7 fantastische Peugeots door de vader van de 205 GTI

Auteur: , 24 Reacties

Blijf stil tijdens het lezen, want de beste man is niet meer.

7 schitterende Peugeots door de vader van de 205 GTI

Nog voordat de donderdag echt was begonnen, wist hij bij velen direct al een onaangename smaak achter te laten. Nadat verschillende Franse media vanochtend het nieuws naar buiten brachten, bevestigde Peugeot later op de dag zelf dat Gérard Welter ons daadwerkelijk heeft verlaten. Welter, die zijn ganse carrière bij de Fransen spendeerde en iconen als de 205 GTI bedacht, kwam gisteren op 75-jarige leeftijd te overlijden.

Gérard kwam als 17-jarige jongen terecht bij Peugeot, waar hij als jonge ontwerper begon met de achterlichten van de 404 en na jaren ploeteren eindigde als designchef van het merk. De man heeft in zijn tijd heel wat iconische vormen, lijnen en gehele auto’s ontworpen. In dit artikel blikken we terug op een zevental van die auto’s.

607 Féline
Toen de designstudio hard aan het werk was om een reëel ontwerp te vinden waarmee ze de 607 in de markt kon zetten, kwam de Féline uit de bus als één van de mogelijkheden. Dit bleek echter voor korte duur, nadat al vrij snel duidelijk werd dat niemand zat te wachten op zo’n gedurfde, onhandige auto. Gelukkig gaan die termen hand in hand met een studiemodel, en zo geschiedde. De Féline werd aangedreven door een 2,9-liter zescilinder, die zo’n 200 pk produceerde. Hoe hard hij precies ging weet niemand, maar zoals @willeme ooit schreef: “de Feline moet een snelle auto zijn geweest, het leeggewicht lag rond de 875 kg.

7 schitterende Peugeots door de vader van de 205 GTI

907
De 907 is een apart geval. Hoewel het een conceptauto is, kun je hem gewoon besturen als een normale personenauto. Wel zo fijn, aangezien de prestaties absoluut om over naar huis te schrijven zijn. Onder de motorkap bevinden zich niet één, maar twéé 3-liter V6’en, die samen een V12 vormen die op zijn beurt weer 500 pk en 620 Nm koppel produceert. Hiermee snelt hij in slechts 4 seconden naar de 100 km/u. De auto werd destijds door Gérard ontworpen om de opening van een nieuwe designstudio te vieren. De designtaal van de auto fungeerde tevens als sjabloon voor een hele reeks productieauto’s die in de loop der jaren zouden volgen.

7 schitterende Peugeots door de vader van de 205 GTI

Asphalte
Je zou het misschien niet zeggen, maar deze waanzinnige bolide heeft enorm veel invloed gehad op het design van de Peugeot 206. De auto zelf wijkt echter enorm af van de principes waarop de 206 is gebouwd. De Asphalte is namelijk allesbehalve praktisch. Alhoewel, je kunt er een tweezitter van maken, maar daarmee houdt het dan ook op. Peugeot presenteerde de auto in 1996, met het idee een uitzonderlijk concept te creëren waarbij de focus volledig op de rijervaring ligt. Zodoende hangt de auto slechts centimeters boven de grond en kan de bestuurder de cockpit tot in het kleinste detail afstellen op zijn voorkeuren.

7 schitterende Peugeots door de vader van de 205 GTI

Oxia
Eind jaren ’80 beleefde Peugeot misschien wel haar beste jaren. In ieder geval in de Autosport, waar ze wedstrijd na wedstrijd wonnen, in verschillende raceklassen. Van Pikes Peak tot Le Mans, ze waren overal aanwezig, veelal met succes. Met het idee alle opgedane kennis in één enkele auto te verwerken, werd de Oxia de wereld in geschoten. Zes versnellingen, actieve vierwielsturing, vierwielaandrijving en een geblazen, 670 pk sterke V6 waren slechts enkele van de vele indrukwekkende aspecten van deze volledig werkende conceptauto.

7 schitterende Peugeots door de vader van de 205 GTI

Proxima
Als er een woord is om de Proxima te beschrijven is het wel ‘futuristisch’. De auto verscheen in de jaren ’80 maar belichaamt precies het beeld dat mensen werd voorgeschoteld in sci-fi films. Blade Runner meets Total Recall, of iets dergelijks. Om het toekomstplaatje een beetje intact te houden waren vrijwel alle onderdelen elektronisch. Behalve de krachtbron dan, dat was een twin-turbo 2,8-liter V6 die 600 pk en 608 Nm aan koppel produceerde. Spiegels had ‘ie niet, enkel camera’s. Een echte visionair dus.

7 schitterende Peugeots door de vader van de 205 GTI

RC Pique & RC Carreau
De RC-concepten zijn allesbehalve doorsnee. Twee nagenoeg identieke auto’s, waarvan het onderlinge verschil op toepasselijke wijze wordt aangeduid door een sterk contrast in kleuren. Waar de Pique, het rode exemplaar, een natuurlijk ademende 2-liter vier-in-lijnmotor heeft, is de zwarte Carreau voorzien van een 2,2-liter diesel. Beide auto’s produceren evenveel paardenkracht; ieder is goed voor 179 pk. Ondanks het spectaculaire aanzicht, zijn ze niet bijzonder snel. Beide hebben 6 seconden nodig om de 100 km/u aan te tikken. De kracht van de auto’s zit hem echter in het rijbereik. Waar de Pique een verbruik van 1 op 13 noteerde, presteerde de Carreau het ooit om 1 op 25 te halen.

7 schitterende Peugeots door de vader van de 205 GTI

Touareg
Okay, okay. Echt schitterend kunnen we deze auto misschien niet noemen. Zeker niet wanneer we hem vergelijken met de auto’s die we hierboven hebben besproken. Toch is de auto uitermate relevant. Waarom? De Touareg, niet te verwarren met de Volkswagen, is een hybride. De Touareg heeft een kleine benzinemotor en een batterij van nikkel, waarmee hij tot 4 uur op ieder terrein kan rijden. De dynamo fungeert tevens als range extender, waardoor hij mogelijk nog verder komt. De 4×4, die tegelijkertijd met de Asphalte onthuld werd, is gedeeltelijk van carbon en heeft een gegoten plastic behuizing.

7 schitterende Peugeots door de vader van de 205 GTI

Meer lezen? Bekijk dan deze 12 rappe Peugeots, waar Gérard eveneens een bijdrage aan heeft geleverd.24 reacties

Die 907 vinnik toch wel een erg mooi ding, een soort Peugeot interpretatie van een kruising tussen een (front-engined) Ferrari en een Aston Martin. Geen Peugeot sec in ieder geval.
@amghans: Vind hem zelf iets weg hebben van een Panoz Esperante?
Bizar eigenlijk hoeveel de 907 eigenlijk lijkt op een Ferrari 599 GTB Fiorano

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/Nancy%2C_France_2013_-_Ferrari_599_GTB_Fiorano.jpg
Kan hier als Peugeotfan geen trots onderdrukken bij deze auto’s. Misschien misplaatst, maar…
@parttimeautospotter: Nou ja misplaatst is niet het juiste woord.
via Android app
Wat zijn die 607 Féline en die 907 gaaf!! Nu direct doorklikken naar de Special over de 607. Dank @ikschrijfookoverautos, mooi lijstje!
@autodrop: Graag gedaan kerel, alles voor de cultuur!
Heb de 907 altijd erg veel op de SLR vinden lijken. Gaaf ding!
@ko4n: JUIST! Nu je het zegt, lijkt ‘ie er inderdaad heel veel op.
De Koenigsegg heeft wel wat weg van de Oxia.
Leuk detail bij die RC Carreau en RC Pique dat ze de ruit en schoppen ook in de intercooler hebben laten terugkomen. Verder vind ik het natuurlijk jammer dat die Oxia er nooit is gekomen. Als er één periode was waarin Peugeot zichzelf best zo’n halocar cadeau had mogen doen, was het wel end jaren 80.
@Edge: idd erg jammer dat hij er nooit gekomen is!
Gelukkig heeft Domino er nog een goed nummer over ‘geschreven’ zodat hij toch nog in onze gedachten blijft.
Eigenlijk zijn zijn mérites (da’s frans voor verdiensten) meer in de lijn der gewonere Peugeots. Zo heeft hij aan het uiterlijk van de 204 Coupé gewerkt da’s deze : https://goo.gl/images/1xux4h
En is hij één van de drijvende krachten geweest voor de 604, een limousine waarmee Peugeot probeerde een alternatief voor Mercedes’ S klasse aan te bieden -let wel de portieren kwamen uit de kleinere 504-
https://goo.gl/images/D6u83U
Die oxia is echt heel gaaf
Die Oxia heeft meer pk’s dan de McLaren F1 en was er 4 jaar eerder. En dan een front dat lijkt of een vierjarig kind de voorkant van een 306 erop heeft proberen te shoppen. Ik ben om.
Kunnem ze die 907 niet alsnog gaan produceren?!?
@jeppie: liever de 908 rc!
De Oxia en de 907 zijn gaaf!
Vergeet niet die tweeling; een rode en zwarte 2002 RC Concept.Ook niet moeders mooiste.Dat kaartenspel op de zijkant hielp ook al niet.
Een tof ding in technisch opzicht, die 907. Maar hij oogt naar mijn mening nog altijd een beetje mislukt zo, met die te diep vallende achterwielen en rare ‘blobneus’. En daar bleef het tot mijn verbazing helaas niet bij; het bleek een voorbode voor een heleboel ongelukkige, gekunstelde koetsen. :-( De 207 heeft bijvoorbeeld ook al zo’n rare, platgeslagen F1-neus.

Waar Mercedes zo’n ding nog bij de wat sportievere modellen er op plakte, dacht men bij Peugeot dat het ook wel tof zou zijn om die op een compacte hatchback te schroeven…

Veel Peugeots van, pak ‘m beet 2005-2010, hebben in mijn ogen rare koetswerken. De 407 SW is ook zo’n ding met gekke proporties. Ik verbaas me nog steeds erover dat die niet door z’n vooras zakt met die mega-overhang aan de voorkant.

De modellen van de jaren ‘80 , zoals de Oxia, vind ik dan wel weer geslaagd…
Bij de 907 ging het dus fout met de smoel van peugeot. Te groot open plastic ‘bek’, zo jammer.
Heeft die Proxima nou z’n turbo’s daar gewoon buiten hangen voor de achterwielen? Ziet er erg gaaf uit.
Ik vind die RC wel iets hebben van een Veyron, maar dan in het klein.
En die Touareg vind ik ook wel wat hebben!

Een soort autoRAI waarbij meerdere fabrikanten hun concepts mee naar toe nemen, ook die uit het verleden, lijkt me interessant.
Ik ben een beetje verliefd op die Oxia.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).