Autonamen moeten weer tof worden!

Auteur: , 51 Reacties

Ik ben geen nummah! Willem IV, naast Bertha 38 in de wei...

Kia K900

Sommige producten verkopen zichzelf. Het maakt niet uit of je in een Audi A4, A5 of A6 stapt: het feit dat het een Audi is, betekent het meest. Of de naam A4 dan sexy is, maakt niet uit. Het verkoopt toch wel. Daarom is het ook zo jammer dat – sorry, maar dit gebeurt veel in China – veel auto’s met een nogal anonieme naam de markt op komen. Geef toe: de naam en diens uitspraak is één van de redenen dat je twijfelt over de Lynk & Co 01.

Grappig genoeg zijn er merken die niet graag van hun sterke namen af stappen. Oké, Volkswagen plant een hele serie cijfercodes voor de nieuwe ID-serie, maar het merk kenmerkt zich nog door de Golf, Passat, Polo en Eup. Een ander duo merken wat het stiekem best goed doet met hun namen: Kia en Hyundai. Kia bijvoorbeeld, waar geen nummertje voorkomt en je spannende namen als Soul, Stinger, Proceed GT en Sportage tegenkomt. Ook Hyundai heeft met hun SUV-serie alles vernoemd naar plaatsen en gebieden in de VS (Kona, Tucson, Santa Fe). Kortom: daarmee gooi je (op papier) iets hogere ogen dan ‘BMW X5 xDrive45e’.

Ook in andere regio’s doen de Koreanen dit. Behalve Korea zelf. De Kia Optima heet plaatselijk K5. Die is iets groter dan de K4 en K3, maar weer kleiner dan toplimo K900. Duidelijk, maar sexy? Nee. Gelukkig hebben de ‘US Exclusives’ nog een naam die bestaat uit een woord, behalve dan die K900. Omdat dat het vlaggenschip is, heeft Kia volgens verscheidende Amerikaanse bronnen het idee om die ‘K’-naamvoering in te voeren voor kleinere auto’s. De Optima zou, net als in Korea, K5 gaan heten.

Kia K5

Dat zou best jammer zijn. De naam wordt namelijk pas logisch als je vervolgens de Forte (Ceed Sedan) verandert naar K4, de Rio naar K3 en de Cadenza (een grotere Optima) naar K6. Dus moeten al die, toch wel pakkende namen, exit. Klinkt alsof wij autofanaten dan weer gaan janken om zaken die marketingtechnisch gewoon een beter idee zijn. Maar, is dat wel zo? Kennelijk heeft het feit dat de Optima een naam heeft en de K900 een cijfercode voor je kluis is, invloed op het feit dat de K900 (nog) geen potten breekt.

Rangorde is het voordeel van cijfercodes, maar een échte naam is toch iets karakteristieker. En geef toe, je zegt toch liever dat je een Stinger hebt dan een K5 GT? Meer autonamen: geen overbodige luxe.51 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ein volk, dat vind ik een mooi model naam voor Volkswagen.
@appeltaartislekker: of lekker ouderwets kdf wagen.
Jaaa daar is ti weer de USA carlover/freak , mooiste namen voor auto’s kwamen en komen OOK nog steeds uit de VS : Camaro, Mustang, Corvette maar ook Firebird, Eldorado, Thunderbird, Bronco, Escalade. Avalanche, Challenger, Charger, Hell Cat Red Eye, Viper, Gremlin enz enz
@RobUSA: Mhoah niet perse mee eens. Engelsen zijn er ook goed in: Vanquis, Interceptor, Spitfire, Phantom, Continental, Brooklands, Atom, 2-eleven. Vlak de Engelsen en Italianen niet uit. Vind de Duitse autonamen wel ontzettend saai.
@dieselkameel: Eens maar als USA car lover kijk ik door mijn stars en stripes bril natuurlijk :)
@RobUSA: geen bril kijkt zo lekker als een gekleurde bril hé haha. Over autonamen gesproken, de Quattroporte. Italiaans voor 4 deuren, maar het klinkt zo magisch!
@dieselkameel: Of Quadrifoglio Verde, het klavertje vier van AR
@jpsienen: Tipo Sedicivalvole klinkt al spannender dan het er uit ziet ja!
@dieselkameel: in het Italiaans is dat natuurlijk ook gemakkelijk, zelfs Cinquecento klinkt als iets bijzonders.
@mashell: Totdat tante Annie een poging doet… “Joa, keb un Fiat TJIKKETJENTOO gekoch”
@Jetlag: voor tante Annie is er de Croma.
@dieselkameel: Ik weet nog dat Jeremy Clarkson altijd begon over een Jaaaaggggg. Dat je best tegen een bar aan mag plassen want je rijdt een Jaaaagggg.

Ik heb iets soortgelijks met de naam Veloce. Als je een date hebt en ze vraagt: wat rij je? En jij antwoord met: een Veloce… Die date kan dan toch niet meer misgaan?

Veloce, dat straalt gewoon pure klasse uit. Het staat voor ‘snel’ maar voor mij bestaat het uit zoveel meer….

Ik zou zo graag een Guilia Veloce willen bezitten, alleen al om de naam
@dieselkameel: Ik heb er wel nog even meer over nagedacht 2 dingen : Welke auto heet Continental ? Ik kom zo snel alleen even op Lincoln.
En ik moet wel zeggen de bijna alle USA cars leuke namen hebben en niet alleen de dure Vanquis/Phantom/Interceptor wat toch de dure auto’s waren/zijn buiten het feit dat AM vooral met DB4/7/8/9 werkt. Maar het was idd een reactie vnl gericht op het duitse trio.
@RobUSA: Bentley? ;)
@robusa: Dan zal je vast blij worden van het volgende nieuwtje: Cadillac is amper klaar met de overgang naar CT(nummer) en XT(nummer), of het merk heeft alweer aangekondigd dat alle modellen die vanaf 2022 geïntroduceerd worden weer een echte autonaam krijgen. Volgens de woordvoerder van Cadillac krijgen sommige modellen nieuwe namen, en krijgen andere modellen juist oude, vertrouwde Cadillac namen.
@edge: Dat werd tijd wat een afgang al die losse letters. Dank ik wist dat nog niet.
Wel goed dat de Cadenza en K900 hier weer eens worden aangehaald aangezien een hoop mensen hier zullen denken dat de Optima het topmodel is maar er zijn er dus nog twee daar boven en eerlijk gezegd vind ik dat ze er allebei top uitzien en in de VS heel goed verkopen.
Centocinquantanove…

Mooiste autonaam ooit!

Ook zonder meer de allermooiste auto.
@moveyourmind: Hahaha tssssssssss daarissiehoor
@moveyourmind: Bedankt! 😂
@moveyourmind: Ik snap de romantische gedachte, maar dat ding heet gewoon 159; afhankelijk van waar je ‘m koopt is dat dus gewoon de niet zo sexy “naam” Hunderneununfünfzig, Yüz-elli-dokuz…
Ik zag vanmorgen nog een hond. Die zat in een Julius K9!
Of de Maseratie Quattoporte. Stel je voor de M760 Li wordt ombenoemd in de “BMW fiertuerer”.
@spidermann: fiertuerer is natuurlijk viertuerer.
@spidermann:

En het is Maserati Quattroporte natuurlijk
@Hubert: er was zelfs een Quattroporte Ottocilindri in de jaren ‘90
Dat Hok of Dat Ding zou ook toepasselijk zijn. Ook in China.
@fiero: zoals de Minotto bedoel je?
De nieuwe Kia K3! Brengt je van Afrika tot Amerika, van de Himalaya tot in de woestijn en te krijgen in alle kleuren van de regenboog!
Ford cortina? capri? Of natuurlijk de Jensen interceptor! Kwamen deze namen maar ooit terug… de meest sexy namen voor auto!
@henkhupelschoten: Ford CORTINA klinkt leuk, vooral in Portugees-, Spaans- en Italiaans sprekende landen. Daar heb je het over een Ford Gordijn. ;-)

Ben het trouwens met je eens dat Jensen Interceptor best sexy klinkt…
911. Geen naam, maar toch klinkt het sexy.
@mynameisjeroen: En in de USA een mooie reminder voor omstanders als je ‘m om een boom heen hebt gevouwen…
Als voormalig eigenaar van een 146, 33, 156, 166 en met nu een 90 meng ik me maar niet in de discussie
@nietcreatief: valt wel mee. mijn “Impeza” is tegenwoordig een 6. Als je het merk voor het type moet noemen om te weten over watvoor auto het gaat is het geen beste naam.
CONQUISTADOR

Nuff said
Nee, onze pon heeft de mooiste namen: arteon, t-cross, t-roc, kamiq, kodiac, karoq, tarraco, ateca, arona… weet iemand in welk segment dit allemaal valt? I’ve lost it…
@hondar: Je bedoelt natuurlijk VAG, met “onze pon”… ;-)
Ik snap je afkeer, eigenlijk snap ik die niet, maar ik zie je punt ook niet.
Bij de bekendmaking van welke nieuwe modelnaam ook, is de rang in het begin niet duidelijk/logisch.
Xantia…
Een naam is altijd beter dan een nummer. In elke situatie eigenlijk
@flik2punt0: True, alleen zijn namen niet altijd even internationaal toepasbaar, als bedoeld en is dat igv nummers minder het geval.
“Croma” is er in Nederland een voorbeeld van, maar ook Pajero, Kona, Nova was niet in alle landen even succesvol/positief.
International Harvester Scout, Jensen Interceptor, Bristol Blenheim, Cadillac eldorado, Ferrari Testarossa, Renault Fregatte, alleen al om de naam prachtige auto’s. Nu moet je het doen met model 3, id3, i3, a3 en zelfs alleen maar 3 🙁
@milvus: Ahhh…. Bristol Blenheim, wat een magische naam en wat een geweldige auto!
De gruwel alleen al bij Duster en de Croma
@lacker: Dacia Badjas en Fiat Braadvet…….
Lamborghini vergeten? Miura, Urraco, Espada, Jalpa, Gallardo, Murcielago, Hurracan, Aventador, enz.
Volkswagen K70
Aston Martin niet vergeten! Vanquish, Vulcan, Vantage, Virage,… Klinkt allemaal geweldig!
Ik vind Multipla is het meest on spot iig
En gewoon niemand noemt Lamborghini!?!?
Jowett Japelin
Buick Roadmaster
Toyota Crown Royal Saloon
Holden Monaro
Over heel de wereld waren leuke modelnamen te vinden, zo veel spannender dan ix-3.5e eb abdere nietszeggende zooi.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).