Zo kom je onder je verkeersboetes uit

Auteur: , 50 Reacties

Zo'n dure boete hoef je niet zomaar te slikken.

Zo kom je onder je verkeersboetes uit

Iemand die een bekeuring moet incasseren kan nog wel eens van mening zijn dat dit onterecht is. Wat blijkt nu? Vorig jaar was dat in 107.300 gevallen ook daadwerkelijk zo. Door het AD opgevraagde cijfers van het Centrale Verwerking Openbaar Ministerie wijzen dit uit. En dat zijn dan alleen nog maar de boetes waar bezwaar tegen is gemaakt. Er zijn natuurlijk ook een heleboel onterechte boetes die gewoon betaald worden.

In totaal werden er vorig jaar 9,2 miljoen boetes uitgeschreven door het CJIB. Dat komt neer op 25.000 boetes per dag en – mocht je het willen weten – gemiddeld 17,3 boetes per minuut. De schatkist wordt op deze manier in een aardig rap tempo bijgevuld. Bij elkaar waren al deze boetes goed voor €745 miljoen. Daar gaat echter door de onterechte boetes waartegen bezwaar is gemaakt €8,5 miljoen af. Dit bedrag had echter veel hoger kunnen zijn als er meer mensen bezwaar zouden maken.

95% van de mensen doet dat niet. Men neemt even een momentje om te balen en betaalt vervolgens gewoon. Klaar. Maar het is dus geen zinloze onderneming om op je strepen te gaan staan en bezwaar te maken tegen een boete. In 2018 werd de burger in ongeveer een derde van de gevallen in het gelijk gesteld.

Boetes kunnen om diverse redenen onterecht zijn, hoewel juridisch onhoudbaar misschien een betere term is. Er moet bijvoorbeeld voldoende bewijsmateriaal zijn. Zo moet het OM bij een snelheidsovertreding een schouwrapport van de politie kunnen laten zien waaruit blijkt dat de borden zijn gecontroleerd. Is dat er niet? Dan kan de boete in de papierversnipperaar. Als je door rood rijdt en alleen je kenteken wordt genoteerd moet de politie uit kunnen leggen waarom ze je niet staande hebben kunnen houden. Zijn ze daar niet toe in staat, dan is de kans ook groot dat de boete ongeldig wordt verklaard. Op deze manier weten juristen veel meer boetes ongedaan te maken dan je in eerste instantie zou denken.

Het bezwaar maken hoef je voor de kosten niet te laten, want die zijn er nauwelijks. Je kunt al voor €12,50 een jurist in de arm nemen en sommigen doen het zelfs gratis en voor niets. Dit doen ze niet uit liefdadigheid, maar vanwege het feit dat ze bij winst een proceskostenvergoeding krijgen. Je moet wel zin hebben in de bureaucratisch rompslomp die een proces met zich mee brengt. Zo’n geintje kan namelijk jaren duren.

Bron: AD50 reacties

Die ene snelheidsboete welke ik per jaar heb van zo’n 100 euro is mij de moeite niet waard… en zo zullen velen met mij denken. Die van rood licht is wel interessant. Als je dus door rood geflitst wordt heeft aanslagen altijd nut?
@dutchdriftking: bezwaar schrijven is 5 a 10 min werk. Kunt legio standaardbrieven van internet halen. Snel verdient in die tijd.
@daveb: voor een parkeer boete helemaal de moeite, heb er best wat gehad de laatste jaren en niet 1 hoeven betalen.
@kennone: Wat is jouw excuus
@daveb: niks verdient, wel bespaard
@daveb: mijn ervaring is dat het bezwaar altijd wordt afgewezen en je daarna dus wel in beroep móet als je jouw gelijk wilt halen. En
@daveb: helpt wel ik kreeg 379€ terug na 3 en een half jaar, onnodig lawaai veroorzaken volgens de agent, toen met m’n mustang cobra

https://www.tubantia.nl/enschede/meer-dan-honderdduizend-verkeersboetes-onterecht-bezwaar-maken-loont~a011ccb9/
@dutchdriftking: alleen als ze je kenteken noteren. Er dus fysiek agenten aanwezig zijn die je betrappen op een overtreding.
In één derde van de gevallen werd de burger in het gelijk gesteld, in twee derde dus niet en kreeg hij de proceskosten er dus bovenop. Ga er maar van uit dat deze vaak een stuk hoger zijn dan de boete zelf.
@alfapeter: als je bezwaar aantekent worden geen proceskosten gerekend. Je opmerking raakt kant nog wal. Wellicht als je zaken laat voorkomen bij de rechter.
@daveb: ook niet
Ik zie een gat in de markt… Autoblog Legal Services!
Zeg, zijn jullie voor meer bureaucratie? Voor minder blauw op straat? Dat politie inderdaad maar beter verweren kunnen gaan schrijven ipv boeven vangen?

Wat een onzin en geld verkwisting. Als je door rood bent gereden en geflitst bent door een paal, dan ga je een brief schrijven waarom ze je niet aan hebben gehouden?
Omdat het een flitspaal is.
Wat een stelletje knuppels, een beetje onder een terechte boete uit proberen te komen door te profiteren van hoe druk de politie is, en ze nog drukker maken.
@fanboy: Daar zijn die administratiekosten toch voor? Laat ze maar werken voor hun geld. Moet jij ook.

Daarnaast draagt een snelheidsboete veelal niet bij aan veiligheid of milieu, dus als dit er voor zorgt dat men op den duur zinvollere controles door gaat voeren, dan graag zo veel mogelijk bezwaar zodat tenminste de geldklopperij ophoudt.
@karhengst: denk je echt dat er iemand harder of minder hard gaat werken? Als er al iets gebeurt is het wel dat de administratiekosten verhoogd worden als die niet uit kunnen.

Verder vind ik het ook maar zielig, kinderachtig gedrag van je.
@fanboy: + 1000.
@spideriv: kan niet. Je kan maar 1 plusje geven per reactie.
@fanboy: iets beter lezen ;-) Gaat niet om geflitst worden, maar om een agent die jouw plaat noteert terwijl hij je aan had moeten houden.. Maar wel eens dat als je zelf weet dat je – onnodig – dik door rood reed: gewoon dokken die centen en niet administratief gaan lopen ku***n.. dat kost ons allemaal alleen maar meer belastingcenten :-(
@fanboy: Dus ik als automobilist moet me wel conformeren aan de regels en richtlijnen die zijn afgesproken, maar als meneer agent de borden ter plekke niet controleert als ik beboet wordt of gewoon te laks is om mij aan te houden als ik bijvoorbeeld door rood rijdt, dan mogen we daar niet tegen procederen? Das gek…
@wif1: Als jij een overtreding begaat, dan is die boete toch terecht?
@potver7: Als ik beboet wordt voor een vermeende overtreding, geconstateerd door een handhaver die zijn werk blijkbaar maar half doet, laat ik het dan het liefst in het midden…
@wif1: beter een handhaver die ze werk half doch oprecht doet, dan een hypocriete wezel die z’n verantwoordelijkheid niet neemt.
@silverarrow: *z’n
@silverarrow: Ik denk dat iemand die 12 jaar onterecht vast heeft gezeten, daar wat anders over denkt…
@wif1: vermeende overtreding? Dus je wil zeggen dat je zelf ook niet op de borden en het rode licht hebt gelet, want anders zou je wel weten dat je terecht of onterecht een boete voor een overtreding hebt gehad.
@vroaaaaaaaaaar: Het is altijd een vermeende overtreding totdat een rechter daar uiteindelijk een uitspraak over doet. Die weegt namelijk af of er een overtreding heeft plaatsgevonden van de regels en of dit wettig en overtuigend bewezen kan worden. Aan al deze voorwaarden moet worden voldaan, zo is dat geregeld in een rechtsstaat, dus als een handhaver niet volgens de regels handhaaft is er dus onrechtmatig beboet.
@wif1: nee, het is een overtreding of het is geen overtreding, meer smaken zijn er niet. En als je een overtreding begaat dan weet je dat zelf ook wel. Maar als je dan toch bezwaar gaat maken, ben je gewoon een slappe lul.
@vroaaaaaaaaaar: Het is een overtreding of niet, daar zijn we het over eens, maar de rechter is degene die dat beslist. Een boete die jij ontvangt is niks meer dan een transactie voorstel waarmee je een gang naar de rechter “afkoopt”.
@wif1: onjuist! De wet Mulder bepaalt voor veel verkeersovertredingen dat deze volgens het bestuursrecht worden afgedaan, niet volgens het strafrecht. Dus hier hoeft geen rechter aan te pas te komen.
@vroaaaaaaaaaar: Je bent niet op de hoogte dat er een rechtbank is met een bestuursrechter??
@wif1: “Het bestuursrecht (ook wel administratief recht genoemd) regelt de manier waarop het openbaar bestuur kan ingrijpen in de openbare rechtsorde.” Kan dus gewoon zonder tussenkomst van een rechter gedaan worden. Tenzij jij van mening ben dat je onrecht is aangedaan en je verhaal (verweer) voor een rechter wil doen.
@vroaaaaaaaaaar: Openbare rechtsorde? Zelf bedacht :)
@vroaaaaaaaaaar: Dus als jij merkt dat je een keer te hard rijdt, maak je uit jezelf gelijk een boetebedrag over naar de staat… Want je bent toch in overtreding?
@wif1: zeik toch niet zo man! Waar het om gaat is dat er weer een onnodig hype verhaal de wereld in wordt gebracht dat het de moeite loont om te proberen onder een boete uit te komen ook al weet je zelf donders goed dat je in overtreding was. Lekker onnodig de druk op ons rechtssysteem opvoeren.
@vroaaaaaaaaaar: Hey, doe eens even rustig, als je een discussie niet kan winnen ga em dan niet aan, zielige vent…
@wif1: winnen? Daar maak ik me echt niet druk over. Jij bent sowieso een loser als je onnodig bezwaar maakt tegen een terecht opgelegde boete. Kan je wel heel formeel gaan doen, maar dat maakt jouw geneuzel alleen maar extra zielig.
@vroaaaaaaaaaar: Je kunt em niet winnen, alleen maar schelden en zielig doen…. Wie is er nu de loser.. ;)
@wif1: de loser ben jij toch? Dat hadden we al lang vastgesteld…. En je bent nog kleinzerig ook als je verwijten zoals “slappe lul” en “zeik niet zo” als schelden betitelt. Okay? Doei!
@vroaaaaaaaaaar: Oh sorry, ik wist niet dat ik aan het reageren was op iemand die nog in z’n puberteit zit en niet op een volwassen manier kan reageren, begint te schelden als ie geen argumenten kan bedenken en een discussie afkapt als ie een ie em niet kan winnen. Dus kijkt in de spiegel en zie de definitie van loser..
@wif1: gaaaaap, je valt in herhaling…
@vroaaaaaaaaaar: En jij valt schijnbaar is slaap, maar het is natuurlijk ook al lang na bed tijd voor dit knulletje, hup laat je nu gauw maar lekker door mammie instoppen. Oogjes dicht en snaveltje toe..
@wif1: zucht… kleuter!
@vroaaaaaaaaaar: Hey hij is wakker, net een olvarit groentehapje van mamma gehad?
Ben het wel eens met @fanboy. Als je je brand, moet je op de blaren zitten. Dus bij een terechte boete, gewoon dokken. Begint een beetje des Nederlands te worden om altijd maar onder van alles uit proberen te komen.
Het is tegenwoordig heel makkelijk om bezwaar in te dienen – gewoon via om.nl/verkeer. Heb het gisteren ook gedaan, was met 1 minuutje klaar.
Die enkele boete die ik heb eens in de paar jaar betaal ik gewoon. Als ik de wet aan het overtreden ben neem ik heel bewust het risico dat ik gepakt kan worden. Pas als ik het idee zou hebben dat het echt onterecht is zou ik aan bezwaar denken.

Ik vind het dan ook vreselijk dat mensen bezwaar gaan aantekenen “omdat het kan”, of nog erger “om te pesten”. Ik snap niet dat mensen zo weinig eer kunnen hebben.
Ik heb beide voorbeelden zelf meegemaakt en kan je zeggen dat je ze gewoon betaald.ik heb zelfs tot de hoge raad geprocedeerd maar als er een verklaring van een agent bij zit ben je altijd de pineut want die word altijd geloofd ondanks dat er geen bewijs is
Zie het als een abonnement, gewoon betalen en niet zeuren. Geniet ervan.
Ok, een flitsboete heeft inderdaad geen zin. Maar een staande houding wel degelijk.
Toen ik nog in NL woonde vocht ik ELKE boet aan. Agenten maken fout op fout, en hebben eigenlijk nooit gelijk.
Parkeerboete? Vecht het aan bij de gemeente. Vooral in Amsterdam. Die toko daar heeft echte nietsnutten in dienst die geen enkel idee hebben. Ik heb ze allemaal voor al mijn collega’s aangevochten. En allemaal gewonnen.

Neem even 5 minuten de tijd om een briefje te schrijven, en je zult het resultaat zien
Wauw al die morele helden reacties hieronder.

Grappig hoe je mensen eerst nog hoort klagen over boetes die ze krijgen als ze te hard rijden in de nacht wanneer niemand er is en nu verhalen lopen op te hangen over dat je gewoon moet dokken en accepteren. Tuurlijk joh…. heilige boontjes.

Of die boete terecht is of niet doet er niet toe. Die administratie kosten moeten ergens gebruikt voor gaan worden.

Alsof agenten op straat die surveilleren bezwaarschriften gaan behandelen. denk toch na, daar zijn administratieve vacatures voor. Mensen die een hele dag op een kantoortje willen zitten, genoeg van in Nederland.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).