Bentley mag stoppen met de Bentayga en deze Estate maken

Auteur: , 29 Reacties

Gaan ze nooit doen natuurlijk. Maar zo'n slecht idee is deze Flying Spur Estate niet...

Bentley Flying Spur Estate '19

Je ziel aan de duivel verkopen. Als prestigieuze en eigenwijze fabrikant zal het er op een gegeven moment van komen. Op Morgan en Donkervoort na, wellicht. Die hebben hun bedrijfsvoering dermate op orde dat ze liever een paar maanden ‘nee’ verkopen, dan dat ze te veel productie gaan draaien.

Bentley was ook zo’n merk. Totdat ze in 1931 overgenomen werden door Rolls-Royce en het merk zich moest verlagen tot Bentley badges plakken op Rolls-Royces. In 1970 nam de Vickers Group beide merken over en gaf Bentley weer een beetje eigen cachet, met een hoofdrol voor de Bentley Turbo-R. Die auto vertegenwoordigt datgene wat wij liefhebbers een echte Bentley noemen. Op basis van die auto bouwde Robert Jankel een aantal stationwagons van 1989 tot 1992, de zogenaamde ‘Val D’Isere’:

Bentle Val D'Isere by Robert Jankel '89

Tegenwoordig valt Bentley onder de Volkswagen Group. Dat betekent dat hun vlaggenschip (de Mulsanne) nog redelijk uniek Bentley is, maar de hardlopers van het merk gebaseerd zijn op producten uit het concern, waaronder de Bentayga. Deze auto steekt nog het meeste: een beetje saaie, nietszeggende, maar wel dure auto met een ‘B’ erop. Had Bentley niet beter een Flying Spur Estate kunnen bouwen?

Bentley Flying Spur Estate '19

Dat is precies wat X-Tomi zat te denken. Waarschijnlijk. Hij maakte bovenstaande schets op basis van de onlangs geïntroduceerde Flying Spur. Op deze manier heb je de ruimte van van een Flying Spur gecombineerd met het praktisch gemak van een Bentayga. Wat ons betreft mag deze direct komen. Zie het als een soort Porsche Panamera Sport Turismo, maar dan luxe. Tevens doet de Render denken aan de Audi Avantissimo Concept uit 2001 (afbeelding onder).

Audi Avantissimo Concept '0129 reacties

Het staat zeker niet gek, maar ik vind (net zoals een SUV) een station totaal niet hij Bentley passen.
@flatsixx: en wat wanneer ze het een shootingbrake zouden noemen? Dat past wel bij chique merken…
@jeroenwz: dan wel zonder achter portieren en wat korter. Anders is het sowieso marketinggeleuter.
Het zijn net rebadged Volvo’s
@c220amg: Zou goed kunnen. Bentley is niet vies van een beetje rebadgen toch..
Een Bentley wagon is net zoiets als een uit carbon vervaardigde rollator met opbergvakken voor een skateboard.
@autopetje: en een SUV is dan dezelfde rollator met off-road banden? Want dan klinkt die wagon nog steeds legitiemer als die Bentayga 😂
@griffendahl: nou…. ik was geneigd je gelijk te geven maar bij nader inzien kan een off-road rollator best handig zijn. Denk aan besneeuwde stoepen, verregende campingterreinen , oma’s in Suriname etc. Daarentegen kom je zelden oma’s tegen met een go pro camera en een skateboard.
@autopetje: haha geweldige comment!!! 🤣👍
Holy moker wat een prachtig exemplaar is dit! Jammer dat er niet zulke estates op de markt zijn. Dit vind ik stukken mooier dan standaard
Heel niet gek, ik vind het een mooie station.
Eindelijk een premium V90, lijkt me wel wat.
Waarom niet? Ze maken al SUVs en in de autowereld gaat het op dit moment toch meer om ‘het verhaal’ dan om het effective product. Als je 4deur coupés en sport badges op tuinhuizen kan verkopen kan je dit zelfs een roadster noemen.
-edit: nutteloze bijdrage-
Ik wil ook een “allroad” versie
Wat mij betreft mag-ie zo subiet in productie, vind ‘m erg fraai.
Wat hebben jullie Nederlanders toch let stationwagons? Ik vind het de meest afschuwelijke autosegment. Een station is alleen goed voor begrafenisondernemers. Een lijkwagen noem ik het. Dat mensen zo’n gedrochten mooi vinden *zucht*.
@hemdem: ik heb dat met suv’s.
Dit gaat over meer dan dat suv onding.
Maak maar!
Als ik ooit geld schijt dan ga ik er, na een avondje uitgebreid Mexicaans eten in een achterstraatje van Antwerpen, wel eentje bestellen.
Fantastisch. Natuurlijk ga je niet met een Bentley naar de bouwmarkt (al kwam ik er vandaag een Maserati tegen, en daar kreeg de eigenaar spijt van) maar het idee dat je zo comfortabel met 4 man en bagage voor een maand naar de wintersport kan knallen zónder dak koffer is natuurlijk geweldig.
Leuk stuk @Willeme!
Wat dacht je van een special over het merk Panther? Of Robert Jankel zelf?
Mooi voor je laatste rit. Verder een kansloos concept.
In stijl naar je laatste rustplaats. Graag in het zwart ….
Ik vind m prachtig! (en de enige overeenkomst met die Auwdie is dat het beide stations zijn: daar houdt het op)
De markt voor grote chique stationwagens bestaat wel maar is beperkt, alleen uitvaartondernemers willen zo’n ding.
Deze is wel echt heel geslaagd! Dikke Tabbert erachter en op naar het Gardameer🤪
Prachtige lijnen! Maken die hap!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).