Bentley, Bugatti, Porsche en Audi worden eenheidsworst

Auteur: , 51 Reacties

Wurst, wurst, wurst!

Volkswagen-worst

Vorige week kregen we al bericht van die Jungs van VAG dat Porsche en Audi nóg meer gaan samenwerken. Maar goed, dat wisten we al min of meer en we wilden onze lezers natuurlijk niet vermoeien met non-nieuws. VAG blijft ons echter maar bestoken met ronkende berichten over extra samenwerking en ‘synergie’. Het gaat inmiddels zover dat we bang zijn dat er binnenkort een voorwielaangedreven Bugatti zestienpitter op de markt verschijnt.

Oké, dat is overdreven, maar het is wel zo dat Bugatti en Bentley nu ook betrokken worden bij de samenwerkingswoede van VAG’s opperbazen. Het doel van de hele operatie: kostenbesparing. De samenwerking tussen Bentley, Bugatti en Porsche moet structureel zo’n 100 miljoen Euro per jaar gaan besparen. Porsche CEO Oliver Blume zegt dat er veertien verschillende teams druk bezig zijn om te onderzoeken hoe een en ander het beste in zijn werk kan gaan. Blume is tevens het hoofd van Volkswagen’s nieuwe ‘Sport/Luxury Group’, bestaande uit de drie eerder genoemde merken. Gratis top tip van autoblog aan Oliver: schaf een aantal van die teams af en tel uit je winst.

Samenwerking zou onder andere plaats kunnen vinden op het gebied van ontwikkelingskosten, kwaliteitscontroles en het delen van componenten. Ook op vlakken die niet direct te maken hebben met de auto’s, zoals Financial Services en het dealer-netwerk is er nog winst te behalen volgens Blume. Een tastbaar voorbeeld van de samenwerking dat al in de pijplijn zat, is de nieuwe Bentley Continental GT. Deze auto komt op het nieuwe MSB-platform te staan dat de auto deelt met de nieuwe Porsche Panamera (rijtest). Dat is dus in ieder geval alvast goed nieuws, want hiermee verdwijnt waarschijnlijk de ontiegelijk lange frontoverhang die de huidige Continental ontsiert dankzij diens Phaeton-genen.

Desalniettemin heb ik zelf altijd mijn twijfels bij het aanhoren van de term ‘kostenbesparing’. Als bijvoorbeeld de overheid aangeeft te gaan bezuinigen maar ‘de kwaliteit gelijk blijft’ dan weten we immers allemaal wat er gaat gebeuren. Bij premium-merken is de term nog meer beladen in mijn ogen. Dit soort merken drijven doorgaans op hoge marges, die mensen alleen bereid zijn te betalen als ze het idee krijgen ook een echt topproduct in handen te krijgen. Als de perceptie dat er bij de ontwikkeling beknibbeld is op het een of ander doorsijpelt naat de verwende kopersgroep, ligt het risico dat je merkwaarde implodeert op de loer. Vraag dat maar aan Mercedes medio jaren ’90 of aan Gucci.

Daarom is het bijna vreemd dat VAG zo trots is op deze praktijk, zoals eerder ook al bleek bij het MQB-platform. Je vertelt je klanten haast met een glimlach dat ze veel meer betalen voor je product dan dat je er zelf aan uitgegeven hebt. Maar goed, aan de andere kant is het wel verfrissend eerlijk. Is eenheidsworst goed, slecht of allebei? Laat het weten, in de comments.51 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
e vertelt je klanten haast met een glimlach dat ze veel meer betalen voor je product dan dat je er zelf aan uitgegeven hebt.
|—-> exact wat apple ook doet!
@Jantje_555: “ze betalen meer voor je product dan dat je er zelf aan uitgegeven hebt. ”

Dit heet winst maken. – les 1: economie
Zal het even in het NL vertalen voor jullie ..

“Aandeeltje kopen” ??
Ik heb bij een grote autofabrikant in de buurt van Fallersleben wel eens gehoord dat er een manager daar ooit de wijze woorden sprak “Als wij alles maar twee keer zouden doen, dan zouden we al heel veel geld besparen”.
Dat geldt natuurlijk ook dubbel en dwars voor heel het concern.
Denk dat de gemiddelde bentley/porsche klant niet eens weet dat er onderdelen ed gedeeld worden met andere VAG kinderen
@lekkaah:

Weet de Polo rijder dat er Bentley bedrading in zijn auto zit dan ??
@lincoln: Bentley bedrading in een Polo? İk krijg plots zin om een polo te kopen, over welke type polo spreken wij?
@acizane80: Een Polo R WRC
VAG weet één ding het allerbeste: Mannen zijn sukkeltjes en geloven heilig in mythes, willen vaak meedoen en erbij horen.
@desjonnies: re-phrase: VAG mannetjes zijn sukkeltjes…
@bisazza: Kom maar op met de argumenten. Ik ben benieuwd.
Slecht!. Duitsland staat erom bekend dat ze het liefste hebben dat iedereen het zelfde is/wordt en wat daarvan uiteindelijk de uitkomst is weten we ook.
@sracert: dat was/is rusland…
Het nieuws waarvan we allemaal wisten dat het zou komen…
@lekbak:

Yep .. “we gaan het allemaal anders doen” een jaarlijks terugkerend fenomeen ..

The more it change the more it stays the same ..
VAG: Voor je het weet rij je een Bugatti met op MQB platform met de Audi diesel en het rare contactslot van een Cayenne voor de prijs van een 911.

Laat deze merken hun eigen karakter toch houden en kijk hoe je efficiënter kan ontwikkelen/ produceren door in het immense personeelsbestand te snijden.
@right: met minder mensen ontwikkel je minder verschillende onderdelen en moet je dus noodgedwongen ook meer onderdelen delen. Kleine merken zoals Tesla en Aston Martin gebruiken zichtbare componenten van Mercedes, ze hebben zelf geen geld en mensen om die zelf te onwikkelen.
Dus als jij een “eigen karakter” wilt door verschillen in de wagens heb je dus meer mensen nodig in plaats van minder.
Je legt de vinger wel op de zwerende plek, er moet vanwege het dieselschandaal bezuinigd worden. Als de fabrikanten meer kunnen delen kunnen ze ook meer personeel ontslaan. Daar draait het allemaal natuurlijk op uit.
@mashell: een klein voorbeeldje, hier in belgie, hebben wij 3 verschillende regeringen. Gewestelijke lokale nationale, als wij de gewestelijke afschaffen en de monarchie de das om doen. Mede ook onze politici een normaal maandloon betalen ipv 18000euro + onkosten gaan wij als land vrij veel besparen. Hetzelfde geldt ook voor VAG, alle verschillende management niveaus kunnen deels samengevoegd worden waardoor je gaat snoeien in de hogere inkomsten/kosten groep. Waardoor je met minder ontslagen meer kunt besparen. Maar geen enkele politici, manager haat zichzelf overbodig maken noch snoeien in zijn eigen loon. Hierdoor zijn het altijd de arbeidskrachten die een fractie verdienen die ontslagen worden in grote groepen. Om op dşe manier voşdoende te kunnen besparen.
Één van de redenen dat ik MB en BMW meer apprecieer dan Audi is omdat ik weet dat het merk met de boksbeugel veel meer schaalvoordelen geniet dan eerstgenoemde merken, zonder significant goedkoper te zijn. Het is bevooroordeeld en niet gebaseerd op de kwaliteiten van Audi, maar het is toch een gedachte die ik maar moeilijk van me af kan zetten en nu alleen maar wordt versterkt.
@2wheeler: de verkoopprijs wordt niet alleen maar bepaald door je inkoopprijs, maar ook door vraag/ aanbod en de prijs die de vergelijkbare concurrentie voor haar producten vraagt. Als je aan de inkoopkant vervolgens kan besparen is dat je winst. Zo werkt elk bedrijf lijkt me en dus ook VAG. Als VAG dat beter voor elkaar heeft dan andere concerns neemt dat mijn sympathie zeker niet weg. Meer winst betekent dat je vervolgens weer meer kunt investeren op alle vlakken, wat het bedrijf en ook het product weer ten goede komt. Mijn sympathie hebben ze.
@autoriteit: Ik weet er alles van, vandaar de nuance die ik aanbracht in mijn eigen reactie ;)

Toch, ik heb het echt met ze geprobeerd. Zowel in privé als zakelijke sferen bevalt VAG gewoon niet (privé: ontzettend diefstal gevoelig waar voor de rest niets aan wordt gedaan toen der tijd. Zakelijk: Crafter is van aanzienlijk lagere kwaliteit dan de Sprinter). Ze laten voor zo’n enorm concern onnodig steekjes vallen. Maar ik dwaal af. Ik hoop dat het nog komt, vind Audi steeds fraaiere wagens bouwen. En de interieurs zijn t.o.v. BMW top, imo.
@2wheeler: ik heb geen vergelijkingsmateriaal wat betreft hun bedrijfswagens, dus het zou best kunnen dat de Sprinter het beter doet dan de Crafter. Het is dan ook niet gemakkelijk om een eindproduct welke bestaat uit duizenden kleine onderdeeltjes helemaal perfect te krijgen. Daarom juist is het van levensbelang om een gezonde marge te behouden om budget vrij te maken voor R&D. Zonder een goede marge komt de kwaliteit op een gegeven moment juist in het geding. Het is dus altijd lastig om de goede mix te vinden.

Ik rij zelf Audi en ben er erg tevreden over. Het is uiteraard mijn persoonlijke mening, maar zowel qua uiterlijk als interieur vind ik ze in de meeste gevallen erg geslaagd.
@autoriteit: investeren omdat ze meer winst boeken? Dat betwijfel ik. Ze gaan meer winst uit betalen aan hun aandeelhouders dan over hun budgetten te investeren. Meer managers die een bonus krijgen omdat ze hun targets behaald hebben.
Ach ja, VAG is echt niet de enige fabrikant. Neem Fiat. Of BMW. Of Ford een aantal jaren geleden. Niks nieuws onder de zon.
Dus over een paar jaar komt er een productiegolf met een topsnelheid boven de 400 km/uur? :0
@banaan7: de veyron is een kever die 400kmh+ gaat dus een golf is ook wel mogelijk
Dat is toch al oud nieuws! Een Audi is toch ook gewoon een VW?
Een aparte groep voor de luxemerken? Tuurlijk, want dat werkte voor Ford in ’t verleden prima… 🤔
@rohrl-fan: relatief wel toch? Jaguar en Aston Martin staan nog overeind, mede door die aanpak. Als je kijkt naar hoe het de Amerikaanse markt is verlopen is het niet raar dat ze die merken hebben afgestoten?
Alles wat je niet ziet is hetzelfde en alles wat je wel ziet is net even anders gemaakt. Kleine moeite, meer winst.
Goede vraag @Jaapiyo!

Moet je dit nu namelijk wel willen? In eerste niet. Merkwaarden zijn heilig. Een merk staat voor een bepaalde technische integriteit. Nu hebben veel fabrikanten deze al overboord gegooid (op Subaru na) omwille van de immer strenger wordende eisen en de enorme concurrentiedruk.

Dus het is logisch dat de BMW 1-Serie Mini techniek gaat gebruiken. En het is ook logisch dat Mercedes Renault diesels toepast. Maar ik denk dat niet zozeer het idee, dan wel de uitvoering van belang is.

Kijk naar de Porsche Macan. In niets lijkt die auto op een Audi SQ5. De V6 benzinemotor is totaal anders, de transmissie eveneens. Ook in het interieur en exterieur zie je geen hint van de Q5. Dus in dat opzicht heeft Porsche met eigen techniek toch een uniek product. Dat de instap benzinemotor en de diesel gewoon Audi zijn is volkomen logisch. Als je de budget-keuze maakt is het niet erg als er meer budget techniek in zit.

Maar bij de Bentayga vind ik het moeilijker te behappen. Dat is gewoon een Q7. De auto lijkt erop. De diesel is gewoon van Audi. Daarbij heb ik het gevoel dat ze meer hadden kunnen doen dan dat ze gedaan hebben. In dat opzicht vind ik het een slechte uitvoering van een goed idee. Ondanks dat de Bentayga vast beter zal zijn op elk vlak, zou ik gaan voor een Range Rover. Ik wil dat mijn Jaeger LeCoultre horloge geen Casio techniek heeft.

Maar dat de duurste merken samen gaan werken is op zich goed, zoals Jaapiyo aangeeft met de nieuwe Continental. Een Bentley met Porsche techniek is een prettigere gedachte dan een Bentley met VW techniek. Gezien het succes van de Conti lijkt het mij geen belemmering voor de fabrikanten om deze lijn door te zetten.
@willeme: Je komt vanzelf op een punt dat klanten het niet meer accepteren. Als Bentley verkopers straks te horen krijgen, hey die knoppen heeft de Polo van m’n dochter ook is’t gauw afgelopen met het sharing. Bij de massaproducten kun je het prima doen. Maar in het topsegment zul je toch een zeker onderscheid moeten houden. Hell, zelfs bij run of the mill producten kan dat al. Kijk maar naar GM met Pontiac etc.
@E34M5Touring: leukste vind ik nog dat de halve pheaton middenconsole 1 op 1 is met de bentley van toen, dan heb ik het over dat navigatiesysteem met die zwarte kap eromheen, 1 op 1

Sta je met je bentley naast een volkswagen met dezelfde middenconsole (overigens niks slechts over de pheaton bedoeld)
@E34M5Touring: Bentley, Audi en Bugatti gaan nauwer samen werken. Ik weet niet hoe jij nu bij knoppen van de Polo komt?
Het klopt volgens mij ook niet. Als voorbeeld een golf a3 Leon en oktavia. In het interieur zijn er echt weinig dezelfde onderdelen zichtbaar. Volgens mij alleen de klimaatknoppen van de oktavia en golf. Dat er onderhuids veel meer onderdelen worden gedeeld kan je volgens mij alleen maar slim ondernemerschap noemen.
@pinut187: Ik wou er een punt mee maken. Dat je onderdelen sharing ook te ver kunt doorvoeren. Waardoor de meerwaarde van bijv. een Bentley over een Audi steeds minder wordt. Op een gegeven moment accepteren je klanten dat niet meer. Voorbeelden te over. British Leyland, GM etc.
@E34M5Touring: In het artikel staat duidelijk dat het dus niet alleen over componenten delen gaat maar ook de ontwikkelingskosten, kwaliteitscontroles, Financial Services en het dealer-netwerk. Dus ik verwacht van VAG dat ze dat delen van componenten vooral onderhuids zullen doen en daar ziet/merkt de gemiddelde koper toch niets van. Dus je punt gaat niet echt op.
@pinut187: Je snapt m’n punt niet. Laat maar.
@willeme:
Je ziet blijkbaar wat je wilt zien. Of je ziet niet wat je niet wilt zien.
De macan en de Q5 vind ik net erg veel op elkaar lijken. Ze delen veel componenten.
De 4-cilinder benzine motor ook. De V6 diesel idem dito. Dsg bakken. Etc, etc.
De macan en de cayenne (touareg) laten het label Porsche langzaam maar zeker afbladderen. Zeker voor de wat puristischer ingestelde liefhebber.
@kempenaer: Bij de budget uitvoeringen (2.0, diesel) zijn het idd Audi motoren, dat beschreef ik ook ;). Maar een Macan GTS is toch echt een behoorlijk andere auto dan bijvoorbeeld een SQ5. Dat is echt niet even een andere badge en klaar. Gelukkig maar! Kijk naar de bodypanels: die zijn volkomen uniek. Bij de Q7 en Bentayga lijkt het inwisselbaarder te zijn.

Maar in hun recht zijn het wel degelijk Porsches. In hun klasse zijn het verreweg de best rijdende aanduidingen. Een Macan Turbo (of GTS/S) is een wezenlijk andere auto dan een SQ5, terwijl een Bentayga wel erg veel op een SQ7 lijkt. In technisch opzicht is dat ook zo. Bij de Maan zijn er minder onderdelen uit te wisselen met een Audi dan bij de Bentayga. Dat is onderhuids letterlijk een SQ7.

Tuurlijk, een 911 is een echte Porsche zoals we hem willen zien. Maar daar kun je als fabrikant niet meer op teren tegenwoordig. Sterker nog, dat lukte al niet in de jaren 90, toen het bijna kopje onderging door puristisch bezig zijn. Daarbij dient dus een fijne lijn aangehouden te worden tussen merkwaarden en commercieel realisme. Voor mijn gevoel zit de Maan net aan de goede kant en de Bentayga net aan de verkeerde kant.
@willeme: ach het gaat op het gebied van samenwerken niet alleen over het delen van componente maar ook ontwikkelingskosten, kwaliteitscontroles, Financial Services en het dealer-netwerk. Zoals in de tekst staat aangegeven. Dus ik verwacht van VAG dat ze dat delen van componenten vooral onderhuids zullen doen en daar ziet/merkt de gemiddelde koper toch niets van.
Roep dit al jaren. Oud nieuws.
Kom kom, worst kan ook lekker zijn…
Je bent alleen dom als je voor worst de prijs van filet pur betaalt…

Gelukkig heb je de keuze bij VAG…
Op zich niets mis met samenwerken binnen een concern. Wel moeten ze oppassen dat de merken hun identiteit niet verliezen, iets wat bij vw/skoda/audi/seat al is gebeurd.
Worden? Daar was ik al achter toen ik zag dat in een Veyron exact dezelfde gordels zitten als in de Fabia van mijn opa. En dat noemt zich dan premium.
Het meest schaamteloze aan het hele verhaal vind ik nog wel dat als je één en hetzelfde onderdeel besteld bij de dealer van Volkswagen en de andere bij Audi, je twee heel verschillende prijzen krijgt.
Bentley Boxer. Mooie naam!
Non-issue. Daar is het een concern voor in plaats van een boutique autofabrikant. Aston Martin koopt AMG motoren en andere onderdelen bij MB en JLR; RR en BMW etc. Feit is dat clienten terecht hoge eisen stellen aan deze merken, maar de volumes dergelijke innovaties en bijbehorende kosten niet rechtvaardigen. Als je nu bij een Porsche, Bentley of Audi wat afdekkapjes losschroeft, kom je ook al heel wat VW-parts tegen.

Next.
Vw binnen VAG heeft heel veel geld nodig om zijn roer om te gooien richting new developments en een volledig electrisch aanbod. Vandaar. VW wordt de toekomstige electrische cashcow voor het normale volk en dat moet mede worden gefinancierd door bovenstaande maatregelen.
Lang leve Ferrari !
Skoda, VW, Seat, Audi gebruiken ook allemaal dezelfde onderdelen. Dat maakt Audirijders toch ook niet veel uit.
man dat wordt een mooie liefdesbaby: Bugatti Bentayga e-tron gt3

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).