Audi lanceert sterkste A8 tot nu toe

Auteur: , 26 Reacties

We rekenen de S8 niet mee, uiteraard.

Audi A8 60 TFSI e quattro (D5) '20

Het motorengamma van de Audi A8 is een beetje teleurstellend op het moment. Rationeel gezien zijn de 3.0 V6 diesel (286 pk) en benzinemotor (354 pk) uitstekend geschikt om de grote Audi vlot door het verkeer te loodsen.

Maar kom op, het is het vlaggenschip van een Zuid-Duitse premium automobielfabrikant. Dan wil je niet een adequate motor, dan wil je dat er meer dan voldoende vermogen en koppel aanwezig is. Nu kwam Audi al een paar maanden geleden met de S8, maar net als andere snelle Audi’s van het moment tart die auto een beetje de goede smaak.

Audi A8 60 TFSI e quattro (D5) '20

A8 60 TFSI e quattro
Gelukkig is de oplossing daar, want Audi haalt het doek van de Audi A8 60 TFSI e. Net als alle andere Audi’s moet het cijfer ongeveer aangeven waar deze staat in de modelrange. Een ’30’ is echt supergierig en met een ’60’ ben je helemaal het mannetje. In dit gevel is de TFSI vergezelt met een ‘e’, wat betekent dat we te maken hebben met een hybride aandrijflijn.

Audi A8

Zescilinder
Heel veel details heeft Audi nog niet losgelaten, maar we kunnen al wel een paar dingen vertellen. De benzinemotor is de welbekende 3.0 TFSI, dus een zescilinder benzinemotor met een enkele turbo. Deze wordt bijgestaan door een elektromotor. De Audi A8 60 TFSI e heeft een accupakket van 14,1 kWh. Het totale systeemvermogen bedraagt 450 pk en 700 Nm. Deze krachten worden via een achttraps automaat overgebracht op alle vier de wielen. Op alleen de elektromotor kun je ongeveer 40 km rijden. In het scherm kun je precies wat je actieradius is en hoeveel daarvan elektrisch is. Keurig.

Audi A8 60 TFSI e quattro (D5) '20

Q7 60 TFSI e quattro
Tegelijkertijd lanceert Audi meteen de Q7 60 TFSI e. Dit is de plug-in hybride op basis van de Audi Q7. In principe is het dezelfde aandrijflijn. De motor en bak zijn gelijk. Wel is er een verschil, de Q7 is voorzien van accupakket van 17,3 kWh. Qua prestaties en range zal de Q7 waarschijnlijk het onderspit moeten delven. De A8 is namelijk een stuk aërodynamischer. Ook is de A8 geheel uit aluminium opgetrokken, terwijl de Q7 nog (deels) van ouderwets staal is gemaakt. Prestaties, verbruikscijfers en cijfers van zowel de Q7 als de A8 moeten nog bekend gemaakt worden.

Audi Q7 60 TFSI e quattro '2026 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@RickB: wat is gefixt? Ik wil antwoorden :|
Vroegah betekende ’60’ nog daadwerkelijk 6 liters…
@shibby: Tja, je moet met je Audi toch indruk kunnen maken op je buren? Bij Audi hebben ze klaarblijkelijk hun koperspubliek goed bestudeerd!
@Volvo_440_turbo: klopt, Audi rijders hebben buren. Spijker op z’n kop.
@camber24: Bedankt voor je intelligente bijdrage, doe zo verder! Misschien haal je ooit wel een diploma ;)
@Volvo_440_turbo: zo zo, zuurpruimje, kan je het niet hebben wanneer je een grapje voor je kiezen krijgt? Je opmerking over een diploma behalen is overigens echt enorm sterk. Wat een come back zeg. Ongelooflijk.
@shibby: Nu is het de gemiddelde leeftijd van de eigenaar.
@shibby: De nieuwe logo’s slaan misschien op olieverbruik in cl/1000km?
@shibby: of 60 pk. of 60 kw. of 60 cm. of 60 appeltaarten. of gewoon 60. Kortom vroeger kon je er net zoveel mee als nu.
Ik heb niks met Audi maar zo in het donker groen met latte macchiato interieur, vind ik hem erg geslaagd. Als dan ook nog eens blijkt dat hij geen olie verbruikt dan heb ik echt niks over om over te zeuren.
@mikje90: het is eerder pumpkin spice frappucino interieur *
@mikje90: Denk je nu echt dat ze 10 jaar tegen de zelfde steen staan schoppen.
Als ze deze aandrijflijn nu in de S6 hadden gegooid, dan had ik vrede kunnen hebben tov van het Porsche/RS 2.9 blok die ze in de VS krijgen. Dan, met de CO2 bezwaar is dit toch veel beter dan die diesel met 100 pk minder dan het vorige model. Audi lees je mee? ;)
60tfsiequattro.

Wow. Ik hoor ze in Beieren gniffelen.
@troljedemoeder: oh wacht. München dus.
De echte A8 is voor mij persoonlijk. S8 met V10 van Lamborghini
@dailydriver: de echte A8 is voor jou dus geen A8 maar een S8 lekker logisch….
De 3.0tdi rijdt subliem. Kan niet wachten op de S8 ^_^
Wat een mislukt gedrocht zeg net als zijn motor aanduiding!
@neymar: Inderdaad. Premium Duitse merken zijn de laatste jaren zonder uitzondering gedrochten.
Vind het wel wat sneu voor Audi dat ik gedurende een gemiddelde werkdag op een A-locatie in 010 vaker een oude dan nieuwe A8 aantref. Het ding trekt kennelijk niet echt. Betwijfel of de 60 het tij weet te keren.
En ik maar denken dat er tóch een W12 kwam….
40 km electrisch…. blijft een aanfluiting
Zo’n autobahnsturmführer vraagt gewoon om een dikke diesel. Van baustelle naar baustelle op een wolk van koppel….
Want TFSe was te moeilijk?

Dat er “geïnjecteerd” wordt en niet met carbus wordt gewerkt moet echt niet meer aangetoond worden dunkt mij

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).