Zoveel verdiende de overheid aan autobelastingen

Auteur: , 57 Reacties

We maken ons op voor een rijtje pittige comments.

Zoveel verdiende de overheid aan autobelastingen

Alles bij elkaar ving de overheid in 2016 maar liefst 20,7 miljard euro aan milieubelastingen en nog eens 4,6 miljard euro aan milieuheffingen, zo becijferde het CBS. Aan brandstofaccijnzen werd een fijne 8,1 miljard euro opgehaald en aan motorrijtuigenbelasting 5,6 miljard euro.

Ook stegen de BPM inkomsten met 6,1 procent om uit te komen op een totaal van 1,6 miljard euro. Bijna precies een jaar geleden was staatssecretaris Wiebes nog van plan om de BPM af te schaffen. We zijn benieuwd hoe het intussen met die plannen gesteld is.

Relatief gezien stegen de inkomsten uit milieubelastingen trouwens niet zo stevig. In 2011 maakten milieubelastingen nog 17,1 procent van de totale belastinginkomsten uit, vorig jaar was dat 15,3 procent.

Foto: Aventador SV Roadster, 106.817 euro aan BPM, via Autojunk.57 reacties

‘Verdienen’, dat is toch als je ergens voor hebt gewerkt?
@henkp1: Nee dat is wat je rechtmatig zou moeten krijgen, niet wat je daadwerkelijk ontvangt.
@henkp1: 😂😂😂
@henkp1: Niet als je aandelen hebt, dan werkt je geld voor jou.
@henkp1:

Afpersen en chanteren ..
1 groot woonwagenkamp ..
Ervan uit gaande dat die milieubelastingen ten gunste van het volk zijn, daar zijn belastingen uiteindelijk voor bedoeld, zou ik graag weten wat er met dat geld is/wordt gedaan. En daarbij lijkt het mij logisch dat ‘milieubelastingen’ zijn om een beter milieu te bewerkstelligen.
@henkp1: hahaha ten gunste van het volk! Goeie grap😜
@bmwfreak038: edit: oh, je bedoelt asielzoekers?
@bmwfreak038: Ten gunste van bierzuipende, roverheid-roepende, werkloze, uitkering-trekkende Nederlanders
@2505: dat zijn er minder..
@bmwfreak038: Eigen volk eerst was het toch, wees dan consequent en kijk eerst naar eigen volk voordat het vingertje ergens naartoe wijst. Uiteindelijk hebben we die vluchtelingenstroom te danken aan Amerika en diens bilmaten, had het land heel gelaten waren ze daar gebleven. But it looked like the needed some democracy… a cookie from own dough zoals we dat hier zeggen
@2505: ik wijs niet naar een ander, ik kijk naar mezelf, hand in eigen boezem steken? Er zijn uiteraard ook zat nederlanders die niks doen, ik ben ook niet te beroerd dat in te zien en belangrijker toe te geven. maar aangezien de vluchtelingenstroom dermate groot was, ben ik ervan overtuigd dat een (groot) deel hiernaartoe gaat.
@deuxmillecinqcentetcinq:

Dat noemen we “loverboys” ..
Als ze meer paspoorten hebben .
@henkp1: dat gebeurt helaas te weinig.
@henkp1: Ik ben bang dat die vlieger niet op gaat.
@henkp1: Logisch en overheid gaan vaak niet zo goed samen…
@redneckdarian: in 1 zin past dat niet, nee
@henkp1: Gaat op aan kermisgeld voor de baantjescarrousel van linkse lobby hobbyisten.
@henkp1:
Leuke dingen voor mensen in nood volgen Koenders.
En waar blijft al dat geld vervolgens?
Hm, ik snap er weinig van. Praten we nu over een totaal aan opbrengsten van 20,7 + 4,6 = 25,3 mrd of komen de 15,3 mrd uit accijns, MRB en BPM daar nog bij?
De milieubelasting komt natuurlijk niet alleen maar uit autobelastingen.
Oops, te snel geklikt. Ik wilde ook graag weten wat er dan naar autorijdend Nederland is teruggevloeid, bijv. in de vorm van nieuwe infrastructuur en/of verbetering van bestaande infrastructuur? M.a.w. hoeveel hebben wij, autorijders, netto bijgedragen aan de schatkist?
Er gaat iets van 2 miljard per jaar naar onderhoud infrastructuur. (heb ik eens gelezen)
Ach, in welk land je ook woont, de overheid plukt toch met een stalen gezicht de centen via belastingen van je rekening. Ongetwijfeld vloeit er een hoop geld naar nutteloze projecten en verdwijnt er veel in de verkeerde diepe zakken. Uiteindelijk blijven we allemaal dieren, zoveel mogelijk bij elkaar schrapen om maar veel te hebben.
@tge1: Klopt, het is alleen zo jammer dat het in Nederland door een selecte groep moet worden bekostigd in plaats van dat de niet-automobilist ook aan dergelijke onzin mag meebetalen.

Daar wringt de schoen voor auto liefhebbers en mensen die voor hun werk veel op de weg zitten.
@karhengst: selecte groep? Hoeveel volwassen mensen denk je dat er niet autorijden?
@tge1: ik ga over 3 dagen naar frankrijk verhuizen, geen bpm, geen wegenbelasting. Alleen tol en verzekering maarja dat is toch goedkoper
Kan je flink wat negers voor kopen ..

En dat is dan ook wat er mee gedaan wordt ..
@lincoln: In dat opzicht is er dus niks veranderd. In de slaventijd gaven we ook geld uit om ze te kopen. Tegenwoordig geven we ook geld uit om ze het land binnen te laten.
@berlinetta: Nou ja, de exacte reden dat wij miljoenen overmaken daarheen, is juist om ze daar te houden
Het eindigt echter vaak bij de foute figuren, die er vervolgens wapens mee kopen o.i.d.
@lekkaah: Nee ik bedoel de vluchtelingen die we ons land binnen halen. Volgens mij bedoelt @lincoln dat ook.
Klopt, die noemen ze na zijn inburgeringscursus @lincoln, maken hem wijs dat hij heel intelligent is, leren hem als extra de woordjes “hoger” en “opgeleiden” en laten hem dan vrij op autoblog.
@lincoln: maak daar Dindoos van…volgende x krijg je een ban op je account omdat je een woord gebruikt dat in de Van Dale staat! ;)
@megakix:

Noemen we ze voortaan “Voldemorts”
..
En dan mag je het niet hardop zeggen ..
@lincoln: You know who? He who should not be named?
En nog krijgt de overheid het niet voor elkaar om geld over te houden aan het einde van het jaar….. stelletje prutsers!
@jaso013:
Enig idee hoe makkelijk het is om andermans geld uit te geven ?
@jaso013: jawel hoor, er is tegenwoordig een begrotingsoverschot.
Wat een negativiteit allemaal weer.
Belasting komt binnen en wordt weer uitgegeven. Voornamelijk aan dingen binnen het land. Natuurlijk gaat het niet terug naar de bestuurder, want er moeten ook andere dingen betaald worden.
Er zijn nu een hoop partijen bezig met kommaneuken om te kijken waar die miljarden heen moeten.
Echter, deze partijen hebben ook allemaal ‘linkse hobbies’ en ‘gestoorde religieuze overtuigingen’.
Uiteindelijk vinden een hoop mensen het allemaal wel best dat er zoveel belasting wordt geheven: er zijn nog altijd mensen die op Groen Links, SP, PvdA (ok, wat minder), Partij voor de Dieren stemmen. Ook zijn er nog zat mensen die op CDA, Christen Unie en SGP stemmen: partijen die goed bedachte vrijheden willen dwarsbomen omdat ze bepaalde religieuze overtuigingen hebben: helpt ook niet mee.
En dan hebben we nog geeneens over de bijna 1.4 miljoen kiezers die op een partij stemmen van 1 gekke man die weigert een fatsoenlijk programma plan te maken.
Dus tja, als je op 1 van deze partijen hebt gestemd, mag je eigenlijk niet zeuren over deze belasting inkomsten.
Enige oplossing is emigreren. Doe het, zou ik zo zeggen!
@gregorius: niet alleen maar negatief, maar in sommige gevallen ronduit stuitende en vooral enge opmerkingen…
@ijoost: Wat ik bedoel te zeggen: iedereen heeft zo zijn mening en wat ik hierboven lees is dat mensen boos zijn dat de overheid zoveel geld binnen haalt aan de wegen+milieu belastingen en dat mensen boos zijn niet te weten waar het geld naar toe gaat.
En natuurlijk wordt er veel geld verneukt.
En natuurlijk zijn er ook in NL erg veel mensen die misbruik maken van systemen.
En daar mogen de lezers van AB ook boos om zijn.
Maar zover ik me kan herinneren, heeft geen van de partijen die ik hierboven heb genoemd duidelijk in hun programma het volgende staan: ‘minder belasting op auto’s: benzine, wegen en aanschaf (BPM)’. Geen heeft erin staan: hoogste inkomstenbelastingschaal van 52% naar 26%.
Stemden ze tegen btw van 19 naar 21%?
Zijn ze bezig om eens goed de bezem te halen door het bestel van ambtenaren die het in de private sector totaal niet zouden halen?
Dit zijn de dingen waar de mensen van de reacties hierboven toch graag eens verandering in zien. Maar zouden dezelfde mensen misschien wel op 1 van die partijen hebben gestemd?
@gregorius: Zou een coalitie van het FvD, Geen Peil en de Ondernemerspartij dan niet de oplossing voor je zijn? Met Thierry Baudet als Premier en Jan Roos als Minister van Financiën? Ik denk, dat die je problemen wel kunnen oplossen en Nederland eindelijk zullen bevrijden van het juk waaronder we zo verschrikkelijk te lijden hebben.
@9000cse: Nee, denk niet dat we daar iets mee opschieten.
Wat ik hier boven zeg, is dat ik observeer wat de mensen klagen en welke partijen daarbij dus niet passen. Die partijen samen vertegenwoordigen wel het gros van de stemmers in NL… en waarschijnlijk ook wel een paar van de mensen die nu klagen.
Of je Jan Roos and T Baudet nou in dezelfde klasse moet indelen, dat is een andere discussie, maar allebei hebben ze iig (nog) niks laten zien om te kunnen functioneren als minister.

Anyway, zoals je in mijn eerste zin ziet: wat is iedereen toch negatief. Op auto’s wordt belasting geheven; ach. Het is niet anders. Je kan relatief voordelig een nieuwe Tesla rijden en ook vrij voordelig een 3-5 jaar oude auto invoeren vanuit Europa. Er zijn dus relatief veel goede opties.

In mijn geval is er geen coalitie voor handen zonder linkse partijen en/of gekke partijen. En vanaf de linkse blik is er ook niet echt een coalitie mogelijk met alleen maar links en ervaren genoeg.
Maar wat voor coalitie er ook gaat komen: auto rijden en auto houden gaat echt niet goedkoper worden; zeker niet de auto’s die ook brandstof verbruiken.

Het is niet anders, maar gelukkig heeft het geen invloed op mij.
@gregorius:

Inderdaad, we wonen in een vrij land.
Toch?
Waar we elkaars meningen respecteren als deze maar links is.
We maken ons druk over zwarte piet en discriminatie.
En over de nationale politie
Over een leger hoeven we ons niet meer druk te maken, we hebben nog 2.8 Leopard tank en 1,9 F16 , vier soldaten en 83 opperbevelhebbers als ik me niet vergis.
Iedereen houdt van ons .
We zijn een soort van massa-Merkels, maar dan leuk.
De EU baas Juncker heeft ons heel hoog zitten.
En we hebben altijd geld tekort, de Nederlandse overheid is net Got, het doet zich voor als een superwezen, lost onmiddellijk alle problemen op voor iedereen met een niet Nederlands paspoort, maar kan niet met geld omgaan.
@desjonnies: ojee, zit het maandverband weer verkeerd om in je slipje?
@pomoek:

Typische tokkie opmerking ..

Kneus zonder rijbewijs ..
Kneus zonder auto ..
Kneus zonder werk ..

Enige doel in het leven is uitkering naar coffeeshop brengen ..
@lincoln: dat s niet lief voor de familie Tokkie: Maar ik begrijp dat dit je ambitie is? Ik zou zeggen: stop met zeuren en ga je zuurverdiende centjes wegblowen op kosten van de staat. Als dat is wat je wil.
Zie hier de melkkoeien van Nederland
Dat is op de Voorstraat. De SV bedoel ik.
Tja, een land kost geld. Liever duur auto rijden dan geen scholen.
@dutchdriftking: Onzin. We betalen al belachelijke percentages IB en BTW. Tijd dat defensie wordt afgeschaft.
Wel zonde dat er dan van die nutteloze projecten mee worden uitgevoerd: bij mij in het dorp loopt een N weg met over een praject van +- 2 km zijn er maar liefts 7! rotondes achter elkaar.

Als je het niet gelooft zoek het maar op op maps: de N374 door Borger.
@realracing3: Daar waar t prachtige park Hunzedal ligt.
Net genoeg om de rente van de staatsschuld mee te betalen.
Ik ben benieuwd waar de overheid mee gaat komen als bijna alle auto’s elektrisch worden. Ze moeten toch ergens belasting over heffen? Die miljarden die ze momenteel binnen harken….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).