Zo waarschuwen ze je in Japan voor jonge weggebruikers

Auteur: , 45 Reacties

En ook voor oude weggebruikers waarschuwen ze je.

logo te zien?

Dat je soms moet uitkijken voor jongeren weten we allemaal. Niet alleen lijk je onsterfelijk te zijn als je net je rijbewijs hebt, ook lijkt jouw boodschappenkarretje harder te gaan dan elke andere auto op de weg. Hiernaast moet je natuurlijk altijd bereikbaar zijn, dus dan is het niet zo gek dat jongeren hun smartphone gebruiken tijdens het rijden.

Het autobezit onder jongeren blijft toenemen, dus deze risicogroep wordt steeds groter. Vlak de ouderen echter niet uit, want die kunnen er ook wat van. In Japan weten ze hoe ze moeten organiseren, dus zijn onderstaande logo’s ontworpen.

uitkijken

Hierbij is het logo links om aan te geven dat er een bestuurder achter het stuur zit die z’n rijbewijs minder dan een jaar heeft. Het logo rechts moet je op de auto plakken vanaf het moment dat je 75 jaar oud bent. Het logo moet zowel aan de voorkant als aan de achterkant bevestigd worden. Lekker duidelijk dus.

Het logo voor beginnend bestuurders is vergelijkbaar met de rode L in de U.K. en de witte sticker met rode A in Frankrijk. In Japan pakken ze het dus wat grondiger aan en laten het ook weten als er een bejaarde achter het stuur zit. In Nederland hebben we natuurlijk de blauwe kentekenplaten om aan te geven dat iemand meer dan drie keer voor het halen van z’n rijbewijs gezakt is, maar wordt het niet tijd dat wij vergelijkbare tekens gaan voeren?

Met dank aan Vincent voor de tip!45 reacties

Ha bizar. Links is precies het JDM logo.
@EdwinPeek: heeft ook wel een beetje ABN-Amro en Plus Supermarkt
@EdwinPeek: Google maar eens waar die vandaan komt dan ;)
@griffendahl: Ow geinig. Thanks
@EdwinPeek: word inderdaad vaak gebruikt in de jdm-scene. Zelf verkies ik dan de ‘druppel’ met oranje en gele kleuren, welke staat voor Ervaren bestuurder.
@nasty: Ervaren bestuurder klinkt wel een heel stuk positiever dan 75+er… Die druppel is gewoon de voorganger van bovenstaand vierkleurenbloemetje, begin 2011 is die veranderd.
@EdwinPeek: Yay we hebben er weer een! Je weet dat JDM geen merk, maar een afkorting is he :’) Japanese Domestic Market. Maw…alles wat alleen in Japan geleverd is. Dus zelfs een luchtverfrisser voor op je fiets kan JDM zijn.

En hoe is dit nieuws? Dit systeem hebben ze al sinds mensenheugenis…
@smeck: Ik zeg nergens dat het een merk is ;) Het teken wordt alleen vaak gebruikt bij japanse autos met een performance neiging. Vandaar
@EdwinPeek: JDM logo X-)
Die stickers hebben we hier niet nodig, beide doelgroepen herken je al op een kilometer afstand aan het rijgedrag..
@uselessguy: en de 75 plusser herken je wel aan de auto.
Niet nuttig
Totaal geen slecht idee, mogen ze van mij ook in Nederland invoeren. Het zal meer helpen dan je je zou kunnen bedenken.
@viezefreddyw: Het enige wat ik mij even afvraag over deze maatregel is of het gaat om jongeren tussen de 18 en 25 jaar die een jaar met zo’n sticker moeten rondrijden. Of gaat het ook om mensen die op hun 35e hun rijbewijs halen en ook zo’n sticker moeten hebben? Het lijkt mij trouwens makkelijk te omzeilen. In de auto van een ander rijden zonder zo’n sticker valt natuurlijk niet op.
@viezefreddyw: Ik denk dat er puur naar de tijd wordt gekeken hoelang jij je rijbewijs al hebt, ongeacht de leeftijd. Zo kan iemand die 20 is en 2 jaar rijervaring heeft naar verwachting beter rijden dan een 45-jarige die net zijn pasje heeft opgehaald.
@berlinetta: Ja, zo zou het kunnen zijn. Maar je kan het ook van de andere kant bekijken. Iemand van 45 jaar die net zijn/haar rijbewijs heeft doet rustiger aan in het verkeer dan de meeste jongeren die een aantal jaar hun rijbewijs hebben.
@viezefreddyw: Ook dat is waar. Dit systeem rammelt daarom ook wel vind ik.
@viezefreddyw: in NL komen ze waarschijnlijk met een of ander achterlijk idee.
Deze stickers zien er nog wel ‘cool’ uit.
Nou. Dat is speciaal lekker iedereen over dezelfde kam scheren. Ik ben zelf ook nog een jonge bestuurder. Wordt al wat meer geviseerd omdat ik met een wagen boven mijn stand rond rijdt (auto van de zaak) gaan ze daar ook nog gaan verplichten idiote stickertjes te gaan plakken. Andersom ook. Niet elke bejaarde is per se een slechte chauffeur. Krom systeem me dunkt. En even muggenziften maar ik hou echt niet van stickers kleven op mijn auto 😁.
Dat van die blauwe plaat wist ik niet, apart systeem. In België hang je een witte L op blauwe achtergrond op je achterruit. Hetzelfde als uk en fr maar enkel aan de achterzijde.
@Captain: In Nederland gebruiken we deze platen voor blinde bestuurders:

http://www.lokalepolitie.be/sites/5418/images/stories/artikelen/2012/europese-nummerplaat_hoog.jpg
@pomoek: Sorry, ouwe flauwe grap ;-)
@captain: klopt helemaal. En voor iedereen voor wie ze de hoop hebben opgegeven, geven ze een gele plaat met zwarte cijfers/letters.
@nasty: De Fransen inderdaad ;)
Individuen met een visje achterop leggen het initiatief bij zichzelf. Dat is natuurlijk nog beter dan externe motivatie.
Ooit was er eens iemand bij Blik op de weg die zei dat ze altijd extra alert was als ze achter mannen reed die een houd op hadden. Ben dat voor de grap ook gaan doen, maar ze had wel gelijk, mannen met een hoed op letten voor geen meter op het verkeer, bizar.
@pomoek: dat is me ook al opgevallen. Als je iemand ziet stuntelen dan heeft durft die al eens een hoed op te hebben. Je ziet die wel steeds minder. Die zijn nu vervangen door Audi’s en Bmw’s met geblindeerde achterruiten.
@pomoek: ik heb precies hetzelfde. Ik denk echter dat dit een psychologisch effect is. Als je onderweg iemand tegen komt die past bij je hypothese, dan registreer je dat. Terwijl je waarschijnlijk al tig hoeden bent tegen gekomen die prima reden, maar die je niet geregistreerd hebt.
@ralfast: self fulfilling prophecy, dat zou kunnen. Mijn totaal op niets gebaseerde theorie is dat romantische praatgrage typen hoeden dragen. Mensen die slow living aanhangen. Niet echt auto rijden fans zeg maar.
Ik heb nu zelf mijn rijbewijs een half jaar. En sinds een aantal weken ook een eigen auto. Het lijkt mij in principe niet eens een gek idee om een herkenningsteken te hebben dat je beginnend bestuurder bent. Als je dan eens een domme inschatting maakt bij het invoegen o.i.d. krijg je misschien geen middelvinger te zien.
daarnaast zal het voor de rijstijl van jongeren ook wel uitmaken als iederene kan zien dat je nog onervaren ben, dat zal misschien geven dat je minder asociaal rijd.
@rutger97: En jij begrijpt hoe de vork in de steel zit. Zelfreflectie +1.
@rutger97: ik denk dat het juist averechts werkt. Dat ze denken, ach beginnend bestuurder, die kan wel achter mij invoegen, die durft toch niet.
Eigenlijk zegt zo’n sticker gewoon dat de wetgever de indruk heeft dat de rijopleiding niet goed genoeg is. En anderen gewaarschuwd moeten worden tegen beginnend bestuurders. Ik heb niet de indruk dat dat in Nederland aan de hand is.
🔰=! JDM scene
🔱= Maserati emoji
Ik vind het een beetje krom omdat er tussen de 18 en 25 jaar genoeg studenten ect zijn die heel weinig rijden, terwijl ik genoeg jongere ken waaronder ik zelf die vanaf hun 18e jaar dagelijks voor werk al in de auto zitten en dus veel meer en sneller ervaren zijn..
@heat59: Werkt beide kanten op. Ik zie hier ook vaak comments langskomen van: Ja maar die man heeft al 60j een rijbewijs. En in sommige gevallen is dat ook enkel positief. Maar als je 60j lang 6-8000 km per jaar rijdt, hoeveel zegt dat dan over de daadwerkelijke ervaring.

Ik ben zo’n jongen uit jouw voorbeeld. Had binnen 4mnd na 18j een rijbewijs en auto en rijdt sindsdien zeker 65-80k per jaar met uitschieters naar boven de 100k (met als ‘hoogtepunt’ 119k in 1j met een DS3 diesel, was de lease niet zo blij mee…). Maatje van me heeft ongeveer tegelijkertijd zijn rijbewijs gehaald maar haalt nog geen 10k per jaar.
Is dat geen discriminatie? Maar goed het lijkt mij wat onnodig. Er zijn genoeg gevaren op de weg in iedere leeftijdscategorie en ieder geslacht.

Misschien dat jongeren inderdaad wat vaker over moedig zijn. Maar ik heb niet het idee dat ze per definitie gevaarlijker zijn.
Opzich wel een goed idee, maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat er eens iemand anders rijdt in die auto. Of zoon- of dochterlief rijdt in de auto van pa of ma waar niet zo’n sticker op zit. Er zitten dus nogal wat haken en ogen aan.

Bovendien geldt ook dat gelijke gevallen op gelijke wijze moeten worden behandeld en dat wordt ook erg lastig. Zoals hierboven al aangegeven zijn er mensen die in 1 jaar tijd meer km’s maken dan mensen in 5 jaar tijd.
Waardeloos. Sinds mn 18e verjaardag mn rijbewijs, 25000km/ jaar voor nu al bijna 2.5 jaar en nog maar 1 keer een middelvinger+ knipperende lampjes (terwijl hijzelf toch echt geen richting aangaf) + schadevrij….
Ah, zijn daar die blauwe platen voor… Ben ik effe blij dat het mij ‘maar’ drie pogingen heeft gekost om dat roze (toen nog) papiertje te bemachtigen… ;)
Een Wakaba is er al jaaaaaaaaaren. Maar hier vooral hot onder de jap-tuning boys. Waar ik totaal niets van begrijp.. die hele japtuning scene niet trouwens.
Dus tijdens de grand prix van Japan prijkt zo’n sticker op de RB12 van Verstappen?
Die sticker voor bejaarden is echt stigmatiserend en betuttelend. Zoiets krijg je er in België (gelukkig) nooit door. Hier hebben ze ooit geprobeerd waarschuwingsborden te installeren op plaatsen waar veel bejaarden passeren, waren ze niet zo blij mee.
Nee, geen stickers op mijn auto!
In Litouwen gebruiken ze daarvoor een groene “Maple Leaf”, die je 2 jaar op de auto moet hebben. Maar als je daar rijd moet je zowiezo oppassen, zowel om kuilen te ontwijken als voor andere bestuurders die kuilen ontwijken :-)

https://www.flickr.com/photos/rwalunas/9569870537

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).