transacties zal signaleren. In 2014 heeft de Fortis een boete van 9 miljard € gekregen omdat ze op de hoogte was van illegale activiteiten, maar niet gemeld had. OK, het ging hier niet over autootjes, maar toch. De banken moeten op zijn minst kunnen aantonen dat ze illegale of verdachte transacties opsporen.
In Belgie is er zoiets al jaren. Max 5.000 (?) euro cash dacht ik bij wagens, verbouwingen, vakanties, meubels etc… Wordt meestal opgelost door facturen op te splitsen in verschillende stukjes. Auto bestellen en twee weken later voor 4.999 euro aan opties bij aanvinken. Kom je niet toe twee weken later nog eens terug :-)
@w0ut: Blijkbaar zelfs maar 3.000 euro. Al heb ik nog nooit gehoord van een controle hierop. “Reeds in april 2012 werd namelijk beslist om het maximumbedrag voor een betaling in cash aan een handelaar te verlagen van € 15 000 naar € 5 000, en sinds 1/1/2014 ligt de limiet op € 3 000. “
@w0ut: dat was vroeger wel anders; daar liet de notaris de verkoper en koper van vastgoed even alleen, zodat hij er geen getuige van was dat er onderhands een koffertje cash geruild werd…
En onder andere daarom financieren criminelen auto’s en dergelijke spullen gewoon
@pindakoning: huren
Ik denk eerlijk gezegd dat dit gewoon weer een wassen neus is. Heb de wijziging even gelezen. Ze verlagen in veel gevallen alleen de bedragen en schepen bedrijven op met wat meer regelgeving, wat hun uiteindelijk geld kost. En de staat/eu meer geld oplevert. Dit heeft niks te maken met het eerlijker/beter maken van de wereld, of hoe je het dan ook wilt noemen. Als ondernemer lijkt mij dan ook dat je dit niet zult ervaren als een controlerende functie, maar als een opsporende functie.

Leuk zo’n richtlijn vanuit de eu, van 15k naar 10k. Dat zal ze leren.

@unknown234: precies opzadelen met regels om hun automatisering weer iets te verbeteren met als resultaat dat elke ondernemer in NL ook weer moet gaan her-automatiseren. Zum kotsen is het.
Laatst een auto in D gekocht, afrekenen met pin doen ze daar simpelweg niet, zelfs niet tegen betaling…..
En je wilt niet weten hoe moeilijk het in deze tijd is om 40k cash bij elkaar te krijgen…… en dan nog de vragen die er bij komen, te BIZAR!
@dutchneon: klopt, het is bijna onmogelijk om je eigen geld te krijgen. Heb precies hetzelfde meegemaakt.
@dutchneon: Sowieso is Nederland een bizar land, waar je nergens ter wereld mensen vindt die vertrouwen hebben in een bank gaan we in Nederland massaal over over giraal geld. Contanten worden langzaam aan steeds minder gebruikelijk en de overheid klapt blij in de handjes omdat ze een nog beter beeld hebben van hoeveel geld Persoon X heeft en dus nog meer kunnen belasten. Het is krankzinnig dat je geen geld meer in een sok of onder een matras mag hebben. Het hele concept van privébezit is weg aan het slaan. Je reinste communisme, ik zeg het je.
@vonklausenburg: Neo-liberalisme, geen communisme. De rijken maken de rijken rijker. Meer niet. En zo weten de rijken wat de armen nog hebben om te belasten (lees: te stelen).
Ik denk eerlijk gezegd dat dit gewoon weer een wassen neus is. Heb de wijziging even gelezen. Ze verlagen in veel gevallen alleen de bedragen en schepen bedrijven op met wat meer regelgeving, wat hun uiteindelijk geld kost. En de staat/eu meer geld oplevert. Dit heeft niks te maken met het eerlijker/beter maken van de wereld, of hoe je het dan ook wilt noemen. Als ondernemer lijkt mij dan ook dat je dit niet zult ervaren als een controlerende functie, maar als een opsporende functie.

Leuk zo’n richtlijn vanuit de eu, van 15k naar 10k. Dat zal ze leren.

Gewoon naar Amerika gaan afgelopen weekend nog een betaling gezien van 74.000 dollar cash money
@rob5nismo: ja ? Je mag maar 10k meenemen en hoe wil je die auto mee terug nemen? In je handtas? Beetje omslachtig om naar de VS te gaan.
@rolov: daar was ik niet van op de hoogte dat je maar 10k mocht mee nemen.
@rob5nismo: hier geldt hetzelfde, bij meer dan $10k moet je aangeven dat je het bij je hebt en de oorsprong en het doel verklaren.
@drf76: dus al die cash deals moeten ook aangeven worden daar
En weer een nieuwe wet onder het mom terrorisme
Lekker cash bij de buren kopen dus.
Typisch Europa: een land neemt maatregelen tegen zwart geld en dan kan je doodleuk naar een buurland.
Redactie, let even op: dus boven de EUR 10.000 dient een handelaar cliëntenonderzoek te doen en een ongebruikelijke transactie te melden, maar iedere transactie in contanten van EUR 20.000 of meer dient gemeld te worden. Dus tot EUR 20.000 hoeft er niet per se gemeld te worden, maar geldt er een onderzoeksplicht voor de handelaar.
Gejank altijd bij die overheid, want stel je toch voor dat iemand maar 1 euro heeft die onbelast is geweest, dat zou mij toch een ramp zin joh (sarcasm off).
En dus gaan de criminelen gewoon een betalingsregeling aan en betalen dat bedrag netjes per maand cash even aan de cashier van de garage. Voor € 5000 in de maand kun je best wat leuks rijden hoor…
@tvr1974: Waarom stort je je eerlijk verdiende cash niet gewoon bij de bank? anno 2018 kan je doormiddel van een plastic pasje of telefoon dat zelfde cash geld weer uitgeven. Zo verklein je ook de kans op een rolletje in opsporingverzocht ivm. 2 bivakmutsen en een 9mm naast je bed.
En is je cash dubieus in je zak gekomen of heb je moeite met belasting betalen… Koop geen spullen duurder dan €9.999,99 en niet verder zeuren.
@jorden: omdat de bank misschien wel de grootste oplichters zijn van allemaal? Net als onze regering. Zometeen betaal je om je geld op de bank te hebben staan.. Dit klopt natuurlijk van geen kant..
Niet iedereen met CASH geld is een crimineel trouwens hoor. Waarom denk je dat er bedrijven als Western Union bestaan? Omdat bijv banken in Brazilië, Afrika enz enz zulke belachelijke bedragen rekenen voor rente(s), betalingen ontvangen en uitvoeren dat ze kunnen bestaan…
Ik ken mensen die bijv betalingen voor football academys contant betalen / ontvangen.. simpelweg omdat dit SLIM is. Ze besparen per transactie 6-7% tov de bank. Op jaarbasis serieus veel geld.. Pas als het dure (top) spelers zijn interesseren die bank kosten je misschien niks maar tot die tijd zeker wel. Zo ook met aankoop van producten uit die landen enz. En andersom hun aankopen bij ons. Bij kleine / middenbedrijven zijn die kosten echt wel serieus geld.. maar wordt het een “multinational” tja ach.. die vinden dan wel weer een weg in een belasting paradijs als NL ??? JA echt! want die kunnen het dan op een akkoordje gooien.. Feitelijk zijn zij veel crimineler dan die “witwasser” maar dat wordt wel geaccepteerd door de belastingdienst.. Iets met meten met 2 maten zeg maar…
En is toch belachelijk dat als je meer dan 27k op je bank heb staan de belastingdienst ook nog ff met een aanslag komt?? Hoe krom zijn we hier??
Nb ik heb ook te maken met landen waar soms cash betalingen loont. Niks zwart geld oid maar t levert me wel 6-7% extra bruto winst op… dus tja ook ik heb er soms mee te maken, maar kan wel zo verklaren waar t geld vandaan komt of voor is hoor.. Maar ik denk dat ze eerst is de echte criminelen moeten aanpakken en niet de “kleine jongetjes” … pff. EN dan nog klagen over zware werkdruk en staken…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).