Welke importeur kan zijn buren overtuigen?

Auteur: , 13 Reacties

In Leusden struikel je over de Porsches. In de buurt van Kroymans struikel je over de Ferrari’s. Rondom Louwman Exclusive wemelt het van de Morgans. Tenminste, dat zou je denken. Tijd om het eens te controleren.

Welke importeur kan zijn buren overtuigen?

Zoals je zondagmiddag al kon lezen, kwam RTL Nieuws afgelopen week met Buurtfacts, een nieuwe site waarbij je alles te weten komt over je buurt. Zo is in mijn buurt 25 tot 44 jaar de grootste leeftijdscategorie en is 50% van de buurtbewoners ongehuwd, terwijl er een overschot aan vrouwen tussen de 20 en 30 is; tijd om Tinder te installeren dus. Maar naast zulke hoofdzaken kun je ook belangrijke bijzaken opzoeken als de meest voorkomende of meest typerende auto. Zo is de meest typerende auto in mijn buurt de Skoda Fabia Combi met 75 pk — een auto die ik in de hele straat overigens niet kan vinden (in tegenstelling tot drie Defenders).

Maar genoeg over mijn buurt. Voor mijn gevoel kom ik in Leusden altijd wel een Porsche tegen en zie ik in Hilversum altijd wel een Ferrari. Maar is het ook zo dat iedereen in de plaats waar een importeur gevestigd is in een auto van dat merk rijdt? Je zou denken van wel, want veel medewerkers bij importeurs hebben immers een auto van de zaak. Bovendien vertellen ze hun buren, vrienden en familie vol enthousiasme over hun merk. Kortom: in Rijswijk zouden er bovengemiddeld veel BMW’s moeten zijn, in Utrecht hoor je over de Mercedi te struikelen, und so weiter. We gingen het eens na voor de gemeenten waarin de importeurs zijn gevestigd.

Merk
Gemeente
Aantal
Afwijking gemidelde
Alfa RomeoHaarlemmermeer412+ 8%
Aston MartinHilversum11+ 182%
Aston MartinEindhoven9- 11%
AudiLeusden386+ 13%
BMWRijswijk570- 4%
BentleyLeusden2+ 21%
CadillacAmersfoort15- 34%
ChryslerHaarlemmermeer213+ 22%
CitroënAmsterdam9.966+ 3%
FerrariHilversum11+ 63%
FiatHaarlemmermere3.554+ 31%
FordAmsterdam12.430- 18%
HondaHaarlemmermeer656- 8%
HyundaiTeylingen537+ 12%
InfinitiAmsterdam27+ 103%
JaguarGeldermalsen31+ 22%
JeepHaarlemmermeer97+ 8%
KiaStichtse Vecht877+ 15%
LanciaHaarlemmermeer97+ 23%
Land RoverGeldermalsen73+ 131%
Lexus Geertruidenberg25+ 57%
LotusHouten5+ 127%
MazdaWaddinxveen254+ 21%
MercedesUtrecht2.498- 15%
MINIRijswijk112- 23%
MitsubishiAmstelveen647+ 19%
MorganUtrecht2- 75%
NissanAmsterdam4.937- 6%
OpelBreda6.123- 14%
PeugeotAmsterdam15.492- 5%
PorscheLeusden50+ 26%
RenaultHaarlemmermeer4.370- 10%
Rolls-RoyceEindhoven8- 23%
SeatLeusden393+ 15%
SkodaLeusden384+ 93%
SmartUtrecht191+ 24%
SsangyongAlblasserdam2+ 38%
SubaruAalsmeer63+ 29%
SuzukiVianen314+ 3%
TeslaAmsterdam71+ 284%
ToyotaGeertruidenberg829+ 21%
VolkswageLeusden1.737+ 25%
VolvoGeldermalsen586+ 36%

Sommige afwijkingen zijn minimaal, anderen zijn groter. Maar het lijkt ons een treurig idee dat je bij de importeur van Alfa en Fiat werkt en vervolgens iedere keer als je uit het raam kijkt allemaal Fords ziet (het populairste merk in die gemeente). Iets soortgelijks zie je in Amsterdam, waar onder meer Ford, Peugeot en Citroën gevestigd zijn, want daar is Volkswagen het populairste merk.
Mazda Nederland mag dan in Waddinxveen gevestigd zijn, dat weerhoudt de rest van die gemeente er niet van om Peugeot te rijden (daar zijn er 1.300 van, tegen 254 Mazda’s).
In Utrecht, waar Mercedes-Benz Nederland te vinden is, zijn BMW (3005) en Audi (2682) populairder dan Mercedes (2498). Er rijden in die stad minder Mercedessen dan gemiddeld en juist meer BMW’s en Audi’s. In Rijswijk, rondom het kantoor van BMW Nederland, zijn Mercedessen juist weer populairder (614 tegen 570).

En om af te sluiten met slecht nieuws: de aanwezigheid van een autodealer uit de eredivisie is geen garantie dat de rest van de buurt meegroeit in smaak. Zo kun je bij Porsche Centrum Gelderland en Porsche Classic Center Gelderland geweldige auto’s vinden, maar de meest typerende auto voor de gemeente Overbetuwe is de Daihatsu Cuore automaat. Dat Louwman Exclusive een puur pornopaleis voor de autoliefhebber is, wil niet zeggen dat Utrechters er massaal heen renden voor een McLaren of Morgan; de populairste auto in Utreg is de Polo.

In Leusden kun je bij Pon terecht voor Bugatti, Lamborghini, Bentley en Porsche, maar iedereen in Leusden rijdt in andere auto’s van het concern: de Golf is er de populairste auto, gevolgd door de Polo, terwijl de Skoda Yeti er de meest typerende auto is. Opvallend is wel dat het aantal Auto Unions er met 18 maar liefst 28 procent hoger is dan gemiddeld.

Als we in Hilversum zouden wonen, zouden we direct proberen een Ferrari, een Aston Martin of desnoods een Jaguar op te vissen uit winkel van Kroymans. Zo niet de burgers van Hilversum, die zich massaal op de Opel Corsa, Peugeot 107 en Renault Twingo hebben gestort.

In Eindhoven zouden we het allerliefst met de knappe Marissa van Laarhoven naar huis gaan, maar als mislukt toch op z’n minst met een auto uit haar winkel, Cito Motors. Daar kun je terecht voor een Rolls-Royce of een Aston Martin, of als je het wat bescheidener wilt houden een Jaguar of een Land Rover. Merkwaardig genoeg komen die merken echter geen van allen voor in de lijst met 50 populairste auto’s in Eindhoven. Dat geldt overigens ook voor Mercedes, het merk dat sponsor is van PSV.

En wat zegt dit nu allemaal? Feitelijk niets, want importeurs zijn – op een enkele uitzondering na – geen winkels waar daadwerkelijk auto’s verkocht worden. Maar tegelijkertijd alles. Want hoe wil je het land gaan veroveren met je merk als je je eigen buren al niet kunt overtuigen?

Foto: Morgan in Laren, via Autojunk.13 reacties

Misschien laat dit lijstje meer zien dat de medewerkers van het hoofdkantoor van de verschillende merken mogelijk gewoon niet wonen binnen de grenzen van de desbetreffende gemeenten.
Gave wagen die Morgan Aero 8
Heel erg leuk artikel, leest fijn weg! Complimenten.

Het zijn best interessante cijfers, maar eigenlijk zegt het allemaal geen enkele drol.
In Polo’s rijden meestal 3 Marokkaanse jongeren in en in de Mercedessen de oudere generatie 190E door hun ouders XD
@stfu: en vergeet golfjes diesels of een gestolen mercedes(amg) niet
Over auto-mens-koppelingen gesproken, ik kwam vandaag een artikel tegen dat autotypes van democratische en republikeinse staten/districten in de VS vergeleek: http://priceonomics.com/do-republicans-and-democrats-drive-different-types/ . Ook grappig om te zien dat er (zoals vaak) een kern van waarheid zit in vooroordelen.
Wat denk je van de leaseauto’s? Die staan allemaal geregistreerd op adres van het hoofdkantoor van de leasemij. Zo krijg je wel een vertekend beeld.
Eerlijk is eerlijk, cijfertjes zijn altijd leuk, maar in dit geval zegt het helemaal niet zoveel. Al helemaal niet omdat niet duidelijk is hoe bijvoorbeeld leasewagens zijn meegenomen: op het adres van de berijder, zijn werkgever, of het leasebedrijf – of gewoon helemaal niet.

Natuurlijk zullen werknemers van die importeurs grosso modo niet met een auto van de concurrent naar kantoor komen, met name omdat ze doorgaans een leuke korting kunnen krijgen (wie appels vaart…). Maar de buren moeten bij de dealer gewoon de normale prijsonderhandelingen voeren, dus die kijken ook gewoon naar de concurrentie.

Voor de importeurs van Honda en Renault/Dacia (Dacia mist trouwens in het lijstje) speelt daar nog bij dat die weliswaar in de Haarlemmermeer zitten, maar zodanig aan de rand van de gemeente dat de woonkernen van Amstelveen en vooral Aalsmeer dichterbij zijn dan Hoofddorp.
Ik ben vaak op het media park en het sportpark. Ik zie minimaal 3X per week een Ferrari en eigenlijk wel elke dag een Maserati
Bij ons in de Haarlemmermeer geniet Alfa de voorkeur. Goede zaak!
Hier in den Haag veel te veel Opels.
Ik denk dat je voor de dure merken vooral in de omgeving moet kijken. Als rijke Tata ga je natuurlijk niet in zo’n klein huisje in de stad wonen, wel in een villa 30 minuten rijden meer de Aston/Ferrari/Lambo
@mrb: en helemaal bij Morgan, dat is natuurlijk een zeer landelijke automobiel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).