Waarom Jos Verstappen gisteren óók een winnaar was

Auteur: , 75 Reacties

Verstappen senior verdient het om ook effe in het zonnetje gezet te worden.

Waarom Jos Verstappen gisteren óók een winnaar was


Vader Jos plaatst zichzelf sinds de swap van Max naar het team van Red Bull steeds meer op de achtergrond. Zoonlief is ondergebracht bij een topteam en dus zit de begeleidende rol van Jos the Boss er zo goed als op, zo liet hij onlangs optekenen.

Er wordt na de daverende overwinning van Max (excellent raceverslag door collega Dizono) dan ook knap weinig aandacht besteed aan de rol die Jos speelde in de racecarrière van de Red Bull-coureur. Ergens begrijpelijk, maar zo makkelijk kom je er bij ons niet vanaf Joske!

Al sinds een piepjonge Max huilend z’n pa aan de telefoon kreeg omdat hij óók een kart wilde, stond het leven van de Verstappens louter en alleen in het teken van één ding: van Max een toekomstige wereldkampioen Formule 1 maken. In de talloze interviews die sindsdien volgden, is duidelijk gebleken dat dat niet altijd zonder slag of stoot ging en dat Jos zéker niet altijd de makkelijkste papa was.

Nu blijkt echter wel waarom. Als je kampioen in de F1 wilt worden en je komt niet uit een racegek land waar de sponsoren voor je in de rij staan, zul je er alles voor moeten doen en heel veel voor moeten laten om op te vallen bij de teambazen in de F1. Dat die ietwat Spartaanse houding zich uitbetaalt, is gisteren wel gebleken. Bovendien valt Max elke keer weer op door z’n volwassen houding tijdens races én voor de camera’s. Met alleen racetalent kom je er immers niet. Ook tussen de oren moet ’t snor zitten.

Da’s natuurlijk ook voor een deel een genetische kwestie en Jos heeft Max vast niet in z’n uppie opgevoed, maar hij heeft het 18-jarige racekanon wel mooi gekneed tot een geweldige coureur en een fijne vent, die nog heel veel gaat bereiken. En dan vergeten we nog bijna dat Jos, ook een coureur van formaat, zijn eigen racehelm in elk geval voorlopig aan de wilgen heeft gehangen om Max optimaal te kunnen begeleiden.

TL;DR Ook pa Jos verdient een flinke pluim na de overwinning van zoon Max. En natuurlijk een biertje in de ijssalon van opa Frans, waar de beker binnenkort te bewonderen zal zijn. Cheers!75 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Heeft hij goed gedaan onze jos
Ik vond het mooi om hem zo geroerd te zien
Hulde voor hem als vader, en ik spreek vast niet alleen voor mezelf als ik zeg dat ik hoop dat Jos nu misschien zelf weer wat tijd in het racen gaat steken gezien hij Max nu heeft “overgeleverd” aan Red Bull. Al denk ik dat hij nog steeds wel alle races aanwezig wilt zijn.
@gertjan2012: de kans op gratis champagne in het weekend is denk ik groter als ‘ie lekker meegaat met Max ;)
@MauritsH: sure, daarom wonnen ze ook LeMans en wat andere races in de ELMS dat jaar
@gertjan2012: Ho nee, ik bedoel niet dat Jos niet kan sturen. Maar meer dat Max waarschijnlijk nog vaak op het podium zal staan.
@MauritsH: zo had ik hem niet gelezen sorry :-)
@gertjan2012: jongens ff rustig. Hij heeft zijn ex gemept. Een tijdje terug alweer maar het is geen mooi voorbeeld van vaderschap.

Chapeau voor de prestatie overigens. Dit heeft niemand durven dromen.
@xiran: ik zou m’n ex soms ook wel een hengst willen verkopen. Bloedzuiger dat ze d’r rondloopt. Zegt echter niks over hoe hij z’n zoon opvoedt. Ook de besten maken fouten.
via Android app
@xiran: Het is wellicht een heethoofd maar ik heb ook ooit m’n vriendin een klap verkocht. Enorm veel spijt van gehad en sindsdien nooit meer gebeurd. Mensen doen nou eenmaal soms iets doms…
Goed gedaan hoor, maar gaat dit nog 2 weken door zo..?
@quattromeister: autoblog kennende zal dit nog wel een week of 7 doorgaan, bereid je maar vast voor op artikelen waar er te pas en onpas naar max wordt gelinkt. En als je er wat van zegt wordt je traditiegetrouw voor zuur uitgemaakt en krijg je het waardevolle advies van medebloggers minder azijn te drinken.
Thats just the way it is :)
Je zou bijna je geld terugvragen, niewaar? ;)
@MauritsH: tjonge wat een agressieve verkoopstijl, zo spraken ze me laatst in de stad ook aan voor het nemen van een abonnement op de Telegraaf
@marijkes: als je dit al een “agressieve verkoopstijl” vindt, heb je zeker nog nooit een jehova’s getuige aan de deur gehad.
@marijkes: en? Heb je een abo genomen?
@autoblogger: hij loopt nog steeds achter me aan 😝

@mauritsh: heb zo een dikke nee/nee sticker op de deur, bespaart je een paar keer op je vrije dag uit je nest te worden gebeld om dat gebrabbel aan te horen ;)
@marijkes:

Stel je niet aan meid ..
Toch leuk dat een uit België gevluchte Monegask iets kan winnen ..

Rutte heeft em al gefeliciteerd ..
En is blij met het bewijs dat niet alle vluchtelingen volstrekte losers zijn .. In Monaco dan iig ..
@lincoln: je spoort niet maar dit was hardop lachen. Thanx!
@lincoln: ik stel me niet aan, ik stel een analyse
@marijkes:

En de analyse is ..

Of je nu een gratis telegraaf in de stad krijgt of een gratis artikel op autoblog ..
Je bent ontevreden over de gedane zaken ..

Light up honey ..
Het is maar entertainment ..
Entertainment met een veel te grote sponsor-pet in dit geval ..
@lincoln: mij hoor je niet klagen hoor..
Ik beschik gelukkig wel over de gave zelf te beslissen of ik op een artikel klik of niet..
@lincoln: die telegraaf was trouwens niet gratis, ze wilden me een wurgcontract laten tekenen voor een stuk papier met 0 nieuwswaarde en als bonus een hoop onzin.
Autoblog nieuws kan ik gelukkig wel waarderen.
@marijkes: klopt, en uiteraard worden berichten weggejorist want het AB team houdt niet van tegenspraak.
@blo3to3t: Het is potverdikkie geen Dumpert hier hè! En AB is geweldig, dus proost met je azijn ;)
@blo3to3t: Hahaha, wat betekent wegjorissen? Staat niet in mijn Van Dale.
@quattromeister: ja en als je het niet bevalt ga je lekker naar Autow**k waar je 1 berichtje over Max hebt.

Hier bij Autoblog zijn ze erg blij met de prestaties van Max en beseffen ze dat dit de geschiedenisboeken in gaat als de dag dat de eerste Nederlander ooit een F1 race wint. Dit is een historisch moment dat voor altijd herinnert zal worden. Ik geef de mensen van Autoblog geen ongelijk.

Als je dat niet bevalt lees je die berichtjes toch lekker niet joh.

Dus je vind het onzin dat er zo veel berichten zijn over Max maar neemt wel de moeite om te reageren?
@87sandyd: Ja, dat was echt ongelofelijk, wat een vreemde figuren daar. Reacties als “hé, wat leuk voor hem”. Die lui komen alleen voor aankoopadvies voor hun nieuwe Hyundai i10…
@Jochempie: Het is Autoweek, had je wat anders verwacht? Ik herinner me dat het forum enkele jaren geleden nog wel een leuke plek was, vooral de stukken fora over spyshots, racegames en de creatieve hoek voor de photoshoppers, tekenaars en 3D-artiesten, maar het is echt helemaal doodgebloed en de website is ook al dodelijk saai.
@Edge: Het is een beperkt aantal topics wat hard loopt en een beperkt aantal forummers dat er leven in houdt. Ik kijk er af en toe nog wel, maar vooral omdat er veel gelijkgestemden m.b.t. bijzondere auto’s zitten in de gespot- en te koop-topics. Niemand die hier op AB omkijkt naar een Hyundai Stellar, daar is dat ultiem gaaf, om maar een voorbeeld te noemen.
@87sandyd: je zou bijna verlangen naar een berichtje over VAG…. Dit is toch een autoblog en geen coureurblog ?
@87sandyd: haha! Hou je rustig gozer.. Het is het zoveelste berichtje over max of z’n vader of die ene crash of die ene bocht of Olaf of de Oostenrijkers of Lewis en een kleine opmerking over max enz enz. Ik ben geen zuurpruim en ben er tuurlijk ook een beetje trots op dat die jongen dit heeft weten te bereiken, uiteraard. Maar is het nu voldoende en misschien even een rijtest met de Giulia, zou ook wel leuk zijn niet? Voor de afwisseling. Tot over 2 weken, hoihoi vrolijke vent.
@quattromeister: hopelijk nog vele jaren!
@quattromeister: Als je het niet interessant vind klik je het toch niet aan??
Ik denk dat Max zich geen betere vader kan wensen dan Jos, want wat heeft hij ‘m ver gebracht. Ik zie ze dan ook nog niet los van elkaar. Wat een topteam, die Verstappens! En ik sluit me aan bij @gertjan2012: Jos, nu zelf ook weer lekker gaan sturen. Duik even de sportschool in, en laat weer eens wat zien op het Circuite de la Sarthe!
@Jochempie: toch ben ik bang dat dat verleden tijd is…
@gertjan2012: Volgend jaar wellicht? Frits van Eerd en Jan Lammers hebben zelfs hun Le Mans deelname uitgesteld omdat ze niet zonder Jos wilden rijden en het volste begrip ervoor hadden dat hij zich met Max moest bezighouden.
Wat moet t toch prachtig zijn om je zoon zulke successen te zien boeken, je ziet m stalen van trots.
Belachelijk gemaakt in Nederland omdat ie vaak in de grindbak te vinden zou zijn. Het is een gotspe.

De man verdient alle eer die hem toekomt. Nog steeds één van onze beste coureurs.

Maar goed, zo gaan we om met onze helden.
@Rick-dos: jos is geen held, zoveel heeft ie niet klaargespeeld hoor. Max gaat wel een held worden en hopelijk schumi achterna :)
@Rick-dos: hè hè eindelijk een Nederlander die het begrijpt en ook durft te zeggen!!
“Wij Nederlanders” zijn maar al te goed in het niet gunnen van andermans successen en blijven graag eeuwen doorzeuren over de slechte dingen van anderen!

Ook Jos is gewoon een ontzettend goede rijder alleen heeft hij nooit het geluk gehad om bij een team zoals Red Bull te rijden!
@ds3thp: Jos @ Benneton, samen met de wereldkampioen van dat jaar, Schumacher?
@gregorius: Dat was in zijn debuutjaar. Is toen 2 maal 3e geworden. En denk je dat hij toen van Flavio voor Schumie mocht eindigen?
Jos was en is een NL sportheld! En zijn allergrootste prestatie: Max zo ver gebracht dat hij op 18 jarige leeftijd een Grand Prix wint!
Nu weet ik dat mensen denken: dat heeft Max toch gedaan en dat klopt. Ik denk alleen dat hij nu niet zover was geweest zonder Jos.
@pa045: Ik zeg alleen dat Jos, in zijn eerste jaar, ook in een top team reed.
10 GPs, 6 keer uitval, 2e plaatsen, 1 5e en een 8e.
Overigens was ook toen Olav Mol al langzaam: In Hongarije wachte Schumi, die Jos, die als 4e rondreed, al had gelapt (!!) zodat Jos zich kon unlappen. En wat gebeurt er: Brundle valt in de laatste rond stil, waardoor Jos er nog voorbij kon. Toen scheeuwde ik al naar de TV omdat Olav miste wat er aan de hand was.
De race erna werd Verstappen alleen 3e omdat schumi na de race nog werd gediskwalificeert. Geen podium gezien dus in Belgie
Anyway, Jos reed bij het team wat de wereldkampioen leverde. Hoeveel slechter zijn auto was tov die van Schumacher, dat is de vraag.
@gregorius: Tja. Je hebt zeker gelijk. Ik keek voor Jos al F1. Ik vond het alleen een hele toevoeging toen Jos erbij kwam. Een Nederlander die kan rijden. Die prestaties neerzette. Op dat moment merkte je ook al dat ineens veel meer mensen interesse toonden in F1.
Volgens mij was hij op dat moment ook de meest succesvolle NL F1 coureur. Ik vergeet de inhaalacties in de regenraces echt niet meer! Deze waren legendarisch!.
Ik heb datzelfde Nederland gevoel niet gehad bij Robert Doornbos, Christiaan Alberts en Giedo van de Garde. Deze hadden echt niet de kwaliteit van Jos en Max.
Jos the Boss is ook altijd een goede coureur geweest maar nooit doorgebroken bij een top team! Dat was toen nog veel belangrijker dan nu
Jos the Boss!!! Super gedaan, echt cool. Wow.
Niet voor niks is z’n bijnaam ‘Jos the Boss’
Jos als je meeleest: nu je weer wat meer tijd heb kan je die aanbieding om Le Mans te gaan rijden toch aannemen. Hoe mooi zou het zijn om dit jaar ook op het podium te staan.
Inderdaad ook Jos verdient een pluim! Superleuk om te zien hoe die 2 met elkaar omgaan, vader en zoon en zeker ook maatjes.
Knap weinig aandacht?
Volgens mij heeft Horner hem gister na de race heel veel veren in zijn reedt geduwd, een interview dat de hele wereld over is gegaan.

Maar dat lezen natuurlijk alleen de liefhebbers.
“Als je wint .. Heb je vrienden” ..
Zei een junkie ooit ..

Voor Jos en zoon niet treffender samen te vatten ..
@lincoln: ik hoop dat het ze niet naar het hoofd stijgt. Het is niet niks.
@lincoln: O, jij bent het ..
@lincoln:
Échte vrienden, rijen dik…. Inderdaad, treffender kan haast niet.

Nu maar hopen dat Max een glorieuze race carrière tegemoet gaat. Anders gaat ie net zo meedogenloos neergesabeld worden als Marco van Basten. Dat gun ik hem niet. Is een sympathiek figuur, zover ik dat vanaf mijn beeldscherm kan beoordelen….
@lincoln: Spijker op de kop. Boks ouwe!
Binnekort maar eens afreizen naar Montfoort, wil dat stuk indrukwekkend ijzer wel eens zien!
@henkhupelschoten: in Montfoort bij Utrecht zul je dat niet aantreffen. In Montfort echter wel. Verder is er niks te zien daar, heb er de eerste 17 jaar van m’n leven gewoond…ben blij dat ik er weg ben.
@cpp1: Oeps klopt! Had ik zo maar voor een verrasing komen te staan haha!
@henkhupelschoten: tik dan wel Montfort (met één o) in je navi anders kom je in een dorp bij ons in Utrecht uit😄

Zonder selfie met de beker geloven we je ook niet😉
@kaeser: Zal m’n best doen!
Ik vind tot nu toe alle artikelen over de Verstappens terecht, maar bij dit dacht ik echt van: “Ok, is het nu eens klaar?”. Alles wat hierin gezegd wordt is eigenlijk nu al oud nieuws en konden we allemaal in de fragmenten en op TV zien.
http://img-9gag-fun.9cache.com/photo/ao0Ydxn_700b.jpg
Ik vraag me toch af of Schumi iets heeft meegekregen over Max afgelopen zondag…
@AutomotiveDesigner: *pinkt een traantje weg*
Spijtig dat hier weer schromelijk pver het hoofd gezien wordt dat Sofie Kumpen, de moeder van Max, óók racebloed had: ze heeft professioneel gekart en geracet. Max’s peetvader is dan ook niemand minder dan Anthony Kumpen, professioneel coureur in de Belcar en de NASCAR Whelen series.

Max zijn opleiding vond plaats in Genk, net zoals Button destijds. Natuurlijk was Jos een supertalent, maar iets te onstuimig. Het is goed dat hij zijn zoon wat kalmer heeft opgevoed. Al blijf ik erbij dat de rol van de moeder niet onderschat mag worden.
@nemus:

Ik zie hier idd nog 2 max gerelateerde artikeltjes in de maak ..
@lincoln: toevallig niks te doen de komende dagen?
Max en Jos Verstapppen, altijd +1.
Ik begrijp dat Max via internet zijn havo probeert te halen. Is een van de weinige personen in de wereld waarvan ik zeg: laat dat diploma maar zitten! ;-)
Opa van Max nu bij Pauw…
@cpp1:
En het is geen grap zie ik… Wauw. Die Pauw toch. Snap dat ze er aandacht aan willen besteden, maar de Opa van? Komaan zeg…..
Top gedaan door Jos. Z’n eigen volledig weg gecijferd en alles aan de kant voor Max. En dat betaald zich nu uit. De twee zullen genoeg op elkaar gescholden hebben, maar het was het waard!
55% van Max’s overwinningspremie dient hij over te maken naar Seb. Vettel vanwege zijn actie om zijn ‘adoptie-vader’ Chris Horner te wijzen op zijn verantwoordelijk na het Shochi incident, 10% van dezelfde premie naar die gekke rus Kyviiat inclusief het Tag Huer Formula 1 horloge van de overwinnaar. Verder dient Max het resterende race jaar de barrekeningen van Horner en Marko voor zijn rekening te nemen. Jos verdient een Mercedes S63 4Matic AMG in het grijs betaald door zijn zoon om die arme Toto enigszins te compenseren voor de 2 kemphanen. De rest van zijn premie moet hij maar besteden aan zijn moeder en zijn meissie!
Het eenvoudige volk heeft er weer een held bij! Ik zag ook al ‘onze Jos’ voorbij komen maar gelukkig had ik nog niet gegeten
Dank @mauritsh voor dit artikel.
Ik ben het er hartgrondig mee eens.
Zonder Jos geen Max zoals hij nu is.
Dat blijkt ook wel uit het respect dat Max heeft voor zijn vader. Mooi om te zien.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).