Zo ontwijkt de F1 honderden miljoenen aan belasting

Auteur: , 31 Reacties

Rijk worden doe je zo.

Bernie

Het is momenteel een heet hangijzer: multinationals maken overal ter wereld gebruik van handige belastingconstructies om zich enorm veel geld te besparen. In de melee van verschillende belastingregels die gelden in verschillende landen, werd/wordt zelfs ons eigen land op een gegeven moment aangemerkt als belastingparadijs. Vast een rare gewaarwording voor de gemiddelde burger die gebukt gaat onder flinke inkomstenbelastingen en CO2-taxen. Molochs als de band U2 en drankgigant Diageo (keep on walking) strijken echter ontiegelijk veel geld op met brievenbus-kantoortjes op de Amsterdamse Zuidas.

Simplistisch vormgegeven gaat dit ongeveer als volgt in zijn werk. In sommige landen is het de gewoonte dat wanneer je een moedermaatschappij hebt en één of meerdere dochtermaatschappijen, je alle winsten van de dochtermijen zonder vennootschapsbelasting te betalen doorschuift naar de moedermij. Vervolgens betaal je vennootschapsbelasting over de winst bij de moedermij. In andere landen betaal je vennootschapsbelasting reeds bij de dochtermij. Vervolgens schuif je het restant door naar de moedermij, waarna je de winst als dividend kan laten uitkeren. Linksom of rechtsom is het natuurlijk niet de bedoeling dat je twee keer vennootschapsbelasting betaalt.

De realiteit is wat ingewikkelder, maar de truc is om moedermij en dochtermijen in landen neer te zetten waardoor je in het ene land op papier wel, maar in de praktijk niet belast wordt voor winst in de dochtermij. Vervolgens schuif je het ‘restant’ (alles) door naar de moedermij en vertel je de autoriteiten daar dat er al belasting over betaald is bij de dochter. Zodoende sleep je de winst dus (grotendeels) onbelast uit de moedermij. Simpel. Een professor tijdens mijn studie zei ooit dat het net zo werkt als dat liedje één ei is geen ei…. Één BV is geen BV…

Mannen als Jesse Klaver is dit een doorn in het oog. Hoewel Nederland stiekem best wel wat verdient met de fop-kantoren, zegt hij de multinationals de wacht aan. Als hij de leider wordt van Nederland gaat hij miljarden ophalen bij deze bedrijven. Helaas vertrekken deze MULTI-NATIONALS dan natuurlijk gewoon uit Nederland en vloeit er dus alleen maar geld weg, maar soit.

Het mag geen verrassing heten dat ook Bernie en consorten de weg naar een prettiger belastingklimaat prima weten te vinden. Of dat nou illegaal is, of zoals in dit geval legaal. Delta TopCo, de moedermij die onlangs opgekocht is door Liberty Media en onder andere eigenaar is van de Formula One Group, is gebaseerd op het kanaaleiland Jersey. In 2015 genoot de moedermij Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization (EBITDA) van 463,6 miljoen dollar op een omzet van 1,7 miljard. De winst komt onder andere uit de gelden die organisatoren betalen voor het binnenhalen van het F1-circus, sponsoring, de verkoop van TV-rechten en de verkoop van speciale hospitality-tickets tijdens de races.

Sinds 2006, toen Delta TopCo deels in handen kwam van CVC Capital Partners, is Delta TopCo goed geweest voor meer dan vijf miljard Dollar aan EBITDA. Het grootste deel daarvan kwam in eerste instantie terecht bij dochtermaatschappijen in het Verenigd Koninkrijk, waar normaal gesproken een vennootschapsbelasting geldt van twintig procent. Maar werd er dan ook bijna een miljard aan belasting betaald? Neen! De Britse staatskas ontving slechts 122,9 miljoen Dollar. Hoe zit dat?

Wel, op papier verstrekken ‘offshore’ moedermaatschappijen van de Britse bedrijven waar het geld gemaakt wordt enorme leningen aan diezelfde bedrijven. De Britse belastingman vind het tot op heden oké als deze bedrijven de rentebetalingen aftrekken van hun winst voordat ze belasting betalen. De rentebetalingen zijn echter zo groot dat er op papier niet of nauwelijks winst overblijft en de belastingaanslag dus laag blijft. Het geld wordt op die manier doorgesluisd naar moedermaatschappijen en uiteindelijk naar Delta TopCo. Tel uit je winst.

Nu Liberty Media de zaak echter overneemt, moeten de nieuwe Amerikaanse eigenaren een manier vinden om de dikke winst zo belastingvriendelijk mogelijk naar Amerika te krijgen. Gelukkig is Albert Rosenthaler, chief corporate development officer van Liberty, trots en positief over het feit dat dit gaat lukken.

“We have managed to do the transaction in a way that will permit an efficient repatriation of money back to the US without incremental tax for many, many years. We will be able to repatriate cash to the US in the future to the extent that seems to make sense with no additional taxes. We do not believe there is any incremental tax on the repatriation of earnings back to the US. We’ve been able to replicate their [Bernie en co] structure.”

Hoe zit dat? Wel, dit is niet geheel duidelijk, maar we kennen wel een geloofwaardig scenario. Het hoofdkantoor van Liberty Media is gevestigd in de Amerikaanse staat Delaware. Deze staat is alleen relevant vanwege het belastingvriendelijke klimaat binnen ‘Murica en kent géén vennootschapsbelasting over inkomen uit rente. De oplettende journo’s van The Guardian hebben opgemerkt dat op papier niet Liberty Media zelf, doch een dochtermij van het bedrijf gevestigd op de Kaaimaneilanden Delta TopCo heeft gekocht. Voor deze aankoop heeft Liberty GR Cayman Acquisition Company natuurlijk wel een enorme boel geld nodig, geld dat deze dochter niet heeft. Maar laten ze dat nu kunnen lenen bij de moedermaatschappij…

Bedankt Sjoerd voor de tip!31 reacties

Wat een incest met al dat ‘gedochter’ en ‘gemoeder’.
Van mij mogen er meer van dit soort ‘diepgaande’ artikelen verschijnen. Ik vind dit namelijk zeer vermakelijk.
Belastingconstructies.. het is echt een wondere wereld en op papier doen ze natuurlijk ook niks verkeerd.

Achja.. we zullen in de toekomst er wel iets over lezen in Panama Papers 2.0 en verontwaardigd zijn voor een paar dagen en terug vergeten.
@misterdrogba: Treurige gewaarwording.
Jesse Klaver is de Nederlandse Sylvana ..
@lincoln: Lincoln is de Amerikaanse Maarten van Rossem…
@lincoln: Sylvana is Nederlands?
Wat zou er theoretisch gebeuren als er een globaal vennootschap belasting van 10% gehanteerd wordt?
Ik snap dat dit puur om politieke redenen nooit zal gebeuren maar ben benieuwd wat voor gevolgen dit zal hebben.
@mrbasa:

Dat iedereen gewoon belasting zou betalen ..
Dat 70% van de ambtenaren naar huis kunnen en ook bij de belastingbetalers gaan behoren ..

En dat er geld genoeg is om een overheid gezond te houden ..
@mrbasa: dan kunnen we op de Zuidas heel goedkoop kantoorruimte gaan huren. Moeten juristen en accountants voor mensen gaan werken….Voor €45 per uur….Gaan dus minder mensen iets met rechten of geld doen…Braindrain naar de reëele economie….Gaan mensen zinnig werk doen en reële problemen oplossen…Is er in een mummie van tijd geen sprake meer van een milieu crisis…En leven we nog lang en gelukkig. Maar dat willen we dus niet.
@pomoek:

Zou Monaco per direct rijker zijn dan Zwitserland en Vaticaanstad bij elkaar ..
@pomoek: Zou je denken? De btw wetgeving is uniform in Europa.
Met de redenatie van jou zouden de Nederlandse btw fiscalisten gedoemd zijn tot circa hetzelfde salaris in Oost-Europa. Ik kan je verzekeren dat het uurtarief van een senior fiscalist bij de big 4 aardig overeenkomt van een modaal weeksalaris.
@pomoek: haha mummie. Autocorrect I love you
@mrbasa: funest voor opkomende economieën..
overigens zegt een percentueel tarief niks en moet men het altijd beschouwen in combinatie met de grondslag..
10% vpb over een belastbare grondslag van 1 miljard is alsnog meer dan 50% vpb over een belastbare grondslag van 100 miljoen.
@audirijder:

In “opkomende” economieën doet de middenklasse 0% aan belasting betalen ..
Wat een stuk over iets dat iedereen weet en zo niet hoort te weten. Drie regels over dat de eigenaren van het F1 circus het ook doen en je verdoet zomaar een kwartier van je tijd. Sorry, ik vind het artikel weinig bij Autoblog passen.
@phaeton: er mag ook eens worden gezegd hoe crimineel de F1 is, ipv er altijd positief over te schrijven. En hiervoor moet de gemiddelde homo sapiens even worden geschoold, vandaar de lange intro.
Zou ik ook doen
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@jaapiyo vennootschapsbelasting is de belasting welke je moet afdragen over jouw operationele winst (EBIT), het onttrekken van winst uit je bedrijf (maw winstuitkering) is onderhevig aan dividendbelasting.
@scooper: Ik was je net voor!
@scooper: Ja dat klopt, heb een en ander aangepast ten behoeve van een betere terminologie. Thx!
Meneer “rosenthaler” vind de weg naar minder belastingen wel ff. Dat is wel heel erg cliché hoor!
Diageo heeft toch wel wat meer dan alleen een brievenbus in Amsterdam hoor… Een Europees hoofdkantoor waar een paar honderd man werken. En niet aan de Zuidas trouwens.

Wat niet wil zeggen dat ze geen dealtje met de fiscus hebben, maar het gaat wat ver om ze op één hoop te gooien met U2.
Die Albert Rosenthaler heeft is geen fluit te vertellen bij Liberty, het is Charly Bracken die al jaren de financien doet. Ritchy Drost is een goede.. maar voorheen een man als Dennis Okhuijsen die nogal wat dingen verzon, is nu een grote man bij Altice. Het zal mij niet verbazen dat die laatste club Ziggo een keer overneemt.

Behoorlijk hypocriet allemaal, de trust business is tot stand gekomen door de mensen van het blauwe bloed. Vermogen veilig stellen, daar zijn ze de hele dag mee bezig. Trouwens Zuidas.. dat is oud nieuws. Jersey, Guernsey, Caymen, BVI.. en die engelse maar zeuren over Starbucks in NL.. volgens mij is het nog altijd “British” Virgin Islands, en Gibralta (erfbelasting) is ook British, dus ze doen allemaal hetzelfde. En USA heeft –> Delaware.. Men is vaak erg jaloers dat Nederland het zo goed voor elkaar heeft!

Check de CEO’s CFO’s of andere C’s binnen de grote trustkantoren.. Intertrust of TMF-Group deze hebben allemaal een mooie en dubbele achternaam;-)
Beter een paar % van iets.. Dan in een ander land en 100% van niets!

Ik zie ’t probleem niet als “burger”.
@vetnek: U ziet het probleem niet ? Nog nooit belasting betaald pik ? Het probleem is dat de allerrijksten slechts 1-4% belasting betalen en de rest van het plebs minstens 40% … en onze politici zo corrupt zijn dat ze voor een paar ton die miljarndenverduistering gewoon goedkeuren en zich tegen andere landen laten uitspelen … over de rug van de belastingbetaler !
@dawwg: als ik jou was zou ik met je verhaal naar de Telegraaf gaan, goed verhaal, lekker kort.

Als NL zulke deals niet binnenhaalt is er wel een ander land die het doet. Wat denk je waarom ze Tesla zo graag naar NL halen naast de werkgelegenheid!? Pik..
Ik lees alleen maar dat welke eigenaar het dan inmiddels ook is die de Formule 1 bezit enorme winsten maakt en hierover dikke belastingvoordelen geniet. Op zich prima, lekker doen met je geld wat je wil, maar ondertussen lees je dat je minimaal €200,- kwijt bent om in een of ander pisgeultje aan de rand van Spa te mogen staan en dan met geluk over het hek kan kijken. En dat hetzelfde Spa en vele andere circuits overal manieren zoeken om geld bij elkaar te krijgen om überhaupt nog mee te mogen doen in het circus dat F1 heet. Prachtige klassieke circuits verdwijnen van de agenda en levenloze nieuw geld asfaltstroken komen erbij, puur omdat het niet meer te betalen is voor de oude garde.

Maar ik ben erg blij dat de eigenaren hun geld lekker bij de fiscus vandaan hebben weten te houden hoor. Echte autosportliefhebbers die lui. Misschien iets meer in de sport investeren dan in je zoveelste superjacht.
@gulli: Bernie! Bernie! (Sanders, niet Ecclestone)
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).