BREEK: de Duitser kiest voor Japanse en Franse auto’s!

Auteur: , 48 Reacties

Onze oosterbuurtjes zijn van hun geloof gevallen. Althans, dat denken we aan de hand van het lokale onderzoek door JD Power.

BREEK: de Duitser kiest voor Japanse en Franse auto's!

Vooruit: we hebben de titel ietwat aangedikt. Duitsers kiezen niet per se voor niet-Duitse merken, maar in het onderzoek dat door JD Power werd gehouden op de Duitse markt blijkt dat het de merken uit andere landen zijn die het hoogst scoren. In het geval van Skoda is dat een discutabele stelling want VAG, maar de grote merken uit Die Heimat scoren magertjes.

De onderzoeksresultaten worden gerangschikt naargelang het aantal “problemen” dat zich per 100 auto’s voordeed in de afgelopen 12 maanden. Hierbij is gebruik gemaakt van de gegevens van 15.000 eigenaren van auto’s die één tot drie jaar oud zijn. Het gemiddelde kwam bij dit onderzoek uit op 127 problemen en Mitsubishi trekt met 77 stuks aan het langste eind. Leuk voor de Japanners, die na het uitstootschandaal ongetwijfeld een opsteker konden gebruiken. Peugeot volgt op de tweede plaats en Skoda pakt het derde treetje op het podium. Volvo en Seat maken de Top 5 compleet.

Opvallend genoeg lijkt BMW z’n zaakjes het minst op orde te hebben. Het Beierse merk scoort niet best met 178 problemen. Van de premium cowboys doet Mercedes het met 115 stuks de beste zaken. Audi staat op 150 problemen. Verder laat JD Power los dat betrouwbaarheidsproblemen zich lijken te verplaatsen van motor en versnellingsbak naar infotainment-systemen, navigatie, displays en andere elektronica.

Bekijk alle resultaten op je gemak in de lijst hieronder. Voor wie een merk mist: alleen de “volumemerken” zijn meegenomen. Kennelijk valt bijvoorbeeld Lexus niet binnen de reikwijdte van die definitie.

JD Power Duitsland 2016

Foto: Mitsubishi Lancer X Final Edition, want fraaier dan een Outlander.48 reacties

Škoda doet het altijd goed, valt me op… Doen ze lekker daar, in Mladá Boleslav…
@Jochempie: JD power.. toetst vooral de klaagbereidhei van de autorijders. BMW rijders durven hun bek wel los te trekken, en Mitsubishi rijders zijn grijze muizen.
@martinus: lol grijs voor mijn 30ste. Het kan met de toverslag van martinus.
@xiran: Foutlander?
@martinus: die ene metsubsidie foutlander
Mercedes: duur, maar eindelijk hebben ze hun techniek terug onder controle. Eindelijk weer (min of meer) betrouwbaar!
@wolly: Juist met alle nieuwe modellijnen de laatste paar jaar valt het me zeker mee; kinderziektes (zoals met gare navi- en BT software) meegerekend…
@wolly: jammer dat het dan weer ten koste gaat van het design ;)
Wie hecht er nog waarde aan de onderzoeken van JD Power?
@toniominestrone: Ik bekijk geen enkel onderzoek als het om de betrouwbaarheid aankomt. Als je eenmaal een oude auto hebt gereden, is alles betrouwbaar. Tenzij het een oude MX-5 is, daar kan nog heel wat nieuw spul een puntje aan zuigen.
@Jochempie: als je betrouwbaar wilt moet je een auto uit de jaren ’80 of ’90 (afhankelijk van merk en model) restaureren en reviseren zodat die weer als nieuw is. Dàn rij je betrouwbaar. Die moderne computers met wielen zijn veel te kwetsbaar.

Ik heb gister weer 300 euro aan kleine onzin dingetjes uitgegeven voor mijn moderne blik. Dat is 2 jaar onderhoud aan de w201!
@lekbak:

Exact!
@lekbak: Volledig akkoord.
Al die elektronische meuk en extra milieu-apparatuur helpt de betrouwbaarheid behoorlijk om zeep.
En eenmaal de ellende begint komt er geen eind aan…
@lekbak: ik was vorig jaar 500 euro aan m’n mx-5 kwijt aan onderhoud… maar daarvoor had ik wel een distributieset, waterpomp, radiator, complete set siliconen koelslangen, vier remschijven en blokken, 5 liter olie, filtertjes en nieuwe ruitenwissertjes :P
@jochempie: netjes.

Dat is een behoorlijke waslijst aan dingetjes. Dat komt aardig overeen met een oude mercedes, daar krijg je ook veel waar voor je geld. Oude auto’s, heerlijk!

Het is dat ik veel te emotioneel doe met die ouwe krengen. Ik wil ze altijd sparen en rij daarom dagelijks in een modern blik. Maar zodra mijn auto niet meer altijd in corrosieve omgevingen hoeft te staan (aan boord van een schip wat meuk vervoerd) komt er weer een ouwe bak bij voor dagelijks. Goedkoper en veel leuker.
@Jochempie: dat is nauwelijks nog onderhoud te noemen bij een mx5, lijkt eerder een complete restauratie hahaha.
Heb mijn mx5 nu ruim 10 jaar en rij niet veel maar duurste reparaties waren trekstangen van de stabi’s en remblokken.. en banden vervangen natuurlijk.
@w0o0dy: Ach er zit ook wat preventief spul bij… Die set koelslangen was wellicht nog niet helemaal nodig, maar ergens lekte het, dus ik dacht als ik toch alles zelf ga doen, kan ik die negen slangen ook nog wel vervangen.
@toniominestrone:
Zo een onderzoeken stellen inderdaad niks voor. Bluetooth werkt niet of de iMultimedia-carplay-appleConnect-MyFace werkt niet, heeft niks met betrouwbaarheid te maken.

10 jaar oud, 200.000 kilometer: dan kan je betrouwbaarheid meten.
‘Duitse degelijkheid’ krijgt ineens een hele andere lading als ik dit lijstje zie.
@koen23: als jij nog in Duitse degelijkheid geloofde leefde je in een grot. De Duitse merken doen al heel lang niet meer mee bovenin.
Onderzoek komt bij mij weinig geloofwaardig over maargoed..
Vreemd dat Peugeot zo goed scoort en Citroën zo slecht. Is toch grotendeels dezelfde techniek?
@ricardostoute: ik heb ook genoeg horror verhalen over de 508 e.d. gehoord. Mensen die een nieuwe Lease wagen binnen een half jaar in kwamen leveren. Één en al drama met de electronica en versnellingsbak
@remcott: met name de 508 hybride kan wel eens last hebben van een storinkje hier en daar.
Hoe lokaal was dit onderzoek?
Lexus durven ze nog steeds niet mee te nemen…
Eerste zin, tweede alinea. ‘We hebben de titel wat aangedikt’

*leest niet meer verder en klikt weg. Uit vrees voor een komkommer-artikel.

Doei!!
@camber24: Heeft ’t internet je verpest? ;)
@mauritsh: hahaha, ja. Soms denk ik van wel
@mauritsh: @camber24 verpest = zo vaak teleurgesteld. Neem me niet kwalijk.
@mauritsh: het zij je vergeven. Het is immers kom en kwel qua nieuws. Soms moet je het dan met een korrel zout nemen, ipv met een slok azijn, zoals ik eerder dus niet deed ;-)
M’n vriendin heeft met haar 15 jaar oude Clio dus een betere auto dan mijn x5. Lekker is dat. Ik herken het wel. Vandaag ook weer storingsmodus van de motor. Was net weg nadat ik 2000 km geleden een nieuwe lmm heb laten plaatsen, helaas probleem dus niet opgelost. Erg inhouden en veel roken, wat zou dat nog meer kunnen zijn?
@hfdude: egr klep
@remcott: kan het niet zijn volgend mij. Die is dicht gezet bij het verwijderen van de dpf
@hfdude: milieu barbaar!
@hfdude: nokkenassensor
Leuk om te lezen nu ik net een bmw gekocht heb….
@fiestafeest: had je maar bij een fiesta moeten blijven.
Duidelijk een sabotagelijst van VAG.
Wel herkenbaar die problemen met bmw. Maar goed, je krijgt er wel Freude am Fahren voor terug met runflat tires en opgekalefaterd motorgeluid via de speakertjes.
ROFL.. PMP ENZO..
Renault boven Volkswagen en Fiat boven BMW. Jdpower Just Made my day. Haha hahaha
De prijzen zijn ook veel lager in Duitsland dus je zo wel gek zijn om een niet Duitse auto te kopen
@riri: Of juist heel slim, zoals je in het artikel kan zien…
Ik ben een keer per maand in Duitsland en ik zie toch echt meer BMW’s, Audi’s, Mercedisen en Volkswagens dan Peugs, Dacia’s en Mitsubishi’s rijden…

Komen problemen niet juist eerder aan het licht als er meer modellen in omloop zijn?

Discutabele stelling…
Onze BMW nog nooit problemen gehad. Míjn schoonbroer zijn Volvo al meer in de garage gestaan als dat ie ermee gereden heeft.
Bmw heeft dus gemiddeld per auto 1.78 problemen…

met mn e91 heb ik bij 160k km dusver gehad: 2x kabeltje van comfort access stuk, vacuum pomp van egr stuk, valt op zich nog erg mee. mn e46 was daarentegen een fijne wagen maar een complete nachtmerrie qua betrouwbaarheid, ging denk ik meer kapot dan niet kapot.
Mitsubishi rijders zijn niet kritisch en daarom hebben ze kleine mankementen niet door. Mijn ouders accepteren ook (bijna) alles. Het multimedia-systeem gebruiken ze bijvoorbeeld nooit om eens wat te noemen.
Het is in Duitsland al 30 jaar!! bekent dat de jappen betere auto’s maken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).