1.600 kilometer in 5 dagen met de Cadillac XT5

Auteur: , 37 Reacties

Ik ging de zonnige staat van Florida verkennen met deze luxe SUV.

Ook autobloggers nemen af en toe vakantie. In september ging ik onder andere naar de Amerikaanse staat Florida. Doelstelling was om vanuit Orlando naar Key West te rijden. Via Sixt had ik de categorie aangevinkt om met een Mercedes C-klasse te gaan rijden. Aangekomen was er echter geen C-klasse beschikbaar. Ook geen Jaguar XE of een Cadillac CT5, die in dezelfde categorie vallen. In plaats daarvan werd het een XT5. Een aangename verrassing, wat ik was eigenlijk wel benieuwd naar deze auto.

1.600 kilometer in 5 dagen met de Cadillac XT5

De auto
De XT5 was in mijn geval geen liefde op het eerste gezicht. Sterker nog, ‘olifant op wielen’ was het eerste dat in mij opkwam toen ik op de parking naar de auto liep. Het feit dat het een SUV was en geen sedan vond ik wel prima. Doelstelling van deze trip was onder meer lekker shoppen. In de kofferbak (elektrisch bedienbaar) kon je heel wat bagage kwijt, dus dat zat wel snor.

1.600 kilometer in 5 dagen met de Cadillac XT5

Ook de aandrijflijn was prettig. De XT5 kwam in ons geval met een 3.6-liter V6 motor. Het blok is goed voor 314 pk en 368 Nm koppel. De SUV beschikt over een achttraps automaat en vierwielaandrijving. Op papier geen indrukwekkende cijfers (0-100 7,4 sec, topsnelheid 210 km/u). In de praktijk echter meer dan voldoende kracht. Dankzij dubbelglas en de dikke deuren is er op hogere snelheid geen herrie in de cabine. Je vergeet daardoor wel soms dat je iéts harder aan het rijden bent dan je denkt dat je doet.

Het kwam zelfs een keer tot een staandehouding. Op een lege weg waar ik al een halfuur geen hond (of alligator) had gezien werd ik gesnapt. 85 mph/h (136 km/u) waar 45 mph/h (72 km/u) was toegestaan. De politieauto stond aan de andere kant van weg op een blind stukje, de sneaky bastard. Ik zag de politieauto na passeren de weg opdraaien, omkeren en achter me aankomen. Toegegeven: aan de ene kant voelde ik spanning (wat zou er gebeuren?), aan de andere kant vond ik het geniaal. Na een minuutje achter me aan te hebben gereden gingen de zwaailampen aan. Oei! De XT5 zette ik aan de kant en keurig volgens het boekje gaf ik mijn rijbewijs en papieren van de auto op verzoek van de agent. Gelukkig was de agent in kwestie goed gezind en vroeg hij of ik een toerist was, vervolgens hadden we een praatje. Uiteindelijk kwam ik er heel goed vanaf met slechts een waarschuwing. You were aware you were speeding, sir?. Nog steeds een besef dat ik daarbij heel veel geluk heb gehad.

1.600 kilometer in 5 dagen met de Cadillac XT5

Over het interieur en het gekozen materiaalgebruik valt weinig te zeiken. Wel is de infotainment een bron van ergernis. Zo ogen de graphics alsof je weer in 1997 bent en zit het touchscreen al gauw vol vette vlekken. Gelukkig is er ondersteuning voor Apple CarPlay en Android Auto. Zo kun je het Cadillac-systeem vrijwel geheel achterwege laten en aan de slag met één van deze twee fijne opties.

1.600 kilometer in 5 dagen met de Cadillac XT5

Besturing en verbruik
De XT5 voelde als een warm bad. Een week daarvoor reden we met een BMW X7 naar de IAA in Frankfurt, maar de Cadillac stuurde zowaar lekkerder in mijn ogen. De X7 heeft een lichte besturing. Met een SUV geef ik de voorkeur aan een wat zwaardere besturing en dat doet de XT5 precies goed, inclusief een lekker dik stuurwiel. De stoelen zijn comfortabel en de zitpositie is een dikke prima.

De Cadillac werd gehuurd voor een periode van vijf dagen. In totaal is er circa 1.600 kilometer gereden met de auto. Het gemiddelde verbruik kwam uit op 23.4 MPG. Dat is 10,21 l/100 km oftewel 1 op 9,79. Geen wereldscore, maar dit is gelinkt aan de Autoblog gepatenteerde rijstijl. Conclusie: het kan vast beter, maar waarom zou je als een volle tank een paar tientjes kost.

In de Verenigde Staten is de Cadillac XT5 er vanaf MSRP 42.690 dollar. Ter vergelijking: de C-klasse (die ik eigenlijk zou huren) is er vanaf 41.400 dollar. Een GLC kost 42.500 dollar.

1.600 kilometer in 5 dagen met de Cadillac XT5

Inleveren
Het einde van de huurperiode is altijd zo’n moment dat je nog even goed kijkt naar je huurbak. Tenminste, als je er een leuke tijd mee hebt gehad. Ik had dat zeker en kijk met een glimlach terug op deze trip. De Cadillac XT5 bleek een uitstekende reisauto en een leermoment om eens uitgebreid te proeven aan iets niet-Europees.

1.600 kilometer in 5 dagen met de Cadillac XT5



37 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Heerlijke auto’s om in te rijden, helaas hier onbetaalbaar gemaakt door de belastingen. Heb daar zelf in een Suburban gereden. Absoluut niet snel maar wel erg comfortabel. Na 4uur achter elkaar rijden nog steeds uitgerust uitstappen is meer regel dan uitzondering
Leuke review. Ja mooi is het wagentje niet maar om te reizen op dat soort wegen eigenlijk prima!
Mooie review. Hopelijk heb je een leuke vakantie gehad. Vroeg me af of je zo’n papieren internationaal rijbewijs bij je had en die aan meneer de agent moest laten zien? Ik hoor wisselende verhalen over het nut van dat papiertje in het buitenland naast je eigen rijbewijs.
@michaelb75: meneer de agent was tevreden met het Nederlandse roze pasje! Was voldoende
@rubenpriest: prima! Bedankt voor de update. Leek me al geldklopperij :-)
@michaelb75: het is natuurlijk geen geldklopperij als oom agent besluit je eigenlijk compleet waardeloze internationale rijbewijs in beslag te nemen ipv je roze pasje, dan is het een geniaal ding.
@mashell: goed punt!
@michaelb75: In Florida moet je eigenlijk internationaal hebben (verschilt per staat), Maar doen meestal niet zo moeilijk inderdaad.
In oplichters land Nederland zijn zulke auto’s onmogelijk gemaakt om te bezitten en het wordt steeds gekker wachten jullie maar af gelukkig ben ik het land uit gegaan en zit 7800km verder op.
@cappie: veel geluk daar.
@spideriv: Geniet van de permanente files, 8 maanden regen en donkerte, woonwijkjes en industrieterreinen tot aan de horizon, overbevolking welke steeds verder gereguleerd en belast moet worden, en natuurlijk de alsmaar groeiende gezellige import welke voor aanzienlijk meer veiligheid op straat zorgt.

Pas als je eruit bent, realiseer je je weer hoe het ook anders kan.
@bas2014:
Dus je bent zelf een emigrant en je klaagt over import, hypocrisie heet dit.
@shiva: Nee helaas niet. Ik pas zo zo goed als het kan aan en heb beleefdheid en respect naar de bevolking hier.

Dat is dus niet het geval bij de import die massaal naar NL wordt gehaald. Ik had graag ook anders geconstateerd.
@bas2014: Ik heb jarenlang heel veel in het buitenland gezeten voor mijn werk, overal en nergens. Ik wilde voor die tijd weg uit Nederland. Hoe meer ik ging reizen, hoe mooier ik Nederland begon te vinden! Uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat het ooit aan mij lag. Het is ongeveer de beste plek waar je kan zijn. Overbevolking vind ik overigens een groot wereldwijd probleem. Ook veel in Chinese steden gezeten, Nederland is heerlijk rustig en wijds!;)
@vondick:

Je moet ook niet gaan vergelijken met alles was minder is, en dan maar weer die droom laten varen…. hey, zo werkt het niet!

Als ik hier de openslaande deuren uitloop en uitkijk over de bergen, zomers eindeloos over de boulevard aan het meer kan lopen, in de bergen kan sporten, ongelooflijk mooie wegen vanuit huis heb voor auto+motor, zonnige winters op 10km kan skiën, schone berglucht inadem, prachtige natuur om me heen heb, zeer gezellige dorpjes in kan, maar ook naar een grote stad, geen onbeschofte onaangepaste finnen hier heb, geen overbevolking en overvolle infrastuctuur heb,

Dan mis ik NL toch ten zeerste niet…. ;-)
@bas2014: waar woon je dan?
@bas2014: wat voor last heb jij concreet ervaren van al die import Finnen?
@rs18011: Een korte samenvatting;

Een liquidatie op klaarlichte dag, toen ik met mijn gezin net een leuk restaurant verliet..kids ook getuige..Inbraak en uiteraard dagelijks de krant die bol staat met verdere veroorzaakte ellende door dezelfde figuren in de buurt. Behoeft denk ik geen verdere uitleg.
Wow goed weggekomen met die cop! Wat was je antwoord op die vraag trouwens? Lijkt me best een dilemma om eerlijk toe te geven of om de domme toerist te spelen
@alassad: Ik zei sorry, I wasn’t paying attention. Ik gokte ook dat ik op de blaren moest zitten, maar hij was uiterst relaxed. Hij zei dat ik het wat rustiger aan moest doen ivm eventueel wild life en wenste me voor de rest een prettige vakantie. Dat had heel anders af kunnen lopen.
@RubenPriest: Wel een redelijk argument om iets rustiger aan te doen ook. Zo’n botsing word niemand blij van.
@vondick: terecht :)
@RubenPriest: Daar kom je goed vanaf. Ik ben ook vaak angehouden in de USA, en alleen maar waarschuwingen. In sommige staten kunnen ze je echter wel korte celstraffen geven voor meer dan 30mph te hard.
@povel: vanaf 25mph te hard tot 180 dagen “extra vakantie” heb het net even opgezocht.
@povel: dat zijn geen kinderachtige straffen inderdaad.
@povel: maar ik neem aan dat (blanke) Nederlandse toeristen over het algemeen goed wegkomen?
Wat vond je van de Keys? Ik vond het niks. Amerikaans low budget Massa tourisme. Kreeg er niet een heel tropisch gevoel van. Vond Florida sowieso tegenvallen. Miami gaaf. Mooie stranden. Verder uiterst saai!
@mark997gt3: Dry Tortugas is wel gaaf. En Biscayne ook. Voor de rest vond ik de Keys ook niet bijzonder. Ook de Everglades vielen me tegen.
@mark997gt3: Keys; leuk voor een middagje + avond om eens gezien te hebben (wat we ook gedaan hebben), maar meer ook niet inderdaad. Miami was wel het hoogtepunt, alleen al rustig cruisen door de betere woonwijken om huizen, bootjes en auto’s te kijken is prima vermaak :)
@mark997gt3: hoe zijn de vrouwen daar?
@mark997gt3: Ik vond de westkust (Clearwater, St pete’s, madeira beach etc) een stuk leuker en ook mooier. Minder US massa toerisme (lees grijze dakduiven).
Laatst in België eentje zien rijden in het wild! Aardige afwisseling in het SUV gros wat je ziet rijden.
Hij mag er zijn! Hulde aan wie hem durft kopen 🤗
Tis maar goed dat je een hoge auto hebt gekregen, anders zit je op de Keys de hele tijd tegen betonranden aan te kijken ;)
@rubenpriest: Waarom zou je als autoblogger of gewone autoliefhebber een mb willen huren in de States ?? Amerika reizen moeten in een USA car imo voor de totale beleving, anders gewoon nr Duitsland op vakantie gaan of een taxi nr Schiphol pakken.
@robusa: omdat Sixt in mijn geval geen Cadillac CT5 of XT5 als hoofdauto adverteerde, maar een Merc C-klasse of Jaguar XE ;) een Mustang of Camaro was te klein voor de koffers die ik meehad. En jij ook een gezellige goedendag Rob!
@rubenpriest: Nee een gezellige goedendag had het geweest als je even bij mij was langsgereden :)
Maar blijf bij mijn punt USA vaca USA car ! Bij Sixt hebben ze alles wat je maar wilt Chevy Traverse/Tahoe/Suburban. Jeep (Grand) Cherokee,Ford Explorer/Expedition enz enz no excuses ! lol

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).