Audi R8 V10 Spyder: rijtest en video

Auteur: , 29 Reacties

Een blaffende V10 cabrio in de morgen is een dag zonder zorgen.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Als je mij een beetje kent dan weet je dat ik geen ochtendmens ben. Ik functioneer pas rond een uur of 10 ’s morgens enigszins normaal, mits de randvoorwaarde van minstens drie stevige bakken koffie gehaald is. Maar lieve mensen, voor een 5.2 liter V10 kun je mij eigenlijk altijd wakker maken en is er zelfs minder koffie nodig. Zeker als het in de omgeving van Barcelona is, want de Spaanse wegen zijn doorgaans zeer aangenaam aangelegd en de lokale politie is drukker met sigaretjes roken dan met handhaving. Dit belooft een mooie dag te worden.

Audi heeft namelijk de Audi R8 V10 Spyder voor ons klaargezet in Lloret de Mar. Het is 7:00 uur en nog donker, maar dat mag de pret niet drukken. Braaf nemen we de sleutel in ontvangst en starten we de V10. De kap gaat open nu het nog kan, want er wordt regen voorspeld. In de frisse zeelucht is het bovendien prettig wakker worden. Op naar de snelweg richting Barcelona.

Audi R8 V10 Spyder rijtest en video
Die snelweg is hier in Spanje veel leuker dan in Nederland. Mooi strak asfalt kronkelt zich tussen de heuvels in de kuststreek door, glanzend in de schaarse straatverlichting en de koplampen van tegenliggers. Er zitten heel wat tunnels in dit stuk van de route en er is weinig verkeer. Regelmatig kunnen we dus de snelheid laten zakken, terugschakelen naar twee en een paar honderd meter later met een gillende V10 een tunnel uitkomen, zelf kirrend als een kind van plezier. Een prima vervanging van cafeïne, deze V10. Langzaam wringen de eerste zonnestralen zich tussen de horizon en het wolkendek door. Het wordt steeds drukker op de doorgaande weg maar we hebben een lekkere alternatieve route over wat bergwegen op weg naar het vliegveld.

Audi R8 V10 Spyder rijtest en video
De cabrioversie is in veel opzichten gelijk aan de coupé. Hetzelfde blok, dezelfde output en in grote lijnen dezelfde prestaties. Het grote verschil is uiteraard het ontbreken van een vast dak. Dat heeft meestal twee gevolgen: een minder stijf chassis en meer gewicht door toevoeging van verstevigingen en de dakconstructie. Maar bij Audi hebben ze een duidelijke missie meegegeven aan de mannen van de afdeling Audi Sport, die bij het geven van die opdracht nog werkten voor Quattro GmbH. In Parijs werd de naam veranderd, weet u dat ook weer.

Audi R8 V10 Spyder rijtest en video
Terug naar die missie bij het ontwikkelen van de Spyder: zo weinig mogelijk inleveren op plezier, prestaties en stijfheid van de koets. Plezier is onlosmakelijk gekoppeld aan gewicht. Totaal eindigt de teller op 1720 kilogram, waarvan 208 kilogram aan het Audi Space Frame is toe te schrijven. Er zijn 8 kilo’s bijgekomen voor het verstevigen van het chassis. Het Space Frame is opgebouwd uit een mix van aluminium en koolstofvezel. De verstevigingen zijn met name bij de dorpels, A-stijl en voorruitomlijsting toegepast. Het resultaat is dat de Spyder 50% meer torsiestijf is dan zijn voorganger.

Het dak weegt 44 kilogram en opent elektro-hydraulisch in 20 seconden tot een snelheid van 50 kilometer per uur. Het achterruitje kan elektrisch geopend en gesloten worden, los van het dak. Bij een open dak dient het juist als windscherm, maar met name bij een gesloten kap kan het je de extra geluidssensatie geven. De V10 ligt immers achter de voorstoelen.

Audi R8 V10 Spyder rijtest en video
En die V10 mag er zijn. We kennen het blok natuurlijk al uit de Coupé en de cijfers zijn dan ook hetzelfde: er worden maximaal 540 paardenkrachten en 540 Newtonmeters losgelaten op alle vier de wielen via een zeventraps S-Tronic transmissie. Het vermogen wordt volledig variabel over de wielen verdeeld, indien gewenst gaat 100% van het vermogen naar de achterwielen. Of de voorwielen, als je achterstevoren driften leuker vindt. Ik adviseer je echter gewoon de achterbanden te gebruiken voor bandenrook, want tussen de achterwielen is een mechanisch sperdifferentieel te vinden.

Audi R8 V10 Spyder rijtest en video
Dan moet je uiteraard wel een agressieve rijmodus kiezen en er is nogal wat keus. Je kan met Drive Select kiezen uit Comfort, Dynamic, Auto en Individual, maar je kan optioneel ook nog het Performance stuur aanvinken, waarmee je nog eens drie rijprogramma’s bovenop die standaard opties krijgt: Dry, Wet en Snow. Niet voor mensen met keuzestress, deze nieuwe R8 Spyder.

We kiezen voor Dynamic gecombineerd met Dry. Gelukkig is het vrij rustig, want de eerste wegen zijn best krap voor een 1.94 meter brede sportwagen. De truc om snel te rijden met de R8 is om te vertrouwen op de grip die de vierwielaandrijving je geeft en zoveel mogelijk snelheid mee te nemen een bocht in. Vervolgens houd je het buitenste voorwiel op het randje van grip, tot je een redelijke exit kan maken. Niet te vroeg op het gas, want doordat alle vier de wielen dan grip vinden kruipt de auto makkelijk naar buiten in mild onderstuur. Op het moment dat je je neus bijna helemaal recht de bocht uit hebt ga je op het gas en vertrouw je op de Quattro aandrijving om alle power op de weg te mikken.

Audi R8 V10 Spyder rijtest en video
Het exterieur van de vorige R8 Spyder vond ik persoonlijk helemaal niks. Supersaai in vergelijking tot de Coupé met z’n lekker eigenwijze sideblades. Maar deze Spyder ziet er wat mij betreft een stuk beter uit dan z’n huidige dichte broeder. De lijnen zijn agressiever en zeker op de optionele 20 inch wielen oogt het allemaal aangenaam agressief. De R8 Spyder is dan ook 1,94 meter breed, en die breedt wordt door de brede singleframe grill en de horizontale lijnen aan de achterzijde lekker benadrukt. De grote diffuser wordt aan weerszijden gemarkeerd door een uitlaatpijp. Is het sierstuk van die uitlaatpijp zwart uitgevoerd dan heb je met de optionele sportuitlaat te maken. Ook met de kap dicht oogt de Spyder eigenlijk nog heel goed, maar open is het echt een plaatje. Helaas hebben we geen vrij zicht meer op die lekkere V10 omdat de motorkap niet transparant is.

Maar waar het allemaal om gaat bij de R8 Spyder is natuurlijk de beleving. Het ontbreken van een dak betekent dat we het motorblok en met name het uitlaatgeluid nóg beter kunnen horen. De soundtrack blijft heerlijk, richting de redline op 8500 toeren gilt het blok van plezier en groeit de grijns op mijn gezicht. De wegen worden nu iets ruimer, maar de regen begint ook te vallen.

Audi R8 V10 Spyder rijtest en video
Het Spaanse asfalt is nogal snel glad als er een paar druppels vallen, dus de grenzen van de Quattro grip zijn makkelijk te verkennen nu. De setting Wet van de Performance-knop op het stuur zorgt ervoor dat er standaard al wat meer vermogen richting de vooras gaat, waardoor je sneller een bocht uit kan krabbelen. Toch moet je zeker in vochtige omstandigheden wel geduldig blijven, want te vroeg op het gas en de neus wil naar buiten. Wil je een beetje spelen met de achterkant dan kun je de “Dry” setting kiezen. Dat is niet sneller, maar de kont wordt er wat beweeglijker van dus dat is leuk.

Spelen is leuk maar aan al het goede komt een eind. Helaas hebben we een strak schema en moet de R8 weer ingeleverd worden op het vliegveld van Barcelona, waar de mensen van KLM ons weer in willen laden voor de vlucht naar Amsterdam. We laten de laatste heuvels achter ons en sukkelen nog een kilometer of vijftien in druk verkeer langs Barcelona. Ik bedenk me dat de R8 daarin eigenlijk net zo goed is als in keihard bochten rammen. Niet nerveus, niet onaangenaam, onderstel en automaat in Comfort-stand en je sukkelt rustig mee in de file zonder een centje pijn. Het is een keiharde vereiste voor het Audi Sport merk, vertelde Stephan Winkelmann ons gisteravond: met een Huracan worden weinig kilometers gemaakt, maar een R8 moet alles kunnen. Een Audi RS-product moet geen diehard racer voor de straat zijn, maar een zeer capabele sportwagen die dagelijks bijzonder goed bruikbaar is.

Audi R8 V10 Spyder rijtest en video
En dat is de R8 Spyder precies: een zeer capabele sportwagen met net dat beetje extra fun door de mogelijkheid om open te kunnen rijden. Een auto bouwen die allround is, is geen uitdaging. Maar een auto bouwen die zó goed is aan beide uitersten van zijn bruikbaarheid, dat is enorm knap. Als ik er iets op moet aanmerken dan is het dat de bagageruimte aan de kleine kant is, je kan maar één handbagagetrolley meenemen en dat is eigenlijk te weinig. Maar dat is dan ook het enige wat ik kan bedenken.

De Audi R8 Spyder is nu te bestellen, vanaf november worden de eerste exemplaren geleverd. De prijslijst begint bij €246.300 euro. Filmpje!29 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Wat een fantastische wagen! Graag in de uitvoering zoals autoweek hem reed. Donkergroen, mooie wielen en pindakaas interieur. Heerlijk!
@CasperH, hoe verhoudt hij zich tot een 911 waar je ook mee kunt boenderen en daarna je kind op school gaan ophalen?
@henk123456: Dit is een leuk testje:

http://www.topgear.nl/autotests/mclaren-570s-vs-audi-r8-v10-plus-vs-porsche-911-turbo-s-test-uitgelicht/ (sorry AB).

De Porsche is qua rijden beter dagelijks bruikbaar dan de Audi, maar de Audi heeft wel een fijner interieur om in te vertoeven.
@berlinetta: En de McLaren het leukste om te rijden :)
@michaelcorleone: Precies. Dat had ik ook wel even mogen vermelden ;)
@henk123456: Porsche of Audi… niet lastig kiezen voor mij! Hmmm… 50 jaar 911-heritage of het merk dat vooral saaie leasebakken met onderstuurd bouwt. :-)

Wel ben ik met je eens dat er in AB-rijtesten bijna nooit een vergelijking met andere merken wordt gemaakt en dat zou toch zeer welkom zijn.
Ik ben nog steeds niet helemaal gecharmeerd van zijn uiterlijk, maar verder vind ik het eigenlijk wel een briljante wagen. Een supercabrio met een atmosferische V10 die prima dagelijks bruikbaar is. Naar mijn weten is Audi de enige fabrikant die dit aanbiedt.
Dat geluid is zoo heerlijk
Leuke review, zal een genot zijn om met die V10 op pad te zijn. Ik vind persoonlijk de huidige R8 ook mooier dan de vorige, alleen die Spyder kan mij nog altijd niet bekoren. Vanavond het filmpje even bekijken.

Verder nog een puntje van aandacht: wat een wazige foto’s bij dit artikel. Zit er een soort nabewerking op of zo? Ben er geen fan van. Het viel me bij de Panamera rijtest ook al op, maar niet zo erg als bij dit artikel.
@BeQuietAndDrive: helemaal met je eens, er zit een bepaald filter overheen. Een soort mist en volgens mij hebben ze nogal met het contrast zitten vogelen. Had inderdaad wat minder gekund in mijn ogen.
Best gek eigenlijk. De eerste Audi R8 vond ik een schot in de roos. Prachtig ding, heel erg mooi ontworpen. De coupe was echt schitterend. De Spyder heb ik altijd een stuk minder mooi gevonden dan de coupe. En het gekke is, nu is dit bij deze R8 voor mij totaal andersom. De coupe vind ik echt totaal niet mooi, terwijl ik deze Spyder erg fraai vind. En dan met name de kont en de motorkap. Het enige wat ik nooit mooi heb gevonden zijn de sideblades. Blijft een misser als je het mij vraagt. Maar goed, net geen 250 mille. Een hoop knaken hoor…
@viezefreddyw: Deze auto brengt wel een hoop teweeg bij ons he? 8 reacties op een review over een auto met V10-middenmotor, 610PK en een 0-100 en topsnelheid waar je u tegen zegt…
@viezefreddyw: sorry maar het is een puur handtasje imho..

Koop een Boxster S (max 100k?) als je een fantastische cabrio wilt..
@lekkaah: Tsja, ik snap je wel. Maar een Boxster S zou je ook als handtasje kunnen zien natuurlijk. Voorheen werd de Cayman en Boxster vooral gezien als ‘vrouwenauto’ waar ik het totaal niet mee eens ben.

En als je een kwart miljoen als budget hebt en je wilt een snelle cabrio, heb je met de R8 een prima auto uitgezocht lijkt mij..
@lekkaah: Komt er weer één met handtasje. Zo’n dooddoener.

Oh het is een Audi, dan is het ook nog eens verschrikkelijk saai. De nieuwe r8 lijkt ook wel erg veel op de vorige, boooooring…
@87sandyd: klopt! bedankt voor de keurig beschreven aanvulling
@lekkaah: kun je ons uitleggen waarom je de R8 een handtasje vindt dan? Ik zie een auto met een atmosferische 5.2 liter V10 (middenmotor), 540pk en 540nm (in het geval van de Spyder), 0-100 in 3,6 seconden en een top van 318 km/u. Een echte supersportauto als je het mij vraagt. Dat de auto ook prima bruikbaar is voor dagelijks gebruik, er hip en modern uitziet en is voorzien van alle luxe maakt hem in mijn ogen alleen maar begeerlijker. Een auto waar je in de praktijk dus ook iets aan hebt. Ik vind het een prachtige auto in alle opzichten.
@lekkah: wat trouwens niet wil zeggen dat ik een Porsche Boxster S niet een superauto vind. Die staat ook zeker erg hoog op mijn verlanglijst en is inderdaad een stuk goedkoper.
@autoriteit: noem eens een ‘sportauto’ die tegenwoordig niet en comfortabel/normaal kan rijden en tevens razendsnel/stug onderstel kan hebben? Zelfs 1 series hebben adaptieve onderstelletjes tegenwoordig

Oke, een Boxster S is misschien niet zo comfortabel als deze R8, maar pak dan de 911, vrijwel zelfde specs maar kost de helft!

Had hij 150k gekost had ik het nog gesnapt gezien de concurrentie, maar 250k?!

Je betaalt gewoon een 100k premium omdat audi vind dat zij een alternatief voor een Ferrari/Lambo zijn met deze wagen, gaat echter nog heel lang duren voordat de R8 ook als daadwerkelijk gezien zal worden door de consument.
@lekkaah: als je een Porsche 991 vergelijkt moet je eigenlijk de Turbo Cabrio pakken. Die komt qua prestaties overeen (ook 540pk). Die is inderdaad nog wel iets goedkoper dan de R8 Spyder, maar dat scheelt dan nog maar € 20.000,- en geen € 100.000,-. Dus ja je betaalt alsnog meer dan, maar je krijgt er wel een atmosferische V10 voor, een unicum tegenwoordig en ik zou de keuze nog flink moeilijk vinden. Als je de R8 een handtasje noemt, dan vind ik dat je deze prachtige auto echt tekort doet. Voor mij staat buiten kijf dat dit echt wel een serieuze sportauto is.
Maar dan wel in een hippe verpakking.

Maar uiteraard respecteer ik je mening, ieder heeft een andere smaak en mening en dat is prima natuurlijk :)
@viezefreddyw: Komt omdat de R8 Plus al eens getest is als coupe. Dit is niet echt iets nieuws. Desalniettemin een fijne test om naar te kijken. Vind de verhalen van Casper ook altijd een leuke afwisseling op die van Wouter.
Wat een fijne video was dit om naar te kijken, bedankt!
Goede review, goede beelden ook van Martijn! Enige @casperh, een klein dingetje waar ik altijd een beetje rillingen van op mn rug krijg, het accentje van Wouter wat jij nu ook een beetje lijkt te krijgen bijv: 00;50. Verder je zie je echt per video de kwaliteit omhoog gaan van je presenteren, echt tof!
Blijven prachtbakken.. Mooie review!
End of the day blijft het toch slechts een Audi….voor dat geld kan ik veel leukere opties verzinnen al dan niet nieuw of jonggebruikt
@maarten020: Absoluut
Goede review. Erg relaxed in de stad zo te zien. Heeft de techniek wel stappen gemaakt tov de eerste flipper-systemen. Mooi geluid ook.
Een cabrio zal voor mij nooit een optie zijn, zou altijd voor de coupe variant gaan.

De R8 Coupe is best te pruimen, maar de R8 Spyder vind ik ronduit lelijk.
Zoveel geld voor een auto die er zo gewoontjes uitziet, de grootste USP is de V10 en het geluid dat het produceert daarmee is alles gezegd.

Voor dat geld kun je ook een McLaren kopen die er wel bijzonder uitziet.
De sportuitlaat is een optie.
Op een supersportwagen.

Man man man..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).