Zo praat Ecclestone over Trump en Verstappen

Auteur: , 22 Reacties

In een nieuw interview laat Bernie zijn licht schijnen over de gebeurtenissen in de wereld en de staat van de Formule 1 anno 2016/2017.

Bernie-Max

Bekend F1-journo Michael Schmidt van auto-motor-und-sport kreeg onlangs de kans om ruim en half uur met de grote man van de Formule 1 te praten. Het gesprek verliep van Trump via Ferrari naar Max Verstappen. We lichten de hoogtepunten voor je uit:

Donald Trump is de nieuwe POTUS, wat vind u daarvan?
Perfect! Goed voor Amerika en goed voor de wereld.

Waarom dan?
Hij is flexibel en hij is bereid om de veranderingen door te voeren die Amerika en de wereld nodig hebben. De wereld verandert en daarom heb je mensen nodig die mee willen veranderen. Als de andere kandidate gewonnen had, was gewoon dezelfde lijn van nu doorgezet.

Brexit: goed of slecht?
De conclusie is vrij eenvoudig: Het Verenigd Koninkrijk wilde zich niet meer laten regeren door andere mogendheden. Ik weet vrij zeker dat twee of drie landen dat voorbeeld zullen volgen.

Kan een grote gemeenschap als de EU niet functioneren?
De Euro werkt niet. Het is de oorzaak van vele problemen die we nu in Europa hebben. Het is alsof je autofabrikanten en kunstenaars precies hetzelfde gaat benaderen. Op de dag dat men koos om de Euro in te gaan voeren heb ik al gezegd dat ik er geen heil in zie.

Uw toekomstige werkgever [Liberty Media] komt uit Amerika, hoe kijkt u daar tegenaan?
Op dit moment gaan zij nog niet over wat we doen. Ze bekijken alleen onze werkwijze en evalueren vervolgens wat ze er eventueel aan willen veranderen en verbeteren. Ik heb nog niet nauw genoeg samengewerkt met de nieuwe mensen om er een oordeel over te kunnen vellen. Ze hebben ook niet met mij gepraat voordat ze overgegaan zijn op het kopen van hun eerste aandelen. Ze zijn eigenlijk nog bezig om te onderzoeken wat ze precies gekocht hebben.

Kan de deal nog tegengehouden worden?
Alleen als de Europese Commissie besluit dat de deal haar grondvoorwaarden voor eerlijke concurrentie schendt. Of als mensen gaan klagen dat dat het geval is.

Wat vindt u ervan dat Ross Brawn een positie heeft gekregen als adviseur van Liberty Media?
Geen idee, Ross heeft daar niet met mij over gesproken. Ik weet niet of hij gevraagd is voor die rol of er zelf naar gehengeld heeft. Ross heeft nooit onze baan gehad, nooit onderhandeld met vertegenwoordigers van TV-zenders. Hij is nu ook al een tijdje vertrokken uit de sport. Wat hij de sport te bieden heeft zou ik niet weten.

U gelooft in een dictatuur, moet u nu gaan leren hoe democratie werkt?

Het enige wat ik móet doen in het leven is mijn belastingen betalen en sterven.

Bent u blij met het F1 seizoen van 2016?
Niet echt. Mercedes levert topwerk af, ze verdienen hun succes. Het probleem is alleen dat het voor ons produkt niet goed is. Mensen kijken liever als iedereen een kans heeft om te winnen. Nu weet je al voor de start wie er gaat winnen, tenzij er echt iets uitzonderlijks gebeurt.

Bent u optimistischer voor 2017?

Nee. Als Red Bull denkt dat ze met betere aerodynamica volgend jaar Mercedes kunnen verslaan, vraag ik je ‘hoezo denkt Red Bull dat?’. Mercedes kan net zo goed weer de beste auto bouwen.

Is het onjuist om het succes van Mercedes alleen toe te schrijven aan de motor?
Het team is net zo goed als dat van Red Bull. De rijders ook. De motor van Mercedes is beter. Oké, misschien heeft Red Bull het betere chassis, maar het kan allebei de kanten op vallen. Daarom heb ik me twee jaar geleden sterk gemaakt om Mercedes Red Bull van motoren te laten voorzien. In dat geval hadden we nu ongelooflijk spannende wedstrijden gehad.

Wat gaat er mis bij Ferrari?
Ferrari is teruggevallen naar de tijd van voor Jean Todt. Ik heb toentertijd Fiat ervan overtuigd om Jean aan te stellen als leider van het team. Een manager van buiten was goed voor ze, het team was te Italiaans. Dat moet je niet opvatten als kritiek, we houden allemaal van Italië. Maar Italianen zijn Italianen, net als Duitsers Duitsers zijn en Britten Britten. Dat verander je niet. Met Italianen aan de leiding van hun eigen team werkt het niet.

Jean Todt heeft naar verluidt zijn team altijd beschermd tegen de druk van de top van het bedrijf. Moet Maurizio Arrivabene niet zijn voorbeeld volgen om succes te hebben?
Maurizio zit in een lastig parket. Ik neem aan dat hij zijn eigen ideeën heeft, maar hij kan ze niet zomaar uitvoeren omdat er iemand boven hem hangt. Jean heeft destijds zijn ideeën zo goed aan Luca di Montezemelo verkocht dat die laatste uiteindelijk dacht dat het zijn eigen ideeën waren. Dat is de kunst.

Wat vind je van Max Verstappen?
Simpelweg geweldig. Die jongen wil alleen maar winnen, heeft een eigen mening en is voor niemand bang. Naast Hamilton is hij het beste uithangbord voor onze sport.

Heb je hem na zijn eerste overwinning een cadeau gegeven?

Ja een zilveren schild waar een telegram in gegraveerd is.

Ziet u naast Hamilton en Verstappen ook nog andere rijders in het veld die het in zich hebben uit te groeien tot een wereldster?
Ik ben blij met de ontwikkeling die Rosberg doormaakt. Hij lijkt uit zijn schil te kruipen. Voorheen was hij altijd een beetje de underdog, maar dat heeft hij van zich afgeschud.

Moeten er regels zijn voor het inhalen?

Nee, dat moeten de coureurs gewoon onderling regelen op de baan.

Hoe kan het toch dat er in Mexico drie coureurs derde werden? Eerst de ene, daarna toch de andere en drie uur later tenslotte de derde?
In 1966 werd Graham Hill uitgeroepen tot winnaar van de Indianapolis 500. Vervolgens ontstond er een discussie of hij wel echt gewonnen had. Ik heb hem daar later nog eens naar gevraagd. Hij zei me ‘Weet je, ik heb de melk gedronken. Dus ik ben de winnaar’. Zo moet het zijn. Vettel stond in Mexico op het podium, dus hij is daar derde geworden.

Hoeveel vrienden heeft u eigenlijk nog in de paddock?
Dat hangt van het tijdstip af. Vandaag wellicht veel, morgen misschien weinig.

Toch verdwijnen langzaam uw oude medestrijders. Frank Williams is ziek, Ron Dennis moet aftreden. Voelt u zich niet langzamerhand eenzaam in deze business?
Misschien moet ik daarom spoedig ook maar vertrekken. Alles verandert en maar zelden de goede kant op.22 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Die ouwe Bernie knijpt nog steeds hard in je ballen. Die blijft nog even en regeert na zn verscheiden nog een jaar of 20
Soms heeft die ouwe (met respect ) goede inzichten, hij is niet zomaar op de deze positie gekomen.
@toniominestrone: je zit daar niet voor niks aan zo’n multi miljoenen business

serieus nemen die ouwe! :)
@lekkaah: gadverdamme, persoonlijk zou ik zijn vrouw eerder serieus nemen maar ieder zijn fetish natuurlijk :))
@lekkaah: Miljarden business ….
Mooi die man, altijd zo overtuigd van zijn waarheid.
“Hij is flexibel en hij is bereid om de veranderingen door te voeren die Amerika en de wereld nodig hebben. De wereld verandert en daarom heb je mensen nodig die mee willen veranderen.”

“Alles verandert en maar zelden de goede kant op.”

Dusssss…..
@Rick-dos: scherp
@rick-dos: Inderdaad, dat gebeurt zelden. Mooi dat het dan nu eindelijk wel zover is.. ;-)
Onzin ..
De NL hoger opgeleiden (steuntrekkers dus) in de NL media waren het allemaal met elkaar eens ..

Trump is eng ..
En nog voornamelijk iets met zijn kapsel ofzo ..
@lincoln: Mensen op hun uiterlijk beoordelen, dat is pas eng(nek)!
@lincoln: klopt, hogeropgeleiden zijn allemaal steuntrekkers!

Nu wel serieus: het is soms een rare oude man, maar je merkt wel dat hij een visie heeft en echt voor de formule 1 leeft. Of zijn opvolger ook zo is, moeten we nog maar afwachten
@lincoln: Ergens waar jij je zeker geen moment zorgen over hoeft te maken is dat men denkt dat jij ook bij hen die “hoger opgeleid” zijn behoort.
No worries mate.
“Het enige wat ik móet doen in het leven is mijn belastingen betalen en sterven.”
Waarvan akte.
Gewoon de baas van de F1.. Niet meer en niet minder..
Een mening is hem niet vreemd.
Het beeld wat ik van h’m had was dat het een halve gare was, maar zo te horen heeft die ouwe bokkepoot het nog allemaal aardig op een rijtje.
Ecclestone zegt zinvolle dingen. Een verstandig man met een enorme ervaring, die zelf durft na te denken. Respect.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Toen Bernie 16 was. Werd Trump geboren. Vind ‘m dus een jong pikkie.
Het is te hopen dat Ecclestone ’n waardige opvolger krijgt . . . , mss mezelf als toekomstig multimiljardair . . . , en automobiel-liefhebber in ’t algemeen, het is maar ’n gedachte hoor !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).