BMW M5 First Edition (F90): rijtest en video

Auteur: , 72 Reacties

Eén van de iconen van BMW, dus ligt de lat altijd hoog bij een nieuwe generatie.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER]

Wat is het?
De zesde generatie van een iconische sportsedan of moeten we zeggen: dé sportsedan. In 1984 was de E28 M5 een sensatie. Dankzij de 286 pk sterke 3.5 liter grote zesinlijn motor uit de M1 haalde de M5 destijds al 245 km/u en was daarmee de snelste sedan. We zijn nu ruim 30 jaar verder, het vermogen is verdubbeld en qua topsnelheid zijn we maar liefst 5 km/u opgeschoten. #wehatelimiters.

BMW M5 First Edition F90

Gelukkig is er ook het optionele Drivers Package en dan gaat de topsnelheid naar 305 km/u. Nog steeds begrensd overigens, dus tijdens een rustige zomeravond op een lege autobahn moet je wellicht nog eens een Porsche, Ferrari of Lamborghini voor laten gaan.

Dankzij xDrive hoeft de M5 tijdens de sprint dan weer niet zo heel veel auto’s voor te laten gaan. Van nul naar 100 doet de M5 in 3,4 seconden, 0-200 duurt slecht 11,1 tellen. Dat is bizar snel, er is echter wel een “maar”. Launch control werkt alleen met ESP volledig uit en de M5 heeft er niet altijd zin in. Daarmee degradeert die feature toch weer tot iets wat alleen leuk is in de folder, terwijl we juist dachten daar vanaf te zijn. Dat kan beter.

BMW M5 First Edition F90

Voor de volledigheid nog alle specificaties: de 4,4 liter grote V8 kennen we al uit de vorige generatie M5 en levert nu 441 kW (600 pk) tussen 5.860 en 6.700 tpm en 750 Nm tussen 1.800 en 5.600 toeren per minuut. Voor het koppel hoef je tegenwoordig niet naar een diesel uit te wijken.

Hoe rijdt het?
Dit is de eerste vierwielaangedreven M5, dus dat is even wennen, maar het was onvermijdelijk dat deze stap zou komen. De vorige M5 kon zelfs op droog asfalt nauwelijks de pk’s en Nm’s kwijt en deze is uiteraard weer een toefje krachtiger geworden. Gelukkig weten we -sinds Mercedes-AMG dit introduceerde- dat het mogelijk is om een uitschakelbare vierwielaandrijving te hebben.

BMW M5 First Edition F90

Wat je wil vinden in een M5 met vierwielaandrijving is dat deze veel meer tractie biedt dan zijn voorganger, maar dat het speelse karakter niet helemaal verdwenen is. Bonuspunten voor als je er nog echt een rookgordijntje mee kan trekken. En wat ik vond in de F90 M5 is dat deze dankzij vierwielaandrijving veel meer tractie biedt dan zijn voorganger, maar dat het speelse karakter niet helemaal verdwenen is. En oh ja, een rookgordijntje trekken kan ook nog. Het is de holy grail, want als je snoeihard wil sprinten is er vierwielaandrijving en als je wil driften zet je de voorwielaandrijving uit. Klein issue daarmee is dat om 2WD te mogen rijden het ESP volledig uit moet, dus een klein beetje lef is wel nodig.

BMW M5 First Edition F90

Gelukkig is de M5 ook met het ESP half aan en vierwielaandrijving in de Sport stand best wel speels. Een klein driftje mag er dan nog wel worden neergelegd, maar de elektronica staat als volleerde nanny klaar met de natte doekjes om de boel te redden als je er echt een zooitje van maakt.

Bestuurder, vierwielaandrijving en de nanny (ESP) werken daarbij soms elkaar wel wat tegen. Tijdens een tegenstuur reactie vlamt de elektronica soms wat koppel naar voren, zodat je net wat meer asfalt nodig hebt om binnen de lijntjes te blijven kleuren. Het persbericht van BMW rept niet over de koppelverdeling, maar het zou mijn persoonlijke voorkeur hebben dat er een stand is waarbij er een vast percentage naar voren gaat.

BMW M5 First Edition F90

Zijn er nog minpunten?
Een paar, maar gelukkig geen enkele om de M5 voor te laten staan. Zo is met de optionele multifunctionele M-stoelen en de door kids goedgekeurde entertainment schermen achterin er wat minder ruimte op de achterbank over dan je zou verwachten. Mijn stoel moest een paar tandjes naar voren om ruimte te creëren, terwijl je dat niet zou verwachten in een 5-serie. Iets minder volumineuze stoelen zouden daarin moeten helpen, dat is er ééntje om te checken in de showroom.

De volgende klacht betreft het adaptieve onderstel met de keuze uit hard, keihard en oerend hard. De verschillende standen van de M Dynamic Damping vond ik wat te dichtbij elkaar liggen, iets wat we vaker merken als alleen de demping variabel is.

Synthesizer liefhebbers worden weer eens op hun wenken bedient, want veel van het motorgeluid in de cabine komt wederom uit een chipje. Sommigen zijn er minder vatbaar voor, maar ik kan er nog steeds niet helemaal aan wennen. De concurrentie doet dat simpelweg beter.

BMW M5 First Edition F90

Alternatieven
AMG liet met de E63S een jaar eerder al zien wat de mogelijkheden zijn voor een 600pk sterke sportsedan met uitschakelbare vierwielaandrijving. We waren (en zijn nog steeds) direct fan. De AMG klinkt beter dan de M5 en ik moet hard graven om te verzinnen op welk punt de BMW zou kunnen winnen. Misschien moeten we daar maar eens een dubbeltest aan wijden, wat jij @casperh?

Het zal ook interessant zijn om te zien wat Audi met de RS6 gaat doen. Overstuur zat niet in het repertoire bij quattro gmbh, maar met de R8 RWS steken ze een klein teentje in het water der rokende achterbanden.

Andere concurrenten zijn er feitelijk niet: de snelste Ghibli komt 200 pk(!) te kort, we wachten nog op een gepeperde XF van Jaguar en de GS-F van Lexus houdt dit geweld ook niet bij.

BMW M5 First Edition F90

Conclusie
Alleen die prijs he. Belgen stappen voor 120k in de M5, voor gele platen mag echter 40K aan extra belasting worden afgedragen. Van de door de regering beloofde afbouw van belastingen is voorlopig nog geen sprake, maar what else is new. Voor de First Edition die altijd in het mat rood is gespoten vraagt BMW 19,5k meer, de testauto was extra volgehangen en kwam daarmee op 212,5k.

Forse prijzen dus, maar dit is wel de beste M5 van de afgelopen twintig jaar. De E60 M5 met V10 klonk fantastisch, maar zoop als een tempelier en kwam koppel te kort. Bij de F11 M5 was het probleem van het ontbrekende koppel opgelost, maar die kon je onder de 100 km/u niet gebruiken. Tractie was niet het sterkste punt, zeg maar. Deze M5 zet alles weer recht, maar mag zelfs met het ESP aan graag een beetje schuin trekken. Heerlijk, precies zoals de gemiddelde sportieve automobilist het wil. Een beetje spelen als het kan en de mogelijkheid om helemaal los te gaan als de mogelijkheid er is. En op zaterdag ook bruikbaar voor de boodschappen. Filmpje!72 reacties

Wouter,
De eerste M5 had een inhoud van 3453 cc.
De volgende generatie kreeg de 3.8 l 😁
@yipikaye: 3.6, daarna 3.8 (E34)
@jeroen82:
Bijna goed.
De E28 had een boring x slag van 93,2 x 84,0 mm en kwam op 3,453 cc en 286 PK
De E34 had een boring x slag van 93,4 x 86,0 mm en kwam op 3,535 cc en 315 PK
Maar omdat deze laatste te weinig koppel had, hebben ze de inhoud vergroot naar 3.8L en 340 PK
Schamen jullie niet door met andersman spullen door het mulle zand te gaan spitten?

Echt schaamteloos ..
@prop: welnee. Dit is gewoon een promotie auto. Die wordt door de pers volledig afgebeuld, dat weten ze bij BMW ook wel. Daarbij, dit soort filmpjes trekken veel aandacht en dat is uiteindelijk meer waard dan de (extra) kosten bij deze auto.
@poes: echte journalisten doen dat niet. Bloggers die klikjes verkopen wel; het is hun handel. Daarnaast worden deze demo’s ook weer verkocht.
@dikkereinier: ik denk dat je een iets te romantisch beeld hebt van ‘echte’ autojournalisten. Ook die rammen er goed op los. Daarbij, die ‘klikjes’ zijn voor BMW blijkbaar ook van belang, anders zouden ze een dergelijke wagen überhaupt niet aan Autoblog uitlenen.

Dat de auto uiteindelijk aan een particulier wordt verkocht, dat is te verantwoordelijkheid van BMW zelf. Zij weten dat er niet bepaald mals met een dergelijke auto wordt omgesprongen. Aan hen om te bepalen of zie die auto aan een nietsvermoedende koper willen verpatsen of niet.

Dat dergelijke auto’s weer verkocht worden, dat is zeker waar. Ik kan mij nog een verhaal herinneren van een BMW E60 M5 welke eigendom was van BMW Nederland of een bekende BMW dealer (weet niet meer precies). Die was veelvuldig ingezet tijdens promitie-evenementen, inclusief ellelange drifts en andere wijze van mishandeling. Die wagen stond doodleuk voor de hoofdprijs te koop bij een bekende Nederlandse BMW dealer.
@prop: en dan nog dat gezeur over Launch Control. Absoluut een flinke portie extra slijtage voor de koppelingen en bak. En dan het volgende, waarom deze LC op bepaalde moment niet werkt. Simpel! RTFM!!!! Staat duidelijk in dat BMW de versnellingsbak en koppeling spaart als de temperatuur te hoog is van de olie. Waarom kan het bij VAG dan wel? niet! ze laten daar de oliën dus te warm worden. Maar DSG-dokter en garagehouders vinden dit allemaal niet zo erg denk ik
@kritisch: je bent nu wel kritisch hoor..
Meer dan 2 ton en dan heb je een auto die eruit ziet als een middenklasser en veel harder afschrijft dan een echte sportwagen. Dan kun je beter de AR Guilia kopen, die geeft waarschijnlijk meer rijplezier voor iets meer dan de helft, en nog een leuke sportwagen erbij.
@grandmasterb: Niet echt vergelijkbaar. Bij de basisversie is het prijsverschil al wel een heel stuk kleiner en gooi daar de herverkoopwaarde boven op dan denk ik dat vele huisvaders toch eerder de M5 verkiezen.
@grandmasterb: toch knap dat BMW een auto van dat formaat er uit kan laten zien als een middenklasser.
@grandmasterb: Ga toch weg met je overrated Alfa die niemand wilt kopen!
@iniesta: huh, zijn er al aardig wat van verkocht. 510pk voor iets meer dan een ton, het is wel heel scherp geprijst hoor.
@iniesta: owwww vandaar dat ik ze nog vrij regelmatig zie rijden…omdat ze niet verkocht worden.
@grandmasterb: wat een negativiteit. Kom je ook nog aan met een AR
@grandmasterb: qua formaat meer te vergelijken met een C-klasse en 3-serie, maar goed.. Ik geloof wel dat de Alfa meer een fun mobiel is dan deze M5. Lekker ongeremd en beetje gek. Dat gekke is er bij de M5 niet. Dat moet een serieuze sportsedan zijn. Met de nadruk op serieus.
Op de velgen, nieren en de raam omlijstingen na lekker editie’tje hor :p nee dan configureer ik toch veel liever een “normale” M5
Deze First Edition is niet wat ik smaakvol zou noemen. Voor de rest is het alles wat ik van een BMW verwacht.
Bontkraag editie. Ik pas. Het houdt niet op…Niet vanzelf
Wanneer je kijkt naar de buitenkant is er te weinig begeerte. Wanneer je luistert naar het geluid van de motor is er opnieuw te weinig begeerte. Ga je dan bij Mercedes kijken, dan is er puur in emotie zoveel meer mogelijk. BMW faalt in dat opzicht en is niet instaat om zich aan te passen.
@Bo1972: het lullige is dat de vorige BMW M5 hetzelfde probleem had.
Ik ga het gewoon herhalen. Vind het maar een lelijk ding, M-model of niet. De E63 vind ik toch de benchmark in deze klasse.
@viezefreddyw:
Vrees, dat ik het met je eens ben, vind de E63S+ ook verreweg interessanter dan deze M5.
@viezefreddyw: Helemaal eens, de koning is dood lang leve de koning! De E63 s is absoluut de benchmark. Sneller en mooier, van buiten en helemaal van binnen. Qua interieur is de E zoveel mooier en helemaal qua ruimte en afwerking.
@barry355gtb: zeker weten van niet, heb beiden gereden en kan je vertellen dat de BMW meer ruimte heeft plus dat de afwerking beter en wat geraffineerder is, al is het verschil klein. Heb tevens het idee dat Wouter zich niet helemaal prettig voelt in de M5 misschien dat die rooie kleur teveel jeukt.. Zou wel beter kunnen, iets in donkerblauw zou hem mooi staan. Sprint klopt ook niet, 3,1 sec volgens Carwow. Jammer dat het geluid ook niet even werd meegenomen.
@carrlo: tja , ik heb gisteren beiden gezien in de showroom in Koln en daarom kan ik je hierbij vertellen dat ik bij mijn post blijf. De E63 is de nieuwe koning.
@viezefreddyw: je bent je belangrijkste speerpunt bij de gewone versie, de hockeystick, vergeten te benoemen in dit comment. Of beter gezegd de afwezigheid ervan.
@henk123456: Die is zo goed als teniet gedaan zie ik.

Maar het ding is inderdaad wel een lelijk punt bij de 5- en 7-serie.
@viezefreddyw: mwah, zonder M-kit én in de juiste kleurstelling, kan het er nog mee door. Maar er zijn mooiere opties, inderdaad. Van het huidige sedan-aanbod zou ik ook opteren voor iets van Das Haus of een JAG…
BMW slaat bij deze generatie qua design de plank volledig mis.
Ga toch maar voor de Alpina B5 fijner voor dagelijks rijden en als het moet sneller. 3.5 naar 100 en top van 330km/h
Ik vind dat Bmw de plank helemaal niet misslaat in tegendeel zelfs.
Alles klopt gewoon aan deze M5
Goed voor dagelijks gebruik
Goed voor zakelijk gebruik
Goed voor circuit
Kortom icoon
Ik wil niet miereneuken, maar een F11 M5 heeft nooit bestaan ( helaas!). Kleine typfout waarschijnlijk , in een voor de rest leuk schrijfsel !
@wouter die tussen neus en lippen door aangeeft dat die de M5 te hard geveerd vindt? Oef…
@olivier420: hij wordt ook een dagje ouder…
Ik vind de F90 vele zachter afgeveerd dan de F10. Wel heeft Wouter gelijk met het feit dan je enkel RWD kan rijden als alles van veiligheidssystemen uit staat. Velen zullen zich mispakken.
@fonny: wetten van de fysica + theorie van Darwin zal aardig wat items op autoblog opleveren.
Mooie kleurencombi! Echt fraai dat rood. Zou zelf geen zwarte wielen nemen maar verder past ie me wel. Jammer dat ze dat geluid niet lekker krijgen, vind hem weer niet lekker klinken. Wat dat betreft moet je toch de E nummers hebben.
Gewaag driftje met de rem erop @3:20
Hoe meer electronica, des te minder plezier achter het stuur. AWD is ook een noodzakelijk kwaad. De macho wedloop dwingt fabrikanten steeds sneller een doodlopende weg in.
Als ik het artikel lees en het filmpje bekijk komt de nieuwe M5 niet zo goed uit de verf, jammer maar het lijkt me ook een beetje voorbarig.
Als er zoals in dit filmpje de nadruk wordt gelegd op de launch control, het wel of geen donuts kunnen maken en of de auto zandproof is wordt de auto tekort gedaan.
Ook de kritiek op de harde demping lijkt me wat ver gezocht, we hebben het over de M5… “freude am fahren”!
Als je een snelle en comfortabele 5 serie wil zijn er nog altijd de 540i en de 550i.
De M5 hoort juist scherp te zijn, listig zelfs!
@dirkv: Dit is ook de eerste rijtest waarin best wat commentaar wordt geleverd op de M5. In andere testen zijn ze overwegend positief.
@berlinetta: Ben het met jullie eens, Raad aan dat mensen andere tests bekijken op youtube.
@berlinetta: @carllo: Ik zal zeker nog even naar wat andere reviews gaan kijken, bedankt.
Zeer vermakelijk filmpje, maar weinig informatief eerlijk gezegd.
De achterbumper is echt een orgie van lelijke vormen.
Aah the king is back! De mooiste auto in zijn klasse, een icoon en de benchmark in zijn segment. En dan komt er nog een CS versie aan! Net wanneer Mercedes dacht er met de eer vandoor te gaan komt BMW met een nog betere wagen. Sneller en beter!
@sollie1984: Krijg je dan ook een beter “motorgeluid” in het interieur? (de treurnis ten top)
@karaya: De M5 klinkt prima! Net zoals de M3/M4 en M6. Dat schreeuwerige van een E63S heeft de M5 niet nodig, daar hadden we de iconische E60 voor. Klanten willen blijkbaar een snelle auto met ingetogen geluid. En dat het geluid via de speakers wordt versterkt is voor mij geen reden om zo’n auto te laten staan. Sterker nog, het is triest als je een GTD of iets dergelijks rijdt en dat je daar een zogenaamde V8 geluid uit laat komen. In het geval van de M5 ligt er gewoon een V8 die dat geluid ook daadwerkelijk produceert.
@sollie1984: Dat niet iedereen zit te wachten op een brullende V8 kan ik begrijpen en wat mij betreft klinkt de M5 idd prima. Maar dat er dan door het audio systeem motor geluiden worden afgespeeld is ronduit triest en ordinair, koop dan een AMG of wees tevreden wat je hebt!
@dirkv: ik heb begrepen dat je bij de F90 het geluid naar keuze in kan stellen. Bij de vorige serie is deze mogelijkheid niet aanwezig. Nou rij ik graag met de dempers harder, maar dan wordt ook het geluid harder. Voor mij reden om de dempers dan maar vaak in “comfort” te laten staan.
@560pk: daarnaast biedt bmw voor deze m5 ook nog een m performance uitlaat aan voor diegene die niet vies zijn van een Bertje show
@dirkv: Dat het geluid via de speakers wordt afgespeeld kan ik wel begrijpen. De M5, en de F10 had dit ook, is van binnen zo goed geïsoleerd dat je weinig mee krijgt van het geluid van je eigen motor. Is niets mis mee als je een klein beetje van die emoties meekrijgt via de speakers. Maar nogmaals, ik vind het geluid van de M5 zeker niet mis, zelfs van de F10 M5 niet.
@sollie1984: sneller? Beter? Mwa verwaarloosbare verschillen. Het zal afhangen van persoonlijke voorkeuren welke je beter/fijner vindt.
@pordon: Tuurlijk zullen de M fans voor een M5 kiezen en de AMG fans voor een E63S. Maar feit is dat de nieuwe M5 een dijk van een auto is. Heb al meerdere reviews gezien en dan komt toch naar boven dat de M5 gewoon de betere is tegenover zijn directe concurrent.
Vroeger zag je welke tracks er gebruikt waren in het filmpje. Kan iemand mij helpen?
@kvgorp: Shazam?
@shadowbroker: te kort.. geen resultaat
@kvgorp: staat nog steeds in de aftiteling hoor! :)
De launch control gebruik ik nooit. Kan nooit gezond zijn voor de techniek. Schermpjes ala Audi mag er dan modern uitzien, erg gebruiksvriendelijk is het niet. En dat geluid, sorry ik vind die AMG veel te schreeuwerig en daardoor ordinair. Leuk als je om aandacht verlegen zit maar ik zou dus zondermeer voor de M5 gaan alleen in een andere kleur en zonder hoogglans zwarte velgen.
Pfff wat is BMW toch aan het doen met dat geluid van die V8?? Het klinkt voor geen meter. Bij de vorige ook al niet. De M550 V8 klinkt veeeeel beter en als een V8. Doe mij dus maar een E63S AMG
Die brult lekker. Dit is veel te lief. En het model ben ik ook nog niet zo weg van. En Wouter, leuk dat je de Range Rover noemt voor wat betreft de bediening van bijvoorbeeld het klimaat systeem. Bij BMW is dit veel sneller ingesteld met een fysiek knopje.
Hele vette bak – als ik het geld ervoor had liggen dan wist ik het wel!
Ja maar beste Wouter, ga je me nu echt uitleggen dat een auto van binnen moderner is als er alleen nog maar van die makkelijker schermpjes in zitten. Volgens mij is het een kwestie van smaak EN van gezond verstand dat BMW vast houdt aan een unit waar je simpel je temperatuur/airco mee kunt bedienen. Waarom moet in godsnaam dat “schermpje” groter zijn terwijl er alleen maar een temperatuur op weergegeven moet worden en de stand van de aanblazerd… Niet dus! Althans, dat is mijn mening. En ik gruwel van al die leveranciers die qua fantasie niet verder komen dan vierkante schermen plaatsen met Tesla als ultiem schrikbeeld namelijk gewoon een Flatscreen midden op je dashboard. Nee hoor, digitaal waar logisch (en het wordt steeds logischer) maar verder vooral praktisch blijven denken en als het ff kan mag het er ook nog fraai uit zien….
Doe er maar een hoor wat een brute machine! (Geluid mag wat mij betreft wel wat harder).
@arias12: Is overigens bekend dat de nieuwere BWM’s nou eenmaal niet echt heel luid klinken. De M3 is ook niet echt luid klinkend te noemen. Mag best hoor in dit soort sportauto’s.
Bmw met zn geluid uit de speakers, my god wat een treurbende. En dan die speelgoed automaatpook – wat snuift Van Hooydonk?
Ik zou zelf gaan voor een donkergroene Alpina B5 Touring Allrad met gouden Dekoset.

Toch begrijp ik de auto wel. Een ontiegelijke gave alleskunner. Ruim, groot, comfortabel, waanzinnig snel en (mits in de juiste kleurstelling) heerlijk incognito. Een zilvergrijze met 19″ en zwart interieur, zonder typeplaatjes. Het is nog altijd een M5 van BMW. Dus een van de beste auto’s die de Duitsers kunnen bouwen.
Wat een waardeloze review. Het lijkt wel of de camera gewoon aangaat en hij dan maar wat doet. Een beetje voorbereiding en wat meer fact-based focus was wel op zn plaats geweest. Wouter moet oppassen dat hij geen karikaktuur van zichzelf gaat worden zo af en toe. Die actie op t strand slaat verder nergens op.
Deze auto is niet van BMW.
Maar is speciaal voor klant besteld. Deze was er op zijn zachtst gezegd niet blij mee dat deze voor. Een rijtest werd uitgeleend.
Meneer kon de auto niet eerder ophalen als 31-3. Werd door de dealer gezegd.

En toen dit artikel op Autoblog. 🙈

@gijsje24: dat kan ik me voorstellen en het puberaal crossen op een strand heeft niets te maken met een normale rijtest. Sowieso mag de LC pas na een zekere kilometerstand gebruikt worden.
@gijsje24: Tuurlijk joh.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).