7 redenen waarom Apple beter geen auto kan maken

Auteur: , 51 Reacties

Mocht je de geruchten nog niet hebben meegekregen: Apple schijnt in het geniep met een enorm team een eigen auto te ontwikkelen, en natuurlijk is iedereen en zijn moeder superhyped. Aan ons de schone taak voor Buzz Killington te spelen en een paar minpuntjes aan te stippen.

Apple iMove design

Apple is momenteel dik $700 miljard waard. In begrijpelijker termen uitgedrukt: dat is meer dan Zwitserland in een jaar verdient, en ongeveer net genoeg geld om een Nederlandse voetbalclub internationaal misschien weer te laten meetellen. Er liggen stapels cash stof te vangen, en een veelgehoorde mening is dat de rek een beetje uit de huidige product-lineup is.

Dus wat doe je dan? Je gaat diversifiseren, bijvoorbeeld richting de automotive sector, wat Apple al deed middels Carplay, maar nu is het tijd voor de volgende stap.

iCar

Concurrent Google is er al mee bezig, en ook kleinere partijen als Uber tonen ambities om in eigen autonome systemen te stappen. Daarnaast heeft Tesla al lang en breed bewezen een sexy en succesvol elektrisch product op de markt te kunnen zetten. En dat is waar het ook bij Apple om zou draaien: een elektrische iCar (eCar?).

Project Titan

Nadat de geruchten aan werden geslingerd door Macobserver maakt het doorgaans behoorlijk accurate Wall Street Journal melding van project Titan, waaraan zo’n duizend mensen – vakkundig gestroopt uit alle relevante auto- en designdivisies (best grappig, aangezien het omgekeerde ook al gebeurde)- zullen gaan werken. Mochten alle seinen op groen blijven staan, dan zou een iCar over enkele jaren realiteit kunnen zijn. Zonder partner, zoals het er nu naar uit ziet.

1. Je krijgt tijdens je dagelijkse rit U2 door je strot geduwd

Of je het nu wilt of niet, de wereldverbeterende klanken van Bono komen naar je trommelvliezen.

2. Apples visie op een road train is onplezierig

Je zit letterlijk in de kofferbak van je voorganger geklikt, met letterlijk iemand vol achterin jouw auto. Maar je moet het ondergaan, want je hebt ‘accept’ geklikt bij hun voorwaarden.

Dat

3. Apple Maps.

Brace yourselves

4. De carrosserie buigt

Vooral als je de iCar met lange wielbasis neemt moet je bedacht zijn op een koets die wel erg flexibel is

5. Het basismodel krijgt een accupakket van een paar kWh

Natuurlijk kan je wel meer krijgen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

6. Je oude iCar met de nieuwste software-update rijdt alleen nog stapvoets

Start je systeem maar vast na het opstaan, dan kan je er een uurtje later mee weg. Maar dit alles is natuurlijk te vermijden door het nieuwste model te kopen. *katsjing!*

7. Het opladen gaat alleen via peperdure en incourante stekkers

En voor de iCar 2 wordt natuurlijk weer een nieuwe stekker ontwikkeld, die niet compatibel is met de eerste generatie. Maar hij ziet er wel mooi slick uit

Wat misschien nog wel een puntje is: Apple heeft geen Gigafactory, en Tesla over een paar jaar wel. De vraag is echter of dit een probleem is: ook in de huidige Appel-producten tref je tig Samsung-chips aan.

Foto: iMove concept51 reacties

Las ik vandaag ook al in The Guardian en nog een paar andere berichten via FB. Niet bijster origineel, Smoke!
@gtwillem: Wacht even… dus je zegt dat er buiten autoblog.nl om nog andere media zijn die publicaties in de vorm van lijsjes doen? Nou breekt mijn klomp… :)
@sir_smokalot: Klomp? Vind je meer een sloffen type…
Haha humor. Ik denk overigens wel dat Apple in staat is een volwaardige onderscheidende auto op de markt te kunnen brengen. Samsung maakt al jaren auto’s dus wordt eens tijd om ook hiermee de concurrentie aan te gaan. What’s Next? Apple wasmachines?
@potjak: Apple wasmaschines? En dan zeker veertig euro aftikken voor een pak iWash wasmiddel omdat die machines geen Witte Reus, Dash of Dreft accepteren…
@RRRobert: er zal vast een jailbreak komen
@potjak: Samsung heeft maar weinig te maken met Renault Samsung Motors hoor. Ze hebben het opgericht, en na een paar jaar alweer verkocht, wegens crisis…
@Esprit_de_Flandre: Ha thx, wist wel dat Renault er in zat maar wist niet dat Samsung er niets meer mee te maken had.
Haha, geniaal artikel.
Is het moederdag voor smoke?
Wat dacht van de diverse updates zoals met je Iphone die nu gratis zijn!

Uiteraard hangt daar ingeval van de Icar een prijskaartje aan.


Maar zonder gekheid laat maar komen hoor….niks mis mee!
Alleen de volgorde is anders, Smoke.

Het geeft alleen maar aan hoe hoog ik jou heb zitten, meestal ben je niet onomstreden (leuk), maar wel erg origineel ;-)

Happy Valentine X
Lekker makkelijk om Apple te bashen zonder echte onderbouwing. Is je kaartje verkeerd ontvangen ofzo?
@gekkenhuis:
Misschien, het blijft vermakelijk om te lezen..

Wat ook heel vermakelijk om te lezen blijft, zijn de reacties van mensen die hun identiteit aan dit soort merken ophangen..

In het bijzonder de als door een horzel gestoken manier waarop ze reageren wanneer er de draak wordt gestoken met hun favoriete merk..

Relativeren is ze totaal onbekend..
@tupperware:

Inderdaad, moet je eens tegen een niet Apple gebruiker zeggen dat ze het niet kunnen betalen…die reacties…ONBETAALBAAR!!!
via iPhone app
@tupperware: maar alle BMW’s lijken tegenwoordig wel serieus veel op elkaar en Audi’s zijn gewoon sh*t… Toch?
Reden 8: je hebt na een een jaartje of wat weer een ‘oud’ model of er is alweer een ‘S-versie’ van.
Reden 9: het 2 weken voor de winkel liggen als je er gelijk eentje wil hebben.
@launchcontrol: met reden 9 heeft Apple zelf niks te maken, dat zijn gwn beslissingen van echte fans… Zoals wij naar de winkel zouden stormen om de snel de laferrari te halen(als we genoeg geld hadden)
@jag00: mij niet gezien hoor. Maar goed, ik lig ook niet 2 weken voor de deur van een winkel omdat ik zonodig het nieuwste model wil hebben.
@jag00: apple niets mee te maken?? Grappenmaker! Die zogenaamde “fans” worden betaald door Apple om voor de deur te liggen ;)
@launchcontrol: alsof een automodel zo lang mee loopt, liefst elke twee jaar facelift, is de vorige gelijk achterhaald en incourant.
Vergeet niet dat de Apple producten niet overweg kunnen met producten van een andere fabrikant. Dus dan moeten ze nieuwe wegen bouwen die wel kloppen met Apple maps
Nou ja wat een gehaat zeg in het artikel. We zouden elke fabrikant toch moeten toejuichen een auto te maken als liefhebbers en pas zeuren als het negatief uitpakt?

Dit voelt een beetje alsof een Android gebruiker lollig wil doen.
@Donstil:
Wat is er mis met jezelf niet te serieus nemen?
Wat is er mis met een beetje de draak steken met wannebees?
Wat heeft Android daarmee te maken?
Vragen waar ik zo snel geen antwoord op kan formuleren….
Waarschijnlijk kopen ze tesla op….voila hebben ze ook een fabriek.
@maferick74:
Tja, dan kunnen ze net zo goed Saab opkopen….
@maferick74: Volgens mij had Tesla al nee gezegd tegen Apple? Niet zeker..
Hulde voor Human Centipad verwijzing hahaha!
Leuk geschreven :)
Toch zijn Google, Intel, Microsoft en Apple de bedrijven die de automotive sector op zijn kop gaan zetten. Beginnen vanaf scratch met iets anders ipv het bestaande te proberen te veranderen zoals de gevestigde automerken doen. Kijk maar naar Tesla. Een ITnerd die een auto is gaan maken. En wat voor eentje. Ik juich dit van harte toe. Hoe meer concurrenten hoe beter en goedkoper de EV gaat worden.
Wellicht. Maar Apple zal wel een heel eigen fabriek en faciliteiten op moeten zetten. In feite heeft Tesla bijna de gehele keten zelf in handen, en dus een flinke voorsprong. Maar als je er geoeg geld tegenaan gooit kan alles. Volgens Musks visie rijden we in de toekomst allemaal elektrisch, wat betekent dat er 80 miljoen exemplaren per jaar afgezet gaan worden. In dat geval is er wel ruimte voor Apple :)
diversifiseren…
Pfff, like iCare…
Sorry maar waar slaat dit op? Dacht een informatieve bijdrage te gaan lezen. Alleen maar gemakkelijk lollig doen dit. Voor mij een nutteloos artikel.
K heb U2 van m’n iPhone af weten te krijgen !
@reggie-boy_rood:
Barbaar, dat was nu net het enige positieve aan dat apparaat….
Tja, kunnen wel tijdloze dingen bouwen. Mijn 5s ziet er nog steeds modern uit, is nog steeds modern en futureproof door 64bits technologie.
@luxaeterna: Voor mijn HTC One X precies hetzelfde verhaal, alleen is die geen 32-bits. Maar heb nog geen moment in die 3 jaar het idee gehad dat die achterloopt. Heb vanwege het feit dat het kreng het nog zo goed doet, een nieuwe smartphone maar even uitgesteld, die 600 a 700 euro laat ik dan wel ergens in een la slingeren als het zijn moet.

Maar on-topic, dit smaakt naar meer. Al zul je mij natuurlijk nooit in een Apple zien rijden.
@frietjemet: Seffes gaan we nog overeenkomen… HTC en Huawei hebben sowieso mijn sympathie, want goede ervaringen mee. Ik mis mijn Wildfire S soms nog.
@luxaeterna: Ik mis mijn Nokia 3310
Regel 6 slaat de spijker op z’n kop!
Ze kunnen de naam idrive iig wel vergeten.
Ben serieus benieuwd wat Google en Apple teweeg kunnen brengen! Alleen de Paus is nog conservatiever dan de auto industrie. Google en Apple zullen wel grote kansen zien.
Wat voor mij een van de meest belangrijke aspecten van een auto is, is het design. Of je het design van apple producten nu wel of niet mooi vindt, dit is wel iets waar ze goed in zijn. Ben dus zeer benieuwd.
Ik las dat Apple overal automotive R&D meneeren en mevrouwen aan het wegkopen is,dat zullen ze niet doen om alleen meer invloed op autointereurs te gaan krijgen met CarPlay.Een ‘eigen’ auto zal dus wel iets zijn waar ze hun pijlen op richten.Ik denk alleen dat het eerder (zeker in eerste instantie) een auto zal zijn die ism een grote autoproducent wordt ontwikkeld.Je kan een hoop kennis kopen,maar op de achtergrond blijft toch ene dingetje met schoenmaker en leest meespelen.
@sydney: En wat een gezeik trouwens weer op het stukje van Smoke.Ik ben zelf Pietje Apple, maar moest er hartelijk om lachen.Nee hoor, er gaan er weer paar in de verdegingsmodus.Hou op, het is maar een ding met een scherm en/of wat accessoires.
@sydney: Ja, dat zei Nokia ook toen de geruchten kwamen dat Apple met een smartphone zou komen.
Verstuurd vanaf mijn iPad.
Meh.
Wat heeft de redactie van Autoblog ineens met de therm “moeder” ? Haalt oude tijden bij me op…
Zeker ook makkelijk te hacken.
Serieus, hoop dat ze alle medewerkers van de autobranche naar zichzelf halen puur om dat Carplay te verbeteren. Ik heb alles van Apple, maar een auto no thanks. Het is wel een bekend merk maar ik denk dat het nooit de huidige “premium” merken kan inhalen op dat gebied. Moet dan ookal vooral niet denken een aan bedrijf die je continu volgt waardoor je ookal geen privacy op weg hebt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).