Zo wordt #Dieselgate groter gemaakt dan het eigenlijk is

Auteur: , 63 Reacties

Dieselgate is zich als een olievlek over de wereld aan het uitbreiden en diverse instanties liften met hun onderzoeken mee op de commotie over Volkswagens defeat devices. Een Brussels onderzoeksinstantie noemt naast VW en Audi nu ook BMW, Mercedes, Opel en Citroën als mogelijke verdachten, Volkskrant zet dat zelfs op de voorpagina. Maar is het wel waar?

Volkskrant en andere media

Nu heel de wereld zijn adem inhoudt om niet te veel stikstofoxiden in te ademen vanwege #dieselgate, grijpen diverse milieuinstanties het momentum aan om de diesel zijn genadeklap te geven. Zo ook Transport & Environment, een in Brussel gevestigd bureau dat campagne voert voor duurzame mobiliteit. Zij zien het Volkswagen-schandaal slechts als het topje van de ijsberg.

Niet alleen hebben zij -geheel terecht- kritiek op de NEDC-cyclus, ook vermoeden zij dat de gewraakte defeat devices (software die tests herkent en daar de mate van uitstoot op kan aanpassen) in Europa worden toegepast. Zo zou een Europese Audi A8 tot wel 21.9 keer de toegestane limiet van stikstofoxiden-uitstoot overschrijden, een BMW X3 met dieselmotor 9.9 keer, de Opel Zafira Tourer 9.5 keer en een Citroen C4 Picasso 5.1 keer.

Daar moet wel bij vermeld worden dat Transport & Environment, anders dan die zure Volkskrant op haar voorpagina(!) meldt, deze steekproeven niet zelf heeft uitgevoerd. In plaats daarvan baseren zij hun uitspraken op wat ze zelf A compilation of data from respected testing authorities around Europe by Transport & Environment noemen. Wie of wat deze autoriteiten zijn, wordt niet medegedeeld.

AutoBild krabbelt terug na sensatiestuk

Hoewel ook wij niet uitsluiten dat andere fabrikanten hun auto’s hebben voorzien van defeat devices, mag je gerust kritisch blijven op berichtgeving hierover. Eerder stuurde AutoBild een mail naar alle media die hun berichtgeving over uitstootmanipulatie bij BMW hadden overgenomen. Maar nu zou iedereen hun bericht verkeerd hebben geïnterpreteerd, de resultaten zouden slechts afkomstig zijn uit een één uur durende praktijktest en derhalve niet representatief zijn. Maar zelf wel even alle headlines halen en daarmee de beurskoers van BMW flink onder druk zetten… alles voor een beetje media-aandacht.

„Heute haben viele Medien die AUTO BILD-Pressemitteilung „Exklusiv: BMW-Diesel überschreitet Abgasgrenzwerte deutlich“ übernommen und leider auch missverständlich interpretiert. Aus diesem Grund stellen wir hiermit den Sachverhalt nochmals transparent in allen Details dar: Die gegenüber AUTO BILD vom International Council on Clean Transport (ICCT) übermittelten Schadstoffwerte eines BMW X3 xdrive 20d wurden dem ICCT von dem englischen Prüfinstitut Emissions Analytics zugeliefert. Die Werte wurden in einem einmaligen einstündigen Fahrversuch auf der Straße ermittelt. Einzelheiten dieses Versuchs, die die Abweichungen vom Prüfzyklus erklären könnten, liegen AUTO BILD nicht vor.

Nog geen harde bewijzen

Dat auto’s in de praktijk meer uitstoten dan de fabrieksopgave doet vermoeden, dat is onwenselijk, maar zeker geen nieuws. Gebruikt een auto meer benzine of diesel dan in die achterlijke NEDC-testcyclus, dan is er logischerwijs ook meer uitstoot van schadelijke stoffen, of dat nu CO2, fijnstof of NOx is.

Momenteel ligt Volkswagen wereldwijd onder een vergrootglas en met de Duitse fabrikant ook alle andere autofabrikanten. Mochten ook zij emissietests manipuleren met software of andere illegale spielerei, dan komt dat ongetwijfeld snel naar buiten. Tot die tijd luisteren we alleen naar geitenwollensokken als ze de milleuzonne in Utrecht willen afschaffen.

Op de hoogte blijven van alle ins en outs met betrekking tot Dieselgate? Klik HIER.63 reacties

Op welke loonlijst sta jij Dizono?
@martinus: Kritisch zijn kan tegenwoordig niet meer zonder belangen?
@martinus: AutoBlog, natuurlijk…

Niet om meteen er tot mijn schouder in te zitten, maar kudo’s voor de berichtgeving van AutoBlog. Uiteraard zit er ironie en een vleugje sensatie in, maar hey, een groot concern heeft vals gespeeld. Altijd goed voor commotie.

Ik heb de kranten de laatste paar dagen doorgelezen, maar er staat echt een hoop (deels ongefundeerde) onzin. Daarbij schiet de kennis enorm te kort.

Zo zou de tdi 2.0 onder vuur liggen, maar ook diens opvolger, de tdi 3.0 gaat onderzocht worden. Niet volgens Dumpert of Powned, maar onze eigen NOS…

Bij AutoWeel zijn ze er bijzonder mild over, te mild eigenlijk naar mijn mening: als onafhankelijk en objectief weekblad mogen ze wel iets kritischer naar de Wolfsburgers zijn.

Grappig dat je kritisch bent op @dizono, maar eigenlijk word het hier best goed gebracht, vind ik. Dus of het terecht is… 😉
@gtwillem: Tis dat jij kennis van zaken hebt (in dit geval van de automotive sector) dat jij door die onzin heen kijkt..
Ken je nagaan dat je in het algemeen veel meer onzin leest dan je denkt (waar men bijv minder verstand van heeft)

Mijn ervaringen zijn iig dat als ik ergens redelijk kennis van heb, dat de inhoud meestal om te janken is en totaal uit context getrokken is.. Een poppenkast.
@lekkaah: idd heb ik er een keer verstand van lees ik helaas veel onzin of tenminste ongenuanceerde info… dat geeft te denken over alle berichtgevingen in de media…
@gtwillem: Autobeel en haar buitenlandse zusjes staan al sinds jaar en dag bekend als het vag huismagazine, dus objectief en onafhankelijk moet je daar niet verwachten.
@gtwillem: Fijn om te lezen dat er mensen zijn die niet alles geloven wat er in de krant staan. M`n pa snapte er helemaal niets van, en de verhalen die ik in de wandelgangen op het werk en in de gym hoor…. stelletje ongeïnformeerde apen.

De reactie van m`n ma was wel weer hilarisch. “Maar dat is toch helemaal niet eerlijk?!” Grapjes over TDI motoren werden op het VW forum overigens niet gewaardeerd…..
@martinus: een beetje kritisch zijn lijkt me op dit moment alleen maar goed.
Er zijn ip dit moment een aantal mensen erg rijk aan t worden van dit hele verhaal. Een blad als Autobild heeft enorme invloed en 1 bericht betekent dat de beurswaarde van een bedrijf onderuitgaat. Kijk naar BMW. Die gingen hard onderuit na 1 niet onderbouwd bericht. Er zullen mensen met kennis daarvan zijn geweest die aandelen kochten toen ze laag stonden en nu krabbelt Autobild alweer terug. Beurswaarde herstelt en die mensen zijn rijk!
@timowouters: Tijd voor Europese wetgeving om de media hard af te straffen voor fouten berichten. Stel die prutsers maar verantwoordelijk voor schade uit foutieve berichten.

En dan bedoel ik niet alleen over de automotive sector. Ook als het op om de IT sector gaat komen er veel vertekende berichten.

Andere sectoren vallen niet onder mijn intresse, maar neem ik ook maar met een grote korrel zout.
Dat soort zaken gebeurt altijd.
Het is nog lang niet voorbij.

Kijk niet gek op als de groene lobby ( Rode reactionaire bolsjewieken) er een maximum snelheid op de auto bahn weten uit te slepen; of een verbod op IEDERE Diesel om de stad in te mogen.
Gelegenheid maakt de dief zullen we maar zeggen !
En de Duitse auto lobby zit in een schier onmogelijke positie om hier weerstand tegen te bieden, het is namelijk de industrie die zelf de kluit belazerd heeft !

Dus dit zal zekere consequenties krijgen voor iedereen, maar waarschijnlijk geen leuke !
@desjonnies: Daar zat ik ook aan te denken, staatssecretaris Mansveld (je weet wel die met dat rattenkoppie die Prorail niet onder controle krijgt) zinspeelt al op mogelijke naheffingen betreffende diesel auto’s die betrokken zijn bij de VW fraude, en ook hier zal de groene maffia weer proberen de 130km grens naar beneden te krijgen.
@desjonnies: Bijzondere kleurenleer hou je er op na: rood + Bolsjewiek + reactionair = groen? Als je serieus wilt genomen worden met standpunten over ecologie, is een tooghouding niet meteen de beste insteek…
@BaRa:
Neem mij niet serieus
Dat doe ik zelf namelijk ook niet !
Dubbel gevoel hierbij. Het is toch iets wat door zowel de fabrikanten als ook de consumenten is gecreëerd. Mensen willen zuinige (lees goedkopere) auto’s en tegelijk steeds betere prestaties. Een sloom zuinig dieseltje wordt afgedaan als slecht rijdend, terwijl een trage gasrespons een logisch gevolg is van een zuiniger gemaakte auto.

Het valt niet goed te praten, maar ik denk dat Volkswagen gewoon de pech heeft als eerste door de mand te vallen.
Overigens erg irritant die foutieve berichtgeving in de media, zie regelmatig zaken die niet goed uitgelegd worden
Het houdt niet op, niet vanzelf.
Voor Volkswagen is het natuurlijk gunstig als blijkt dat zo’n beetje alle autofabrikanten het doen. Dan lijkt het in de publieke opinie minder erg voor VW.
Wat doe je dan als VW zijnde? Juist, dan ga je stiekem je vriendjes bij AutoBild vertellen dat die en die merken precies hetzelfde doen. Zo werkt dat nu eenmaal.
Denkt eraan een schade claim in te dienen voor 5 jaar met teveel verbruik.
En een schadeloos stelling voor de psygologische problemen die ik hierdoor opgelopen heb..
Denk zelf aan 10 miljoen Euro….
@norge: #dieselgate gaat toch helemaal niet over verbruik?

Het gaat over de uitstoot van stikstofoxides. Dat zijn schadelijke stoffen die smog en zure regen veroorzaken en mogelijk ook longkanker en andere longaandoeningen. Er bestaan normen voor motoren (vb. EURO 6). Een EURO 6 motor mag maar een beperkte hoeveelheid NOx uitstoten en moet dat ook aantonen tijdens een test (waarbij VW heeft toegegeven vals te spelen).

Twee motoren met hetzelfde verbruik kunnen (vooral afhankelijk van de verbrandingstemperatuur) zeer verschillende hoeveelheden stikstofoxides uitstoten. Er wordt vermoed dat de volkswagen diesels vanwege hun erg hoge compressiedruk ook een hoge NOx uitstoot hebben.

Dus als je last hebt van kanker en luchtwegenallergie, dan moet je VW maar vervolgen. Voor te veel verbruik zitten ze denk ik safe :-)
@djim: waar het volgens mij vooral op vast zit is het gebruik van adblue. Mogelijk ligt het gebruik hiervan hoger door de hoge verbrandingstemperatuur. Dit verbruik is in de realworld lager dit meer uitstoot van NOx, maar wel een lagere garage rekening of grotere interval met een mindere voorraadtank.
@norge: psygologische problemen zijn duidelijk te merken, Eerst Hyundai die de boel oplicht met hun veel te rozenkleurige verbruikcijfers en nu VAG.
Maar gek genoeg hoor ik je nooit over eerste genoemde ;)
@bofkont: wel on topic blijven he…
@norge: Ja natuurlijk , vooral smoesjes blijven verzinnen.
Maar het komt er op neer dat Hyundai net zo goed de kluit belazerd.
Ik geef de autoproducenten voorlopig het nadeel van de twijfel. Herstel: niet voorlopig, altijd eigenlijk al.
Het is niet meer dan logisch dat de ‘fabriekswaarden’ afwijken van de werkelijkheid, net als het verbruik etc. Heeft te maken met manier van testen/meten. In zo’n test halen ze onnodig gewicht eruit, spiegels eraf, etc. Dan krijg je andere waarden dan als je met 5 man in de auto zit, bergopwaarts met tegenwind en een aanhanger.
Voor VW wordt het wel erger, het gaat ze denk ik tig miljard kosten:
– boete(s) USA overheid
– jarenlang vraaguitval
– dealers overeind houden
– class action suits in de USA voor:
misleidend verbruik en acceleratie na de komende software update
sterk gereduceerde inruilwaarde
gezondheidsclaims
auto’s die mogelijk moeten worden teruggenomen tegen hoge kosten
etc etc
Ik begrijp die fabrikanten wel. Politiekers nijpen de uitstootnorm steeds verder toe waardoor fabrikanten vele miljoenen moeten investeren om de hun opgelegde co2 uitstoot te halen.
Anders riskeren ze miljoenen boetes.
Blijkbaar is de uitstootnorm halen moeilijker dan gedacht.
Politiekers zouden beter moeten nadenken voor ze ergens een getal op plakken en de gevolgen overwegen die hier uit voortvloeien.
Ik heb een X3-2.0d. Ik blijf er mee rijden want de wagen rijd voortreffelijk. Veel plaats, weinig lawaai en goedkoop in onderhoud. Verbruik ligt rond de 7,1 liter wat niet veel is voor zo’n zware wagen met permanente 4×4. En ja, mijn volgende wagen wordt terug een BMW…

Wat betreft het duitse Autobild. Sensatie pers dat goedkope artikels maakt en volgende dag met de broek op de enkels staat. BMW zou klacht moeten neerleggen en schade eisen voor het dalen van de marktwaarde door dit rioolkrantje….
@ericc: “Wat betreft het duitse Autobild. Sensatie pers dat goedkope artikels ”
Je verwart AutoBild met Bild. AutoBild is het best geinformeerde autoblad van Europa.
@mashell: Is één en hetzelfde bedrijf, Axel Springer. De Nederlandstalige versie van autobild.de heet overigens autoweek.nl.
@mashell: “het best geïnformeerde autoblad van Europa”
Helaas.. dat kan ik niet bevestigen. Maar ze hebben blijkbaar een goede PR-machine:/
Ik moet je zeggen, dat hele dieselverhaal. Het interesseert me echt niks. Ik denk dat 95% van de autoliefhebbers weet dat er gesjoemeld wordt met verbruik en fabrieksopgaves. De rest vd wereld wordt nu pas wakker. Lekker naïef.
@str8six: ben het helemaal met je eens.
Om die torenhoge kosten te kunnen betalen heeft VW m.i. een aantal mogelijkheden:

– kostenverlaging, dus fabrieken sluiten en duizenden mensen ontslaan
– uitgifte nieuwe aandelen
– vele miljarden lenen bij consortium van banken
– verkoop bedrijfsonderdelen, zoals de vrachtautodivisie of de motorfietsen, en/of Bugatti sluiten
@fit4fun: of interen op het vermogen. Minder in R&D steken, minder verschillende modelen hanteren.
@mashell:

En de leveranciers nog verder afknijpen.
en wie denken we gaan uiteindelijke die extra kosten en boetes betalen? juist ja…
@TDI-goeroe: de mensen die een vag product kopen, inderdaad.
Voordat iedereen weer gaat zeike over emissies enz. Check de docu cowspiracy op netflix, het zet t hele milieu probleem in perspectief.

Ik wil niet de invloed van auto’s op t milieu ontkenne, maar er zijn grotere problemen gaande waar niemand t over hebt.
@JRmiura: Cowspiracy gaat over broeikasgassen. Dit probleem van VAG gaat hoofdzakelijk over NoX. Appelen en citroenen.
Het is toch al jaar en dag bekend dat de software van een auto de meetcyclus herkent. Het is ook bekend dat de verbruikscijfers van veel merken gewoon ruk zijn. Dus dan klopt die heel bijtellingsregeling ook niet. VW heeft pech de 1e te zijn die aan de paal wordt genageld. Amerikanen zijn blijkbaar niet bij de hand genoeg, want de CO2 boete voor hun auto’s is hier mega. Misschien de enige auto’s zonder slimme software?
Kijk eens naar plaatjes uit Azie zoals China, Rusland etc. Ga daar eerst eens wat doen aan de uitstoot. 50% misleiding van heel weinig hier in Europa is nog steeds heel weinig. Daar wordt veel meer de lucht in geblazen en dat waait gewoon over.
@frans1: Sowieso klopt de bijtelling niet. Dat is belasting op het genoten voordeel van prive gebruik van de auto van de zaak. De 2 daarbij gehanteerde parameters, verbruik en cataloguswaarde zijn beide niet eens relevant.
Dat men in China en Rusland achterloopt met milieu beleid is geen reden om het hier ook maar los te laten. Het is een verdomd goede reden om hier streng aan vast te houden zodat dat Rotterdam niet het zo onleefbaar wordt als sommige Chinese steden.
@mashell: ik denk dat de return on investment voor dat soort landen veel hoger is, een Euro daar uitgegeven tbv het milieu veel meer oplevert dan dit gedoe. Daar eerst het wagenpark maar eens verbeteren, desnoods met een 2.0TDI met gemanipuleerde software, zelfs dat is al een hele verbetering.
@frans1: en ondertussen kachelen wij maar rustig door in onze steden? Nee dank je… haal vervuilende (en lawaaierige) auto’s (en bussen!!) voor mij gerust weg uit onze steden. Indien goed gedaan (!) instant impact op de leefbaarheid en luchtkwaliteit. Voor mij geen smogsteden zoals in China aub. En ja dat zeg ik als autoliefhebber ;-) Een stad is geen plaats voor een auto…
@LPJ:
Gelukkig nog iemand die nuchter naar de feiten kijkt ipv, jamaar hullie doen het ook gaat jammeren.
@mashell: Ik ben benieuwd in hoeverre Rusland en China in de praktijk ook echt achter lopen. Als we “Dieselgate” doortrekken, zou het best eens kunnen dat Europa op papier flink schoner is. De vraag is alleen hoe dat in de praktijk is. In China wordt namelijk bijna 3x zoveel duurzame energie opgewekt als in Nederland. En we roepen altijd wel richting de overheid dat we het onjuist vinden dat Nederland altijd het beste jongetje van de klas wil zijn. Op het gebied van duurzaamheid zijn we op 2 landen na, het minst schone van Europa!
@frans1: CO2 vs NoX. De verbruikscijfers zijn in deze niet het probleem. Het is de mate van uitstoot van NoX. VAG heeft gefraudeerd, en niet een klein beetje. En ’t erge van de zaak is: ze hadden / hebben de kennis in huis om Euro 5 (en vergelijkbare normen in de USA) te halen zonder die fraude, maar geldgewin is blijkbaar belangrijker dan het volgen van wetgeving.
@BaRa: snap hem. En trouwens bijzonder dat de Amerikanen er zo veel meer belang aan hechten dan wij in Europa.
Wel grappig dat politici tot voor kort nog zo positief waren over de ontwikkelingen in de automotive. Er was al bekend dat de cijfers uit de testen niet overeenkomen met die tijdens het normale gebruik. Het is evident dat bij een andere opgave ook andere uitstoot zit.
Wat nu vergeten wordt in de berichtgeving bij bijvoorbeeld de NOS is dat je te maken hebt met gigantische bedrijven die elke keer aan nieuwe eisen moeten voldoen die steeds strenger worden, dat is vragen om slimme manieren om op papier eraan te voldoen. Sterker nog, de overheid doet het zelf namelijk ook en had dit dus gewoon kunnen weten en kunnen verwachten.
@vonklausenburg: Die opgeven verbuiken kloppen weldegelijk. Het idee dat het opgeven verbruik in de test cyclus ook het praktijkverbruik van iedereen zou moeten zijn natuurlijk niet.
Ook klopt de uitstoot van de VS 2.0 TDI motoren gewoon. In de test worden de grenzen niet overschreden. Dat de software de test herkent en zich daarop aanpast is niet anders dan een leerling die voor het proefwerk iets leert en meteen daarna weer vergeet. Heel sportief is wat VW gedaan heeft natuurlijk niet, moreel ook zeker verwerpelijk maar of het nou illegaal is moet de rechter eerst nog maar eens vaststellen.
@mashell: hahaha, recht proberen praten wat volledig krom zit noem je zoiets. Volkswagen heeft de boel belazerd, niets meer, niets minder.

Dat de tests niet overeen komen met praktijkgebruik weet iedereen. Je kan nooit een 100% representieve test maken. Maar de boel bewust belazeren door een stukje software die de tests herkent, da’s van een heel andere orde.
@mashell: en nog eens… het gaat niet over het verbruik. Het gaat over de uitstoot van NoX. De CO2-uitstoot staat in rechtstreekse verhouding tot het verbruik. We weten al langer dat het verbruik vaak een stuk hoger ligt dan de resultaten uit de testcyclus. Het aanpassen van de testcyclus is momenteel lopende. Dat is een lang proces, omdat de industrie nu eenmaal graag lobbywerk doet in haar voordeel. Het probleem van VAG (en misschien anderen, afwachten) is echter dat hun NoX-uitstoot vele malen hoger ligt dan toegelaten. De hoeveelheid NoX is niet rechtstreeks evenredig met het verbruik. Een motor met bijvoorbeeld ureum-injectie heeft een significant lagere NoX-uitstoot. Een motor met lagere inspuitdruk heeft ook een lagere NoX-uitstoot. VAG heeft de NoX-regels overtreden, niet met een paar procent, niet met honderd procent, maar met een paar duizend procent. En dat was een bewuste zet. Dat heeft fraude. Op grote schaal.
@vonklausenburg: Volgens mij hebben we te maken met grote bedrijven, die inderdaad aan steeds strengere eisen moeten voldoen. maar dat geldt in heel veel industrieën, op allerlei gebied. En de normen die zijn veelal meer dan 10 jaar vooruit bekend.
Wat storender is, is dat we te maken hebben met grote bedrijven die dermate veel invloed hebben, dat zij al jaren de testmethodes onveranderd kunnen laten, waardoor ze de resultaten kunnen beïnvloeden en daarmee de schijn wekken aan de normen te kunnen voldoen.
Hahaha, eigenlijk is het toch om te gieren? De overheid verzint allerlei regelgeving voor de automotive sector om het milieu te ontlasten. (Wat opzich een goed idee is, echter is deze branche niet de hoofdvervuiler) de industrie levert de modellen met de gewenste specificaties (op papier, maar ik denk dat de euronormen/US regelgeving betreffende gewenste uitstoot in 2020 ook papieren luchtpraat is) en iedereen is gelukkig.

En nu dondert het allemaal als een kaartenhuis in elkaar….
Mercedes? Mercedes wordt nergens genoemd. Enkel in de inleiding van dit artikel.
Ook in de volkskrant geen Mercedes.
Wild in het rond schieten doe je bij je vrouw, niet bij auto’s.
@viertakt: Wij niet, dat doet Transport & Environment voor ons. Zoals gezegd met matige onderbouwing.

http://www.transportenvironment.org/sites/te/files/Euro-6-Twitter.png
Ik denk dat dit schandaal aantoont hoe politiek werkt. Door de sterke autolobby waren de meeste politici positief over de ontwikkelingen in de verduurzaming van het wagenpark en de automobiel fabrikanten af en toe een handje geholpen in het verkopen van auto’s (denk aan die slooppremie een aantal jaar geleden). Ik vind het ook niet toevallig dat de milieuzone in Utrecht enkel de eigenaren van oude auto’s raakt. Dat is natuurlijk in het voordeel van de autofabrikanten.

De publieke (morele?) verontwaardiging over het gesjoemel van VAG is begrijpelijk gezien de beperkte kennis van het grote publiek over het gesjoemel met verbruikscijfers. Ik heb eens een Priusrijder moeten uitleggen dat haar auto echt niet zuinig is als je deze met 140 over de snelweg knalt. Ze begreep er geen zak van.

De politiek keert, tijdelijk, de autofabrikanten de rug toe en huilt mee met het publiek. Over een paar maanden als het stof is neergedaald laten ze zich weer lekker in de watten leggen door de lobby. Er worden weer een paar schijn maatregels genomen die weinig voor het milieu doen maar veel impact lijken te hebben. Hier veranderd echt helemaal niets door.
Grappig hoe de auto altijd als bedreiging voor de aarde gezien wordt; is ‘ie natuurlijk ook wel. Maar voor het gemak vergeten mensen dat wij zelf – de mens – de grootste bedreiging vormt. Vooral als je nagaat dat geschat wordt dat er elke dag 209.000 mensen bijkomen…
@pjeey: mensen en koeien maken in principe deel uit van de kortlopende koolstofkringloop. In tegenstelling tot oa. cementproductie en het verbranden van Kolen en Olie.

Hoe dan ook, mensen vreten koeien en rijden auto’s, de toename van koolstof in de admosfeer is toe te schrijven aan ons.
Het zou regeringen en andere regelgevende instanties sieren om dit hele schandaal aan te grijpen om test cycli aan te passen zodat ze representatief zijn voor het echte gebruik. Momenteel zijn NEDC-cyclus complete onzin en is het publiek geheim dat auto’s daadwerkelijk veel meer gebruiken dan welke verplichte test dan ook.
Ook zou het wel zo netjes zijn om zoveel mogelijk merken te onderwerpen aan praktijk testen en eventuele fraudeurs te beboeten. Want laten we wel wezen, VW is zeer waarschijnlijk niet de enige. Boete bedragen moeten natuurlijk ook redelijk blijven, bedragen voor VW die nu genoemd worden zijn soms al boven de 30 miljoen Euro, wat geen enkel bedrijf kan overleven. Iets van 10% marktwaarde/200% winst zou veel realistischer zijn.
Even een kanttekening; Zuinigheid heeft vooral een directe relatie tot CO2 uitstoot. NOx uitstoot heeft veel minder te maken met het verbruik. NOx ontstaat bij een heel hoge verbrandingstemperatuur, en daarvoor is het verbruik minder van belang; er is geen directe link één liter diesel verstoken = x grammen NOx uitbraken. De N (stikstof) zit in de lucht en de O (zuurstof ) net zo: Een slecht afgestelde, goed lopende motor kan zomaar een factor 1000 meer NOx produceren dan een goed afgestelde, slecht motor; het licht voornamelijk aan de ontbrandingstemperatuur: Temperatuur hoog = potentieel hogere hoeveelheid NOx
Nu worden andere automerken er ook bij gehaald. Beetje vreemd want dat de testwaarden afwijkend zijn van de gebruikerswaarden is al zolang er auto’s bestaan. Het ging om de software waar VW gebruik van heeft gemaakt die bewust een positiever beeld geeft dan de werkelijkheid. Oftewel bedrog. Daar kunnen wij de overige fabrikanten (nog) niet van betichten en vind het wel heel flauw om dan een aantal (europese) merken er aan te linken. Noem dan alle bestaande automerken op….
Berichtgeving van Autobild was tenenkrommend. Het zou me niet verbazen als dat blad voorlopig weinig BMW testauto’s krijgt. Ongefundeerd onzinartikel dat de beurswaarde dropt. Wat een ratten. De reactie slaat dan ook nergens op. Zou me niet verbazen als AudiBild iets probeerde om VW concern debacle breder te trekken op verzoek van VAG/ Audi persmensen. Dat de overige media dit heftig oppakt zegt alles over hun normale functioneren. Ze presteren vaak slecht op onderwerpen die ‘wij’ kennen. Dus hoogstwaarschijnlijk (wel zeker) ook op onderwerpen die ‘wij’ niet kennen. Zorgelijk wel. Media met zoveel invloed kleuren op deze manier dagelijks het nieuws met – deels -onzin die wij braaf slikken als we het onderwerp zelf niet kennen. How bizar.
Maar mensen nu het positieve van deze diesel gate, we merken helemaal niets van die extra uitstoot, hieruit kunnen we dus de conclusie trekken dat die hele uitstoot geen drol uitmaakt in de realiteit :):):)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).