Wat vindt Elon Musk eigenlijk van #dieselgate?

Auteur: , 42 Reacties

Hij is vandaag in Nederland, en had er het één en ander over te zeggen.

Tesla CEO Elon Musk

Een drager van aluminium hoofddeksels vermoedt wellicht dat dit allemaal net iets té toevallig is. In de week waarin Elon Musk een aantal Europese landen bezoekt om zijn EV-evangelie te prediken, gaat Volkswagen onderuit in een megaschandaal en komt de positie van dieselauto’s onder druk te staan. Maar laten we nog even wachten met dit afdoen als een illuminatie/NSA/Bilderberg-complot.

Interessanter is wat Tesla-ceo Musk te melden had over #dieselgate. In Duitsland zei hij daar op een energieconferentie het volgende over:

“It’s very important that we take action today to recognize that we are making a very significant change to the chemical constituency of the atmosphere and the oceans. It’s very important that we do something. Transport is still very much petrol and diesel. So hopefully that’s something that will change.”

Niet verrassend dat hij pleit voor minder fossiele brandstoffen, nee.

Vandaag ging zijn Tesla-tour verder in België, waar hij de koning ontmoette en met de Vlaamse regering van gedachten wisselde over EV’s. Hij zei België te overwegen als productieplaats voor een eventuele Tesla- of batterijenfabriek, en gooide er desgevraagd over #dieselgate nog een statement uit.

“Wat dit schandaal vooral aantoont, is dat de limiet bereikt is in de ontwikkeling van benzine- en dieselmotoren. Veel vooruitgang is er niet meer mogelijk met fossiele brandstoffen.”

Momenteel is Musk Nederland bij Tesla Tilburg. Daar zal hij straks samen met minister Henk Kamp (Economische Zaken) een tweede fabriek openen. Hoewel, fabriek, eigenlijk is het een assemblagelijn. De Tesla, de Tesla-motor en het accupakket komen apart aan en worden in Tilburg in elkaar gezet. Trucje waarmee ze importheffingen ontlopen.

Dat is echter bijzaak, interessanter wordt zijn meeting met verkeersminister Schultz. Elon is namelijk aan het lobbyen geslagen tegen de bijtellingsplannen van de regering. Plug-ins en elektrische auto’s boven de 50.000 euro worden flink zwaarder belast, wat de Model S ongetwijfeld zeer gaat doen. Dus worden vanavond de big guns tevoorschijn gehaald in een poging de minister van gedachten te laten veranderen. We zijn benieuwd hoe dat afloopt…42 reacties

Tja, die 500kilo aan schaarse metalen en giftige stoffen die elke Tesla bij zich heeft zijn ook niet echt bevoordelijk voor het milieu. Om over het opwekken van de stroom via ouderwetse kolencentrales nog maar te zwijgen.
Neemt niet weg dat Tesla en mooi bedrijf is en elektrisch rijden weldegelijk de toekomst gaat worden. Daarom Miet die ‘Tesla tax’ ook verdwijnen. Zeker omdat we hier veel kunnen gaan verdienen aan de business van Tesla.
@trustmeiamanengineer: uhm oke i trust you
@trustmeiamanengineer: Er is maar één manier om zo’n enorme verandering in gang te zetten, namelijk ergens beginnen. Op den duur volgt alles vanzelf.
@trustmeiamanengineer: En jawel hoor, de term EV hoeft maar weer te vallen, en de onzinnige en ononderbouwde statements worden weer op het forum geslingerd. Om te beginnen zijn de “rare earthmetals” niet zeldzaam. Ze komen alleen in minder grote hoeveelheid voor dan koper, ijzer of goud. Maar om het nu zeldzaam te noemen. Daarnaast wordt lithium gebruikt en niet verbruikt in een batterij, en zijn de batterijen prima te recyclen, wat overigens ook gewoon gebeurt, aangezien de grondstoffen in de batterij een flinke waarde vertegenwoordigen, ook als de batterij onvoldoende capaciteit meer heeft.

Ten aanzien van de ouderwetse kolencentrales. Dat klopt die zijn vervuilend. Maar let wel op, de benzine bij een pompstation komt daar ook niet gewoon uit de grond. Enkel voor het raffinageproces van 1 liter benzine is al 1,8 kWh nodig. Dus enkel de uitstoot van het raffinageproces, waarop een conventionele benzine auto ongeveer 12 km kan rijden, kan een EV zonder enige verdere uitstoot al 9 km rijden.

Amusant filmpje dat dat haarscherp uitlegt: https://youtu.be/BQpX-9OyEr4
@pramm: bedankt voor jouw wel onderbouwde statement. Ik zal me eens wat verder in de materie gaan verdiepen. ;)
@trustmeiamanengineer: hier hebben we waterkracht stroom….Loopt ook een kabeltje naar jullie toe geloof ik…
@norge: Blijf het bijzonder vinden dat wij in nl massaal groene energie inkopen in Noorwegen en dat de noren onze grijze energie terugkopen voor een prikkie. Noorwegen maakt wel groene energie, maar gebruikt vooral grijze. Slim, daar niet van, maar voelt wat hypocriet.
@dondeboer: Ligt iets anders, er zijn periodes dat er weing water beschikbaar is..Daarom hebben we een backup met de grijze energie uit Europa.
@trustmeiamanengineer: maar waar bestaan andere auto’s eigenlijk uit?
I don’t care wat die man ervan vindt. Doorgaans al niet, nu ook niet.
@ghost: wat moet zo’n vent überhaupt met de koning overleggen. Dat soort mensen hebben hedendaags toch wel wat beter te doen, niet?
@ThomasBol: Waarschijnlijk dacht Musk hetzelfde dan jij, maar onze dure koning heeft blijkbaar zelf gevraagd om een gesprek. ;)
Grappig dat hij in Duitsland Engels praat, maar in België Nederlands.
Nou Melanie, maak je borsten maar nat.
@granlusso: anders doe ik dat wel
Zo wat zal er met de twee assemblagelijnen gebeuren als tesla bijvoorbeeld een fabriek opent in Gent?
Die schijnheilige knurft probeert hiermee alleen maar zijn eigen zooi te verkopen, zijn menig is dus volledig niets zeggend en ook niet eens waar. Natuurlijk hebben wij het limiet van de benzine en diesel blokken nog niet bereikt, de ontwikkelingen zijn door dat milieu geneuzel alleen maar harder gegaan.
@robert110: Een mening is nooit waar. Wat wel waar is: brandstof motoren kunnen per definitie niet uitstoot-vrij zijn en daarom zal het een keer ophouden. Hij speelde daar als een van de weinigen op in en was daar zo’n beetje als enige succesvol in. Geef ‘m eens ongelijk dat hij deze voorsprong wilt behouden.
@robert110: Hard in de verkeerde richting zo blijkt.
EGR systemen die het rendement van de motoren naar beneden haalt en voor veel pannes zorgen, roetfilters die voor meer en fijner stof zorgen en adblue systemen die ammoniak in de lucht jagen…
Denk dat de milieu eisen onhaalbaar zijn aan het worden voor dieselmotoren.
@robert110: Doel je hier op de ontwikkelingen om de testen te omzeilen?
@robert110: schijnheilig? In verhouding tot wie of wat, precies? Bedoel je in verhouding tot de auto-industrie die eerst alle uitstootnormen onder druk zet door hun lobbywerk bij de EU, en diezelfde normen dan nog eens flagrant overtreedt zoals nu blijkt bij VAG? Maar intussen wel al een decennium niet alleen doet of hun neus bloedt, maar ook nog eens claimt dat ze goed bezig zijn? Geef mij dan maar de schijnheiligheid van Musk. Een schijnheiligheid waarvan ik trouwens graag zou weten waaruit die dan precies bestaat, volgens jou…
@BaRa: Schijnheilig: “Beter voor doen dan men werkelijkheid is”.

Die knurft denkt dat zijn Tesla’s de wereld gaan redden en dat de verbrandingsmotor de duivel zelf is. En dat komt echt niet alleen uit dit artikel. Dat je achter je eigen ideeën staat is goed, maar je kan ook te ver gaan.
Hebben we bij al bij WC-eend gevraagd wat zij adviseren? Hun mening lijkt mij ook wel belangrijk…
Vergeet niet dat Tesla meer is dan de auto’s. Het kan evengoed gaan om de Tesla Home battery. Wat dat betreft hebben we hoogwaardige industrieën in België die niet alleen kunnen produceren maar ook recycleren. Umicore bij Antwerpen verwerkt nu al bijvoorbeeld alle batterijen uit de Toyota Prius.

De meest logische plaats voor Tesla zou de Antwerpse Haven zijn waar de voormalige Opel-fabriek bog leeg staat. Ook de Ford-fabriek in Genk is daarom mogelijk, maar logistiek gezien is Antwerpen interessanter.
Dieselgate… dieselgate… dieselgate… ik kan A het woord niet meer horen en B en interesseert mij werkelijk geen ene F#CK!
Sterker… ik ben gewoon nog heftiger en steviger m’n rechter pedaal gaan indrukken om keihard CO2 de lucht in te pompen!(psssst… houden bomen van😉)
Nee ev’s zijn niet perfect en nee ze zijn ook niet de (enige) oplossing voor het probleem van transport/emissies. Dat gezegd hebbende: ze kunnen wel een deel van het probleem oplossen, ze kunnen met behulp van schone energie worden gevoed en ze zijn in hoge mate recyclebaar. Daarnaast kunnen al die accu’s helpen overcapaciteit op te slaan, en dat Is een van de grootste uitdagingen bij productie van elektriciteit… Ev’s zijn nog lang niet uit ontwikkeld maar kunnen nu op veel vlakken al prima de concurrentie aan.. Stel je voor hoeveel progressie wel zouden kunnen boeken als over een paar jaar 1/3 tot de helft van de R&d budgetten naar de ontwikkeling van betere ev’s zouden gaan…
Per definitie zijn de rendementen veel hoger op de lange termijn.. Geen conversie van grondstof in brandstoffen, minder transport van energie dragers, minder luchtweerstand, schone stroombron en, veel minder dure componenten, geen inefficiënte verbranding bij deellast, geen dure reparaties en vervanging van complexe onderdelen… Echt, ev’s zijn potentieel veeeeeeeel efficiënter.. Alleen zijn ze nog niet uit ontwikkeld. Dus aan de bak. En dat heeft Elon gedaan! Alleen daarom al een held en visionair.
@w0o0dy: helemaal correct. En face it, als je ziet op welke manier we de auto gebruiken, namelijk om gewoon van A naar B te geraken, dan hebben we helemaal geen nood aan de karakteristieken van een ICE. Ik vind een Caterham Seven met een EE ook maar niks – dat zou de ervaring stevig verwateren. Maar hoeveel rijden er daarvan rond? En om nu te zeggen dat een verbrandingsmotor zo veel bijdraagt aan de rij-ervaring bij ons dagelijkse ritje van huis naar kantoor en terug, in zo’n isolatiecocon die ze “moderne auto” noemen, wel: dat zou schromelijk overdreven zijn. Integendeel, de verbrandingsmotor maakt die ervaring juist minder aangenaam. Wat de introductie van EE’s betreft: het kan me niet snel genoeg gaan. Dat de Duitse auto-industrie daar niet klaar voor is, mag ons niet tegenhouden. Ze zijn nu al meer dan een decennium bezig me vertragingsmanoeuvres, dit dieselgate komt op perfect het goeie moment. De keizer draagt geen kleren en moet nu maar eens met de billen bloot.
@w0o0dy: ev’s zijn de oplossing voor het verkeerde probleem.

Het echte probleem is dat er teveel spul van A naar B moet. Minder vervoeren is de enige en echte oplossing. Steek daar eens wat meer geld in zou ik zeggen.
Waarom iedereen helemaal into the electric car is, is mij een raadsel. Deze heeft evengoed teveel nadelen voor het milieu. Het beste alternatief is nog steeds de waterstof auto. Maar aangezien deze techniek de olie en gas sector teveel dwarsboomt, waardoor overheden(zoals de vs, rusland, nl etc.) enorme inkomsten mislopen, zie ik eerst nog wel een groei mogelijk voor de elektrische auto. Maar het is complete waanzin. Als ze het echt hadden gewild, dan hadden we allang met waterstofauto’s kunnen rijden. Al helemaal met de hedendaagse technieken van tegenwoordig. In WO2 lukte het ze ook in korte tijd om van een wetenschappelijke theorie, een atoombom tot werkelijkheid te brengen. Geld is belangrijker dan het milieu blijkbaar, ondanks dat ze de zogenoemde ” klimaatverandering” als een bedreiging zien voor de toekomst. Dit fenomeen is ook een slim spel, waarmee ze nog meer geld genereren. Kijk maar eens wat de industrie en de particulier aan co2 heffingen etc. moet betalen. Dit geld zouden ze maximaal kunnen besteden voor een goed alternatief, maar dat gebeurd natuurlijk niet. Daarvoor zijn deze inkomsten en de inkomsten van olie en gas te belangrijk, wat landen die deze grondstoffen bezitten , veel macht geeft. En dat is blijkbaar tot op de dag van vandaag, nog steeds het belangrijkst.
@retsok: Tot wanneer de volledige infrastructuur voor waterstofauto’s aanwezig is, inclusief de productie van waterstof, is een EE een betere oplossing dan een ICE. Die elektrische auto’s rijden nu gewoon rond, en hang je thuis of op kantoor aan het stopcontact. Waterstofauto’s? Not so much. Dus tot waterstof ook echt klaar is, is inzetten op EE gewoon beter.
@retsok: Ik ben erg benieuwd om welke reden waterstof het beste alternatief is?
Vanuit duurzaam perspectief? Om te beginnen is waterstof enkel een energiedrager. Het moet worden geproduceerd. Op basis van de huidige Nederlandse Energiemix (want ja, op grote schaal waterstof produceren, is enkel haalbaar door elektrolyse), is een auto op waterstof vervuilender qua Co2 dan de huidige diesel en benzine auto’s. Het rendement van de productie (elektrolyse) van waterstof zit ongeveer op 42%. Dan heb je nog te maken met transport van waterstof, verliezen omdat het op druk moet worden gebracht voordat het in de tank in de auto kan, verliezen in de brandstofcel (die waterstof omzet naar elektriciteit), en vervolgens nog vergelijkbare verliezen als een EV (want ook deze elektra wordt eerst opgeslagen in de accu) alvorens deze naar de motor wordt gevoed.

Ow ja, de olie en gas sector zou erg graag waterstof willen gaan gebruiken. Want waterstof kan gewoon door hen worden geproduceerd, en bij het pompstation worden verkocht. Dat wordt een stuk lastiger voor ze bij een FEV.
@retsok: Een waterstof is eigenlijk ook een elektrische auto. Deze auto’s komen er wel maar lopen ver achter in de ontwikkelen. De Hyundai ix 35 FCEV is al op de markt maar het probleem is dat er maar nog maar één tankstation is (bij Rhoon) voor consumenten. Ik verwacht eigenlijk dat het een combinatie gaat worden. Een waterstof tank zodat er makkelijk onderweg getankt kan worden (kan binnen 3 minuten), en een accu voor het thuis laden en voor het terugwinnen van remenergie.
Het enige positieve aan deze gast is zijn redelijk gelukte haarimplantatie.
Dat bezoek aan de koning was maar bijzaak. Musk was vooral in België om met Bart De Wever, de burgemeester van Antwerpen, een mogelijke locatie te bespreken voor de nieuwe Tesla fabriek. Ze hebben samen de plattegronden van de Churchillsite bekeken, beter bekend als het vroegere Opel Antwerpen.
Als Tesla nu eens met een normale EV komt, een normaal vermogen dus, een normale uitrusting en een normale range hoefde ze zich ook niet deuk te maken om die 50.000 grens. Want wil je als Tesla zijnde écht een betere wereld dan zul je ook Jan Doedelzak van een EV moeten voorzien.
@mcshine: deuk is natuurlijk druk…
ja ga aan albert heijn vragen wat hij van jumbo vind.nutteloos dit
Liever de Co2 dat mijn oldtimer vw diesel uitstoot dan het kern afval van een tesla…
Hoog tijd dat men stopt met inzetten op EV’s en overgaat op iets realistisch.
Dus onze minister van Economische Zaken gaat vrolijk babbelen met een ceo die import heffingen aan het ontwijken is op een slappe manier?

Ze moeten ballen hebben en gewoon Tesla hetzelfde laten betalen als andere merken. Assambleren is geen fabriceren en het zet geen zoden aan de dijk qua werkgelegenheid. Maargoed dit past wel in het beleid van elektrische auto’s voortrekken zoals met de bijtelling ook gebeurde. Triest…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).