Waarom VW’s nieuwe 1.5 TSI een knap stukje techniek is

Auteur: , 125 Reacties

Downsizen? Niet bij Volkswagen. Daar wordt de 1.4 TSI namelijk vervangen door dit exemplaar met anderhalve liter slagvolume. Meer vermogen en een lagere consumptie zijn het resultaat.

Volkswagen 1.5 TSI

Momenteel kun je de 1.4 TSI met 125 of 150 pk in een zeer groot deel van het VAG-gamma tegenkomen. Van Golf tot Sharan en van Audi A1 tot Skoda Superb. Deze 1.4 TSI vormt samen met de 1.2 TSI de EA211-generatie. De nieuwe 1.5 TSI is een grondige doorontwikkeling en krijgt dan ook geen nieuwe naam, maar gaat als EA211 TSI evo door het leven.

In eerste instantie komt de 1.5 in een tweetal vermogensvarianten: 130 en 150 pk. Volkswagen heeft er dus voor gekozen de vermogens iets dichter bij elkaar te brengen, waarbij alleen de minst sterke mag profiteren van extra pk’s. Maar extra vermogen is niet het belangrijkste speerpunt van deze nieuwe krachtbron, dat is het feit dat deze tot wel tien procent zuiniger is dan zijn voorganger.

Daarvoor is meer gedaan dan alleen het slagvolume vergroten zodat de motor iets minder hard hoeft te werken. Zo werkt de nieuwe TSI volgens de zogenaamde Miller Cycle, die eenvoudig gezegd een vijfde slag toevoegt aan de vier arbeidsslagen van een conventionele verbrandingsmotor. Een techniek die Mazda als eerste toepaste op de Xedos 9 met 2.3 V6 en die een hoger rendement levert in combinatie met drukvulling.

Volkswagen variabele turbo

Normaliter werkt men bij een Miller Cycle-motor met een supercharger omdat die in tegenstelling tot een turbo al bij lage toerentallen voor voldoende druk kan zorgen. Volkswagen pakt het echter anders aan en monteert een turbo met elektronisch verstelbare lamellen op het schoepenrad. Deze zorgen er voor dat de turbo niet alleen bij hogere toerentallen voldoende turbodruk geeft, maar dit ook al in de onderste regionen van het toerengebied doet.

Andere nieuwigheden zijn onder andere commonrail-inspuiting (jazeker, ook op een benzine-motor), welke de brandstof onder een druk van maximaal 350 bar kan inspuiten. Daardoor wordt de benzine fijner verneveld en dat leidt weer tot een betere verbranding. Verder past Volkswagen cilinderuitschakeling toe en krijgen de cilinderwanden een nieuwe coating. Deze moet de smering van de cilinders verbeteren en voorkomen dat de zuigerveren slijten en de auto als gevolg meer olie gaat gebruiken. Precies het probleem dat zich bij 2.0 TSI-motoren wel voordoet dus.

Later dit jaar zullen de eerste modellen deze nieuwe krachtbon aangemeten krijgen en zal de 1.4 TSI gaandeweg worden uitgefaseerd. Of er ook een nieuwe variant van de 1.2 TSI komt is niet bekend gemaakt.

Volkswagen 1.5 TSI125 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Mooi blokje hoor. Hopelijk weer eens ouderwets betrouwbaar zoals ze vroeger waren.
@dutchdriftking: Dat moet wel naar alle ketting problemen met de vorige.
@martinus: dat is al lang geleden, alle huidige modellen die je nu koopt hebben er geen last meer van.
@dutchdriftking: zou fijn zijn. Dat 1.4 kreng was een draak van een motor.
@dutchdriftking: nou, ik hou mn hart vast opdat het allemaal wel heel blijft…
@jaspervdwinden: het grappigste is dat vw dacht dat het heel bleef 😂 Een Alhambra van 1655 kg+7 keer 65 kilo aan mensen + 300 kg aan bagage en een skikoffer op het dak = 2500 kg + een sleurhut van 1000 kg. En dan lekker met je 1.4 met turbo en compressor de Alpen in. God wat een grap.
@timobac: of een ouwe 8v 2.0i dat grappig vond durf ik ook te betwijfelen 😕
@remcott: Daar was dan ook de 2.8 6-cilinder voor.
@RobTWo: die heb ik nog thuis staan, een Passat 2.8 v6 syncro automaat
@dutchdriftking: Das wel heel lang geleden…Tachtiger jaren, maar toen maakten ze trage motoren die ook wel een slokje olie lusten…
@norge: VR6, 20VT, 1.9TDI, 2.0TFSI (niet te verwarren met de TSI) top motoren. Noem nu eens een geweldige Koreanse motor?
@dutchdriftking: Vergeet de 1.8T (BEX) niet!
@dutchdriftking: Alle zijn geweldig, gebruiken geen olie, komen aardig aan het opgegeven verbruik en ….Gaan niet kapot.
@norge: zijn niet vooruit te trappen, absoluut geen koppel, respons op gaspedaal ronduit beroerd. Ik heb diverse i30`s gereden en ik werd er dood ongelukkig van.
@dutchdriftking: VR6: voor een V6 blok relatief traag, en last van kantelende zuigers, en de eerdere vr6’jes moest je sowieso al links laten liggen. De 1.9 TDI had vroeger al last van onverklaarbaar olie en koelwater verbruik. De 2.0 TFSI, het enige wat die goed doet is hard gaan en veel olie verbruiken. Verder heb je voor wat betreft de 1.8 20vt helemaal gelijk! Dat waren topmotoren! (ook zo’n beetje de enige goede motor die VW ooit gebouwd heeft)
@dutchdriftking: volledig mee eens, de motoren die je noemt zijn idd echt top. Heb zelf alleen met die diesel een ervaring van ongeveer 600.000 km (zonder een enkel probleem), de benzine motoren heb ik minder ervaring mee, ken ik alleen van korte ritjes. Uitmuntende Koreaanse motoren ken ik idd ook niet. Allemaal middelmatig. Dat het van de jaren 80 is dat VW goeie motoren maakte is dan ook wederom complete onzin van fantast @norge
@dutchdriftking: 2.0 tfsi is mega olieverbruik een groot probleem, toch? Alle Audi’s met die motor iig moeten terug.
@dutchdriftking: 20vt is fantastische tot de olietoevoer van de turbo geen smering meer krijgt. Zeefje stuk turbo stuk. Fantastische. Nee nooit meer een VAG. Om even het verschil aan te geven met een Koreaans blok. Je koopt in de handel 6 Koreaans blok voor 1 vag blok. Iets met vraag en aanbod.
Omdat die geen sjoemel software heeft? Of omdat de distrubitie ketting levenslang mee gaat?
@mab: zo makkelijk en zo jammer dit 😩
@sjonnie82: ja en vooral heel oud!
@cpp1: nog niet zo oud als de verhalen over Franse en Italiaanse merken die roesten in de folder. Is iets uit de jaren ’70 en dat wordt nog steeds aangehaald.
Maar ja, dit is VAG, dit is anders, ook al zijn ze nog zo slecht het is toch anders…
@rufctr01: ben je ervaringsdeskundige ?
@rufctr01: je hebt wel gelijk. Dit soort verhalen krijg je maar bar moeilijk uit de hoofden van de consument. Gaat echt nog jaren duren en de enige remedie is een keihard offensief… Alfa was goed op weg met de 159, maar heeft daarna helaas (!!) niet doorgepakt…
@MAB: De ketting is weer afgeschaft voor zover ik weet… Vw gebruikt nu d-riemen die 210.000km meegaan.
@ot92: klopt. De huidige 1.4TSI is een heel ander blok dan de eerste met die naam.
@ot92: Citroën heeft riemen die 240.000km mee gaan.. Volkswagen is dus zoooo slecht
@henkhekje: Oke. Misschien moet je Vw AG even bellen en het tegen hen vertellen, misschien boeit het hun wel…

Overigens… ikzelf hanteer nooit die waardes. Ikzelf houd een veiligheidsmarge van 20% en max 5 jaar aan.
@ot92: Klinkt leuk. (vooral voor de portemonnee)
@MAB: Wat je nu aan vloeistof vast hebt moet je adten
@MAB: sjoemel software heeft ook lekker veel met de duurzaamheid van de motor te maken.
Idd een knap stukje techniek. Nu kijken of dit wel een beetje betrouwbaar is.
Mooi toch? Nu nog een probleemloze DSG en dan zou ik best een Golf/Passat kiezen. Vind ’t mooie, zakelijke modellen, zeker als je ze in een leuke kleur neemt. Donkerblauw met beige bekleding, ik zeg maar iets.
@123bat: oftewel hoe een turk zijn 5 tot 8 jaar oude 2e hands vw graag heeft als ie op zoek gaat. donkere kleur met beige lederen bekleding.
@arashrsf: met een mooie tuuter.
Maar je opmerking slaat verder nergens op.
Dus omdat mensen van Turkse komaf dergelijke combi’s graag willen is het de moeite waard om het te benoemen?
@awesome: dat het na 5 of 8 jaar geen zakelijke modellen meer zijn
@arashrsf: Is daar iets mis mee dan?
@arashrsf: Dat vind ik niet een mooie combinatie. Doe mij maar gewoon een compleet zwarte interieur MET zwarte hemel. Dat vind ik pas mooi.

Dit zegt een jongeman van Turkse afkomst.
@arashrsf: en wat is er mis met die combinatie dan? Ik kan dat best wel waarderen.
@arashrsf: Ik ben volgens jou dus een turk. Waar bazeer je dit op?
@noreplacementfordisplacement: ”bazeer”
@ot92: LOL! prachtig
@ot92: Wolla wat moet je ik drift je de moeder. Echt les nummer een maak nooit vouten op de internet :/
@noreplacementfordisplacement: Ik haal me neef en driften samen jou de moeder LAN!!

Ja ook ik kan me gedragen als een domme allochtoon die de Nederlandse taal matig beheerst…
@noreplacementfordisplacement: je bedoelt waar bazaar je dat op? hahahah
@arashrsf: zelfs turken hebben gehoord hoe kut de meeste volkswagens zijn geworden na de golf 4 tjes…..dus doe maar golf 4 met beige leer jonguh
@123bat: DSG met natte koppeling gaat heel best..
@silenro: Verklaar u nader. Verschil tussen DSG-6 en DSG-7?
@123bat: natte en droge koppeling en de zeventraps DSG kan veel minder koppel aan
Liever grotere cilinders met minder turbodruk.

Minder turbodruk = een minder hete verbranding = Minder giftig NOx

Ondanks, of misschien dankzij Dieselgate doet VW het goed.
Uit de Equa Emissionsanalytics kwam naar voren dat 356 van de 363 geteste wagens in de praktijk niet de Euro6-norm halen als het gaat om NOx uitstoot.

Van de 7 auto’s die het wel haalden (zowel diesel als benzine) waren er 6 met een VW badge.

Dus nee, ik verwelkom deze nieuwe TSI.

*http://equa.emissionsanalytics.com/

Ketting.
@martinus: door de hogere compressie van een Miller Cycle-engine (12.5:1 in dit geval meen ik) wordt er juist een lagere NOx-uitstoot bewerktstelligd.
@Dizono: een Miller motor heeft juist een lagere compressie dan een ottomotor doordat, net zoals een attkinson motor trouwens, de inlaatkleppen tijdens de compressieslag nog even blijven openstaan en er zo dus minder compressie kan worden gemaakt. Het verschil tussen miller en attkinson is dat de miller een drukvulling gebruikt om het prestatieverlies te compenseren
@martinus:
heeft meer te maken met compressieverhouding dan met turbodruk, meeste autos hebben toch een intercooler.

daarnaast; die vw’s hebben allemaal turbos dus dat ontkracht een beetje je betoog.
@super: De vorige generatie die zo fout was, onderscheidt zich juist door de bijzonder hoge turbodruk die ze hadden toen 2.5 bar, meer druk dan welk turboblok dan ook, hier zit een injector op die nog hoger lijk gespecificeerd.

Meer druk = hetere vebranding = meer kracht en meer rotzooi.
”Verder past Volkswagen cilinderuitschakeling toe en krijgen de cilinderwanden een nieuwe coating. Deze moet de smering van de cilinders verbeteren en voorkomen dat de zuigerveren slijten en de auto als gevolg meer olie gaat gebruiken.”

Het einde van het olieverbruik grap is in zicht… tijd voor wat nieuws jongens.
@ot92: die grap is al sinds medio 2012 uit de tijd, toen was de distributieketting hier nog het grote bashding.
@knipperlichtje: Ik zie die grap nog altijd langskomen. Nu vraag ik me af wat het volgende bash onderwerp gaat worden.
@ot92: laat dat maar aan vw over.
Komt vanzelf!
@ot92: grappen over het design zijn natuurlijk tijdloos, voor andere grappen moet Volkswagen weer even wat steken laten vallen.
@knipperlichtje: Tijdloos, net als de ontwerpen zelf
@audi18: Fantasieloos?
@knipperlichtje: november vorig jaar was het olieverbruik nog bij Tros Radar een hot item.
@rufctr01: natuurlijk, het duurt wel even voordat de modellen van bijvoorbeeld eind 2011 serieuze problemen krijgen.
Volkswagen en olie grappen in 3 .. 2 .. 1 ..
@rdamnn: je bent veel te laat. Kijk eens boven je. Daar staan ook mensen die afgezaagd zijn…
Ik zie een nikasil debakel komen! Al rijd de mijne al 3 ton met nikasil
Omdat ie 1 liter olie per 300 km verbruikt?
Het zal allemaal wel getest zijn en vast betrouwbaar genoeg, maar het is wel veel techniek bijelkaar dat naar mijn idee dus ook stuk kan gaan. Maar misschien denk ik te moeilijk…
@dwersbongel: getest wel.
Maar de uitslag vertellen ze er niet bij.
Nou Volkswagen, leg dit blokje maar eens in de Up!, want we zijn nog altijd aan het wachten op dat kleine A-segment bommetje.
Zijn de lamellen op het schoepenrad een heel nieuw iets? Of gaat het om een reguliere turbo met variabele geometrie?
@knipperlichtje: niet echt nieuw alleen nog altijd redelijk uitzonderlijk om een vgt turbo tegen te komen op een benzinemotor, ik denk dat alleen de porsche 911 turbo dit ook heeft?
@phdg: Daar moest ik ook meteen aan denken ja. Een fraai stukje techniek vind ik. Jammer dat we dit nog niet meer zien. Hopelijk gaan andere merken hier ook gebruik van maken.
ben ik dan de enige die ziet dat deze turbo uniek is? De flow van de uitlaatgassen is omgekeerd. Dus zo sjoemelt VW nu. De uitlaat zuigt lucht aan ipv. verbrandingslucht uit te blazen.
@stijnvermeersch: Verklaar je nader dat een uitlaat lucht zuigt?
Volgens mij niks bijzonders.
Gewoon een variabele turbo met elektronische verstelling.
@hplh: is anders wel de eerste op een consumenten benzine motor. Kwestie van kosten en betrouwbaarheid is dat toch niet heel eenvoudig, de uitlaatgas temperaturen op een benzinemotoren zijn een stuk hoger.
@Onehp: Porsche 911 turbo
@rrvliet: de nieuwe 718 2,5 4-cyl boxer heeft dat ook een VNT turbo, maar dat is niet wat ik bedoelde met ‘consumentbezine’. Ik denk dan aan een ‘gewone’ motor die in ‘gewone’ consumentenauto’s zit, niet aan dure neusje van de zalm top-tech sportauto’s waar veel marge op zit.
@Onehp: Dat wist ik niet eens, Tof. Thanks voor de verheldering
Eerst maar eens zien hoe het draait over 2 a 3 jaar. Op papier is het mooi, maar ja VW en de praktijk hè 😅
@lekkerlinksrijden: yep, ik zou op de facelift wachten inderdaad, dan zijn de kinderziektes er hopelijk uit
Is de 1.2 niet al vervangen door de 1.0? aangezien die
nu max 115 pk levert, lijkt het me niet dat ze daar nog een blok tussen plaatsen.
@ar156sw: in de configurator zie je de 1.2TSI niet meer terug volgens mij.
Ben benieuwd! Dit blokje in een A3 lijkt me wel wat als opvolger van de Golf..
Oftewel een hele hoop wat stuk kan gaan en vast ook gaat. Steeds meer auto’s met de techniek die in het 2dehands circuit niet meer zijn te onderhouden.
1.5 liter! Machtig dik blok!

Daarmee zet je bij het kringgesprek bij de koffie-automaat op kantoor je collega’s met hun 1400-tje in hun leasehok helemaal te kakken. Bazenblok voor bazenauto’s!
@moveyourmind: wordt je vervolgens helemaal de grond in getrapt, omdat je buurman ook een 1.5 heeft, maar dan gewoon met een cilinder minder. Want zijn BMW 3-serie is nog veel zuiniger, want die heeft geen 4 cilinders nodig, is toch veel beter yooo
@87sandyd: Die BMW is wel even andere koek…

Dat is een ingekorte 6 in lijn. Alleen al het geluid van die mini 6-cilinder…

Om kippenvel van te krijgen! Dat ie zo mooi klinkt komt ook wel omdat er heel goede speakers inzitten…
@moveyourmind: die 116i van die collega bij finance heeft bose speakers, moet je die 3 in lijn is horen. Wat een bak jonge!
Ik heb gehoord dat ze motoren gaan maken die niet op olie lopen..
Geen variabele kleppentiming, geen variabele kleppen-lifthoogte? Niets van dat alles? Best apart.
Probleem met die zuinige motoren is dat ze vaak ook minimale zuiveringen hebben en dat je daardoor makkelijk weer olieverbruik krijgt. En olie door de verbranding kan volgens mij nooit goed zijn voor de uitstoot in de praktijk.
@w0o0dy: al die moderne meuk is nergens goed voor. Zelfs 4 kleppen per cilinder is overbodig. Ergens in Amerika is een klein bedrijfje genaamd GM, die maken de beste V8 motoren die je kunt vinden. Zuinig, betrouwbaar, hoog vermogen en lichtgewicht. En ze gebruiken technieken van 50 jaar oud!
@lekbak: Dat geldt voor de praktijk maar niet voor die bullshit eu-tests. Bovendien lijkt het me qua karakter van de motor eigenlijk wel fijn als de zwakke plekken van de gebruikte techniek kunnen worden aangevuld met techniek die deze weg kan nemen.
Liever dus geen gasklep en intelligente kleppen opening zoals multi-air dan schrale motoren die met behulp van de Turbo nog een klein beetje normaal te rijden zijn maar eigenlijk gewoon ruk aanvoelen.
@w0o0dy: ik ben dan ook blij met de motor in mijn a-klasse. Een 1.7 8 klepper die daadwerkelijk vermogen onderin heeft (echt laag, vlak boven stationair), en vervolgens heerlijk lineair zijn vermogen opbouwt. Als er geen zwakke plekken zijn hoef je ze ook niet te fixen.

Helaas dankzij zogenaamde milieutests niet meer mogelijk.
@lekbak: Kijk nog iemand die een 8 klepper kan waarderen. In mijn 205 gti zit een 1.9 liter 8 klepper. Heerlijk dat koppel onderin en als je echt wilt kan je lease audi’s pesten.
@lekbak: Er gaat niets boven een mooie oude betrouwbare V8!
Alleen jammer dat GM tegenwoordig steeds meer ‘omgebouwde deawoo’s met grasmaaiermotors’ en opeltjes verkoopt onder haar Amerikaanse labels..

Ook in de VS doet men aan downsizing en rebadging.
@martinus: zelfs geen elektromeuk?

Ik ben het wel met je eens hoor. Een v8 is heerlijk. Al zijn eigenlijk alle motoren met meer dan een halve liter per cilinder wel fijn. Lekker laagtoerig op koppel rijden, heerlijk.
@lekbak: Er valt wel te beredeneren dat elektrisch rijden fijner is dan op een oversized benzine, betere koppelcurve, schondere lucht, minder onderhoud etc. Maar een mooie benzine V8 geeft gewoon meer beleving.
Gaan ze Toyota nadoen?
Omdat ze niet hebben gesjoemeld
Misschien een stomme vraag maar waarom gebruiken ze over het algemeen altijd een turbo voor drukvulling in plaats van een compressor? Dacht dat je met een compressor geen last van “lag” had enzo? Of is een compressor een veel duurder onderdeel om te maken?
@woot: een turbo is efficiënter. Dat komt omdat een turbo z’n energie uit de stroom uitlaatgassen haalt, een compressor hangt met een riem aan de krukas.
@knipperlichtje:
Toch doet ook een turbo niets ‘gratis’. Bij een turbo motor gaan de uitlaatkleppen over het algemeen eerder open dan bij een atmosferische motor. Dit omdat de uitlaatgassen anders te weinig thermische energie bevatten om de turbo goed op gang te brengen.
VW heeft gewoon een nieuwe sjoemelmeetmethode gevonden om de cilinderinhoud te berekenen.. nu blijkt 1.4 opeens 1.5 te zijn…

commonrail benzine inspuiting is toch niets nieuws trouwens…en van de jaren 80…
@hans75: jaren ’80? Toen had de helft van de auto’s nog zoiets moois als een carburateur! Mitsubishi had tot eind jaren ’90 nodig tot ze met de eerste direct ingespoten benzinemotor kwamen!
@lekbak: Bosch K-jetronic…. is al van de jaren 70 hoor…
@hans75: dan heb je het over een ouderwets indirect injectie systeem. Niet echt vergelijkbaar met een direct ingespoten injectie systeem. En al helemaal niet werkend op 350 bar.
Eerste paar jaar laten staan.
Troep.. dure troep…
blijft mooi bij z’n 4e-fte
@dizono: “Daardoor wordt de benzine fijner verneveld en dat lijdt weer tot een betere verbranding.

Zoek de taalfout. Jazeker, de taalpolitie is op pad! ( de echte, niet de kleuterversie )
@bmwtouring: en terecht hoor ;) Anyhoe, het is aangepast, dank!
Nieuwe VAG motoren…. geeuw…
knap en dit in combinatie met de GTE
Really? Wanne rommel. Bij vw kunnen ze echt geen motors bouwen!
Dat zal weer wat geven met die verstelbare elektronische turbo lamellen
@patbenz: We zullen zien. Elektronische aansturing lijkt mij wat degelijker dan rubberen vacuum slangetjes van vroeger in ieder geval.
De 1.2 TSI wordt toch uitgefaseerd naar de 1.0 TSI?
Heb ook gelezen dat er extra dunne 0W20 olie in moet,dan weet je alvast wat je mag gaan inslaan. Als dat niet leidt tot een flink olieverbruik…
Klinkt zeer veel belovend, denk alleen wel dat áls er iets van de inspuiting kapot gaat, het heel duur gaat worden om te repareren. Ben wel fan van een vtg!
Waarom is het commonrail gebeuren nieuw? Het FSI systeem werkte toch ook al volgens dat principe?
@finn1996: Ja, alle FSI/TFSI/TSi motoren hebben (sinds de introductie in ~2005) directe ‘commonrail’ injectie… het enige nieuwe is de Miller Cycle; verder lees alleen maar evolutie: weer een andere coating (dit wordt bij elke revisie genoemd; blijkbaar blijft het na 11 jaar toch nog een issue) , iets hogere injectiedruk en een betere Turbo (lees: duurder en vereist wegens de Miller Cycle).

Ben benieuwd of de Turbootjes het wel langer dan ~100K km volhouden, want die vorige modellen waren nogal van twijfelachtige prijsvechters-kwaliteit…
Hopelijk is de kwaliteit minder VAGinaal dan bij de vorige TSI’s… Ik kan dit (als het goed gaat) enkel toejuichen… En dan graag opschalen naar een 5cil 1875cc en een 2250cc 6cil en het gaat terug de goede kant uit…
Ok prima maar wanneer komt er DE perfecte dsg bak? En niet een die 3 keer in 140.000 km moet worden vervangen…. Misschien maar een sausje maken van ZF van bmw en Mercedes bak…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).