We verknallen onze theorie-examens steeds vaker

Auteur: , 53 Reacties

Ja hoor.. Sait de antisemiet van AltijdBelaagd wordt opgepakt, en de theorie-slagingspercentages in Nederland maken een grotere duik dan Dave Roelvink voor een SBS-camera. HEB JE NOU JE ZIN, CBR???!!

Theorie-examen

Zo lang als wij de statistieken enigszins volgen is het bij een theorie-examen altijd een redelijke fifty-fifty aangelegenheid geweest. Best pover, maar toegegeven: als je je boekjes niet goed doorleest heb je zo meer dan 5 fouten op het examen. En aangezien rijden een serieuze zaak is, vertikt het CBR het om een dumbing down van de criteria door te voeren, wat wij alleen maar kunnen toejuichen.

De laatste tijd lijkt het slagingspercentage echter van de al karige 50% verder terug te vallen. De Telegraaf vroeg cijfers op bij het CBR en meldt dat in het afgelopen kwartaal slechts 39,3% van de deelnemers voor zijn theorie B slaagde. Whoa.

Nou haalt dit soort faalhazen het gemiddelde redelijk omlaag, maar dat zijn maar een handvol mensen.. Waar het in het grote plaatje aan ligt? Joost mag het weten. Hoewel, stiekem weten we allemaal dat het natuurlijk een zionistisch complot is om Sait zwart te maken, maar dat mogen we niet zeggen in deze land.

Wie wel zijn theorie haalt, en daarna voor de praktijk op moet, maakt in de volgende plaatsen het meest/minst kans te slagen.53 reacties

Maandag heb ik me thearie examen en vrijdag me praktijk dus hopen dat alles goed gaat
@jens28: Me is geen bezittelijk voornaamwoord, vind je ook niet in het examen. Dus niet schrikken als er m’n en mijn staat. Dat hoort zo.

Succes!
@E34M5Touring: die jongen probeert alleen steun te krijgen hier op autoblog. Alsnog wel even fijn dat je het verschil duidelijk maakt.
@888natan: Ik wens hem toch ook succes!
@E34M5Touring: oh ik dacht toch echt dat het sarcastisch was! Verkeerd geïnterpreteerd
@888natan: Ik maak ook zat taalfouten maar dat me ipv m’n/mijn vind ik echt belachelijk.
@E34M5Touring: Het is toch sinds kort de ‘hype’ om ‘me’ i.p.v. m’n of mijn te gebruiken hier op Autoblog?
@barttjee: hype? Hype?!
@jens28: thearie? De vrouw van theorie ?
@jens28: als je je theorie niet haalt, kan je dokken voor je rondje rijden! Niet te overhaastig het willen halen.
@jens28: Altijd slim om op het laatste moment nog even snel je theorie te halen -_-
Gisteren theorie examen gedaan, de helft slaagt niet. Ik Was een van de gelukkigen die dat wel deden!
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de mindset van de gemiddelde 16-17-18-jarige niet zit te wachten op leren voor theorie. Broertje van me vriendin is al 3x geweest maar de sukkel gaat liever dag en nacht gamen met ze vriendjes..
@ghost: ben ik gemeen als ik dan zeg dat hij nog niet klaar is om auto te rijden en het daarom maar goed is dat hij zakt?
@mashell: nee geheel terecht zelfs
@ghost: me? ze?
@parker: algemeen Nederlandse spreektaal, je begrijpt gewoon wat er staat en als je wilt gaan kommaneuken over grammatica ga dan lekker naar een website waar mensen een passie hebben voor correcte taal ipv een passie voor auto’s.
@ghost: spreektaal inderdaad, geen schrijftaal. Als je het gewoon direct correct schrijft kan er ook niemand over vallen. Hoef je ook dat rare onzinargument van ‘je begrijpt toch wat er staat’ niet te gebruiken.
@ghost: Uit de huisregels:

Schrijfvaardigheid
We verwachten van onze bezoekers enige kennis van de Nederlandse taal zodat e.e.a. leesbaar blijft. Caps-Lock wordt niet gewaardeerd. Interpunctie weer wel. Taalfouten zijn menselijk (wij bezondigen ons er ook regelmatig aan), maar een beetje je best doen op een reactie kan geen kwaad. Voel je niet te beroerd om je reactie nog even na te lezen alvorens op “Plaats reactie” te klikken. En wellicht voor de volledigheid; “moter” schrijf je niet zo.
@ghost: spreektaal van een vogelaarwijk zul je bedoelen. Wil je dat ook uitstralen in een sollicitatiebrief? Moeten klanten jou serieus nemen als je niet eens normaal Nederlands schrijft? Of je baas? Als je voor mij zou werken kon je gelijk terug naar een afdeling waar je niks op papier hoeft te zetten.
@ghost: En jij zat zeker te gamen toen je eigenlijk Nederlandse les had moeten volgen? ‘me vriendin, ze vriendjes’ man man man
Slechts 40% slaagt?! Wat schokkend weinig! Ronduit bedroevend. Ik heb 15 jaar geleden een tweedaagse cursus theorie gedaan en 100% slaagde in 1x. Ik heb het gewoon serieus aangepakt. Ik wilde mijn rijbewijs en nam me voor het in 1x te halen. Kost wat, maar nog steeds goedkoper dan twee keer examen doen.
@Original_Arnoud: de cursusbaas dankt jou vanaf zijn dikke jacht.. Een tweedaagse cursus voor je theorie??? Die boekjes zijn zelfstudie-boekjes, met wat discipline akker je die gewoon zelf thuis in je nest door en dan slaag je. Hoe moeilijk kan het zijn??
@parker:
Ik had de week erop een 6 daagse rijopleiding van de ANWB gepland staan. Ik had geen tijd om twee weken zelfstudie te doen. Die zomer alleen maar heel veel gewerkt en daarna begon mijn studie op Terschelling waar toendertijd geen rijschool was.
@Original_Arnoud: 15 jaar geleden was het theorie examen een stuk simpeler.
Als je er gewoon tijd in steekt, in het leren van de materie kan je gewoon simpel met maximaal 1 a 2 fouten slagen.
Even een paar keer doorbladeren is niet genoeg.
Daarom rijd ook de meerderheid zo beroerd in dit land, omdat ze de verkeersregels niet weten, met alle gevolgen van dien.
Als ik dagelijks zie hoeveel mensen niet eens weten hoe ze fatsoenlijk een kruising moeten oversteken en niet begrijpen hoe de voorrang regels zijn of hoe je überhaupt een kruising dien over te steken.
Dan vraag ik mijn toch echt af hoe je het voor elkaar gekregen hebt om je rijbewijs te behalen.
@HZW: ik had er gister in de auto ook weer een te pakken. Ik was aan het inhalen en opeens gooit de auto die ik begon in te halen de auto voor m’n neus. En vervolgens mij nog de schuld proberen te geven dat ik er bijna achterop knal (ik ging er naast rijden om de apaat achter het stuur te zien). Les nummer 1 bij inhalen is volgens mij nog steeds dat je controleert of je wordt ingehaald, maar bijna niemand die het doet.
@jaimeeus: hmm.. Les 1 is volgens mij dat je rekening houdt met elkaar…. Dat is het grootste gebrek in het verkeer. Allemaal ikke ikke ikke. En zelf noooit iets fout doen…
@reactief: Tuurlijk, anticiperen is les nummer 1. En bij inhalen was mij altijd geleerd dat het eerste wat je doet is nagaan of je zelf niet ingehaald wordt anders is de kans op ongelukken vrij groot. Nu rijd ik zelf zeker niet perfect en maak ik ook nog vaak genoeg fouten, het zou naïef zijn om te denken van niet. Wat ik meer probeerde duidelijk te maken is dat ik vind dat veel mensen heel nonchalant rijden en als het (bijna) misgaat meestal de ander de schuld er van geven.
@HZW: Gebrek aan opvoeding ligt denk ik meer ten grondslag aan het beroerde weggedrag van velen. Dat haal je er niet uit met een theorie-examen. Als je vanaf kleuter af aan gewend bent je altijd je zin te krijgen en alles wat je wilt hebben stel op sprong toegestopt krijgt dan weet je gewoon niet beter dan dat je altijd voorrang hebt of dat anderen voor jou wijken omdat je belangrijker bent dan alles en iedereen.
@HZW: wat een bullshit.. Het is niet zo dat je je rijbewijs gelijk meekrijgt. Lekker makkelijk om een simpele educatieve cursus zo zwart te maken.
Ik had er drie dagen voor geleerd en had welgeteld 1 fout. Gevaarherkenning vond ik nog het moeilijkst omdat elke methode je daar toch net wat anders leert. Ik denk als je er gewoon een paar dagen voor gaat zitten en de theorie leert ipv de vragen met bijbehorend antwoord je het gemakkelijk het examen kan halen.
Mijn dochter heeft het in tweede instantie gehaald. Wat mij opviel is dat ze helemaal niet leerde uit de boeken, maar alleen online proefexamens maakte. ‘Dat doet iedereen’. Het moet natuurlijk wel allemaal snel en in hapklare brokken, net als in hun hele (online) leven. Denk dat het daar aan ligt.
@mobieler: Mee eens. Het moet vooral geen moeite kosten en als ze drie keer zakken dan leggen ze de schuld vaak niet bij zichzelf maar word er dom gegniffeld over dat het CBR een klote organisatie is en dat ze respect eisen o.i.d.
@hetzwartesaabvandefamilie: hihihi, rrrespect, wwwweetje!
Was al 19 jaar met auto’s bezig toen ik opging, niet heel veel geleerd, paar goede proefjes gedaan, een theorielesje en vervolgens geslaagd met 0 fouten.
@reactief: wat ik wil zeggen: als je geinteresseerd bent in het autorijden lukt het gewoon de eerste keer!
Alleen is 80% van de autorijders dat helemaal niet. Die halen liever hun rijbewijs op een HBO / InHolland manier… Slagen zonder kennis.
@reactief: Dat is niet helemaal waar. Ik ben zeer geïnteresseerd in autorijden en had zeer goed geleerd voor mijn theorie, elke dag minimaal een half uur en dat ruim 4 weken lang, proeftoetsen waren door mij foutloos gemaakt. Helaas op bij mijn eerste examen op een fout gezakt, de tweede keer had ik het gelukkig wel gehaald.
@robert110: 4 weken iedere dag een half uur? En dan nog niet slagen? Dat je het durft op te schrijven. Dat zegt meer over jou dan je in de gaten hebt. Aan die regels ligt een bepaalde logica ten grondslag, als je die een beetje ziet en volgt dan is het allemaal niet zo moeilijk. Aan dat inzicht ontbreekt het jou blijkbaar.
Falen is geen optie…
Ik heb ook vooral de oefenexamens gedaan moet ik zeggen. Ik was al snel klaar met dat boekje toen ze gingen uitleggen wat “donker” betekende. Alleen even gekeken voor dingen als maximale maten en regels rondom aanhangers.

En motortheorie zelfs behaald zonder leren (was eigenlijk niet de bedoeling om niet te leren).

De oefenexamens vond ik erg helpen omdat je inzicht krijgt over wat CBR “te dicht bij, te snel, te gevaarlijk” vind.
Moet wel zeggen dat er steeds meer onzin is toegevoegd die geen reet te maken heeft met veilig autorijden… Dat is wat mij betreft de taak van het theorie gedeelte niet allerlei onzin over milieu oid. De regels kennen is belangrijk, daarna laten zien dat je ze in de praktijk kunt toepassen. Wel zou ik meer aandacht willen voor INZICHT in weggedrag van anderen en voor voertuigbeheersing in “crisissituaties” zoals noodstops, uitwijken, plotselinge gladheid etc maar dat laatste is meer praktijk dan theorie.
@w0o0dy:
Er staat zeker pertinente onzin in, op het levensgevaarlijke af soms.
Een jaar of 10 geleden deed ik zo’n proef examen met m’n zoon en een vraag was, Deze vrachtwagen geeft richting aan naar rechts, mag je die rechts inhalen met je scooter??
Ieder logisch denkend mens zegt natuurlijk nee, maar het schijnt te mogen.
@tupperware: “ja het mag maar doe maar niet” zou dan een keuze moeten zijn bij multiple-choice..
@w0o0dy: Op zich eens. Bij motorrijbewijs leer je dat vrij uitgebreid met een eigen examen “voertuigbeheersing”. Het blijft ook verbazen hoe slecht de voertuigbeheersing van sommige weggebruikers is…

Het nadeel is wel dat het weer nog duurder zou worden. Dat examen van 15 minuten kost 225 (?) euro.
Toen ik mijn theorie haalde, inmiddels elf jaar geleden, ging tweederde van de kandidaten zonder vodje (kreeg je toen nog) de deur uit. Een aanzienlijk deel daarvan meldde zich meteen weer bij de balie om zich voor een nieuwe poging op dezelfde dag in te schrijven. Geen idee of dat nog kan.

Uiteindelijk zal een deel na lang herhalen de boel net goed genoeg maken om dat examen te halen. Maar je moet er wel de weg mee delen. Fijn.
@nielsvanderweiden: Vaak zit tegenwoordig alles vol. Je kan wel her doen als andere mensen niet komen opdagen wat er meestal wel een paar zijn.
Ja jongens toch maar Altijdgeslaagd.nl proberen?:P
@meneersander: dat is echt één van de meest achterlijke bedrijven ooit. Als je na 7 keer theorie-examen (want zo vaak kun je het theorie-examen afleggen voor het geld wat Altijdgeslaagd.nl rekent voor hun diensten) nog steeds niet geslaagd bent, hoor je niet op de weg thuis. Eigenlijk ben ik van mening dat je na drie keer zakken verplicht een theorie-cursus moet volgen om voor de vierde keer op te mogen. Als je dan niet in staat blijkt te slagen is het klaar.

Als je al niet in staat bent om wat borden en situaties op een schermpje (wat aan de kleine kant is om eerlijk te zijn) goed te beoordelen en benoemen, hoor je zeker niet de kans te krijgen om praktijk-examen te doen (de kans die Altijdgeslaagd.nl je wél geeft).

Ik ben overigens in één keer geslaagd voor zowel mijn theorie- als praktijk-examen. En ja, daar ben ik stiekem best trots op aangezien het overgrote deel van de groep waar ik in zat gezakt was.
@ej20g: helaas dat je de sarcastische ondertoon niet begreep, want ik ben ook van mening dat een bedrijf als altijdgeslaagd.nl niet zou moeten bestaan.
Een ieder die hier roept van ik heb 15 a 20 jaar geleden het in een keer gehaald, raad ik aan om eens een proef examen te doen. Ik heb in 1996 mijn theorie eenvoudig gehaald, gewoon in 1x. Ik rij al bijna 18 jaar ruim 30.000km per jar.

Maar de huidige examens zijn niet meer zo eenvoudig op feiten te leren. Er zitten allerlei vage inzicht vragen in, waar je echt wel even moet doorhebben wat het CBR nu allemaal veilig en niet veilig acht.

Ik haalde het eerste moderne proefexamen niet in en keer. En ik denk de meeste roepers op deze site ook niet.
@eelco74:
En ook 15 jaar later zijn er nog steeds cursussen. Mijn punt was niet op te scheppen dat ik mijn theorie in 1x gehaald heb maar dat je het in 1x kan halen als je wilt investeren.
eerste keer ben ik gezakt en erna geoefend op http://www.gratis-theorie-examen.nl en dit heeft zeker nut gehad!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).