
Het is als vloeken in de kerk voor veel consumenten, maar als het aan de Amerikaanse autobouwers ligt, moet de brandstofprijs fors omhoog, liefst drie keer zo hoog.
Verhogen accijnzen op brandstof
Bill Ford heeft al vaker gepleit voor een verhoging van de belasting op brandstoffen en vindt onder zijn collega autobouwers steeds meer openlijke steun voor “zijn” ideeën. Ook topmensen bij o.a. GM en AutoNation Inc. spreken uit dat het de enige manier is om Amerikanen uit hun grote benzineslurpende auto’s te krijgen.
De benzineprijzen in de VS passeerden in de zomer van 2008 de grens van vier dollar per gallon, een recordbedrag dat op oudere pompinstallaties niet eens kan worden weergegeven. Pas dan zie je een duidelijk effect op de keuzes die consumenten maken. Op enig moment was een tweedehands Toyota Prius in de VS zelfs duurder dan een nieuwe vanwege de lange levertijden. Nu schommelt de prijs rond 2,70 dollar per gallon en zijn de grote pick-ups weer onverminderd populair. Niet zo handig in een tijd dat autobouwers door regelgeving gedwongen worden om zuinigere auto’s te bouwen. Ze willen die auto’s namelijk ook graag verkopen.
Bij de consument moet ook een omschakeling plaatsvinden. Er is een duidelijke prikkel nodig om mensen richting compacte en zuinige auto’s te bewegen. De praktijk leert dat je mensen het beste kunt prikkelen in hun portemonnee. De prijzen zouden volgens de autobouwers in de VS geleidelijk moeten worden opgevoerd tot misschien wel 8 dollar per gallon in 2020, een verdrievoudiging van het huidige prijs, aldus de autobouwers.
Ingewikkeld economisch stelsel
Was het allemaal maar zo simpel. De economie van een land is een ingewikkeld stelsel. Verhoging van de brandstofprijzen heeft een direct effect op de koopkracht. Dat moet ook, want je wilt immers dat mensen hun gedrag aanpassen en dus andere keuzes maken, zoals een zuinigere auto, vaker met het openbaar vervoer, vaker fietsen of lopen.
Momenteel is het echter zo dat het aan consumentenvertrouwen niet bepaald overhoudt en mensen hun geld liever op zak houden dan dat ze het uitgeven. Dat is slecht voor een economie en dit effect wordt versterkt wanneer de koopkracht daalt. De maatregel tot het verhogen van de brandstofprijzen moet dus altijd in samenspel met andere maatregelen worden toegepast om het fragiele economische stelsel in balans te houden.
Het gaat veel te ver om hier verschillende denkbare economische scenario’s uit te werken en bovendien is dit ook niet mijn tak van sport. Maar het is mij in ieder geval wel duidelijk dat enkel roepen om een verhoging van de brandstofprijs onvoldoende is.
All-in brandstofprijs
Persoonlijk ben ik ook wel voor een verhoging van de brandstofprijs, maar dan vooral om een andere reden. Schaf alle auto-gerelateerde belastingen, toeslagen en kortingen af en verwerk alles in de benzineprijs. Ik ben overigens niet de eerste die dat roept. Op die manier heb je in één klap heel veel zaken vereenvoudigd. Hoe meer je verbruikt (en daarmee vervuilt) hoe meer je betaalt. Daarmee zou dan eindelijk het gebruik van een auto worden belast en niet het bezit.
Je bent in één keer af van alle variaties van milieukortingen en -toeslagen, het rekeningrijden wordt overbodig, verschillende tarieven voor de bijtelling zijn niet nodig, etc. etc. Kortom één en al overzichtelijkheid, waardoor de automobilist mijn inziens een stuk bewuster gaat rijden. De kosten van iedere afgelegde kilometer zijn dan namelijk eenduidig en transparant.
Helaas is een dergelijke maatregel niet toepasbaar op nationaal niveau. Mensen zouden massaal in buurlanden tanken wanneer daar een dergelijke maatregel niet van kracht is. Tevens zou er een levendige handel ontstaan in illegale brandstof. Je kunt zo’n maatregel dus enkel toepassen wanneer de omringende landen dit ook doen. Of je zou iets heel slims moeten bedenken waarmee misbruik kan worden tegengegaan.
Helaas zie ik dat niet zo snel (lees: niet) gebeuren. Jammer, want het zou verschrikkelijk veel geld besparen. Hoeveel belastinggeld is er bijvoorbeeld al gepompt in het project dat ooit moet leiden tot de introductie van het rekeningrijden. Hoeveel geld heeft het gekost om onderzoek te doen naar de diverse ingewikkelde (belasting)regels, de introductie daarvan en de handhaving. etc. etc.
Olieprijs gaat weer stijgen
Ondertussen kunnen we natuurlijk ook rustig afwachten totdat de olieprijs weer gaat stijgen. De grote olieboeren van de wereld hebben als gevolg van de crisis en de lage olieprijs hun investeringen uitgesteld. Dit zal leiden tot een stevig tekort wanneer de vraag straks weer aantrekt.
Op dit moment kost een vat ruwe olie 79 dollar, maar het Internationaal Energie Agentschap (IEA) maakte vandaag bekend te verwachten dat de olieprijs in 2020 zal zijn gestegen naar 100 dollar per vat en in 2030 naar 115 dollar.
De vraag naar olie zal volgens het IEA jaarlijks met 1 procent toenemen. In 2008 verbruikte de wereld zo’n 85 miljoen vaten (van 159 liter) per dag. Volgens schattingen zullen dat in 2030 105 miljoen vaten per dag zijn. Omgerekend is dat het onvoorstelbare aantal van 6.093.675.000.000 (6,1 biljoen) liter ruwe olie per jaar. Nog even een vreemde vergelijking voor de beeldvorming: Als de hele Benelux met z’n oppervlakte van 76.657 km2 één grote emmer zou zijn waarin we 6,1 biljoen liter olie willen opslaan, dan zou de rand van deze emmer 8 centimeter hoog moeten zijn.
Bij een hoge olieprijs zullen mensen vanzelf naar alternatieven zoeken en dat past weer goed bij de Nederlandse ambitie om als klein kikkerlandje op het wereldtoneel voorop te lopen als het gaat om elektrisch rijden. Bovendien hebben we het in ons land zodanig geregeld dat hoe meer de brandstof kost, hoe meer belasting de overheid ontvangt. Van die extra inkomsten kunnen we dan weer hele nuttige dingen doen.
Waarschijnlijk worden we pas écht creatief wanneer de olie werkelijk bijna op is. Misschien dan toch maar even flink doorstoken?
Eerst goede alternatieven, dan pas verhogen!
@Kuukske:
is een beetje kip/ei probleem vrees ik.
ik zal nooit van mijn leven in een elektrische of hybride auto rijden
Puik artikel ! Je zou als optie voor het alles-in-één-brandstofprijs een pomp moeten verzinnen die ‘landgebonden’ is en alleen ‘herkenbaar’ voor voertuigen op Nederlands kenteken (registratie bij RdW) en de betaling laten verrichten door een brandstofpas die geconnect is met je betaalrekening?
@Megakix: En wat dan als je naar het buitenland gaat? Dan kom je in de knoop met je landsgebonden pomp. Moet je van tevoren gaan aangeven wanneer je weg gaat en waar naartoe, zodat het systeem dat kan verwerken en je toestemming kan geven om bij een buitenlandse pomp te tanken? Niet handig…
@ JohanCelica
Zoiets als de Tesla wil ik nog gerust wel inrijden, maar dan moeten ze de actieradius wel flink verbeteren! En niet te vergeten het aantal oplaadpunten en de oplaadtijd :P
Ik zie me er zelf ook nog lang niet in rijden dus..
Die All-in heb ik liever niet… De Benzine is het enige wat ik moet betalen voor mijn auto.
Verder ach we zullen t wel weer zien
Damn, toch wel veel vaten die gebruikt worden per jaar;)
als ze in de US of A de prijzen 3x zo hoog maken betalen ze volgens mij nog steeds minder dan wij. Dus als het alleen in de states gebeurt kan ik er niet wakker om liggen, laat die rednecks maar dokken voor hun 1 op 3 trucks en suv’s voor de kinderen.
3x zo hoog in de VS is ongeveer hetzelfde niveau als wat het nu al kost in Nederland (misschien ietsjes hoger, lastig omrekenen met dollars/liters/gallons/euro’s). Tja…
Literprijs in euro’s is dan: $ 2.70 / 1,50 / 4,5 = € 0,40 ! Kortom, de prijs mag wel 4x omhoog….
In absolute zin prijsvergelijkingen maken van de brandstofprijs in Europa en de Verenigde Staten heeft niet zo heel veel zin. Het is maar net wat men gewend is.
Wanneer in de VS de brandstofprijs wordt verdubbeld, dan heeft dit beslist uitwerking op het gedrag van de Amerikanen. Het feit dat de prijs dan nog altijd lager is dan in Europa, dat doet er voor het betreffende effect niet toe.
de enige hybride of elektrische auto waar ik ooit zo willen rijden is de lotus elise maar voor de rest hou ik het bij benzine auto =)
onder de 4000cc ga ik wel te voet ;)
@six-trey: Voor jou komt er een Chevi Impala hybride lowrider….
fijn ook dat de amerikaans olie grootverbruikers met hun petrodollars veelal de vijanden van hun land financieren. Elke keer dat een amerikaan het gas van z’n hummer weer eens goed intrapt is er ergens een lachende sheikh die geld door kan sluizen naar een of andere mohammedaanse brotherhood.
Laat toch maar mooi zien dat de consument niet op die zuinige brak zit te wachten. En de consument heerst. Amerika is niet zo’n tuttellandje zoals Nederland waar de regering je handje vasthoudt bij elke beslissing en roept “nee” wanneer je een SUV wil, anders pakken ze je snoepje af.
De zet is aan u, Amerikaanse politiek.
@Dev: Dan heb je het artikel niet goed gelezen. Toen in de VS de brandstofprijzen in de zomer van 2008 tot een recordhoogte stegen, wonnen de zuinige auto’s wel degelijk sterk aan populariteit.
@Dennis: Klopt, maar noodzaak is iets anders dan marktwerking.
Als de hele Benelux met z’n oppervlakte van 76.657 m2….
Ik denk toch echt dat dat “km²” moet zijn. ;-)
-edit: yep-
leuk voorbeeldje met dat oppervlak, maar volgens mij heeft iemand hier een foutje gemaakt
NL alleen is nml. al 45.000 vierkante KILO-meter
zonder de gegevens te controleren kom ik dan op een huiveringwekkende 7.95 cm voor de hele benelux :)
@Citrofiel; gelijk heb je, het was ook een eerste ingeving (zegmaar). Zoals jij ook weet zijn mensen dúsdanig creatief met ‘boekhouden’ dat feitelijk aan alles valt te ontsnappen (behalve de dood). Voorts zal zo’n all-in-1-prijs ook z’n beperkingen gaan geven voor het afleggen van grote afstanden…Je kunt dan bepalen dat het tanken in het buitenland kan plaatsvinden door ’tijdelijke opheffing’ van de pasblokkering.
Op eigen initiatef dus langs bijv. het gemeentehuis, blokkering eraf en rijden maar. Waarbij wordt aangenomen dat je bijv. maximaal 5 weken aaneen in het buitenland mag ‘rondrijden’ per jaar. Net zoals de bewijslast momenteel geldt voor de autobijtelling; < 500 km privé (op basis van eigen registratie !).
@Megakix: Het blijft lastig. Mensen die veel in het buiteland rijden/werken, maar in Nederland wonen dan? En een restrictie van vijf weken zetten (of elke andere waarde) gaat hoe dan ook problemen geven. Daarbij komt nog dat het toestemming vragen om naar het buitenland te mogen/kunnen op mij nogal totalitair overkomt. Wat mij betreft zou de regering daarmee echt te ver gaan.
@thomas: Heb het nog even nagerekend. Shit! Inderdaad een paar nullen teveel. Rekenen met zulke grote getallen en omzetten van oppervlakte naar inhoud is vragen om moeilijkheden. Het is 80 meter. Reken even mee:
– De oppervlakte van de hele Benelux is 76.657 km2 (bron: wikipedia)
– Dat komt overeen met 76.657.000 m2
– Op 76.657.000 m2 kunnen we dus 76.657.000 “bakken” van 1 kuub plaatsen.
– 1 kuub = 1 m3 = 1.000 liter
– 6.093.675.000.000 / (76.657.000 * 1000 liter) = 79,49 meter.
@dennis
1 km2 = 1000 x 1000 m2
Ik geloof voor de Amerikanen meer in een maximale CO2 uitstoot per kilometer, toe te passen op alle nieuwe auto’s, met boetes bij niet voldoen. Want waar wordt die accijnsopbrengst aan uitgegeven, sociale zekerheid :lol:
Voor Nederland lijkt me een vorm van spitsheffing toch wel logisch, tenslotte wordt veel wegcapaciteit alleen aangelegd voor de spits. Meer betalen op momenten dat er schaarste is. Idem trouwens voor OV. Onze hoge accijnzen mogen van mij weg, is alleen maar geld rondpompen. Dan wel ook een limitering aan de CO2 uitstoot per kilometer.
@Laurens: Inderdaad er zal een systeem moeten zijn, dat kijkt naar de wijze van gebruik. En natuurlijk in welke omgeving je je bevind. Want met alle discussies over Amsterdam. Een auto daar, is een mindere noodzaak, dan een auto in een plaats als Sexbierum.
Dus niet zo zeer het bezit van de auto, of aanschaf zal duur moeten zijn. Dan doel ik op al die absurde taxes (BPM, slurptaks, pleziertaks, mooie auto taks), maar het gebruik… en dan ook kijken naar het overig verkeersaanbod, waar de persoon in kwestie zich bevind. Dus gewoon het aloude vraag en aanbod…. Ik geloof dat er ook plannen zijn voor het OV, om rond bepaalde tijdstippen het OV duurder te maken. Alleen rond dal tijden… wordt de prijs, niet echt veel lager.. He het is en blijft NL… met een inefficient OV stelsel.
76.657 km2 komt overeen met 76.657.000.000 m2 en niet 76.657.000 m2. dus…
Ik kom op 0,08 meter. Wel even een verschil met 80 meter.
Damn… Het is voor mij te lang geleden… Jullie hebben gelijk. :oops:
Hmmm, de beeldvorming is ineens een stuk minder spectaculair. Ik vond het al bizar veel en had het al een keer nagerekend, maar herhaaldelijk dezelfde fout gemaakt. Maar het blijft wel onwijs veel.
@dennis
ook niet zo raar, autobloggers denken in lenge-km’s niet in vierkante of kubieke km’s :)
@thomas: hahaha :D inderdaad, die vierkante km’s… veels te moeilijk allemaal…. een weg is toch recht of er zit toch een bocht in? Een weg is toch niet vierkant ;)
@toyota prius:
ik vind het vriendelijk dat je ook aan je laagrijdende medemens denkt ;)
@six-trey: Nou ik vind dat de laagrijdende medemens een zeer belangrijke minderheid in het hedendaagse verkeersbeeld, welke niet mag worden genegeerd.
De wereld zal er toch een stuk beter uitzien als er wat minder VW Golf tdi’s zijn en wat meer van dat soort auto’s.. Of gewoon een paar VS muscle cars… niet…
8cm of 80cm, ik weet het ook even niet meer. Ik heb het 3x nagerekend en kwam met 4 verschillende antwoorden.. Maar het is 1 van die 2 :P
@JohanCelica: over tien jaar ga je dus met de fiets?
Die all-in prijs is al vaker vermeld door verschillende belangengroepen, politici, enz… Zou idd eenvoudiger zijn, maar is niet eenvoudig door te voeren natuurlijk. Hier in Belgique pleitte de VLD (liberalen) een paar jaar geleden ook om de aanschaf van een auto goedkoper te maken en het gebruik ervan duurder. Zou goed zijn voor de economie en het milieu. Behalve die halve minuut one-liners op het 7u-journaal heb ik er niets meer van gehoord.
Het probleem in amerika is gewoon dat zowel auto’s als brandstof heel erg goedkoop zijn. Flikker gewoon een dikke belasting op een van die twee en compenseer ze op bijv. Hun gezondheidsverzekering, ik denk dat dat wel zou helpen. In amerika is een auto gewoon minder een luxegoed dan hier….
@pizzakoerier: Vind je het gek met die afstanden?
@megakix
een amerikaanse gallon is 3,8 liter en een engelse gallon is 4,5 liter. Maar goed, die olieprijs zal ook wel flink omhoog gaan in de toekomst. China en andere landen willen nu een gezamelijke valuta waar de olie in afgerekend wordt, voor Amerika betekend dat olie dan niet meer afgerekend kan worden in Dollars. Met een lage dollarstand betekend dat veel $$$ betalen.
Als wij hier zoveel betalen… zij daarachter ook! nah! :P
Dan kan Kees Flodder wel geen gouden zaakjes meer gaan doen in amerika ;)
@Initial D: tsja…ik had het ff moeten opzoeken denk ik ;-)
Die berekening van het IEA is zo belachelijk. Die zetten zichzelf elke keer weer voor schut. Ze denken dat de olieprijs over 10 jaar op 100 dollar ligt. Ik kan je zeggen dat die over 1 jaar al op 100 dollar ligt. Wil niet zeggen dat hij daar blijft maar de manier waarop het IEA berekend is gewoon prut.
Toch wel vreemd dat de vraag naar zuinige auto’s afneemt als de benzine ook maar iets goedkoper wordt. Die mensen denken dan echt niet verder dan 1 jaar vooruit. De daling in benzineprijs kwam alleen maar door de crisis. Als de crisis over is en de vraag naar olie weer toeneemt zal de benzineprijs omhoog schieten. Je ziet het hier ook alweer aan de pomp, langzamerhand stijgen de benzine en diesel prijzen weer richting het record in 2008.
Bovendien, olie zal nooit goedkoper worden dan nu. Zelfs bij een lage vraag (zoals afgelopen jaar) is olie nog relatief duur. En vandaag het nieuws dat de olievoorraad kleiner is dan geschat is niet positief voor de olieprijs…
Naaien de autofabrikanten je niet dan steken ze wel een mes in je rug.
Sta je dan op de barricades voor de Amerikaanse V8…
Goed stukje!
@northspotting
Natuurlijk zijn de afstanden groter dan hier, maar ook in de steden gebruiken veel mensen de auto ondanks dat het openbaar vervoer best goed is…
@ JPM
…”Die berekening van het IEA is zo belachelijk. Die zetten zichzelf elke keer weer voor schut. ….. daar blijft maar de manier waarop het IEA berekend is gewoon prut.”
WANT????
Het is zó gemakkelijk om te proberen intelligenter over te komen dan een wereldinstituut als de IEA, maar geef nou eens één keer inhoudelijk kritiek en onderbouw je beweringen eens. Daar word je geloofwaardiger van en bouw je imago mee op.
@ Initial_D
“….China en andere landen willen nu een gezamelijke valuta waar de olie in afgerekend wordt….”.
Zou je me kunnen aangeven waar je die informatie vandaan hebt? Bij voorbaat dank!
@ Dennis
Bedankt voor deze bijdrage. Ik ben blij, dat er naast berichtgeving over de diverse automodellen en merken ook ruimte is voor artikelen zoals hierboven.
Het schijnt inderdaad zo te zijn, dat Amerikanen een korte-termijn-geheugen hebben. Zakt de prijs voor benzine weer aanzienlijk, dan grijpt “men” direct weer naar de grote gasguzzlers. Maar! We mogen hierbij niet vergeten, dat vooral de grote Amerikaanse SUV’s, pick-ups en aanverwante artikelen vrij goedkoop zijn, zeker wanneer je ze vergelijkt met hun importconcurrenten. En omdat “de Amerikaan” in het algemeen toch gaat voor het aantal kilo’s, cylinders, pk’s en/of meters voor zijn of haar geld, is het wel enigszins begrijpelijk, dat hun voorkeur hiernaar uitgaat i.p.v. naar een kleinere en zuinigere auto.
Wat verder ook nog een belangrijke rol speelt bij hun bestedingen is de levensstijl. Je kunt er niet omheen, dat Amerikanen zijn opgegroeid met een creditcard. Het is gebleken, dat dit een onrealistische vorm van bezit suggereert, waardoor onverantwoorde bestedingen worden gedaan en velen (met name in de USA) in grote problemen heeft gebracht. Om op dit gebied een mentaliteitsverandering te bewerkstelligen zal erg veel tijd en inspanning gevergd worden. Maar nodig is het wel en het zal ook noodzakelijk blijken te zijn.
@ Dennis
(En nou vergeet ik nog het belangrijkste van wat ik wilde zeggen)
En een drastische verhoging van de brandstofprijs in de USA zou m.i. daarvoor wel eens een adequaat middel kunnen zijn.
3x zo hoog in de VS, betekent ruwweg anderhalf keer zo hoog hier. Nu bestaat onze prijs voor ongeveer driekwart uit belastingen, een deel daarvan is vast, een ander deel relatief.