De Seat Toledo is dood

Auteur: , 63 Reacties

Volgens mij kunnen we genoeg medestanders vinden in onze stelling dat de Seat Toledo een raar uitgekauwd misbaksel was en dat niemand hem zal missen.

De vorige Toledo was best leuk. Een aardige sedan op basis van de Golf/Bora, die met de lekkere V5-motor onder de kap een klein wolfje in schaapskleren was. Maar in 2004 kreeg Seat een klap van de Duitse molen en kwam deze vreemde derde generatie op de markt, een soort MPV waarvan de achterkant met een botte heggenschaar was afgewerkt. De auto was dan wel getekend door Walter da Silva, maar om iets moois te kunnen maken moet je dan ook eerst ‘lelijk’ definiĆ«ren. Onder de kap was het ook al geen feest; de vijfcilinder was namelijk verdwenen.

De Toledo III was meteen al geen succes, want de verkoopcijfers kelderden alleen in Spanje al van ongeveer 40.000 stuks in 2003 naar 20.000 stuks in 2005. Dit jaar werden er nog slechts 120 stuks op kenteken gezet. In Nederland zien we het ding al helemaal nooit rijden.

Onze collega’s van MotorpasiĆ³n zijn verdrietig dat Volkswagen de Toledo heeft verpest, en dat nu een omgebouwde A4 het stokje heeft overgenomen. Wij kunnen er niet heel rouwig om zijn, maar beeld je voor de grap eens in dat de Mitsubishi Colt zomaar verdwijnt. Dan zouden wij ons ook goed klote voelen.