Dit zijn 11 heerlijk foute Calibra’s op een rij

Auteur: , 39 Reacties

Het geld kan het probleem niet zijn, voor een appel en een ei red je ze van de sloop.

Rieger Calibra

Nog niet zo lang geleden was de Opel Calibra het onderwerp van de wekelijkse Special op Autoblog. De Calibra was in korte tijd een enorm succes, maar zakte al snel af naar ‘bedenkelijk’ niveau. Net als de Manta werd de Calibra al snel fout.

De auto was verrassend betaalbaar, zowel in aanschaf als in onderhoud. Logisch dus dat de Opel Calibra terecht kwam in handen van de tuningsindustrie. Destijds waren het ware gedrochten, maar tegenwoordig is het net zoiets als 2 Unlimited of 2 Brothers On The 4Th Floor: bijzonder fout, maar tegelijkertijd maakt een zweem van melancholie zich meester.

Dat melancholische gevoel heb je ook bij het aanschouwen van de DTM Calibra’s. In principe waren deze net zo fout: breed, veel spoilers en dikke uitlaten. Maar de Calibra was actief in de DTM toen de klasse op zijn toppunt was qua techniek, maar als klasse te duur werd. De Calibra heeft het van dichtbij meegemaakt.

Daarom voor het wekelijkse lijstje op de maandagavond, de 11 meest gedenkwaardige Calibra’s. Alle reguliere varianten en de Calibra Cabrio zijn al behandeld in de special. Voor nu richten we ons op de modellen die nog een beetje aandacht behoeven:

Zender Opel Calibra
Ondanks dat de Opel Calibra er fraai uitzag, kon het wel iets minder anoniem. Veel tuners gingen daar meteen overheen. Tsja, als je een spoiler maakt, doe dan meteen een joekel. Bij Zender was men heel behoudend. De Calibra kreeg een andere bumperspoiler, skirts, achterspoiler en heerlijk foute jaren ’90 lichtmetalen velgen. Een van de weinige kits waarbij de sluiting en afwerking redelijk voor elkaar zijn.

Opel Calibra Zender

Irmscher Opel Calibra Turbo 4×4
Er bestaat niet zo iets als een trage Calibra. Zelfs de 115 pk sterke 2.0 achtklepper liep meer dan 200 km/u op de Autobahn. De snelste Calibra was de Turbo 4×4. Die auto had enkele problemen: Het zag eruit en reed als een reguliere Calibra en ondanks dat ‘ie erg snel was, kon je net geen Porsches pesten op de linkerbaan. De Irmscher Calibra Turbo maakte dat goed. De turbomotor was goed te kietelen voor meer vermogen en koppel en dankzij de vierwielaandrijving kon de auto het ook daadwerkelijk kwijt. Het resultaat was 231 pk en 310 Nm. Daarmee kon je in 6 tellen naar de 100 km/u snellen en op de snelweg kon je meer dan 250 km/u halen. Ook het uiterlijk pakte Irmscher aan, met een bodykit die we als ‘subtiel’ willen omschrijven. Niet omdat de bodykit dat was, maar om wat je nog te zien gaat krijgen in dit lijstje.

Irmscher Opel Calibra Turbo 4x4 '94

Rieger Opel Calibra
Ja, we komen nu bij het echt foute spul. Rieger is bekend vanwege hun enorme tuningcatalogus. In de jaren ’90 was je bordeel niet compleet als je niet een paar jaargangen van Rieger op het toilet klaar had liggen. Het bedrijf is groot geworden met veel lusthof onderdelen, maar ook voor velgen, verlagingssets en chiptuning kon je er terecht. Naast de BMW E36 en Volkswagen Corrado was de Calibra een van de best vertegenwoordigde auto’s in de gids.

Rieger Opel Calibra '94

Rieger Opel Calibra Catano
Je hebt fout en je hebt heel fout. Dit is 2 Unlimited die ‘Waarheen leidt de weg?’ van Mieke Telkamp zingt. Bizar fout, maar je bent stiekem wel benieuwd naar wat het resultaat is geworden. Zo fout en zo slecht dat het weer goed moet zijn. De Catano was een bizarre uitvoering voor Testarossa-fetisjsten met serieuze budgettering issues. Het was in feite een enorme widebody met Louvres in de deuren. Jazeker, deze auto had de kenmerken van een Ferrari 348 en Testarossa. Van een afstandje zag het er al merkwaardig uit, maar van dichtbij al helemaal. De afwerking en pasvorm was op de centimeter nauwkeurig, zeg maar. Alle wijzigingen waren puur cosmetisch, de Catano liep geen streep harder.

Rieger Opel Calibra Catano '94

Rieger Opel Calibra Catano Cabrio
Onder het motto: kan het nog fouter was er deze, de Calibra Catano Cabriolet. Deze had als bijkomend nadeel dat mensen je konden zien en je met een meewarige blik konden aankijken, al schuddend met het hoofd. Stiekem zijn er nog best wat Calibra’s gebouwd. De echte prototypes zijn van Valmet, maar natuurlijk waren er voldoende thuissleutelaars die met een cirkelzaag en secondelijn veel voor elkaar konden krijgen.

rieger-opel-calibra-catano-cabriolet-red-front-side-1997-750

Piecha Calibra Roadster & Targa
Tegenwoordig kennen we Piecha van voornamelijk dikke AMG’s met nog meer vermogen en dikke velgen. Logisch, want bij middenklasse auto’s is er domweg minder geld te verdienen. Maar je moet ergens beginnen en Piecha deed dat met Manta’s en later ook met de Piecha Calibra Roadster en Targa. Er werd nog serieus werk in gestoken. De Roadster was een soort Speedster achtige auto, met een enorm lang ‘achterdek’. Daarnaast was er een Piecha Calibra Targa. Deze conversie was minder extreem, maar zag je gereld op diverse Opel- en tuning events. Het dak was uitneembaar, zonder dat je extreem veel stijfheid verloor.

Piecha Calibra targa '95

Opel Calibra DTM
Om het DTM te vieren waren er drie DTM speciaaltjes. De eerste was de Calibra DTM Edition. Deze is van 1995 tot 1996 geleverd. Er zijn er in die tijd 2.170 stuks van gebouwd en verkocht. Alle DTM modellen waren qua hardware behoorlijk gelijk aan de normale Calibra’s, maar je kreeg dikke BBS velgen, vloermatten met DTM-logo en een sportonderstel, onder andere. Een DTM Edition zegt overigens niets over de motor, zowel de instap 2.0 als de Turbo kan de basis zijn.

Opel Calibra DTM Edition '95

Calibra Keke Rosberg Edition
Net als zijn zoon is Keke Rosberg één keer wereldkampioen geworden. Dat werd hij in 1982. Dat deed hij met slechts één raceoverwinning, de Grand Prix van Zwitserland. In de jaren ’90 reed de Fin in het DTM, eerst voor Mercedes, daarna voor Opel. In de Calibra DTM heeft Rosberg Senior drie seizoenen gereden met gemengd resultaat. Maar dat maakte niet uit, de besnorde man was namelijk een publiekstrekker. Je leven was dan ook niet compleet zonder de Calibra Keke Rosberg Edition met witte BBS RX-velgen. Je kon de Keke Rosberg Edition krijgen met alle motoren. Er zijn er 1.000 van gemaakt.

Opel Calibra Keke Rosberg Edition '95

Calibra Cliff Motorsport Edition
Hoe meer speciaaltjes, hoe beter, moet men gedacht hebben. De Cliff Motorsport Edition is voor mensen die de witte velgen van de Keke Rosberg niet zo fraai vonden. De Cliff Motorsport kwam in 1996 en was ook een hoedtik naar de DTM-auto’s, wat je kon zien aan de vele badges in de auto. Een verschil met de andere speciale modellen is dat de Cligff Motorsport Edition alleen leverbaar was met de 136 pk sterke 2.0 zestienklepper of de 2.5 V6 met 170 pk. Net als bij de Keke Rosberg Edition zijn er 1.000 van gebouwd.

Opel Calibra Cliff Motorsport Edition '96

Opel Calibra DTM
Dan nu de grote jongens. De Opel Calibra was behoorlijk succesvol in het DTM-kampioenschap. De raceklasse nam in de jaren ’90 behoorlijk exotische vormen aan. De toegepaste techniek werd hoogwaardiger en spectaculairder. In 1993 verscheen Opel aan de start met de Calibra V6 4×4. Ondanks dat hier geen straatvariant van was. De basis van de V6 was hetzelfde blok, maar dan natuurlijk zwaar aangepast. De hoogtoerige V6 was goed voor dik 420 pk en klonk bizar fraai.

Opel Calibra DTM '93

Opel Calibra ITC
De Opel V6 werd gehanteerd tot 1995, toen leverde het blok zo’n 480 pk. Dankzij reglementswijzigingen moest het blok van Opel vervangen worden. Helaas was er geen motor die direct geschikt was. Daarom werd gekeken welke motoren binnen de GM-groep passend zouden zijn. Men kwam uit op de V6 uit de Isuzu Amigo, die bij ons in Nederland een tijdje als Isuzu Trooper is geleverd (en gelijk is aan de Opel Monterey). Ondanks de GM-link met Isuzu, was de motor afkomstig van Honda. Dat was ook wel te merken aan het aantal toeren dat de auto aankon, zo’n 15.000 namelijk. VTEC die bij je Calibra inkickt. Het legde Opel geen windeieren, want in dat seizoen werd het ITC-kampioenschap gewonnen door Opel.

Clliff Motorsport Opel Calibra ITC

Bonus: Opel Calibra Group A 4×4
Vierwielaandrijving, relatief compacte buitenmaten, turbo: dat klinkt als een ideale rallyauto. Halverwege de jaren ’90 werden er geregeld rally’s verreden met een Opel Calibra. De auto kende een paar beperkte successen. Het was niet echt een populaire keuze, wat ook kwam doorheen enorme aanbod aan rallyauto’s die bijna als dusdanig ontworpen waren, zoals de Mitsubishi Lancer Evolution, Ford Escort RS Cosworth en de Toyota Celica GT-Four.

Opel Calibra

Meer lezen? Dit zijn de 10 gaafste sportcoupé’s uit de jaren ’90!39 reacties

Best vet, zoek ze nu maar eens. :)
@RickB: Waarom zou je ? Het rijdt als een natte krant…
Die Zender en Irmscher zijn precies goed.

Sowieso vind ik de Calibra nog steeds een enorm gave bak. Adembenemend mooi en modern was die dikke Opel tussen de rest van het jaren zeventig en tachtig blik dat het straatbeeld deatijds domineerde.
@moveyourmind: ik kan me nog de reclame herinneren op de Auto ’95 bladen: “Kenners spreken al over Calibra-rood” (als in Ferrari-rood) 😂 🤣 denk dat de kenners nu meer over roest-bruin praten… Maar geen lelijke auto om te zien iig. 😉
Onder de juiste auto zijn die Zender Stern-wielen nog best wel periode-correct cool. De auto in kwestie moet dan nog wel een beetje hoekig zijn, zeg jaren ’80 tot begin jaren ’90 . De Calibra is te afgerond, dus detoneren ze een beetje.
Jammer dat ze bijna allemaal rot zijn rond de achterste wielkasten. En nee ook de in Finland gemaakte exemplaren rotten waar je bij staat.
Een Calibra, zeker met die BBS velgen, is natuurlijk een toekomstige klassieker. Alleen krijg ik van dat treurige Vectra dashboard niet dat ‘hebberige gevoel’ dat ik bij veel andere merken wel krijg. Dat is toch wel de grootste misser bij dit model.

@eklasse: Gewoon een halfords driespaaks stuurwieltje erin, dobbelstenen om de binnenspiegel, felle plakstrips op het dashboard en gaan met de Calibraan
Irmscher 4×4 turbo voor mij graag, heerlijke dagelijkse bak lijkt mij dat
Die Calibra DTM, heimwee naar Gran Turismo 2!
Tof artikel weer @willeme :)
Die ITC had ik altijd als schaalmodel
Vroeger was een Calibra nogal “fout”, als ik nu kijk kan ik me niet meer voorstellen waarom men zo dacht. I.t.t. een Manta ;-)
@autogedrocht: De auto zag er sneller uit dan dat-ie was. En er reden voetballers in (was destijds de bedrijfsauto van Feyenoorders, bijvoorbeeld). Neem aan, dat het daar deels aan ligt.
Gaaf artikel hier hou ik wel van
De bouwvakkers Ferrari. Zo is hij bij mij bekend.
Prachtig artikel Ooit bezat ik er ook een in het rood! Een jaar levertijd destijds!!!
Schitterende wagen. Snel ook. De V6 was een prima blok. Sterk, liep mooi en behoorlijk zuinig.
Ook de 2.0 8 klepper ging al hard.
Dashboard inderdaad van de vectra, maar stoorde eigenlijk niet zo.
Echt een cult-wagen. Alleen jammer van de roest. Maar een echt Opel icoon.
Die Rieger Ferrari uitvoering is wel heel vet zeg!!!!
Opel manta ,opel senator, opel gsi ,opel calibra…. waren nog autos nu niks
Calibra DTM edition ik 2 liter eco pech gehad. Zo’n gave bak. Paars wel andere (veel gavere) velgen er op. Had hem nooit weg moeten doen. Maar ja die waslijst met issues hè. Die werd alleen maar langer.
Man man man wat is die DTM gaaf.
@jaapiyo: Koel he! Die ITC, fantastisch, doet me denken aan een Lister Storm.
wat ook kwam doorheen enorme aanbod??
Wel een lekkere dikke kont op die Catano zeg.,
Die Rieger breedbouw blijf ik briljant vinden. Sorry. Zet maar neer. Alleen zijn de banden een dingetje aan het worden dacht ik, moeilijke maat.
@davelepeef: Ik weet dat de Rieger-ombouw voor de Kadett dezelfde achterbanden heeft als een Countach, die zijn iig nog verkrijgbaar. Kosten alleen wel €750 per stuk voor Pirelli in 345/35-15…
Moet zeggen dat een Calibra met 4×4 mij nog best een vette wagen lijkt!
Beetje een raar lijstje, met 2 raceauto’s en een rallyauto er tussen. En de fabrieksuitvoeringen zoals de Keke Rosberg en de DTM zijn zeker niet fout.
Conclusie: er zijn te weinig foute Calibra’s om zo’n lijstje te maken!
Destijds maar enkele getunede Calibra’s zien passeren op tuningmeetings omdat de Calibra vaak te duur was voor het modale petjesvolk. Een volkje dat zichzelf en de auto vaak geweldig vinden spijtig genoeg waarbij smaak soms ver te zoeken was. Desondanks stond er hier en daar toch wat moois, zolang je de originele lijnen van de auto niet verstoort is het ok voor mij.
Het meest ironische moet toch wel zijn dat al deze aerodynamisch toevoegingen de Cw-waarde alleen maar verneuken, want zoals bekend was die waarde enorm laag bij deze aalgladde Calibra.
Van de Rieger Catano had ik in groep 8 een poster op mijn jongenskamer hangen, toen leek me dat een hele gave sportauto! :-D
Hoe fout ook, het maakt mij hebberig. Een hele foute wide body Rieger Corrado of Calibra, helemaal goud!
De 1982 Swiss GP nog even aangehaald. Toen was de F1 nog heel anders! 150km vanaf Zwitserland; Nigel Mansell die op 4.8 seconde kwalificeert, maar wel 8e wordt in een veld van 27 auto’s. Lauda als nummer 3 op 1 minuut, de rest op een ronde of meer. En Keke Rosberg die op 2.2 seconde kwalificeerde maar dus wel de race wist te winnen.
De tijd dat opel nog echt gave auto’s maakte ipv suffe mpvtjes!
Waar gaat de tijd heen.
@bimmerfan: ik kan me anders slechts maar enkele begeerenswaardige Opels herinneren van indertijd en dan nog, het waren rammelbakken en windfluiters alom…
@volvo_440_turbo: Een begerenswaardige Opel. Net zoiets als een presidentiële Trump.
Nou Zender versie in Turbo 4×4 mag best wel voor mijn deur staan hoor :)
Ja, je kunt er wel een boel plastic op plakken natuurlijk,

het blijft een Opel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).