Bentley Bentayga V8: rijtest en video

Auteur: , 36 Reacties

De uber-SUV van Bentley, maar dan met een lekkere zuinige V8 in plaats van de twaafcilinder. Het is de kiloknaller van de week.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

Wat is het?
Een stijlicoon van Bentley, oh wacht, dit onderdeel behandelen we bij de minpunten.

De hele wereld wil aan de SUV en het moet gezegd worden: waarom zou een ultraluxe auto geen SUV kunnen zijn, of wellicht zelfs moeten zijn? Voordelen zijn een hogere instap, lekker veel ruimte binnenin, een wat meer rechtop zit, lekker veel veerweg en natuurlijk vierwielaandrijving voor de veiligheid. Met chauffeur achter het stuur (en iemand achterin) wordt er toch niet geboenderd, dus dat een SUV wat zwaarder is en een hoger zwaartepunt heeft, boeit eigenlijk nauwelijks.

Bentley Bentayga V8

Hoe rijdt het
Glorieus. Dit is “maar” de V8, de W12 heeft nog eens 58 pk extra, maar het is verbluffend hoe de Bentayga uit de startblokken komt. Vraag het anders aan de motorrijder die heel even dacht om te kunnen aanhaken tijdens een stoplichtsprint, dat werd het voor hem in dit geval niet. In zijn verdediging: het is een stuk makkelijker volle pollen weg sprinten in een SUV met vierwielaandrijving en automaat, dan op een motor.

De V8 is in dit geval een moderne bekende: de vier liter grote V8 wordt in meer modellen voor het Volkswagen concern gebruikt. Van RS6 tot aan Panamera, van Cayenne tot Continental GTC. De vermogens rangeren grofweg tussen de 500 en 650 pk. De Bentayga kreeg 550 stampende paarden in het vooronder en een boom ontwortelende 770 Nm aan koppel. De sprint naar de 100 duurt 4,5 seconden, naar 160 km/u kost 9,8 tel en de topsnelheid is 290 km/u. Het zijn bizarre waardes, gezien het formaat en gewicht van de auto.

Bentley Bentayga V8

Dankzij adaptieve luchtvering kan de Bentayga alle kunstjes die je er van verwacht. Heerlijk soeverein zoeven is geen probleem en voor zo’n grote en zware auto gaat de Bentayga lekker de hoek om. De carrosserie blijft erg vlak en de handling erg goed. Waar exact de limiet ligt is echter wel slecht te voelen, doordat de besturing niet erg duidelijk communiceert. Maar feitelijk is het al een compliment dat ik dit als nadeel moet benoemen, want van een ultiem comfortabele SUV verwacht je überhaupt niet dat ‘ie zo goed stuurt.

Bentley Bentayga V8

Zijn er nog minpunten
Tja. Ik vind de Bentayga gaaf. Maar mooi, nee dat is de Bentayga wellicht niet. De vertaling van de Bentley vormtaal naar een SUV levert een wat gedrongen, moeilijk gelijnde auto op. Het lijkt erop dat de Bentayga allereerst direct als Bentley herkenbaar moest zijn, wat overigens best gelukt is. Daarna gingen de ontwerpers aan de slag om alle ingrediënten wat op elkaar af te stemmen. Dat lukte dan weer wat minder.

Bentley Bentayga V8

Is een Bentley (of een exemplaar van dat andere Britse merk) de beste auto ter wereld? In sommige opzichten wel: het mooiste leer, de dikste tapijten, wild veel keuzes qua kleuren of soorten hout, of juist helemaal geen hout. Het gaat echt verder dan wat we bij de “gewone” premium fabrikanten gewend zijn. Maar een Audi A6 (en A7, A8 en Q8) gebruiken bijvoorbeeld dubbele schermen voor bediening van alle functies en de nieuwe Touareg heeft een veel groter, gebogen touchscreen dan de Bentayga. De bediening en infotainment functies van de Bentayga zijn niet slecht, dat zeker niet, maar ook weer niet het allerbeste van deze wereld.

Bentley Bentayga V8

Killer features
Het interieur is werkelijk prachtig. Ik kan me voorstellen dat de kleuren wellicht niet je smaak zijn, maar de keuzes die geboden worden zijn werkelijk adembenemend. Laten we het eens doorlopen: de basiskleur is Linen, gecombineerd met de “Secondary Hide” Newmarket Tan. Voor tapijt is in de specificatie opgenomen: Match to Secondary Hide (SH), maar ook Boot Carpet: Newmarket Tan (RT). Wellicht wil je in de bagageruimte inderdaad een andere kleur tapijt. Een gevalletje “omdat het kan”. De middentunnel kan ook weer in een andere kleur. Het stuurwiel heeft twee kleuren leer, mooie stiksels en natuurlijk kun je ook kiezen welke kleur leer de stuurkolom krijgt.

Bentley Bentayga V8

Alternatieven
Interessant genoeg is er steeds meer keuze in het segment de uber-SUV’s. Na de Lamborghini LM002 was er jaren niets, tot Bentley in 2015 dit segment weer herintroduceerde. Inmiddels is Lamborghini ook terug in dit segment met de Urus en heeft aartsrivaal Rolls-Royce het doek van de Cullinan afgetrokken. Die laatste zal vermoedelijk een stuk minder scherp sturen dan de Bentayga, terwijl we van de Urus mogen verwachten dat die juist nog wat spannender is om mee te rijden.

Mocht je dit drietal een tandje te opvallend vinden, dan verwijzen we je graag door naar de Cayenne. Qua technologie heeft die veel gemeen met zowel Urus als Bentayga en “rationeel” gezien is Porsches SUV wellicht zelfs de beste SUV die je kunt kopen.

Bentley Bentayga V8

Conclusie
Lekker veel ruimte, een hoge instap, veel comfort, maar ook prestaties die meer dan voldoen. Rationeel gezien is er best een lans te breken voor de Bentayga, zeker voor de V8 die vergeleken met de W12 best vriendelijk geprijsd is. Toch is juist die prijs een heikel punt: je kunt met droge ogen niet claimen dat er “al” een Bentayga V8 is vanaf € 235.226,00. Dat is een klap geld. Inclusief opties kost het testexemplaar zelfs € 328.998,00. Dan zitten de keramische remmen die sinds kort leverbaar zijn er nog niet eens op.

Het is bijzonder veel geld, maar de Bentayga is een bijzondere auto. Een bijzondere auto die jou als bestuurder of passagier ook zo doet voelen. Dat is het bestaansrecht van een merken als Bentley: het leven is te kort om niet te genieten als je de mogelijkheden daar toe hebt. Filmpje!36 reacties

Leuke intro, alleen had zijn stem nog vervormd moeten worden om het helemaal af te maken.
@alcantara: oh wordt ook gedaan, ik had verder moeten blijven kijken…
95k aan opties. Au.
Ziet er van binnen prachtig uit, maar wat blijft de buitenkant toch lelijk!
330k voor een soort Tabbert met een motor erin.
Ik noem die “koplampen” nog altijd achterlichten verder leuk kijkvoer weer 👍🏼
Bij Bentley en RR hebben ze geen excuus dat de infotainment niet zo goed is geregeld als bij de S,7,A8: Ze kunnen het gewoon uit hun eigen concern halen!?
En als Range Rover het al mooi kan krijgen: dat is alleen Land Rover en Jaguar…

Ook denk ik dat over een jaar of 10, dat standaard-zwart plastic om de knoppen er niet meer uitziet: je ziet het nu in, voornamelijk Britse auto’s, dat als er gekleurd leder wordt gebruikt in het interieur, dat de knopjes die in standaard-zwart plastic er erg lelijk uitsteken!
@gregorius: Echter was de Bentley er al een paar jaar eerder dan de A8.
Wat is het toch bergafwaarts gegaan met Bentley. Tot circa 2003 maakten ze droomauto’s. Sindsdien de lelijke Continental en dit soort dingen. Zonde
@powerblue: sindsdien gaat het financieel wel véél beter met het bedrijf ;-).
@powerblue: je bedoeld eigenlijk, tot 2003 maakten ze helemaal geen Bentley’s, maar Rolls Royces met andere grille. Je kunt beweren dat deze Bentayga een tikkie teveel op een Audi Q7 lijkt en dat ze familie zijn is geen geheim maar zoals toen, een hopeloos verouderde Rolls Royce met een andere grille een Bentley noemen, zo erg is het het niet. Een beetje krakkemikkig misschien wel typisch Brits zijn, maar slechte eigenschappen “karakter” noemen daar komen zelfs de Italiaanse merken niet meer mee weg en dus ook de Britten al niet. Daarom heeft de Bentayga die Q7 als basis en de Conti de Panamera, zodat de basis van de wagen courant en gewoon goed is. Een goed begin is het halve werk.
@mashell: ten dele met je eens. Natuurlijk is dit een uitstekende auto. Of het beter is dan “vroeger” hangt af van ieders subjectieve definitie van wat goed is. Bentley maakte overigens in de jaren ’90 de Continental en de Azure. Dit waren unieke Bentley modellen. Rolls Royce had deze modellen niet.
@powerblue: zo’n Azure lijkt anders verdacht veel op een Rolls Royce Corniche.
@mashell: maar de Corniche kwam vier jaar later :-)
Als je met motor een 125cc bedoelt, dan geloof ik wel dat je hem kan afschudden
Wie stoort zich nog meer aan die rare rand boven de wielkassen. Zeer goed te zien op foto 3. Lijkt wel een standaard dingetje binnen het vag concern.
@loserboi932: ik. En klopt, het is een VAG Design foefje. Lelijk detail dat me enorm stoort eens het je opvalt
Wouter: wat ook leuk is, is het B’tje in de koplampen. *wijst naar achterlicht*
Ik zou graag willen dat Wouter maar één ding tegelijk doet, men haar gaat rechtop staan, dat lezen, naar de camera kijken, alles behalve dan op de weg letten.
@wimof: Dat worden saaie filmpjes dan als hij gewoon zit te rijden en praten. Persoonlijk vind ik het topfilmpjes!
@stgp: Ik ook, maar het is wettelijk niet toegestaan om al dit soort capriolen achter het stuur uit te halen.
@wimof: ik zou graag willen dat je “mijn” of “m’n” schrijft in plaats van “men”, maar ja, je kunt niet alles hebben hé.
@henk_he: Bedankt.
Qua concurrenten is er toch ook een Range Rover? Zeker de laatste jaren is hij voor mijn gevoel opgeschoven naar het segment van de Bentayga. Waarbij is sowieso voor de RR zou kiezen, want ondanks de Bentayga vol zit met mooie details, doet het mij toch teveel denken aan iets uit de Vag stal.
@rrk147: qua prijsklasse doet de range zeker mee. Doelgroep? Neh die is voor mensen die ook echt gebruik maken van wat die auto kan (karren sleuren etc).
Weer wat geleerd: ik was in de veronderstelling dat als het middenstuk van de weg groen geschilderd is dat je dan gewoon mag inhalen. (Sommige dingen wil je eigenlijk helemaal niet weten)
@jippie: groen middenstuk betekent max snelheid 100, zonder groen max 80.
Wouters enthousiasme werkt aanstekelijk, NOT.
Crap. Ik heb hetzelfd stuur in de Audi. Veel te veel copy paste. Goedkope oplossing. Niet veel uniek
@drommedaris: ‘de’ audi?
De letter B in het logo van Bentley is haast niet te onderscheiden met die in het logo van de Belgische spoorwegen.
“Grachtengordelmensen die met een privé vliegtuig de wereld overvliegen” ik geloof dat je het gooi en de grachtengordel door elkaar haalt… Op de gracht is het juist links lullen rechts vullen en in een Biro rijden… Veel groter dan een 5 serie kom ik hier niet vaak tegen…
Ik riep altijd; “wat een bak chroom op die bentayga, veel te overdadig, dat moeten ze zwart maken” maar zo in het zwart lijkt het allemaal veel goedkoper, dan maar chroom.
Dit lijkt net een londense taxi met een wat hipper kleurtje.
“Wouter wordt gekleed door” Wouter ziet er pienter genoeg uit om dat zelf te doen toch.
Beetje onzinnige auto, een Range Rover (Sport) ziet er veel beter uit en is veel stijlvoller, achterin heb je in de Bentaya ook nog te weinig ruimte zo te zien (geldt nog meer voor de Continental). Die motor maakt toch nog vrij veel lawaai, dat past ook niet zo bij het merk. De acceleratie is leuk, maar dat doet een RR Sport SVR vrijwel net zo snel en die klinkt beter en ligt waarschijnlijk ook wat beter op de weg. Die hoge topsnelheid gaat toch niemand rijden met dit bakbeest en is dus totaal niet relevant.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).