Ford Mustang Shelby GT500: rijtest en video

Auteur: , 105 Reacties

Het waren twee fantastische dagen. #topspeedrun #schoolrun #tankleeg

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Herinner je je de vorige Mustang Shelby GT500 nog? Daarover schreven we en ik quote mijzelf (ja ik ben een aandachtshoer en vind mijzelf leuk): “..orgie van bandenrook en vliegende stukken rubber scheef de weg over kan schaatsen..“ Die Mustang had 540 pk. Het woord “slechts” is hier op zijn plaats, want het is slechts 540 pk. De nieuwe Mustang Shelby GT500 pompt er 662 pk uit.

Ford Mustang Shelby GT500

Honderd-en-twee-en-twintig pk meer dus, de gemiddelde leaserijder wordt al blij als er überhaupt 122 pk beschikbaar is. Dat geeft je een grof idee hoeveel sterker de Shelby GT500 is geworden. Om je nog een beter idee te geven, gaan we eens vergelijken met de concurrentie (voor zover die er is). BMW M Gmbh kan voorlopig alleen nog maar dromen van dit soort vermogens, de M5 heeft slechts 560 pk. De RS6 idem dito, Mercedes-Benz heeft met de SL65 AMG nog wel iets wat in de buurt komt. Neen, dan kan je de Shelby GT500 het best vergelijken met de Ferrari Enzo, maar die heeft helaas slechts twee zitplaatsen. In de Aventador, F12Berlinetta of Bugatti Veyron met de hele familie op pad gaat ook al niet lukken, dus dan blijft de Ferrari Four over als enige concurrent. Bizar maar waar, qua brute kracht zijn het alleen de echte exoten die een vergelijkbare hoeveelheid pk’s bieden.

Ford Mustang Shelby GT500

Dollars per pk
Dit loopt er ongetwijfeld op uit dat we met zijn allen stilletjes in een hoek gaan zitten huilen. Want %#^@#%^@ wat heeft de Shelby GT500 in de USA een scherpe prijs. We weten natuurlijk al dat we in Belgie, en laat staan in Nederland, enigszins genaaid worden qua prijzen van nieuwe auto’s. Maar dat het zo erg zou zijn… Ooit werden we nog blij van de Hyundai Genesis, die de goedkoopste nieuwe auto was met 300 pk voor zo’n 50 mille. Dat kost de Mustang Shelby GT500 ook, maar dan in dollars. Nou ja goed, om precies te zijn $ 54.650. Per pk betalen we bij Ford dus 87,86 dollar. Inderdaad, dat is vergelijkbaar met wat we hier voor een motorfiets betalen, maar dan krijg je van Ford wel vier stoelen, vier wielen, airco, een stereo en een dak erbij. En je hoeft alleen een leren broek aan als je er zin in hebt.

Voor die prijs heb je de Mustang Shelby GT500 zeker nog niet in Europa en al helemaal niet op Nederlands kenteken staan, maar het blijft een ongelooflijke bak vermogen die je voor relatief weinig geld krijgt.

Ford Mustang Shelby GT500

Is it too much for the rear wheels?
De GT500 heeft net zo veel vermogen als een Enzo, maar natuurlijk niet de onderstel technologie die Ferrari placht te gebruiken, en dat met alleen achterwielaandrijving. Dat vormt al een uitdaging onder ideale omstandigheden, maar in Nederland is het bijna altijd koud en nat. Er was dus geen sprake van, zoals in het instructieboekje beschreven, het ideale weer voor de Shelby GT500. Het was geen 20 graden en droog, maar 2 graden en nat.

Ford Mustang Shelby GT500

Zelfs als het helemaal niet je bedoeling is, laat de Mustang Shelby GT500 zijn staart kwispelen. Zoals wanneer je met volledige koude motor, met een baby-meisje in de MaxiCosi op de achterbank, wilt wegrijden uit een parkeervak. Voor dat soort ritjes geef je de GT500 dus niet mee aan je meisje (m/v) omdat de Mustang toevallig wat handiger geparkeerd staat. Het kleine meisje op de achterbank was overigens totaal niet onder de indruk van de blaffende V8, het geschraap van de neus over drempels en het nogal stevige onderstel, ze viel gewoon in slaap.

Ford Mustang Shelby GT500

“Gelukkig” is de buitenwereld meer onder de indruk. Het blijkt maar weer dat er ook in Europa echte Mustang fans zijn. Volwassen mannen, die voor je zover je dat aan de buitenkant kan beoordelen, gezegend zijn met een gezond stel hersens en vermoedelijk een leuke baan, stonden te kwijlen bij de Shelby. Meermaals kwam er een smartphone uit een zak en werd de Mustang Shelby GT500 uitgebreid op de foto gezet. Qua aanschafprijs is het geen exoot (althans in de US), maar hier rijden er weinig genoeg rond om het echt bijzonder te maken.

Topsnelheid
Ford geeft een topsnelheid van 200 mph ofwel 320 km/u op voor de Shelby GT500. Aangezien we in Nederland gezegend zijn met oosterburen, alwaar het volstrekt legaal is om dit soort snelheden te rijden, trokken we oostwaarts. Op de autobahn maakte de supercharged V8 gehakt van alles en iedereen die in de buurt reed. Zodra de snelheid hoog genoeg is om geen tractieproblemen meer te hebben, slurpt GT500 linten asfalt naar binnen alsof het spaghetti is. Ongelofelijk wat een power, maar als het echt rap gaat merk je ook dat dat in de VS niet mag. Voor de bestuurder gaat het nog, maar de passagier (die toevallig op dezelfde weg vergelijkbare snelheden had gereden) vond het een stuk minder ontspannen dan in autobahn-blazers van Duitse origine. Voor de thuismarkt is het simpelweg niet van belang of de Mustang bij 280+ nog ontspannen rijdt, het mag er toch niet.

Op echt hoge snelheid was de pit er qua acceleratie ook wel een beetje uit. Tot pakweg 270 km/u gaat het allemaal bliksemsnel, daarna begint de Mustang serieus last te krijgen van zijn blijkbaar niet optimale stroomlijn. Niet echt een groot issue, tenzij je net als ons kost wat kost de maximale uitslag van de kilometerteller wilt zien.

Ford Mustang Shelby GT500

Dat een V8 met supercharger onder belasting een aardig slokje lust, zou ons enkele momenten later ook pijnlijk duidelijk worden. Na de melding: actieradius nog 69 km en een brandstofmeter die in mijn ogen nog op een kwart stond, vond de Shelby GT500 het welletjes. Met horten en stoten maakte de V8 duidelijk dat niet alles koek-en-ei was onder die dikke motorkap. Na nog enkele startpogingen op een parkeerplaats zakte de brandstofmeter rap richting nul, maar de boardcomputer vond nog wel dat we minimaal 50 kilometer konden afleggen. Foutje. Maar van wie he, het zou immers ook kunnen dat met het vorderen van mijn leeftijd ik nu toch aan een (lees) bril moet. We laten het maar even in het midden, sowieso omdat het telkens testen van de topsnelheid niet echt meer onder normaal gebruik valt.

Ford Mustang Shelby GT500

De Mustang in Europa
Ford heeft het al aangekondigd: de volgende generatie Mustang komt ook officieel naar Europa. De Shelby GT500 zal niet de eerste zijn en gezien brandstofverbruik, CO2-uitstoot en belasting daarop ook niet de meest interessante. Over motoren heeft Ford nog geen uitspraken gedaan, maar de V6 EcoBoost lijkt een geschikte kandidaat. Ook gaan er geruchten over viercilinders die speciaal voor Europa in de Mustang zouden worden gehangen. Als we de geruchten moeten geloven, dan zou dat een 2.3 liter worden met een vermogen van zo’n 300 pk. Je mist de V8 roffel, maar prestaties en looks blijven gehandhaafd. Ik kan niet wachten en hoop dat Ford de prijs scherp weet te houden. Filmpje!