
Ah, de gruwelen van keiharde cijfers.
Menig Nederlands reiziger kent het gezeur dat ontstaat, wanneer de zuidelijke grens wordt overgestoken, maar al te goed herkennen. Ondergetekende, momenteel woonachtig op ‘de eilanden’, heeft er geregeld mee te maken. Wie gezellig richting Antwerpen rolt, wordt op een zeker moment op agressieve wijze uit zijn trance getrokken door het luidruchtige Belgische asfalt.
Klagen op basis van empirie brengt echter de nodige onrust met zich mee, zeker wanneer je er een volledig land mee beledigt. Hierom startte het World Economic Forum (WEF) een tijdje terug een onderzoek (PDF) om uit te vinden of de Belgische wegen nu daadwerkelijk zo slecht zijn als iedereen beweert. Goed, het onderzoek omvatte in totaal 137 landen en was dus niet specifiek gericht op Belgische onkunde, maar toch. Op deze manier weten we in ieder geval waar onze Zuiderburen en, niet onbelangrijk, wijzelf staan.
Wat blijkt nu? De voortdurende negatieve constateringen van automobilisten die hun auto het Belgische asfalt hebben laten proeven, zitten zo fout nog niet. Volgens WEF scoort België, op een schaal van 0 tot 7, slechts een 4,5. Nu klinkt dit niet als het einde van de wereld, maar in vergelijking met andere landen is het slechts voldoende voor een 46ste positie. Hiermee staat België op gelijke hoogte als Griekenland, Italië en IJsland.
De Nederlanders kunnen de lijst zonder angst bekijken. Uit het onderzoek van WEF blijkt dat wij een 6,1 scoren, waarmee we op een 5e positie belanden. De lijst wordt, in volgorde, aangevoerd door de Verenigde Arabische Emiraten, Singapore, Zwitserland en Hong Kong.
Een lichtpuntje voor België is dat ze het lang niet zo slecht hebben als in het Oostblok. Landen als Hongarije, Polen en Tsjechië vinden we allemaal pas onder de 60, terwijl Rusland en Roemenië respectievelijk een 114e en 120ste positie bezetten. Wellicht dat dat de vele dashcam-ongevallen verklaart? Opvallend is dat het in Scandinavië ook niet bijzonder denderend gaat. Zowel Zweden als Finland horen bij de beste 25, maar Noorwegen moet het doen met een 58ste positie. De hekkensluiters zijn Haïti, Congo en Mauritanië.
Misschien dat Noorwegen slecht scoort omdat ze misschien veel onverhard hebben? Kan me voorstellen dat het richting het noorden van het land allemaal wat minder is.
@siebren: Onverhard hoeft niet meteen slecht te betekenen. In Canada hebben ze ook veel onverharde wegen, maar die worden zo vaak onderhouden (lees vlak geschoven) dat het er soms beter bij ligt dan de geasfalteerde wegen.
@robert110: in Noorwegen heb ik dezelfde ervaring, de grusvei ligt er vaak heerlijk bij en doet niet echt onder voor een geasfalteerde weg.
@robert110: in Noorwegen heb ik dezelfde ervaring, de grusvei ligt er vaak heerlijk bij en doet niet echt veel onder voor een geasfalteerde weg.
@siebren: Er is er eentje die daar uitstekend antwoord op kan geven. Maar ja…
@viezefreddyw: Soms mis ik hem wel eens hier!
@viezefreddyw: RIP Norge. Gelukkig noemt hij nu Lincoln, toch?
@viezefreddyw:
De Hyundai Tucson rijdt er in ieder geval voortreffelijk op, maar dat zou ook aan de auto kunnen liggen.
@viezefreddyw: waar is ie gebleven?
@depsycholoog: Gestrand ergens in Noorwegen.
@siebren: De wegen in Noorwegen zijn lang niet zo goed als je denkt. De hoofdwegen van Oslo naar Bergen of Trondheim zien er goed uit, maar de buitenwegen zitten vaak vol met gaten. Ook Oslo zit vol gaten. Tussen Drammen en Oslo zit een onnodig hoge bult waar je met menig auto van de grond komt. De weg van Fornebu naar het centrum moet je steeds van baan verwisselen om de gaten te ontwijken. Dat heeft Zweden toch beter voor elkaar, maar ik mis altijd het mooie asfalt in Nederland en de logica van het Nederlandse wegennet wanneer ik weer in Scandinavië zit.
De UK in de top 10??? Laat me niet lachen!
Als Belg moet ik toegeven dat onze wegen zeker beter kunnen, maar tot enkele maanden terug woonde ik in de UK en ik vond de wegen daar veeeeel slechter, zeker qua onderhoud.
Sta me dus toe dat ik dit onderzoek met enige achterdocht bekijk…
@rohrl-fan: UK of US? Als ik zoek (quality of roads) zie ik US op 10 staan wat in mijn beleving niet klopt. Vooral gaten in de weg en hetzelfde geluid alsof je in Belgie rijdt. Verschilt wel per staat maar dan nog.
Hmm, de cijfers uit het onderzoek lijken niet te kloppen met de cijfers in het artikel. In het onderzoek staat Nederland op plaats 4 en België op plaats 20.
@robert110: Laat maar ik zit verkeerd te kijken.
Vandaag door Den Haag gereden, maar dat is ook geen pretje. Zeker als je weet dat je uitgemolken wordt voor wegenbelasting…
Onderzoek, onderzoekers hebben onderzocht dat mensen maar 15% van hun hersencapaciteit benutten. onderzoekers zijn mensen dus wie zegt dat onderzoeken betrouwbaar zijn. Hoogachtend Theo Maassen
Ik heb mijn Prius net ingeruild voor een klimgeit..
@toyotaprius: echte vooruitgang
@rob5nismo: hier in België tussen Kemzeke en Sint Pauwels wel.. weet ik niet onder wat voor een vergoeding het valt?!.. fiets vergoeding denk ik niet.. daar gaat mijn 0,24ct per KM..
@toyotaprius: een strobaal voor de geit in de fietsenstalling
Liever doorrijden op een wat mindere maar lege weg dan met zn alle stilstaan op strak asfalt.
@5cilinder: dat eerste kan je in België ook niet. Vrachtwagens op twee rijstroken en op de linkerrijstrook alle leasevolk aan -met een beetje geluk- 110km/u is je doorsnee dag op de Belgische autosnelweg.
@misterdrogba: of dan rij je ergens tussen Namen en Arlon of in de buurt van Ieper.. of op zondag ochtend rond 07:30.. maar 110 is tegenwoordig een luxe hier..
@misterdrogba: het ergste is dat de linkse rijbaan ingepalmd wordt door langzame Nederlands terwijl de rechterbaan vrij is. Gebeurd ook genoeg in Nederland zelf. Tijdens files kan je een gehele kilometer linksrijdende file inhalen. Leer rechts rijden svp.
@mistermini: ik zie hier veel op de linkerbaan, maar gele kenteken platen zijn bijna een verheerlijking om te zien.
@mistermini: Als er één groep links blijft plakken zijn het wel Belgen in Nederland. De enige groep die nog erger is dan een babyboomer in een crossover…
@mistermini: In België is dat een poging tot integreren in de maatschappij.
@karhengst: leuk idee, doen we niks mee, harder rijden aub
@mistermini: Gaat niet, zit een Duitser voor me die over anderhalve kilometer een vrachtwagen in denkt te gaan halen.
Niet moeilijk in een land met een wirwar aan 4-5(?) eigenzinnige gewesten & gemeenschappen. Veel blabla maar echt werken doen ze niet.
@misterdrogba: 3 gewesten (vlaams, waals, brussels), 3 gemeenschappen (vlaams, franse, duitse). efficiënt werken doen ze inderdaad helemaal niet zo goed
@misterdrogba: het is zelfs zo erg dat we soms blij zijn als ze praten. Zelfs dat lukt vaak niet.
We werken eraan in BE, in Antwerpen zekers, daar ligt alles open, veel grote putten :-)
link in het artikel klopt niet
http://reports.weforum.org/pdf/gci-2016-2017-scorecard/WEF_GCI_2016_2017_Scorecard_EOSQ057.pdf
Tukij altijd nummer éé … oh wacht…
Och, we kunnen onszelf troosten met de beste bieren.
Dat is toch de reden dat ze SUV’s en luchtvering hebben ontwikkeld?! Op regenachtige dagen is het inderdaad geen pretje om op belgische wegen te rijden met de spoorvorming en aquaplaning.
Zo slecht vond ik de wegen in Swaziland niet, zeker niet de MR3 via Oshoek naar Manzini.
Ik blijf er bij dat ze die borden “route degrade” gewoon bij de grens neerzetten, met her en der een verdwaald uitzonderingsbord waar van toepassing.
ik vind het altijd hilarisch dat mijn flitsmeister mij altijd een melding geeft voor ‘slecht wegdek’ als ik bij valkenswaard belgie in rijdt… alsof je dat niet zelf allang weet…
Hoe hoger op de lijst, hoe strenger er gecontroleerd word op snelheid…
@dutchdriftking: Haha dat zou ook nog eens heel goed kunnen kloppen!
Pas geleden kwam ik uit de Liefkenshoektunnel en daarna zat toch een gat in de weg. Ben echt blij dat ik geen laagprofiel banden heb anders was mijn velg krom geweest.
Ik mis Turkmenistan in het lijstje. De weg van Darvaza naar Köneürgench en dan door naar Nukus in Uzbekistan is echt met afstand de allerslechtste “verharde” weg waar ik ooit op heb gereden. Volledig aan gort gereden. Daar heb ik me voorgenomen nooit meer te zeuren over de kwaliteit van wegen in Nederland.
Blijkbaar heeft Rolls Royce hun nieuwste model in België getest, het ging vooral om de luchtvering. Waar kunnen ze dat beter testen dan (hier) in België?
Tja, Belgie heeft 152.000 Km dat betaald moet worden door 11,3 miljoen inwoners. Nederland slechts 135.000 km dat door 17,2 miljoen inwoners moet betaald worden. Belgen moeten niet door Nederland om naar het zuiden op vakantie te gaan, Nederlanders rijden op weg naar het zuiden vaak over Belgische wegen. Misschien een bijdrage vragen hiervoor ;-))
België heeft niet de beste wegen nee.
Ik wed wel dat niemand even het pdf’je heeft gelezen. Score van 4,9, goed voor plaats 35.